Vijesti iz Konjica

Podrška mladim bračnim parovima

Mladi i zdravlje, reproduktivno zdravlje, planiranje porodice i razvoj, prioriteti su politike javnog zdravstva Općine Konjic. U tom kontekstu Općina Konjic nastojeći više pažnje posvetiti stvaranju preduslova da mladi imaju veće mogućnosti za planiranje porodice, uz poseban akcenat na MPO medicinski potpomognutu oplodnju, koja će mnogima pomoći da se ostvare kao porodica, donijela je Pravilnik o dodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova  biomedicinski potpomognute oplodnje.

Pravilnikom koji je potpisao načelnik Općine Konjic bračni parovi će imati novčanu podršku za prvi pokušaj u iznosu od 3.000 KM, dok je za drugi i treći pokušaj predviđen novčani iznos od 2.000 KM.

- Mnogi parovi iz različitih socio-ekonomskih razloga u nemogućnosti su da se ostvare kao roditelji i na tom putu želimo da im u skladu sa trenutnim mogućnostima, finansijski omogućimo pristup medicinskim procesima koji su neophodni - kazao je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, podsjećajući kako je ovo samo jedan od vidova pomoći stanovnicima općine Konjicu, koji žele potomstvo i žele da žive u sredini, koja im pomaže na putu da to ostvare.

Podrška natalitetu – dodatna novčana pomoć za buduće mame

 

Podrška natalitetu – dodatna novčana pomoć za buduće mame
 
Pravilnikom Općine Konjic koji je danas potpisao načelnik Osman Ćatić o dodjeli novčane pomoći za novorođeno dijete na području općine Konjic uskoro počinje novi način ostvarivanja prava porodica sa djecom. Riječ je o aktivnostima koje Općine Konjic provodi kao podršku natalitetu.
- Sretan sam što počinje jedno novo vrijeme za porodice sa djecom u Konjicu. Želja nam je da na ovaj način podržimo mlade ljude koji žele zasnovati ili proširiti porodicu i živjeti u Konjicu. Nadam se da ćemo u budućnosti svi biti ponosni na ovakve, ali i druge mjere podrške mladima, za dobrobit našeg grada i općine - kazao je ovom prilikom načelnik Osman Ćatić.
Ovim Pravilnikom je definisano da pravo na novčanu pomoć za prvo i drugo novorođeno dijete u iznosu od 100 KM u trajanju od 6 mjeseci, može ostvariti jedan od roditelja koji nije u radnom odnosu, i isti je prijavljen na evidenciji Službe za zapošljavanje – Biro rada Konjic.
Majke bez obzira na radno-pravni status moći će ostvariti pravo na novčanu pomoć za treće novorođeno dijete u iznosu od 100 KM, u trajanju 12 mjeseci.
Također, majke bez obzira na radno-pravni status moći će ostvariti pravo na novčanu pomoć za četvrto i svako naredno novorođeno dijete u iznosu od 200 KM za period od 24 mjeseca.

 

 

Svečanim prijemom za učenike generacije osnovnih škola i Srednje škole Konjic i nauspješnije učenike na kantonalnim i federalnim takmičenjima kod načelnika Općine Konjic, danas završena ovogodišnja manifestacija Dani Općine Konjic

Danas je u povodu Dana Općine Konjic načelnik Osman Ćatić upriličio svečani prijem za učenike generacije osnovnih škola i Srednje škole Konjic i nagrađene učenike na kantonalnim i federalnim takmičenjima i njihove mentore.

-Hvala vam što ste u proteklom periodu koristeći znanja stečena u školi, prezentirajući ih na  višim nivoima, kantonalnom i federalnom, na najbolji način predstavili sebe, školu i Općinu Konjic. Dane Općine Konjic posvetili smo upravo vama i želja nam je da iz godine u godinu imamo što više uspješnih mladih ljudi i što više kvaliteta kada je o obrazovanju riječ. Čestitam vam na vašim uspjesima i želim  da rezultate koje ste postizali do sada postižete i dalje - kazao je načelnik Ćatić obraćajući se ovom prilikom. Ćatić je najavio kako će Općina Konjic u budućnosti osim stipendiranja studenata, posebnu pažnju posvetiti i podršci srednjoškolskom obrazovanju, kroz stipendiranje zanata, opremanje kabineta i modernizaciju Srednje škole Konjic.  

U ime učenika generacije i uspješnih učenika na takmičenjima Općini Konjic i općinskom načelniku ovom prilikom se zahvalio Nedim Džajić učenik generacije Srednje škole Konjic. -Ovo je lijepa kruna našem obrazovanju i zaista sam sretan što uopće i postoji ovakva manifestacija  na kojoj vidimo da naša Općina vrednuje rezultate svojih učenika - kazao je Džajić.

Učenicima generacije  u školskoj 2020/2021.g. i najuspješnijim na kantonalnim i federalnim takmičenjima ovom prilikom načelnik Ćatić je uručio novčane nagrade i knjige.

Svečanosti koja je održana u sali Općinskog vijeća Konjic uz učenike su prisustvovali mentori i direktori obrazovnih ustanova.

JKP Standard Konjic uz pomoć Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Općine Konjic dobilo specijalno vozilo za odvoz reciklažnih materijala

Jučer je pomoćnik ministra okoliša i turizma F BiH Mehmed Cero u prisustvu načelnika Općine Konjic Osmana Ćatića i predsjednika Općinskog vijeća Kenana Grede  JKP Standard Konjic uručio specijalno komunalno vozilo  za odvoz komunalnog otpada, prvenstveno odvoz reciklažnih materijala.

-Ovo je jedna od aktivnosti koje Federalno ministarstvo okoliša i turizma kroz projekte redovno radi s ciljem podrške lokalnim zajednicama u zbrinjavanju komunalnog otpada. Općina Konjic na tom planu je dostigla zavidan nivo i može biti primjer drugim općinama, tako da je ovo naš doprinos još boljem radu i unaprijeđenju tih aktivnosti - kazao je Mehmed Cero ovom prilikom.

Samir Memić, direktor JKP Standard Konjic zahvalio se na podršci i vozilu vrijednom 136 hiljada KM, naglašavajući da će specijalno vozilo omogućiti prikupljanje otpada iz posebnih kontejnera za prikupljanje otpada uz reciklažu,  pet ambalaže i ambalažnog stakla.

Poziv za učešće u evropskom programu razmjene “Erasmus za mlade preduzetnike”

 

U Bosni i Hercegovini je aktivan program Evropske unije Erasmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs). Riječ je o programu prekogranične razmjene koji preduzećima i preduzetnicima iz BiH pruža priliku da sarađuju sa ozbiljnim i posvećenim mladim preduzetnicima iz drugih zemalja na razvoju novih poslovnih ideja i upoznavanju novih tržišta, čime postaju dio evropske mreže uspješnih preduzetnika. Prijaviti se mogu sve osobe iz BiH koje su vlasnici ili članovi uprave malog ili srednjeg preduzeća, imaju više od tri godine iskustva u upravljanju svojim preduzećem i koje su voljne da podijele svoje znanje i iskustvo sa novim preduzetnikom.

Ovaj program takođe nudi priliku mladim preduzetnicima (i onima koji žele da to postanu) iz BiH da putuju u zemlje regiona i Evropske unije i tamo sarađuju, uče i stiču iskustva od preduzetnika koji uspješno vode svoja preduzeća. Tokom boravka u inostranstvu, mladi preduzetnici rade po unaprijed dogovorenom planu posjete koji obuhvata kako usavršavanje i razvoj vlastite poslovne ideje i plana, tako i pružanje podrške preduzetnicima domaćinima u poslovima koje oni obavljaju. Troškovi mladih preduzetnika prilikom boravka u inostranstvu su pokriveni od strane programa Erasmus za mlade preduzetnike, a posjete se obavljaju u skladu sa trenutno važećim COVID-19 mjerama. Tako obje strane imaju koristi od razmjene.

Eda – Agencija za razvoj preduzeća je kontakt tačaka programa Erasmus za mlade preduzetnike u BiH, tako da preduzećima iz BiH koja žele da budu domaćini mladim preduzetnicima iz inostranstva, kao i mladim preduzetnicima iz BiH koji žele da putuju u inostranstvo, pruža tehničku podršku prilikom registracije u evropsku bazu preduzetnika, ostvarivanja kontakta, pronalaska odgovarajućeg preduzetnika, definisanja plana posjete, a na raspolaganju je i tokom cijelog vremena razmjene.

U bazi podataka programa „Erasmus za mlade preduzetnike“ je registrovano preko 6.600 preduzetnika domaćina i preko 11.600 mladih preduzetnika iz 50 država, a do sada je uspješno realizovano oko 9.400 posjeta.

Više informacija o programu i načinu prijave je raspoloživo na veb-stranici Erasmus for Young Entrepreneurs, kao i u promotivnim materijalima:

 

Za detaljnije informacije o učešću u programu Erasmus za mlade preduzetnike, možete kontaktirati Agenciju za razvoj preduzeća Eda, putem imejla Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili telefona 051/300-241.

 

Počela popavka oštećenih pločnika u centru grada

 

Danas je počela popravka pločnika na potezu od Srednje škole do Općinskog suda u Konjicu. Riječ je o aktivnostima koje Općina Konjic provodi s ciljem popravke oštećenih granitnih ploča, koje stvaraju problem pješacima.

-Već duži niz godina imamo problem čestih oštećenja granitnih ploča, zbog parkiranja teretnih vozila na taj dio pločnika, koji ne može podnijeti veće terete - kazao je Mirza Kevrić, arhitekta Službe za urbanizam Općine Konjic koji prati radove. On je naglasio kako se nada da će se u saradnji sa vlasnicima objekata na toj dionici naći kompromis, tako da u budućnosti ne bi dolazilo do novih oštećenja pločnika. Radove na popravci granitnih ploča izvodi firma Bujice.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi