Danas je održana sjednica Štaba CZ Općine Konjic kojoj na kojoj je razmotrena situacija na terenu po pitanju posljedica koje su prouzrokovale obilne padavine u posljednja 24 sata na području općine Konjic.

Danas je održana sjednica Štaba CZ Općine Konjic kojoj na kojoj je razmotrena situacija na terenu po pitanju posljedica koje su prouzrokovale obilne padavine u posljednja 24 sata na području općine Konjic.

Haris Hondo, sekretar Općinskog Štaba CZ Konjic  nakon današnje sjednice govoreći o zaključcima informisao je o trenutnom stanju na terenu

- Stanje je takvo da imamo izlijevanje Neretve iz korita na više mjesta , što je dovelo do prekida u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Konjic- Glavatičevo na lokalitetu naselja Tuščica. Sve raspoložive snage su na terenu , radi se na otklanjanju posljedica izlijevanja,  kako bi se saobraćajnica što prije bila prohodna za saobraćaj.

- Elektrosnabdijevanje je uredno, kada je riječ o vodonabdijevanju  došlo je do zamućenja izvorišta zbog obilnih padavina, te je neophodno prokuhavanje vode.

- Građane pozivamo da budu kooperativni i da ne stvaraju paniku, a nadležne službe učinit će sve da se stanje stavi u potpunosti pod kontrolu.

- Kada je riječ o ugroženosti objekata  tokom noći došlo je do plavljenja podrumskih prostorija Hotela Garden City i plavljenje prizemlja u privatnoj kući uz Neretvu u naselju Stari grad. Civilna zaštita i Profesionalna vatrogasna jedinica tokom noći i jutra angažovana je na otklanjanju posljedica plavljenja objekata.

S obzirom da je na području naselja Hotovlje prijetila opasnost od pojave klizišta koje bi ugrozilo stambene objekte u tom naselju, na teren su poslane građevinske mašine koje su intervenisale s ciljem spriječavanja klizišta.

S obzirom da je ovom situacijom dodatno pogoršano ionako nepovoljno stanje kada je riječ o pružanju zdravstvene zaštite na području općine Konjic, zbog blokade računa zdravstvenih ustanova, na Sjednici Štaba  CZ Općine Konjic donesen je i zaključak da se uputi zahtjev Vladi HNK za pomoć odnosno hitnu deblokadu računa - kazao je Hondo.

Uslijed obilnih padavina koje su pogodile općinu Konjic, došlo je do naglog rasta vodostaja osim rijeke Neretve i njenih pritoka.

Kulminacija rasta nivoa rijeke Neretve se desila sinoć i u ranim jutarnjim satima. Na dvije hidrološke stanice ( Glavatičevo i Hagenuk - stari grad), zabilježene su do sada najveće vrijednosti od kada postoje zvanična mjerenja.

Do sada najveći zabilježeni vodostaj u stanici Glavatičevo iz 2010 godine je iznosio 371 cm, a sinoć u 00:30 časova je izmjereno čak 508 cm.

Na mjernom mjestu Hagenuk također je zabilježen najveći vodostaj ikada, a on je u 04:00 jutros iznosio 530 cm, za razliku od 516 cm iz 2010 godine.

Moramo napomenuti da su pripadnici Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo u saradnji sa policijskim službenicima PU Konjic tokom čitave prethodne noći bili angažovani na provođenju radnji i mjera suzbijanja poplave, a to će nastaviti raditi u kontinuitetu i u narednim satima.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi