Vijesti iz Konjica

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i Grad Konjic dobitnici priznanja “Najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini u 2023. godini” po izboru portala Indikator.ba i Privredne komore F BiH

Danas je u Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu upriličena dodjela priznanja“Najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini u 2023. godini“ koji organizuje poslovni portal Indikator.ba u partnerstvu sa Privrednom komorom F BiH.

Gradonačeniku Konjica Osmanu Ćatiću i Gradu Konjicu koji su dobitnici priznanja „ Najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini u 2023.godini“priznanje je uručio Borivoje Simić, direktor portala Indikator. d.o.o.

- Čestitam Gradu Konjicu i gradonačelniku Ćatiću na naporima da Konjic bude zajednica poželjna za investiranje. Priznanje „Najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini “dodjeljujemo na godišnjem nivou lokalnim zajednicama koje svojom aktivnošću stvaraju uslove za investiranje i privlače domaće i strane ulagače. Želimo im  uspješan rad i u budućnosti – kazao je Simić prilikom uručenja nagrada.

- Čast mi je danas preuzeti priznanje “Poslovni potez godine”. Hvala portalu Indikator.ba i Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine što prate naš rad. Ponosni smo što su Grad Konjic prepoznali kao lokalnu zajednicu koja ulaže napore kako bi privukla investitore i olakšala pokretanje novih kompanija, proizvodnih pogona, širenje postojećih, što sa sobom nosi i otvaranje novih radnih mjesta. To naše opredjeljenje, kojem smo posvećeni u kontinuitetu, daje vidljive rezultate. Sretni smo što nastavljamo nizati uspjehe na polju privrede, odnosno da smo, nakon Krune razvoja privrede, Zlatne nagrade Global lokal za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, danas dobili i nagradu za “Poslovni potez godine”. Priznanje nas obavezuje da i u budućnosti budemo ustrajni u našim namjerama da stvaramo uslove koji će omogućavati bolje rezultate i budemo primjer razvoja privrede drugim zajednicama - naglasio je gradonačelnik Ćatić.

U povodu Dana grada Konjica nagrađeni učenici osnovnih i srednjih koji su postigli uspjehe na kantonalnim, federalnim i državnim takmičenjima, te najuspješniji na literarnom i likovnom konkursu raspisanom u povodu Dana grada

Obilježavajući 642.godišnjicu prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima Grad Konjic je nagradio učenike osnovnih i srednjih škola koji su postigli uspjehe na  kantonalnim, federalnim i državnim školskim takmičenjima, kao i najuspješnije učenike na literarnom i likovnom konkursu i njihove mentore.

Dodjela nagrada na svečan način organizovana je u kino sali Narodnog univerziteta, gdje su se tim povodom okupili najuspješnjiji mladi Konjičani i njihovi profesori i nastavnici.

Obraćajući se u ime gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića, Šeherzada Alić pomoćnica  gradonačelnika za opću upravu, društvene djelatnosti i mlade čestitala je učenicima i njihovim mentorima na usjesima i naglasila : - U povodu  Dana grada Konjica Grad Konjic tradicionalno nagrađuje najuspješnije učenike, koji su na takmičenjima ostvarili zapažene rezultate. Ponosni smo na uspjehe koje ostvarujete, zato vas pozivam da i u budućnosti vrijedno učite, slušate svoje roditelje, učitelje, nastavnike, profesore i postižete uspjehe. Grad Konjic na čelu s gradonačelnikom i dalje će pratiti, podržavati vaš rad i adekvatno vas nagrađivati, kao i vaše mentore koji vrijedno rade.

U ime nagrađenih učenika na nagradama i prilici da pokažu svoje talente, znanje i vještine Gradu Konjicu zahvalila se Sedina Graho, učenica drugog razreda Elektrotehničke škole koja drugu godinu zaredom osvaja prvo mjesto na literarnom konkursu raspisanom u povodu Dana grada Konjica. “Moj grad je moja neiscrpna inspiracija i u svakoj prilici trebamo da ga veličamo i pokazujemo koliko ga volimo.” - kazala je.

Osvrčući se za značaj truda koji mentori ulažu u razvoj talenta svakog učenika koji vođeni pravim vrijednostima postižu izuzetne rezultate, Sedina Graho zahvalila se svim mentorima, koji učenjem i prenošenjem  znanja ostavljaju ogroman i nizbrisiv trag na odrastanje svakog djeteta.

U povodu Dana grada Konjica u Lisičićima otvoren Muzej potopljenog područja Lisičići na otvorenom, kao vrijedno svjedočanstvo postojanja života kroz historiju

 

Svečanim otkrivanjem jednog od pet panela, koji su obavili gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i Hamdo Lepara, predsjednik Udruženja građana potopljenog područja Lisičići, u povodu Dana grada Konjica otvoren je Muzej potopljenog područja Lisičići na otvorenom. Na panelima, koji su smješteni uz glavnu saobraćajnicu kroz naselje i mjesnu plažu, koji su dostupni svim posjetiocima, prikazani su vrijedni tragovi života na ovom području od neolita pa do potapanja Lisičića 1952.godine.

 - Spremni da čuvamo ono što je naša svetinja, a to je naša prošlost, želimo da imamo svjetliju i bolju budućnost i da naše mlade generacije zajedno sa svima nama znaju koliko je ovo bogatstvo. Ovdje smo gdje su lijepo i sinhronizovano povezane historija i prirodne ljepote. Na nama je da i jedno i drugo čuvamo i hvala svima koji nam u tome pomažu - kazao je Hamdo Lepara, predsjednik Udruženja, zahvaljujući se pokrovitelju Gradu Konjicu i svima koji su na bilo koji način podržali realizaciju projekta.

- Ovaj jedinstven muzej na otvorenom značajan je korak u očuvanju našeg naslijeđa, jer će svim posjetiocima, a naročito mladima, koji često borave upravo ovdje, biti vrijedan podsjetnik da se na ovom prostoru živjelo i djelovalo još u vrijeme neolita i dalje kroz historiju. Duboko uvjeren da će mladi sa ovog područja nastaviti aktivnosti, koje su počeli prije par godina stariji članovi Udruženja, čestitam organizatorima i koristim priliku da se zahvalim, što na ovaj način učestvuju u obilježavanju Dana grada Konjica. Gradska uprava Konjic bila je uz Udruženje potopljenog područja Lisičići u svim ranijim aktivnostima. Nastojat ćemo nastaviti taj kontinuitet, kao što to čine vrijedni članovi udruženja unoseći nove ideje i nove sadržaje u uređenju ovog prelijepog naselja na obali Jablaničkog jezera, našeg Konjica i naše Bosne i Hercegovine - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

 -Ovo je jedna mala kocka našeg identiteta, opstojnosti i kontinuiteta na ovim prostorima i svakako da je svaki ovakav događaj važan. Volio bih da sličnih aktivnosti bude još više -  kazao je Džafer Alić Džafer Alić, predsjednik Skupštine HNK-a, koji je uz brojne goste prisustvovao otvaranju. Alić je pohvaljujući trud članova Udruženja izrazio spremnost za podršku u budućim aktivnostima.

Bajramska čestitka

U povodu Kurban bajrama gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda uputili su čestitku u kojoj se navodi :

"Poštovani vjernici islamske vjeroispovijesti, 

u povodu Kurban bajrama u svoje lično ime i ime svojih saradnika upućujemo vam iskrene čestitke sa željom da Kurban bajram dočekate i provedete u zdravlju i sreći u krugu  porodice, prijatelja i komšija.

Želimo da Bajram bude vrijeme koje će mirom i milošću, jednih prema drugima, ispuniti vaša srca, a vaše domove ispuniti radošću i blagostanjem.

Neka njegovanje tradicionalnih vrijednosti Kurban bajrama, solidarnost i pomaganje onima koji su u stanju potrebe, uz jačanje zajedništva, međusobnog uvažavanja, razumijevanja i toleranciju obilježe Bajram u našem Konjicu, kako se to činilo i čini decenijama u našoj zajednici.

Još jednom svim vjernicima islamske vjeriospovijesti Bajram Šerif Mubarek Olsun!"

 

Grad Konjic svečanom sjednicom Gradskog vijeća i obilaskom šehidskih mezarja i spomen obilježja danas obilježio 642.godišnjicu od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima

Danas je Grad Konjic prigodnim sadržajima obilježio Dan grada, 642. godišnjicu prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima. Nakon što je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su se obratili gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona upriličen je obilazak spomen obilježja, na kojima je položeno cvijeće i odata počast generacijama Konjičana koje su dale svoje živote braneći Konjic i Bosnu i Hercegovinu tokom historije.

