utorak, 16 Juni 2009 00:00

Čestitka za Dan općine Konjic

3. sjednica Općinskog vijeća

 

Drage Konjičanke i Konjičani, emir-bubalo

 

Danas je 16.juni, dan kojim obilježavamo Dan općine Konjic, koja po sačuvanim zapisima datira kao naseljeno mjesto od 1362.godine.

 

Na današnjoj teritoriji općine, površine 1386 km2 živi 34.500 stanovnika nastanjenih u 175 sela sa općinskim središtem, Konjicom koji ima oko 15.000 stanovnika.
U svojoj dugogodišnjoj historiji, mnogi su ga putnici pohodili, slikari naslikali, pjesnici opjevali kao grad dobrih i plemenitih ljudi, grad rijeka i jezera, grad mostova.
Kao što i priliči, svakog 16.juna svoju Općinu darujemo i obogatimo nečim po čemu će biti prepoznatljiva.

Tokom cijele godine projekte preuzete iz prethodne godine nastojimo da privedemo kraju, započinjemo nove a one najznačajnije ostavljamo upravo za ovaj dan, kao krunu svega prethodnog.

 

Neka ova čestitka bude rekapitulacija svega onoga što se uradilo u općini Konjic u proteklih 12 mjeseci.
U putnu infrastrukturu je, tokom 2008.godine utrošeno 2,4 miliona KM za asfaltiranje i betoniranje, na desetine kilometara puta, kako u samom središtu grada tako i u prigradskim i seoskim područjima.

 

Završetkom pristupnog puta sa petljom, u vrijednosti od 2 miliona KM, omogućen je lakši pristup mostu Čelebići – Lisičići preko Jablaničkog jezera, čiji se završetak očekuje do kraja ove godine.

 

Kao jednu od najznačajnijih investicija ističem put Lisičići – Nevizdraci koji je u završnoj fazi a ukupna uložena sredstva iznose 7,9 miliona KM.
U cjelosti je asfaltiran put Čelebići - Idbar, dužine 6,3km, vrijednosti 600.000 KM.
U vodovodnoj infrastrukturi sa ponosom mogu reći da je u cjelosti završen vodovod Čelebići – Lisičići za 470 korisnika kao i pokrivanje potreba za nove priključke tokom narednih 20 godina. Vrijednost ovog projekta iznosila je 1.479.881 KM.


Vodovodnim sistemom dužine 65 km, zadovoljit će se potrebe naseljenih mjesta na desnoj obali Jablaničkog jezere, a ova investicija iznosi 2.856,760 KM.
Od ostalih značajnijih projekata okončanih i koji su u završnoj fazi između dva dana općine, ističem :

  • adaptaciju mosta na rijeci Trešanici u Konjicu i u Podorašcu;
  • sanaciju Tuleškog potoka; adaptaciju, proširenje i osvjetljenje saobraćajnog tunela, pješačke staze i obala utvrde, čija je ukupna vrijednost za sve navedeno iznosila oko 1.800.000KM
  • Sanacijom javne rasvjete na Boračkom jezeru, Čelebićima i na potezu Radava – Drecelj u gradskom području, ukupne vrijednosti oko 156.000 KM, okončani su radovi na planiranoj rasvjeti.

 

Do kraja ove godine će biti završeni radovi na Općoj bolnici a u adaptaciju bolnice sredstva u iznosu ud 1.500.000 KM uložila je TIKA,Turska razvojna agencija.
Uz ranije uloženih 600.000 KM u Centar za ribarstvo, te u projekat Kamena ćuprija, TIKA je jedan od najznačajnih partnera u suradnji sa Općinom Konjic.
Finaliziran je plato ''Musala'', obnovljena rodna kuća Zuke Džumhura u kojoj su se odvijali programi iz kulture, izložba slika sa motivima Kamene ćuprije te promocija nagrađene knjige na književnom konkursu koji raspisuje Općina Konjic.

 

Za ovogodišnji Dan općine svečano je u rad puštena prva mini HE na rijeci Trešanici;
Svečana sala unutar Franjevačkog samostana;
Općini je uručen certifikat za ISO standard;
Uređen Plato ispred zgrade općine sa fontanom, a kao kruna svega je -Ceremonija otvaranja Kamene ćuprije čija je obnova trajala pune četiri godine, i evo 63.godine, nakon rušenja ponovno povezala istok i zapad, lijevu i desnu obalu života.

 

Zajedničkim sredstvima Vlade Republike Turske, putem Turske uprave za međunarodnu suradnju i razvoj –TIKA te Općine Konjic, vrijednih ruku turskih i bosanskih neimara, oživjesmo na današnji dan ovo remek dijelo Osmanlijske arhitekture u čijoj će Ceremoniji otvaranja čestvovati konjički umjetnici sa svojim pjesmama, folklorom, plesovima, filmovima koji djeluju samostalno ili unutar šest kulturno-umjetničkih društava.

 

Kao gosti na Ceremoniji će učestvovati i turski vojni orkestar ''Mehteran'' i Derviši iz Konje.
Vrijednost projekta obnove Kamene ćuprije je oko 5,5 milona KM.

 

Ovo je još jedna prilika da se zahvalimo Vladi republike Turske koja je u Konjicu i Konjičanima prepoznala dostojnog partnera za saradnu, te Premijeru Vlade Republike Turske gospodinu Redžepu Taibu Erdoanu, kojem je uručena Povelja sa zlatnim grbom Općine Konjic, kao počasnom građaninu.

 

U to ime, svim svojim sugrađanima, želim da čestitam 16.juni Dan općine Konjic, uz poruku da svi treba da budemo ponosni čuvari naše baštine i svega onog što će naš grad i našu Općinu učiniti još ljepšom i prosperitetnijom.

 

Načelnik Općine Konjic
Emir Bubalo, dipl.ecc