Vijesti iz Konjica

OBAVJEŠTENJE

Grad Konjic obavještava građane da će u narednim danima započeti realizacija I faze projekta uspostave adresnog registra-izrada i ugradnja tabli sa kućnim brojevima i nazivima ulica.

Projekat se realizuje u saradnji sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Upravom za za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNK.

Postavljanje tabli i pločica i označavanje objekata kućnim brojevima na licu mjesta obavljat će preduzeće „Buljan ceste“d.o.o. Kreševo, sa kojim je Grad Konjic, putem postupka javnih nabavki zaključio ugovor o izvođenju radova.

U skladu sa odredbama člana 28. Zakona o načinu označavanja i evidentiranju naseljenih mjesta, ulica, trgova i kućnih brojeva („Službene novine HNK“ broj 7/13, 9/16) vlasnik, odnosno korisnik objekta, kao i vlasnik, odnosno korisnik građevinske parcele dužan je:

  1. a) omogućiti da se tabla ulice ili trga, odnosno tablica s kućnim brojem postavi na njegovom objektu, odnosno na njegovoj građevinskoj parceli;
  2. b) održavati čistom tablicu s kućnim brojem i brinuti se da kućni broj bude vidljiv i čitak;
  3. c) obavijestiti Službu za katastar, urbanizam i imovinsko-pravne poslove Grada Konjica o oštećenju ili uništenju tablice s kućnim brojem, u roku od 30 dana od dana nastanka oštećenja ili uništenja;
  4. d) dužan je, u cilju evidentiranja promjena, prijaviti Službi za katastar, urbanizam i imovinsko-pravne poslove Grada Konjica sve promjene koje se odnose na izgradnju novog, odnosno rušenje postojećeg objekta ili parceliranje, u roku od 30 dana od dana nastanka promjene.

Ovim putem se obavještavaju građani da troškove nabavke i postavljanje table s kućnim brojem snosi Grad Konjic, te se pozivaju da pruže maksimalnu saradnju.

Konjic Food fest 2023 - predstavljanje potencijala Konjica kroz bogatu gastro punudu i takmičenje mladih kuhara

 

Savez poljoprivrednih udruženja Konjic, uz pokroviteljstvo Grada Konjica i podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK i ove godine organizuje Festival hrane “Konjic Food fest” za koji vlada veliki interes izlagača i posjetilaca.

Otvaranju Festivala hrane, koji će biti održan 05.oktobra na Sportskom centru Partizanovo, prethodit će potpisivanje Sporazuma o saradnji između Grada Konjica i Federalnog zavoda za agropedologiju u Sarajevu, kako bi se saradnja i partnerstvo odvijali na višem nivou.

- Pripreme su u završnoj fazi i nadamo se da će svi koji posjete ovogodišnji Konjic food fest uživati u delicijama koje se budu našle na štandovima sa prerađevinama od voća, povrća, pčelinjim proizvodima, slasticama, mliječnim i mesnim proizvodima, čajevima. Dio festivala koji privuče veliku pažnju je takmičenje mladih kuhara, koji se obrazuju u Konjicu, a koji će ove godine pokazati svoje znanje i vještine u pripremi pite od jabuka. Kroz predstavljanje domaćih proizvoda uzgojenih na konjičkom području i prerađevina koje nastaju na imanjima naših vrijednih poljoprivrednih proizvođača, nastojimo biti podrška svima koji se brinu da proizvedu zdravu hranu koju svakodnevno konzumiramo. Raduje činjenica da pored mladih kuhara Konjic ima i mlade poljoprivredne proizvođače - kazala je u ime organizatora Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Alma Huseinbegović Radmanić.

U želji da napreduje u oblasti kojom se bavi njegova porodica, koja proizvodi paradajz, luk i ostalo povrće na gazdinstvu u naselju Gorani, mladi Konjičanin  Senid Graho upisao je Poljoprivrednu tehničku školu. - Ja sam naslijedio neke sposobnosti od svojih roditelja, ali želim napredovati kako bih mogao proizvoditi svoju hranu koju ne moram kupovati. Mislim da Konjic ima veliki potencijal, koji bi mogli da razvijamo, naravno samo ako se dovoljan broj ljudi angažuje i ako imaju želju za tim. Hrana koju mi proizvedemo ovdje je jako dobra, i po mom mišljenju po kvalitetu mnogo odstupa od drugih područja, jer imamo dobre uslove za proizvodnju. Festival je dobra prilika da svi vide kakve proizvode imamo, zato zainteresovanim poručujem da budu u Konjicu 5.oktobra - kazao je Senid Graho.