Upućujući čestitke u povodu Dana grada Konjica predsjednica Vlade Hercegovačko - neretvanskog kantona Marija Buhač je kazala:

“Pozdravljajući napore gradskog rukovodstva i opredijeljenost da Konjic razvijaju u svim smjerovima i aspektima rada i življenja, ističem kako će na tomu putu i nadalje imati vidljivu podšku Vlade kojoj sam na čelu. Ovdje, u Konjicu, zajedno samo otpočeli niz vrijednih projekata koje finansiramo sredstvima iz kantonalnog budžeta. Od obnove regionalnih cesta, preko infrastrukturnih projekata na vodoopskrbnomu sistemu Podorašac i klizištu Orahovica, do finansijskih izdvajanja za Dom zdravlja i Opću bolnicu Konjic za koje smo osigurali značajna interventna i investicijska kreditna sredstva. U planu je realizacija niza projekata na polju privrede i, posebno, turizma u kojemu Konjic i vidi svoj izniman potencijal i stratešku privrednu granu. Upravo činjenica da danas slavimo 642 godine spomena imena Konjica, svjedoči bogatu historiju, kulturu i tradiciju ovoga grada, dok sve njegove prirodne ljepote u potpunosti opravdava ovakvo usmjerenje. Pozivam vas da zajednički nastavimo tražiti najbolja rješenja i tako osigurati bolji život svim našim sugrađanima.”- kazala je Buhač.

Gradonačelnik Ćatić podsjećajući na historijske činjenice koje se odnose na prve pisane tragove o postojanju naselja Konjic kroz historiju je kazao:

“S ponosom pričamo i prenosimo na generacije koje dolaze svjedočanstva i priče o prenosu olova iz Podvisokog i Konjica u Dubrovnik, u vrijeme karavana, kada je Konjic prvi put spomenut u pisanim dokumentima. Volimo se prisjećati prošlosti, što nam je obaveza, ali gledajući ka budućnosti želimo i pokušavamo da mlade snage, od kojih očekujemo da će biti oni, koji će graditi ovaj grad, uljepšavati ga i činiti prosperitetnijim u budućnosti, staviti u prvi plan. Želimo nagrađivati najbolje, podržavati njihovu kreativnost, inovativnost, omogućiti im da unaprijeđuju svoje vještine. Sa iskrenom željom da će upravo oni, svojim znanjem i svojim trudom, jačati i braniti našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i naš Konjic, kako su to radile generacije Konjičana prije nas, koje ne smijemo zaboraviti, a koje su nam omogućile da živimo u miru i slobodi, danas obilježavamo Dan našeg grada. Sretan Dan grada Konjica svim Konjičanima gdje god živjeli”- poručio je Ćatić.

Tokom Svečane sjednice Gradskog vijeća kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju sa svih nivoa vlasti i gostiju iz drugih sredina iz Bosne i Hercegovine i svijeta, prikazan je video sa presjekom djelovanja Grada Konjica između dva 16.juna i izjavama Konjičana i onih koji Konjic doživljavaju svojim gradom i rado ga posjećuju.  

Čestitka u povodu Dana grada Konjica

U povodu Dana grada Konjica gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Kenan Greda uputili su čestitku u kojoj se navodi:
"Poštovane Konjičanke i poštovani Konjičani,
Zajedno dočekujući još jedan 16.juni Dan grada Konjica, želimo vam uputiti iskrene čestitke sa željom da i sve naredne provodimo u miru, zdravlju i zadovoljstvu.
Svaki novi dan i svaka nova godina donose nam pregrš uspjeha Konjičana, koji kroz razne sfere života i djelovanja ispisuju historiju, svjedočeći da su na ovom prostoru oduvijek živjeli i radili vrijedni i predani ljudi svom cilju, dajući najbolje od sebe.
Proteklih godinu dana za sve Konjičane, bilo je vrijeme u kojoj su se preplitali značajni privredni, obrazovni, kulturni, sportski i drugi događaji, u kojima su učestvovale sve generacije, želeći na taj način grad učiniti ljepšim mjestom za život, mjestom susreta dovoljno otvorenim i širokim za sve ljude dobre volje koji ga žele posjetiti.
Zbog svega navedenog sa iskrenim željama da kao zajednica nastavimo nizati uspjehe i kreirati nove sadržaje, koji nas čine sretnijim i ispunjenijim u svakodnevnom životu i radu, još jednom vam čestitamo 16.juni Dan grada Konjica."
 
 
 
 
 
 
 

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi