Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_spomenici/poljice is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Print this page

Nekropola sa stećcima Poljice

[sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_spomenici/poljice is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Lokalitet Poljice nalazi se kod Velikog jezera na planini Visočica, na nadmorskoj visini od 1691 m. Sjeveroistočno ispod brda Ljeljen, na tom lokalitetu se nalazi nekropola sa 49 stećaka (33 ploče, 10 sanduka i 6 sljemenjaka).

Spomenici su vrlo dobro klesani, ali su i dobrim dijelom oštećeni i prevrnuti.

Orijentirani su u pravcu istok-zapad, izuzev 3 primjerka koji leže po pravcu sjever-jug. Ukrašeno je 11 primjeraka, i to 7 ploča, 1 sanduk i 3 sljemenjaka, a ukrasi su: bordura od povijene lozice sa trolistima i od kosih crta, friz od povijene lozice s trolistima, tordirana vrpca, bordura od cik-cak linija, jednostavne arkade, polumjesec i originalne predstave muškarca koji drži dijete i muškarca sa štapom, uz konja i pticu.

U maju 2008.godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je Povijesno područje - Nekropolu sa stećcima Poljice, lokalitet Veliko jezero - proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

{gallery}nacionalni_spomenici/poljice{/gallery}