Vijesti iz Konjica

U fokusu aktivnosti kojima je Grad Konjic obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine sadržaji kojima je mladim ljudima ukazano na historijski kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine i sve njene vrijednosti

Obilaskom šehidskih mezarja i spomen obilježja i odavanjem počasti svima koji su kroz burnu historiju položili svoje živote za odbranu BiH i slobodu njenih građana, te programom organizovanim na Centralnom spomen obilježju na Trgu državnosti Alija Izetbegović danas je Grad Konjic obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Tokom programa predstavljeni su radovi nauspješnijih učenika osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali u literarnom konkursu raspisanom u povodu Dana državnosti. Također danas članovi GSS-a “Prenj” Konjic i građani Konjica organizovano su posjetili kraljevski grad Bobovac, gdje su zajedno sa građanima iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine obilježili Dan državnosti.

-U fokusu aktivnosti kojima Grad Konjic obilježava ovaj značajni praznik naše domovine su različiti sadržaji kojima želimo mladim ljudima ukazati na historijski kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine i sve njene vrijednosti. U tu čast organizovani su časovi historije, defile naših osnovaca i srednjoškolaca kroz grad sa državnim znamjenjima, uručene su im prigodne čestitke i pokloni, organizovan bogat zajednički program svih obrazovnih ustanova, otvorena izložba likovnih radova, prispjelih na likovni konkurs. Kroz sve navedeno naši najmlađi sugrađani iskazali su patriotizam i ljubav prema domovini, na što smo posebno ponosni, jer nakon nas želimo da upravo oni budu njeni vjerni čuvari - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić upućujući čestitku svim Bosancima i Hercegovcima.

Grad Konjic je u povodu Dana državnosti ukrašen državnim zastavama, a priređena je i svojevrsna izložbu na otvorenom. Na mostu Jurija Gagarina istaknute su sve historijske zastave Bosne i Hercegovine, kako bi se naglasio kontinuitet njene državnosti, što je posebno privuklo pažnju građana svih generacija.

 

 

 

 

 

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine izložba na otvorenom – Historija zaokružena zastavama

Grad Konjic je u povodu 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine na mostu Jurija Gagarina, gdje Neretva simbolično spaja regiju Bosne sa Hercegovinom, istaknuo sve historijske zastave Bosne i Hercegovine, kako bi se naglasio kontinuitet njene državnosti.

Most Jurija Gagrina u centru Konjica, za ovu svojevrsnu izložbu na otvorenom koja svjedoči o burnoj i istovremeno bogatoj historiji naše domovine, izabran je s razlogom, jer je upravo Neretva, čije obale spaja, slovo “I” u imenu Bosna i Hercegovina.

Stara kamena ćuprija vijekovima je bila poveznica i put brojnim karavanama, a most Jurija Gagarina građevina je iz novije historije koja omogućava brži i sigurniji saobraćaj. Državne zastave BiH na njemu neka budu svjedok jednog značajnog vremena za sve građane Bosne i Hercegovine i podsjećanje na važnost očuvanja njene državnosti, suverenosti i slobode u budućnosti. 

Kroz izložbu na otvorenom najmlađe generacije Konjičana i Bosanaca i Hercegovaca moći će se upoznati sa najvažnijim državnim znamenjima i simbolima naše domovine, te naučiti nešto više o kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine kroz vijekove.

Zastave koje se viore nad Neretvom vizuelna su čestitka Grada Konjica svim Bosancima i Hercegovcima za Dan državnosti.

 

ČESTITKA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

U povodu 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda uputili su čestitku u kojoj se navodi: 

"Poštovane/i sugrađanke i sugrađani, Bosanci i Hercegovci

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jedine nam domovine prilika je da vam uputimo iskene čestitke sa željom da ovaj i sve naredne praznike kojima obilježavamo kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine dočekujemo u miru.

Na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a održanom 25. novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu donijeta je odluka o potvrđivanju granica naše domovine, u kojoj će svi njeni narodi imati ista prava. Sjećajući se tog značajnog događaja iz historije naše zemlje, kao i svih onih koji su kroz historiju nastojali biti garant njenog opstanka, njene nedjeljivosti, multietničnosti i očuvanja tradicije, mi danas s ponosom obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naša je želja da predanim radom svi zajedno gradimo prosperitetnije i sigurnije društvo, koje će omogućiti da svi građani žive i uživaju sva prava koja im pripadaju.

Njegovanje i čuvanje granica naše domovine, njenih temeljnih vrijednosti, suvereniteta i sigurnosti naša je trajna obaveza, a posebna zadaća je prenositi na generacije koje dolaze da to i oni u budućnosti čine i baštine.

Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine!"

Danas održana 19. redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic

Gradsko vijeće Konjic danas je održalo 19. redovnu sjednicu na kojoj su vijećnici razmatrali sljedeći dnevni red:
1. Zaključak o usvajanju Nacrta Statuta Grada Konjica;
- Statut Grada Konjica
2. Zaključak o usvajanju Nacrta Budžeta Grada Konjica za 2023. godinu;
- Budžet Grada Konjica za 2023. godinu
3. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje članova Upravnog odbora JU „Dom zdravlja „Konjic;
4. Javni oglasa za imenovanje članova Upravnog odbora JU „Dom zdravlja „Konjic;
5. Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu „Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic“za 2021.godinu (sa prilozima);
6. Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu Općinskog pravobranilaštva za 2021.godinu;
7. Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu Javne ustanove Dječije obdanište „Zulejha Begeta“Konjic za 2021.godinu;
8. Zaključak Gradskog vijeća -Ramo Maksumić;
9. Informacija o općim podacima, rezultatima u učenju i vladanju školama na području općine Konjic u školskoj 2021./2022.godini
10. Informacija o postupanju po kolektivnim ugovorima zaključenim za oblast zdravstva HNK-a za period 2018-2022.
11. Pitanja i odgovori;

Konjički planinari u akciji pošumljavanja – pošumljavanje izvršeno na dijelu lokaliteta Rapti, u podnožju Prenja

Konjički planinari, koji na različite načine nastoje dati svoj doprinos popularizaciji boravka u prirodi i očuvanju prirode, ovog vikenda proveli su akciju pošumljavanja područja oko planinarskog doma “Senad Muhibić- Dundo”, koji se nalazi na lokalitetu Rapti, u podnožju planine Prenj.

Akciju pošumljavanja, tokom koje je pošumljena površina jednog hektara sa oko 2000 sadnica smrče, crnog bora i munike, realizovali su članovi Planinarskog društva “Borašnica” Konjic uz tehničku podršku Grada Konjica i preduzeća “Šumarstvo Prenj”Konjic.

U akciji pošumljavanja učestvovalo je 25 planinara, kojima su se priključili i zaposlenici “Šumarstva Prenj”, kao i članovi Gorske služne spašavanja Stanice Konjic.

-Ovaj vid aktivnosti od velikog je značaja kada je riječ o očuvanju prirode i šumskog fonda. Svi koji su učestvovali u akciji, među kojima su i mlađe generacije naših sugrađana, pokazali su na ovaj način svoju ljubav prema prirodnim vrijednostima koje imamo i koje trebamo čuvati - kazao je Rasim Nuhić, predsjednik Planinarskog društva “Borašnica” Konjic.

-Uz ugodno druženje s planinarima, koji su bili pravi domaćini urađen je zaista dobar posao, čime je oplemenjen postor oko planinarskog doma Rapti - kazao je Fedža Voloder, rukovodilac Službe uzgoja i zaštite u preduzeću “Šumarstvo Prenj” Konjic.

Kako je naglasio Voloder, uz ovu akciju, pošumljavanje na konjičkom području kontinuirano vrši 50 radnika specijalizovanih za ovu vrstu posla. Sadnja će se nastaviti i u narednim danima, sve dok vremenske prilike budu povoljne, odnosno do pojave smrzavanja tla ili snijega.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi