Logo
Printaj ovu stranu

U Konjicu večeras počeo Festival glumca Bosne i Hercegovine, koji je otvorio gradonačelnik Osman Ćatić

U Konjicu večeras počeo Festival glumca Bosne i Hercegovine, koji je otvorio gradonačelnik Osman Ćatić

Večeras je u Konjicu u organizaciji Narodnog univerziteta svečano otvoren 9.Festival glumca Bosne i Hercegovine koji će do 15.juna publici ponuditi bogat i raznovrstan  program.

- Imperativ nas koji živimo i djelujemo u Konjicu, u najljepšem gradu na Neretvi je afirmacija turističkih potencijala i širenje ponude kroz umjetnost i kulturu. Ulažući napore da to ostvarimo, nastojimo Konjičanima i svim posjetiocima Konjica predstaviti djela i sadržaje visoke estetske vrijednosti, na što smo posebno ponosni, jer ovaj grad živi i diše umjetnost, što istinski umjetnici osjete i redovno mu se vraćaju. Biti domaćin jedinog festivala u BiH, koji s posebnim pijetetom posvećuje dužnu pažnju najbitnijim akterima u dramsko-scenskom procesu je posebna čast i zadovoljstvo za nas Konjičane i društvenu zajednicu u cjelini - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, zvanično otvarajući Festival glumca BiH.

Ove godine Festival je  ugostio 9 profesionalnih pozorišta u oficijelnom dijelu programa, među kojima su produkcije iz  Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Nakon zvaničnog otvaranja konjička publika imala je priliku pogledati predstavu  “Ništa nas ne smije iznenaditi” čiju režiju potpisuje Aleš Kurt, a koja je nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Scene MESS. Naredna predstava “Šindlerov lift” Kamernog teatra 55, biće izvedena u četvrtak 12.maja, a posjetioce Festivala očekuje i bogat i raznovrstan OFF program.

Organizatori su i ovom prilikom izrazili zahvalnost teatarskim kućama, koje im iz godine u godinu svojim učešćem ukazuju povjerenje i doprinose kvaliteti Festivala glumca Bosne i Hercegovine.

Zvaničnom otvaranju Festivala prethodio je OFF program “Cultural Essence”, koji je u saradnji sa EU Info centrom  u BiH, upriličen na platou pored Stare kamene ćuprije u Konjicu. Riječ je o sadržaju posvećenom 9. maju – Danu Evrope, gdje su mladi konjički  glumci priredili kolaž monologa evropskih i svjetskih klasika književnosti i pisane riječi.

I ove godine Festival će biti završen svečanim proglašenjem najbolje glumice i najboljeg glumca uz muzički program u kojem će nastupiti Lamia&band.

Copyright Općina Konjic Maršala Tita br. 62 88400 Konjic Tel.: +387 36 712 200 centrala Fax: +387 36 729 813 email: grad.konjic@konjic.ba web: www.konjic.ba