Stvoreni uslovi za kvalitetniju prevenciju karcinoma kod žena, Dom zdravlja Konjic dobio savremeni ultrazvučni aparat

Stvoreni uslovi za kvalitetniju prevenciju karcinoma kod žena, Dom zdravlja Konjic dobio savremeni ultrazvučni aparat

Danas je Dom zdravlja Konjic dobio savremeni ultrazvučni aparat za potrebe Ginekološke ambulante, kroz projekat “Poboljšanje dostupnosti i kvalitete javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH”, koji se finansira iz sredstava Općine Konjic i sredstava Grant sheme koje je obezbjedila Vlada FBiH i Vlada Švicarske, putem Projekta integriranog lokalnog razvoja koji provodi UNDP.

-Općina Konjic je nastojeći Konjičanima stvoriti uslove za što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, budžetom za 2021.g. planirala sredstva za njeno unaprijeđenje i kroz ovaj projekat nabavljena je oprema koja će omogućiti bolju preventivnu zdravstvenu zaštitu. Vrijednost projekta je oko 100.000 KM i mogu s ponosom da kažem da ćemo i u narednim godinama u kontinuitetu izdvajati sredstva za ovu namjenu - kazao je tokom primopredaje ultrazvučnog aparata Domu zdravlja Konjic načelnik Općine Osman Ćatić.

Direktorica Doma zdravlja Jasminka Brkan Hrvačić zahvalila se Općini Konjic,Vladi FBiH, Vladi Švicarske i UNDP-u na ovoj vrsti podrške zdravstvenoj zaštiti, naglašavajući  da je ovo prvi put da  Dom zdravlja dobije novi ultrazvučni aparat ovog kvaliteta, što će mnogo značiti u daljem radu.

-Ovo je veliki dan za Općinu Konjic, za našu ustanovu i građane. Zaista sam sretan što smo dobili ultrazvuk izvanredne kvalitete, koji će nadam se poboljšati naš rad kada je riječ o prevenciji - kazao je Ekrem Alić, specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja Konjic, koji je izrazio nadu da će ovakvih projekata biti i u budućnosti, pozivajući građane da brinu o svom zdravlju i redovno dolaze na preglede, posebno žene.

U sklopu projekta planirana je nabavka opreme i za fizikalnu terapiju, tehničke opreme za Dom zdravlja Konjic. S ciljem preventivnog djelovanja na ranom otkrivanju raka dojke na području općine Konjic, u proteklim danima organizovana su dva okrugla stola za žene od 15 do 65 godina.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi