Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_spomenici/niksic_armin is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Print this page

Zbirka namještaja Nikšić Armina

[sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_spomenici/niksic_armin is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Predmeti zbirke namještaja porodice Armina Nikšića smješteni su u prostorijama porodične kuće i poslovnom prostoru u kući, u ulici Varda.

Nikšić Armin, sin Mukerema, sposobnog i vještog drvorezbara, završio je zanat kod svog oca, a nakon smrti Mukerema 1989.godine osniva vlastitu radionicu pod nazivom “Brača Nikšić”.

Kao i kod Besima, u kući u kojoj živi Armin nalaze se mnogi izuzetno vrijedni i jedinstveni primjerci namještaja izrađenog arapskom šarom, linorezi (slike rađene u drvetu), sehare od trešnjevog drveta, namještaj u duborezu i mnogobrojne rukotvorine rađene od orahovog, javorovog i trešnjinog drveta.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je u maju 2006.godine donijela odluku kojom se Pokretno dobro-zbirka namještaja porodice Armina Nikšića proglašava nacionalnim spomenikom.

Nacionalni spomenik čini 5 predmeta i to: vitrina, rafa, ugaona vitrina, peškun i pregradna drvena ploča.

{gallery}nacionalni_spomenici/niksic_armin{/gallery}