- Lijep je osjećaj kada vidimo svoj uspjeh prilikom uzgoja voća i povrća. Osim kod kuće praktično radimo i u školi, jer imamo plastenik u kojem uzgajamo povrće pod nadzorom profesora, koji se trude da savladamo sve što je potrebno na zanimljiv način. Učestvujemo i na Festivalu hrane gdje bude mnogo proizvođača koji pokažu sve što se proizvodi na našem području - naglasili su učenici Poljoprivredne škole Aner Herić i Ajla Memidžan, za koju je prema riječima profesorice Dženane Buturović posljednjih godina povećan interes učenika koji se upisuju u srednju školu.

- Sve više se podiže svijest o hrani i njenom značaju. Trebamo biti ponosni na naše lokalne proizvode koje imamo i koji su prepoznatljivi po kvaliteti. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti imati kontinuitet u obrazovanju mladih za ovu oblast i da će njihov interes i dalje rasti. Uz Dane poljoprivrede Grada Konjica, Konjic Food fest je prilika da svi koji nisu pripremali zimnicu, da je nabave od naših vrijednih proizvođača - kazala je profesorica Dženana Buturović.

Poziv za bespovratna sredstva USAID projekta Diaspora Invest u saradnji sa Gradom Konjic

Otvoren je Poziv za dostavljanje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjen za podršku kvalifikovanih i registrovanih mikro, malih i srednjih preduzeća (MSP) u Gradu Konjic.

Poziv je otvoren u saradnji sa USAID projektom Diaspora Invest, s ciljem poticanja direktnih investicija uz saradnju s dijasporom.

Više o pozivu putem sljedećeg linka:  https://www.fmi-inc.net/opportunities/municipal-diaspora-facility-small-grant-fund/

Dječije obdanište “Zulejha Begeta” Konjic proširilo kapacitete i poboljšalo kvalitet predškolskog odgoja i obrazovanja - formirana nova odgojna grupa

Dječije obdanište “Zulejha Begeta Konjic uz podršku Grada Konjica u novu pedagošku godinu ušlo je obogaćeno novom odgojnom grupom, namjenjenom predškolskom uzrastu od 5 do 6 godina, koja je roditeljima omogućila da svoje predškolce adekvatno pripremi za školu.

- Grad Konjic nastoji biti podrška svima koji aktivno rade i trude se poboljšati uslove u ustanovama u korist onih koji su korisnici njihovih usluga. Uvidjevši opravdanost zahtjeva roditelja i menadžmenta dječijeg obdaništa, a shodno našim mogućnostima podržali smo otvaranje nove odgojne grupe, kroz nabavku potrebne opreme, kako bismo omogućili da što veći broj djece bude uključen u predškolske aktivnosti - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je danas tim povodom posjetio Dječije obdanište “Zulejha Begeta” Konjic, gdje se družio sa najmlađim sugrađanima.  

- Čestitam direktorici i zaposlenicima na kvalitetnom radu, jer interes roditelja govori o njihovoj stručnosti, ali i stanju u kojem se grad Konjic nalazi i radno sposobno stanovništvo. Bilježimo veći broj zaposlenih, pa samim tim i veći broj roditelja koji imaju potrebu za korištenjem usluga obdaništa - naglasio je gradonačelnik Ćatić.

- Ovaj trenutak predstavlja značajan korak u razvoju našeg vrtića, ali i u pružanju boljih usluga u našoj lokalnoj zajednici. Zahvaljujući podršci Grada Konjica uspjeli smo stvoriti uslove za proširenje kapaciteta, te time smanjiti liste čekanja, što je veoma značajno za porodice sa djecom. Nova grupa broji 22 djece i s ponosom možemo reći da trenutno imamo 97 dječaka i djevojčica u našoj  odgojnoj ustanovi. Zahvaljujemo se gradonačelniku na posjeti ovim povodom i na ugodnom druženju sa našim mališanima, koji su imali priliku da razgovaraju, dobiju odgovore na pitanja koja ih interesuju i iskažu svoje želje - naglasila se Lejla Čolaković, direktorica Dječijeg obdaništa “Zulejha Begeta” Konjic.

- Sin je od jaslica do ove grupe polaznik vrtića. Zaista nam mnogo znači što ima mjesta za sve, jer mnogo toga nauče, savladaju i steknu nove vještine. Raduje činjenica da se u Konjicu svakodnevno stvaraju bolji uslovi za život i odrastanje naše djece - kazala je Dajana Faladžić, majka jednog od polaznika nove odgojne grupe, koja je pozdravila njeno formiranje.

Pripreme za najveću smotru izviđača na Boračkom jezeru u julu naredne godine

U okviru priprema za Smotru izviđača Federacije Bosne i Hercegovine, koja bi trebalo da se održi od 15.do 22. jula 2024.godine na Boračkom jezeru, danas su predstavnici Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine posjetili Konjic, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem sa saradnicima i predstavnicima Odreda izviđača Neretva Konjic.

- Pripremamo se za jedan od najvećih izviđačkih događaja na Boračkom jezeru, koji će, kako je planirano, okupiti od 800 do 1000 izviđača iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope. U tim pripremnim aktivnostima očekujemo podršku Grada Konjica, jer planiramo napraviti smotru za pamćenje sa različitim aktivnostima. Oduševljeni smo prijemom i potvrdom gradonačelnika da će biti podrška ovom značajnom projektu za izviđačke organizacije iz Bosne i Hercegovine, na čemu se iskreno zahvaljujemo. Veliki je posao pred nama, ali mislimo da ćemo zajedničkim snagama uspjeti odgovoriti ovom izazovu - kazao je Nermin Zagorčić, predsjednik Saveza izviđača Federacije BiH, koji je podsjetio na uspješnu dugogodišnju saradnju sa gradonačelnikom Ćatićem i Odredom izviđača Neretva Konjic.

 - Smatramo da Konjic ima jednu od najuspješnijih izviđačkih organizacija, koja ima jaku upravu i od njih u ovom projektu očekujemo najveću pomoć - naglašava Zagorčić.

Atletski savez Bosne i Hercegovine zainteresovan za izgradnju Atletskog centra u Konjicu

U cilju sagledavanja mogućnosti za izgradnju Atletskog centra u Konjicu jučer se gradonačelnik Konjica Osman Ćatić sa saradnicima sastao sa predsjednicom Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Đurđicom Šišul Rajher, generalnim sekretarom  Mehmedom Lokmićem i direktorom Atletskog kluba Pace Konjic Mahirom Mujićem.

Tokom posjete razgovano je o kapacitetima za bavljenje atletikom kojima Konjic trenutno raspolaže i spremnosti Gradske uprave Konjic za njihovo proširenje.

- Gotovo sve atletske staze u Bosni i Hercegovini su već dotrajale i u namjeri da osiguramo uslove za budućnost atletike kao sporta u našoj zemlji pokušavamo iznaći adekvatna rješenja, koja će omogućiti organizaciju većih takmičenja i kvalitetne pripreme takmičara. S obzirom da Grad Konjic vodi računa o mladima i ima veliko razumijevanje po pitanju stvaranja uslova za aktivno bavljenje sportom, želja nam je da se u Konjicu izgradi Atletski centar i vjerujemo da će se te želje i ostvariti - kazala je predsjednica Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Đurđica Šišul Rajher izražavajući zahvalnost gradonačelniku Ćatiću i njegovim saradnicima na susretljivosti i razumijevanju, kako bi stasavale nove generacije atletičara, koji će postizati vrhunske rezultate.

- Raduje me činjenica da su predstavnici Atletskog saveza Bosne i Hercegovine prepoznali napore koje Gradska uprava Konjic ulaže kada je u pitanju unaprijeđenje sportske infrastrukture, od uređenja igrališta pored Osnovne škole Čelebići, Prve i Druge osnovne škole, Područnih škola Ribići i Podorašac, radova u Sportskoj dvorani Konjic i na Gradskom stadionu, te da su na osnovu toga odlučili predstaviti nam svoje planove. Grad Konjic će se truditi biti podrška projektu Atletskog centra u našem gradu sa željom da u Konjicu osim na nivou Bosne i Hercegovine i Evrope imamo i svjetska takmičenja u ovom, ali i drugim sportovima, što je i naš cilj - kazao je gradonačelnik Ćatić.

{galerija}2023/atletskisavez{galerija}

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi