Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_spomenici/gajino_glavaticevo is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Print this page

Nekropola sa stećcima Gajine, Glavatičevo

[sigplus] Critical error: Image gallery folder nacionalni_spomenici/gajino_glavaticevo is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Naselje Glavatičevo, smješteno u gornjem toku rijeke Neretve na njenoj lijevoj obali, udaljeno je od grada Konjica oko 20 km zračne linije u pravcu jugoistoka.

U zaseoku Karlušići, oko 1 km sjeverozapadno od Glavatičeva, na lokalitetu “Gajine” smještena je nekropola sa 15 stećaka (11 sanduka i 4 sljemenjaka).

Obrada stećaka je dobra, ali pojedini primjerci su okrnjeni i utonuli u zemlju. Stećci su orijentirani u pravcu sjeverozapad – jugoistok i jugozapad – sjeveroistok.

Ukrasni ornamenti su evidentirani na sedam spomenika (tri sanduka i 4 sljemenjaka).

Ukrasni motivi na spomenicima su: tordirana traka, friz od povijene lozice sa trolistovima, tordirani vijenac, arkade, dvostruka spirala, “djedovski štap” i paralelna rebra.

Pored veoma bogato ukrašenih stećaka, karakteristika ove nekropole je što se na jednom stećku na njegovoj sjeverozapadnoj strani nalaze “znakovi koji podsjećaju na neko nepoznato pismo”, dok se na čeonoj strani nalazi predstava “djedovskog” štapa u formi slova T, a na njegovoj gornjoj površini plastična paralelna rebra. (P.Anđelić – Historijski spomenici Konjica i okoline).

{gallery}nacionalni_spomenici/gajino_glavaticevo{/gallery}