Vijesti iz Konjica

Danas održan sastanak s ciljem sagledavanja mogućnosti za unaprijeđenje sportske infrastrukture na području općine Konjic

U radnoj posjeti Općini Konjic danas je boravio Nihad Hodžić, izvršni direktor za administraciju i ekspert za infrastrukturne kapacitete Nogometnog saveza BiH, koji se sastao sa načelnikom Općine Konjic Osmanom Ćatićem i saradnicima. 

- Cilj današnjih aktivnosti bilo je sagledavanje mogućnosti za saradnju u smislu podrške planovima za razvoj sporta, prije svega sportske infrastrukture stadiona na kojem utakmice igra Fudbalski klub “Igman”Konjic i da na neki način otvorimo perspektive s obzirom na saradnju, koju smo ostvarili kroz projekat unaprijeđenja infrastrukture za omladinske ekipe, kroz izgradnju terena sa vještačkom travom – kazao je Hodžić, izražavajući nadu za uspješnu saradnju  sa Općinom Konjic.

Prijem i druženje za vatrogasce, koji su pomagali Općini Konjic u gašenju požara na planini Zvekuša

U znak zahvalnosti za pomoć koju su pružili Općini Konjic tokom gašenja požara na području Zvekuše, danas je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić sa saradnicima upriličio prijem za predstavnike Federalne uprave civilne zaštite, Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, PVJ Općine Vogošća i dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Sarajevo, kojima je uručio zahvalnice. Za vatrogasce su  organizovani druženje i rafting, uz upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti općine Konjic.

-Ovo je prilika da se zahvalimo kolegama koji su nam pružili nesebičnu pomoć prilikom gašenja požara u rejonu planine Zvekuša, koji je bio izuzetno zahtjevan. Uz naše snage, Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Konjic i Vatrogasnu jedinicu preduzeća Šumarstvo “Prenj”Konjic, 35 kolega iz Kantona Sarajevo nam je omogućilo, da na adekvatan način pristupimo gašenju velikog šumskog požara na Zvekuši – kazao je Husein Hodžić, pomoćnik u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo, govoreći u ime načelnika Općine Konjic.

Enes Memić, rukovodilac u Federalnoj upravi civilne zaštite zahvalio se na prijemu i prilici za druženje, naglašavajući kako su vatrogasci sa svih nivoa uvijek spremni pomoći kolegama, kada se za to ukaže potreba, što je nedavno bio slučaj u Konjicu.

-Imamo samo riječi pohvale za logostičku podršku prilikom gašenja požara za naše vatrogasce, kao i za današnje aktivnosti općinskog načelnika i Općine Konjic, kada su naši vatrogasci došli, ne da rade, već da uživaju i opuste se u turističkim atrakcijama općine Konjic - naglasio je tokom prijema Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave CZ Kantona Sarajevo, kojem su se pridružile i kolege  Nermin Hajro i Ernis Zuko iz Službe za vatrogastvo Općine Vogošća i Vatrogasnog društva Vogošća.

 

 

 

Okrugli sto Preventivni program ranog otkrivanja raka dojke u Općini Konjic

Obavještavamo Vas da će se u sklopu projekta „Unapređenje zdravstvene kvalitete života građana Konjic“ kojeg implementiraju Općina Konjic i UNDP u BiH u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj „PRVI KORAK“ d.o.o. Konjic i Javnom ustanovom „Dom zdravlja“ Konjic biti organizovan okrugli sto na temu „Preventivni program ranog otkrivanja raka dojke“ u Općini Konjic.

Okrugli sto će se održati 22.09.2021. godine (srijeda) i 23.09.2021. godine (četvrtak) u hotelu „Oaza Konjic“ sa početkom u 19:00 sati.

U srijedu, 22.09.2021. godine okrugli sto će biti organizovan za sljedeće starosne kategorije žena:

  • 15-19 godina od 19:00-20:00 sati
  • 20-44 godine od 20:00-21:00 sati

U četvrtak, 23.09. 2021. godine okrugli sto će biti organizovan za sljedeće starosne kategorije žena:

  • 45-64 godine od 19:00-20:00 sati
  • preko 64 godine od 20:00-21:00 sati

 Pozivamo sve zainteresovane osobe ženskog spola da u sklopu navedenih termina, a u skladu sa starosnom kategorijom kojoj pripadaju, prisustvuju okruglom stolu i informišu se o značaju preventivnog otkrivanja raka dojke i samim tim doprinesu očuvanju svog zdravlja.

Danas svečano otvoreno izletište Velike vode na lokalitetu Bolobanovo brdo

Zavičajno udruženje za zaštitu historijskih spomenika i kulturnog naslijeđa
” Neretvica” danas je uz prigodnu svečanost otvorilo izletište Velike vode na lokalitetu Bolobanovo brdo. Čin presjecanja vrpce obavili su načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, član UO SIN Neretvica Ahmed Boloban i predstavnik preduzeća Šumarstvo “Prenj”Konjic Hamo Alagić.
Cilj aktivnosti je predstavljanje ovog dijela općine Konjic kao atraktivnog izletišta za Konjičane i goste, te nastojanje da se kontinuiranom brigom očuva priroda i šumsko bogatstvo općine Konjic.
Otvaranju izletišta prethodilo je polaganje cvijeća i učenje Fatihe na spomen obilježju Nevizdraci, te obilazak planine Bitovinja.

Pod sloganom “# madeinkonjic“ u četvrtak 09.09.2021.g. u Buturović Polju održana manifestacija “Dani poljoprivrede općine Konjic”

Otvarajući 15. Dane poljoprivrede općine Konjic, načelnik Općine Konjic Osman Ćatić je poljoprivrednicima čestitao na postignutim rezultatima i poželio im mnogo sreće i uspjeha u poljoprivrednoj proizvodnji.

-Naši ciljevi da osnažimo ovčarstvo i stočarstvo, poljoprivredu i privredu u lokalnoj zajednici kroz poticajne mjere se ostvaruju. Svjedoci smo da na naše trpeze dolazi zdrava hrana koju proizvode vrijedni Konjičani i da trasiraju put za plasiranje proizvoda i na ino tržište. Moram posebno naglasiti da poljoprivreda ima značajnu ulogu u razvoju općine Konjic, a mi se trudimo da je jačamo, osiguramo i zaštitimo kroz poticajne mjere koje provodimo, na što smo posebno ponosni. Garant da poljoprivreda na području općine Konjic ima perspektivu, su mladi ljudi koji su treća ili četvrta generacija u svojoj porodici, koji su izabrali poljoprivredu kao svoj životni put. Njima posebno čestitamo i poručujemo da smo uz njih, njihove planove i projekte  - kazao je načelnik Ćatić.

- Ovaj grad i općina  imaju prepoznatljive proizvode po kvaliteti i u nastojanjima da ih predstavimo i zaštitimo od ove godine krećemo sa markicama #madeinkonjic, što je i slogan ovogodišnje manifestacije, tako da će u budućnosti svi koji žele kupiti konjičke proizvode moći ih prepoznati na  tržištu na ovaj način – naglasio je  načelnik Općine Konjic Osman Ćatić.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusret Avdibegović naglasio je kako je poljoprivrednike u ovoj sezoni pratila velika suša, ali da su svojim zalaganjem i poticajnom politikom koju provodi Općine Konjic uspjeli da proizvedu kvalitetne proizvode koje su pokazali ovom prilikom.

Nagrada za policijske službenike i građane

Općina Konjic odlučna u cilju zaštite stanovnika od zloupotrebe opojnih droga, nagrada za policijske službenike, koji su operativnim radom doprinijeli rasvjetljavanju krivičnog djela, uzgoj i stavljanje u promet Canabisa.

Zaštititi stanovnike općine Konjic od svih vrsta opasnosti, a naročito od zloupotrebe opojnih droga opredjeljenje je i obaveza Općine Konjic. S tim u vezi Općina Konjic ima namjeru da policijske službenike Policijske uprave Konjic, koji su svojim radom na terenu došli do saznanja da se na području općine Konjic provode protivzakonite radnje uzgoja i distribucije Canabisa, nagradi novčanom nagradom u iznosu od 10 hiljada KM, s ciljem stimulacije i podrške ovim aktivnostima, koje su rezultirale privođenjem počinitelja ovog djela.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić  posjetio je Policijsku upravu Konjic, gdje se sastao sa načelnikom PU Konjic Mirsadom Subašićem i policijskim službenicima koji su aktivno radili na pomenutom slučaju, kojima je čestitao na postignutim rezultatima i poželio mnogo uspjeha i u budućem radu. 

Općina Konjic poziva sve građane da djeluju savjesno i odgovorno, te da sva korisna saznanja, koja će rezultirati rasvjetljavanju svih oblika krivičnih djela sa posebnim akcentom na teška krivična djela protiv života, zdravlja i imovine građana, prijave nadležnim institucijama (Kantonalno tužilaštvo HNK ili PU Konjic). Ukoliko prijava građana rezultira krivičnom odgovornošću prijavljenog, Općina Konjic će nagraditi takve pojedince, a za što će se sredstva predvidjeti općinskim budžetom.

30.8.2021. godine, u jutarnjim satima, policijski službenici PS Konjic i Odjeljenja krim policije PU Konjic su, na temelju prikupljenih saznanja i sačinjenog plana, izvršili pregled terena u mjestu Vrbići, opština Konjic, gdje je pronađena parcela na kojoj se nalazio nasad sa 14 stabljika Canabisa. U 11,00 sati slobode je lišen S.Č. (1965) koji je doveden u vezu s navedenim djelom. Nad istim je urađena krim. obrada, a policija je došla do saznanja o još jednom nasadu na kojemu je pronađeno 39 stabljika Canabisa. Po naredbi sudije Osnovnog suda Konjic izvršen je pretres stana navedenog gdje je pronađena određena količina suhog Canabisa, sjemenki i jedan puškomitraljez. Predmeti u vezi s krivičnim djelom su uz potvrdu izuzeti, a o svemu je obavješten nadležni tužilac, te izvršen uviđaj.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi