Vijesti iz Konjica

Danas općinu Konjic posjetio Bulent Kantarci

U posjeti Općini Konjic danas je boravio Bulent Kantarci, načelnik Općine Çaycuma iz Republike Turske  sa saradnicima, koji se ovom prilikom sastao sa načelnikom Osmanom Ćatićem. Tema razgovora bila je buduća saradnja općina na polju ekonomije, obrazovanja, kulture i sporta. Delegacija Općine Caycuma danas je prisustvovala aktivnostima, kojima je Općina Konjic obilježila Dan državnosti BiH.

Dan državnosti BiH u Konjicu obilježen na dostojanstven način

Nizom prigodnih sadržaja Općina Konjic danas je obilježila 25.novembar Dan državnosti BiH. Obilaskom šehidskih mezarja i spomen obilježja na području cijele općine odata je počast svim Konjičanima koji su branili i odbranili Konjic i BiH kroz historiju. U povodu Dana državnosti BiH uz prisustvo konjičke mladosti i sportista svečano je pušten u rad sistem zastora u Sportskoj dvorani Konjic, koji joj daje veću funcionalnost i stvara mladima bolje uslove za treniranje i bavljenje  sportskim aktivnostima.

Na Trgu državnosti Alija Izetbegović kod Centralnog spomen obilježja u Konjicu upriličen je prigodan program tokom kojeg su pročitani najuspješniji radovi literarnog konkursa za osnovce i srednjoškolce, koji je Općina Konjic raspisala u povodu Dana državnosti BiH.

ČESTITKA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine  čestitku su uputili načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i predsjednik Općinskog vijeća Konjic Kenan Greda.

 Poštovane sugrađanke i sugrađani, Bosanci i Hercegovci

 Naša je obaveza sjećati se i obilježavati datume koji su našoj zemlji donijeli jedinstvenost i nedjeljivost. Jedan od tih datuma je 25.novembar Dan državnosti  Bosne i Hercegovine, dan kada je na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 1943.g. donijeta odluka o potvrđivanju granica naše domovine, u kojoj će svi njeni narodi imati ista prava.

 Iako smo svjedoci da se kontinuirano na različite načine nastoje osporiti njene temeljne vrijednosti, ono za što se svi trebamo boriti svim snagama i srcem, jeste njena multietničnost, kulturno-historijsko naslijeđe i tradicija.

 Iz tog razloga Dan državnosti Bosne i Hercegovine treba da bude naš podsjetnik da su generacije prije nas nastojale da očuvaju našu domovinu sa svim njenim vrijednostima, obavezujući nas da radimo predano kako bi se to nastavilo, očuvalo i kako bismo izgradili pravednije i naprednije  društvo, koje će pružati svim građanima  Bosne i Hercegovine prosperitet i sigurnost.

PREDSJEDNIK OV                                                                                                                   NAČELNIK OPĆINE                                                                                                             
Kenan Greda, s.r.                                                                                                                    Osman Ćatić, s.r.

Danas potpisani ugovori o sufinansiranju programa i projekata organizacija civilnog društva / NVO

Općina Konjic je u 2021.g. na osnovu Javnog poziva za sufinansiranje projekata iz budžeta iz oblasti turizma, mladih, kulture, zaštite okoliša podržala 21 projekat organizacija civilnog društva.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i predstavnici nevladinih organizacija koje su osmislile programe i projekte, čiji je cilj u Konjicu realizovati aktivnosti koje će biti od važnost za stanovnike ove općine, danas su potpisali ugovore o njihovom sufinansiranju.

Adnan Špago, pomoćnik za privredu, finansije i društvene djelatnosti obraćajući se u ime načelnika Općine Konjic zaželio je uspjeh svim organizacijama u realizaciji njihovih aktivnosti, naglašavajući kako je namjera Općine Konjic da oblasti kulture, turizma, mladih, zaštite okoliša budu obogaćene programima i projektima po kojima će Konjic biti prepoznatljiv, a koji stvaraju ambijent za ugodan život, ne samo Konjičana, već i svih gostiju Konjica.

- U ovim teškim i zahtjevnim vremenima sretni smo što se uvažava naš rad i djelovanje i što se osim podrške, nađe prostora i za finansijsku podršku aktivnostima organizacija civilnog društva. Na nama je da se trudimo i dalje da ovaj grad i općinu svojim aktivnostima činimo ljepšim, atraktivnijim i primamljivijim mjestom za život - kazao je ovom prilikom Hamdo Lepara, predstavnik Udruženja građana potopljenog područja Lisičići, zahvaljujući Općini Konjic.

Podrška Općine Konjic za realizaciju 17 projekata iz oblasti sporta za 2021.g.

Danas su u zgradi Općine Konjic načelnik Osman Ćatić i predstavnici sportskih organizacija popisali ugovore o sufinansiranju programa i projekata iz oblasti sporta za 2021.g.

- Nakon što su realizovane sve potrebne procedure kada je riječ o Javnom pozivu Općine Konjic za sufinansiranje projekata iz budžeta Općine Konjic za 2021. godinu za sportske organizacije, odobrena su sredstva za 17 projekata, koji će doprinijeti razvoju sportskih aktivnosti i manifestacija u Konjicu, s ciljem uključivanja što većeg broja djece i mladih u sportske kolektive, koji osvaruje zapažene rezultate ne samo u Konjicu i BiH već i van granica naše zemlje - kazao je Adan Špago, pomoćnik za privredu, finansije i društvene djelatnosti, govoreći u ime načelnika Općine Konjic.

Špago je naglasio kako će Općina nastojati i u narednom periodu aktivno raditi na stvaranju što boljih uslova za bavljene sportom Konjičana svih generacija, s posebnim akcentom na djecu i mlade.

- Hvala Općini Konjic na podršci aktivnostima sportskih klubova u našem gradu i unaprijeđenju sporta uopće. Našim članovima podrška mnogo znači u aktivnostima u kojima mogu pokazati svoje kvalitete i sportske vještine. Rezultati koje postižemo govore tome u prilog i zato smo sretni što se sportu u našem gradu prilazi na ovaj način – kazao je Haris Temin, predstavnik Odbojkaškog kluba Konjic, jednog od konjičkih sportskih kolektiva, koji su dobili podršku za svoje djelovanje.

Nagrade za mlade koji su pisali o ljubavi i poštovanju prema domovini u povodu Dana državnosti BiH

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić danas je uručio nagrade najuspješnijim učenicima na literarnom konkursu, koji je Općina Konjic u povodu Dana državnosti BiH raspisala za učenike osnovnih i srednjih škola. Novčane nagrade i knjige uručene su tokom prijema organizovanog za učenike i njihove mentore.

Najuspješniji na konkursu u kategoriji osnovaca, koji su pisali o temi “Bosna i Hercegovina - Moja domovina” su Adna Duranović, učenica Druge osnovne škole, Sedina Graho, učenica Osnovne škole Parsovići i Din Duračić, učenik Prve osnovne škole.

U kategoriji srednjoškolaca koji su pisali o temi “ Historijski kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine" najuspješniji su Emina Džajić, učenica Matematičko - informatičke gimanzije, Medina Čolak, učenica Elektrotehničke škole i Maida Biber, učenica Opće gimnazije Konjic.

- Našoj mladosti smo ovim aktivnostima odali veliko priznanje što su kroz svoje radove na jedan poseban i emotivan način iskazali ljubav i poštovanje prema svojoj domovini, dajući time svoj doprinos obilježavanju 25.novembra Dana državnosti BiH, kao jednog od najznačajnijih datuma iz historije Bosne i Hercegovine – kazao je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, koji je  naglasio kako će Općina Konjic i u narednim godinama dati podršku mladim ljudima da iskažu svoje stvaralačke talente na ovaj način, te podržati njihove mentore.

Adna Duranović, učenica Druge osnovne škole Konjic u ime nagrađenih učenika zahvalila se Općini Konjic na prilici da svoje osjećaje prema domovini izraze kroz pisanu riječ i budu nagrađeni za svoj  trud i stvaralački rad uz podršku mentora.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi