Vijesti iz Konjica

U susret Danu porodice gradonačelnik Ćatić posjetio šestočlanu porodicu Vrtić, koja je u prošloj godini dobila četvrto dijete

U povodu Dana porodice gradonačelnik Konjica Osman Ćatić danas je posjetio porodicu Vrtić, Azru i Sanela koji su roditelji četiri dječaka, izražavajući na ovaj način spremnost i namjeru Grada Konjica da bude snažna podrška mladim porodicama, sa posebnim akcentom na podršku majčinstvu.

-Drago mi je da sam u prilici posjetiti ove plemenite mlade ljude i biti svjedokom bogatstva koje imaju, a to su njihova djeca i njihova porodica. Porodica Vrtić je dokaz da se mladi ljudi koji to žele mogu ostvariti u našoj domovini Bosni i Hercegovini uz vlastiti angažman i rad, kao i podršku zajednice. Želim da primjer njihove harmonije i snažnih emocija koje porodica sa sobom nosi, bude vodilja generacijama mladih Konjičana - kazao je ovom prilikom gradonačelnik Ćatić.

- Suprug Sanel i ja odlučili smo se za život u Konjicu, jer smatramo da Gradska uprava nama mladima pruža dovoljno mogućnosti za ugodan život sa našom djecom i ovdje nam je najljepše. Zahvaljujući podršci  majkama porodiljama i novorođenoj djeci, ja sam u prilici biti uz svoje dječake i pružiti im uslove za bezbrižno odrastanje. Hvala Gradu Konjicu što podržava porodice sa djecom - kaže  Azra Vrtić, majka četvoro djece.

Sredinom prošle godine Grad Konjic donio je Pravilnik o dodjeli novčane pomoći za novorođeno dijete, koji je naišao na pozitivne kritike mladih ljudi, a u 2022.godini kroz novi Pravilnik pruža se još značajnija podršku porodicama koje se odluče na treće, četvrto, peto dijete.

Navedenim Pravilnikom pravo na novčanu pomoć za prvo i drugo novorođeno dijete u iznosu od 100 KM u trajanju od šest mjeseci, može ostvariti jedan od roditelja koji nije u radnom odnosu i prijavljen na evidenciji Službe za zapošljavanje – Biro rada Konjic. Pravo na novčanu pomoć za treće i svako naredno novorođeno dijete u iznosu od 200 KM, priznaje se za period od dvadeset četiri mjeseca, bez obzira na radno-pravni status.

Pravilnik definiše i pravo na novčanu pomoć za prvo novorođeno dijete u Novoj godini i za dijete rođeno za Dan općine Konjic (16.06.), u iznosu od 1.000 KM.

Obavještenje o održavanju javne rasprave o Nacrtu Odluke o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva

Shodno Zaključku Općinskog vijeća Konjic o usvajanju Nacrta Odluke o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva, obavještavamo građane općine Konjic da će se javna rasprava o Nacrtu Odluke o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva održati dana 19.05.2022. godine s početkom u 17.00 sati u Sali Općinskog vijeća Konjic.

Nacrt Odluke o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva se može preuzeti na linku:

https://www.konjic.ba/ba/uprava/opcinske-sluzbe/obrasci-opcinskih-sluzbi/category/41-nacrt-odluke-o-organizovanju-i-funkcionisanju-za%C5%A1tite-od-po%C5%BEara-i-vatrogastva.html

 Primjedbe, sugestije i prijedloge u vezi Odluke o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva možete dostaviti i pismenim putem Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo ili putem e-maila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Delegacija Grada Konjica prisustvovala obilježavanju Dana općine u prijateljskoj Općini Çaycuma u Republici Turskoj

Prijateljska Općina Çaycuma u Republici Turskoj proteklog vikenda obilježila je Dan općine, kojem je prisustvovala delegacija Grada Konjica, koju je predvodio gradonačelnik Osman Ćatić.

Tokom posjete gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i načelnik Općine Çaycuma Bulent Kantarci potpisali su Protokol o saradnji, kojim su definisani pravci budućih zajedničkih aktivnosti na polju ekonomije, obrazovanja, kulture i sporta. Bila je ovo prilika za upoznavanje sa prirodnim i kulturnim vrijednostima prijateljske općine, kao i učešće u sportskim i kulturnim sadržajima priređenim u čast Dana općine Çaycuma.

Saradnja je uspostavljena u novembru 2021.g. kada je delegacija Općine Çaycuma posjetila Konjic i prustvovalo tom prilikom aktivnostima kojima je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u ovom gradu.

U Konjicu večeras počeo Festival glumca Bosne i Hercegovine, koji je otvorio gradonačelnik Osman Ćatić

Večeras je u Konjicu u organizaciji Narodnog univerziteta svečano otvoren 9.Festival glumca Bosne i Hercegovine koji će do 15.juna publici ponuditi bogat i raznovrstan  program.

- Imperativ nas koji živimo i djelujemo u Konjicu, u najljepšem gradu na Neretvi je afirmacija turističkih potencijala i širenje ponude kroz umjetnost i kulturu. Ulažući napore da to ostvarimo, nastojimo Konjičanima i svim posjetiocima Konjica predstaviti djela i sadržaje visoke estetske vrijednosti, na što smo posebno ponosni, jer ovaj grad živi i diše umjetnost, što istinski umjetnici osjete i redovno mu se vraćaju. Biti domaćin jedinog festivala u BiH, koji s posebnim pijetetom posvećuje dužnu pažnju najbitnijim akterima u dramsko-scenskom procesu je posebna čast i zadovoljstvo za nas Konjičane i društvenu zajednicu u cjelini - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, zvanično otvarajući Festival glumca BiH.

Ove godine Festival je  ugostio 9 profesionalnih pozorišta u oficijelnom dijelu programa, među kojima su produkcije iz  Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Nakon zvaničnog otvaranja konjička publika imala je priliku pogledati predstavu  “Ništa nas ne smije iznenaditi” čiju režiju potpisuje Aleš Kurt, a koja je nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Scene MESS. Naredna predstava “Šindlerov lift” Kamernog teatra 55, biće izvedena u četvrtak 12.maja, a posjetioce Festivala očekuje i bogat i raznovrstan OFF program.

Organizatori su i ovom prilikom izrazili zahvalnost teatarskim kućama, koje im iz godine u godinu svojim učešćem ukazuju povjerenje i doprinose kvaliteti Festivala glumca Bosne i Hercegovine.

Zvaničnom otvaranju Festivala prethodio je OFF program “Cultural Essence”, koji je u saradnji sa EU Info centrom  u BiH, upriličen na platou pored Stare kamene ćuprije u Konjicu. Riječ je o sadržaju posvećenom 9. maju – Danu Evrope, gdje su mladi konjički  glumci priredili kolaž monologa evropskih i svjetskih klasika književnosti i pisane riječi.

I ove godine Festival će biti završen svečanim proglašenjem najbolje glumice i najboljeg glumca uz muzički program u kojem će nastupiti Lamia&band.

Delegacija Općine Osmangazi – Bursa iz Republike Turske danas posjetila Konjic

U posjeti Konjicu danas je boravila delegacija Općine Osmangazi – Bursa iz Republike Turske, koju je predvodio načelnik Mustafa Dundar. Posjeta je bila prilika za upoznavanje sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem, te sa radom i djelovanjem Gradske uprave.

- Ovo je lijepa prilika da se upoznamo i stvaramo uslove za saradnju u budućnosti. Neka današnja posjeta, tokom koje smo upoznali ovaj prelijepi grad na Neretvi sa Starom kamenom ćuprijom, bude uvod za lijepe susrete i zajedničke aktivnosti koje će doprinijeti napretku zajednica u kojima živimo - kazao je ovom prilikom Mustafa Dundar, načelnik Općine Osmangazi – Bursa, zahvaljući se gradonačelniku Ćatiću na gostoprimstvu i mogućnosti da sa saradnicima upozna Konjic i njegove prirodne i kulturne vrijednosti.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi