Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_spomenici/dzamija_seonica is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Print this page

Stara džamija u Gornjoj mahali u Seonici

[sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_spomenici/dzamija_seonica is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Seonica je udaljena od Konjica 30 km prema jugozapadu, a od Ostrošca 12 km prema sjeveru, smještenoj u kanjonu rječice Seončice. U Seonici su nekada živjele čuvene i bogate begovske porodice koje su posjedovale velike zemljišne posjede: Begimanovići, Delići, Glavovići, Slomići, Pašalići, Begete, Buturovići, Hasagići, Alajbegovići.

U Seonici se nalaze dvije džamije, u Donjoj i Gornjoj mahali. Postojali su i mekteb i tekija nakšibendijskog reda. Mekteb se nalazio pri vrhu Donje mahale. Ne zna se tačno kada je izgrađen, niti kada je napušten. Tekija je sagrađena oko 1833.godine i koristila se sve do 1912.godine. To je zadužbina šejha Osman Nuri Begete.

Za razliku od Donjomahalske, pisanih podataka o vremenu gradnje Stare džamije u Seonici (u Gornjoj mahali) nema. Prema pisanju Hivzije Hasandedića, džamija je sagrađena 1880.godine. Džamija je zadužbina izvjesne Bege (Begajete) Begeta, kćeri Omer-begove a udove Muharema Buturovića, koja je za izdržavanje džamije uvakufila čiftluk Bjelovčine kod Konjica i Podine u Seonici. Prvi mutevelija njenog vakufa bio je njen brat Osman Nuri, a prvi imam džamije bratić, Muhammed efendija. Džamija je zatvorena 1920.godine i danas je u ruševnom stanju.

Ipak, objekat je u mnogo boljem stanju od onog u kojem se nalaze pojedini objekti na kojima su vršeni određeni konzervatorski radovi iako je napušten već niz godina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je u maju 2006.godine ovu džamiju proglasila nacionalnim spomenikom zbog njezine tradicionalne vrijednosti i značaja za identitet grupe ljudi, kao i izuzetne ambijetalne i umjetničke i estetske vrijednosti objekta. Općina Konjic je u 2007.godini, zajedno sa nadležnim ministarstvom preduzela aktivnosti na restauraciji ovog izuzetno lijepog i vrijednog spomenika.

Federalni zavod za zaštitu spomenika kulture je izradio projekat rekonstrukcije spomenika i u toku su daljnje aktivnosti.

{gallery}nacionalni_spomenici/dzamija_seonica{/gallery}