Vijesti iz Konjica

Svi studenti i srednjoškolci koji ispunjavaju uslove dobili stipendije, stipendije ostvarila 162 studenta i srednjoškolca

 

Grad Konjic proširio obim stipendiranja studenata i srednjoškolaca, stipendije za akademsku/školsku 2022/2023.godinu ostvarila 162 studenta i srednjoškolca

Danas je u sali Gradskog vijeća Konjic upriličeno potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata i srednjoškolaca za akademsku/školsku 2022/2023. godinu. Stipendije Grada Konjica ostvarila su 162 studenta i srednjoškolca iz Konjica.

- I u ovoj godini nastavljamo praksu proširivanja obima stipendiranja studenata i srednjoškolaca iz različitih kategorija. Namjera nam je da stipendiranjem obuhvatimo što veći broj mladih Konjičana, koji se obrazuju u srednjoj školi i visokoškolskim ustanovama, kako bismo ih na taj način nagradili za njihov trud i zalaganje tokom obrazovnog procesa. Od ove godine stipendiramo učenike generacije osnovnih škola, najuspješnije srednjoškolce, djecu sa poteškoćama u razvoju, djecu bez jednog ili oba roditelja. Izdvoji smo nagrade za najuspješnije studente sa prosjekom ocjena četiri i više, odnosno devet i više, bez obzira na imovinski census i bez obzira da li imaju neku drugu stipendiju, kao i nagrade za studente sa priznanjima visokoškolskih ustanova. Nastavljamo sa stipendiranjem učenika generacije srednjih škola, studenata iz socijalnih kategorija, boračke kategorije, kao i sa stipendiranjem reprezentativaca u sportu, najaktivnijih članova kulturnih udruženja, Crvenog križa Konjic. Ponosni smo na ove aktivnosti i želja nam je da u razgovoru sa mladim ljudima saznamo koje su to njihove želje i na koji način im možemo biti podrška kako u obrazovanju, tako i u drugim oblastima života i rada - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je stipendistima zaželio mnogo sreće i uspjeha u procesu obrazovanja.

Nađa Beha, koja je bila učenica generacije Druge osnovne škole Konjic, a sada je učenica Informatičko-matematičke gimnazije u Konjicu zahvalila se Gradu Konjicu za ovaj vid nagrade za njen trud i rad, naglašavajući kako će joj stipendija biti dodatni motiv da se trudi i dalje niže dobre rezultate tokom školovanja.

- Prvi put sam tu kao stipendista i meni je ovo jako značajno u smislu podrške. Znam da su moja porodica i prijatelji uz mene, ali sada znam da je tu i naš Grad Konjic, koji nas na ovaj način stimuliše da budemo još bolji i aktivniji, i da ostvarujemo svoje želje kada je o obrazovanju riječ - kazala je Suana Ćibo, studentica prve godine Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, smjer laboratorijski tehničar, koja se u ime stipendista zahvalila na podršci.

Obavještenje za stipendiste Grada Konjica

Obavještavamo stipendiste Grada Konjica, koji su ostvarili stipendiju u školskoj/ akademskoj 2022./ 2023. godini da će se potpisivanje ugovora obaviti u Svečanoj sali Gradskog vijeća Grada Konjica, u ponedjeljak 20.marta slijedom:

20.MART ( PONEDJELJAK)

09.00 SATI

- Studenti- stipendisti Grada Konjica, sve kategorije, dobitnici stipendija za akademsku 2022./2023. godinu.

09.30 SATI

- Srednjoškolci- stipendisti Grada Konjica, sve kategorije, dobitnici stipendija za školsku 2022./2023.

NAPOMENA: Stipendisti koji nisu dostavili potvrde sa brojevima transakcijskih računa, dužni su iste dostaviti pri potpisivanju Ugovora.

Stipendisti Grada Konjica koji su ranijih godina imali pohranjene brojeve računa, a nisu ih u međuvremenu mijenjali, ne podliježu ovoj napomeni.

 

Solidarnost Konjičana na djelu, koji su ujedinjeni u podršci i pomoći narodu Republike Turkiye

Grad Konjic izdvojio 100.000 KM za pomoć stanovnicima područja koja je zahvatio zemljotres u Republici Turkiye, planirano stipendiranje dvoje djece iz grada Adiyamana tokom njihovog školovanja i organizovanje iftara u gradovima zahvaćenim zemljotresom

Grad Konjic i njegovi stanovnici aktivno su se uključili u organizaciju prikupljanja i pružanja pomoći za stanovnike Republike Turkiye nakon potresa. Osim prisustva spasilačkih ekipa GSS Prenj Konjic i GSS stanice Konjic, koji su neposredno nakon potresa bili na raspolaganju stanovnicima gradova u kojima su boravili, Vijećnici Gradskog vijeće Konjic su na 2. vanrednoj sjednici jednoglasno donijeli Odluku o odobrenju novčanih sredstava u iznosu od 100.000 KM za pomoć stanovnicima područja, koja je zahvatio zemljotres u Republici Turkiye.

 - Ovo je najmanje što možemo učiniti u ovakvim situacijama. Pomagali smo i pomažemo gdje god je to bilo potrebno u skladu sa našim mogućnostima. Narod Republike Turkiye decenijama kroz različite projekte pomaže Konjic i Konjičane i kao istinski prijatelji suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje najbliže, čiji su domovi porušeni, zato smo željeli osim riječi podrške, pružiti i konkretnu pomoć Republici Turkiye i njenom narodu u obliku koji je najpotrebniji. Uz Gradsku upravu Konjic u prikupljanje i izdvajanje pomoći aktivno su se uključile osnovne škole i srednje škole, Crveni križ Konjic, MDD Merhamet Konjic, Medžlis IZ Konjic, Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic kao i stanovnici grada Konjica. Tokom ovih aktivnosti prikupljena su novčana sredstva u iznosu od 70.135,00 KM, kao i pomoć u grijalicama, vrećama za spavanje, hrani, higijenskim potrebštinama, što je učinjeno u skladu sa instrukcijama Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini -kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

 -U cijeloj ovoj priči o pomoći moram se posebno osvrnuti na jedan ljudski gest naših spasilaca, koji su se tokom boravka u Adiyamanu zbližili sa mališanima, koji su ostali bez svojih najmilijih, malom Zehrom i Ismailom. Naše spasioci su nam u svakodnevnim izvještajima pričali o toj djeci i ta priča nas je istinski sve dotakla, tako da smo se odlučili da putem nadležnih institucija Republike Turkiye i Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini stipendiramo Zehru i Ismaila tokom njihovog školovanja. Svi smo na neki način sretni što ćemo im kroz stipendiranje, bar malo olakšati situaciju u kojoj su se našli i biti podrška u njihovom odrastanju.  S obzirom da nam slijedi i mjesec ramazan, želja nam je i da organizujemo iftare u nekoliko gradova koji su pretpjeli velika razaranja tokom zemljotresa, što je već u fazi pripreme - naglasio je Ćatić, podsjećajući na podršku koju je Republika Turkiye pružala i pruža Bosancima i Hercegovcima u toku i nakon agresije na našu domovinu.

 

 

 

 

Projekat proširenja privremenog odlagališta otpada

Grad Konjic uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine uspješno je realizovao projekat proširenja privremenog odlagališta otpada sa mogućnošću tretiranja procjednih voda. Ovo je još jedan od projekta čiji je cilj finalizirati izgradnju i unaprijediti Centar za upravljanje otpadom, u svrhu adekvatnog odlaganja otpada i tretiranja otpadnih voda.

Jačanje institucionalnih veza Konjica i Jablanice sa Opštinama Danilovgrad i Bijelo Polje iz Crne Gore, kroz projekte prekogranične saradnje

Nakon nedavnog otvaranja centara kreativnih industrija u Konjicu, Jablanici, Danilovgradu i Bijelom Polju u okviru regionalnog projekta “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica”, koji se implementira uz podršku EU, danas su u posjeti Konjicu boravile delegacije Opštine Danilovgrad Iz Crne Gore i Općine Jablanica, sa predstavnicima Udruženja za poduzetništvo i posao Link iz Mostara, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem.

- Kreativne industrije povezuju mlade kreativce na regionalnom nivou, ali i nas predstavnike lokalnih zajednica kroz jačanje institucionalnih veza, zato su programi i projekti koji povezuju Bosnu i Hercegovinu sa drugim zemljama, u ovom slučaju sa Crnom Gorom, dragocjeni, jer se otvaraju mogućnosti za proširivanje saradnje na ekonomskom, kulturnom, sportskom i drugom planu - naglasio je gradonačelnik Ćatić.

- Prvi put sam u Konjicu i nakon razovora i susreta sa gradonačelnikom, te obilaska industrijske zone i kulturno historijskih vrijednosti ovog grada, smatram da je uvezivanje naših lokalnih zajednica kroz ovaj projekat izuzetno značajno za sve nas. Radi se o nastavku projekta koji realizujemo zajedno i nadam se da će ih u budućnosti biti još više - kazao je Aleksandar Grgurović, predsjednik Opštine Danilovgrad iz Crne Gore.

Tomislav Majić predsjednik Udruženja Link Mostar zaželio je uspjeh svim akterima projekta “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica”, naglašavajući značaj ovih aktivnosti u smislu stvaranja mogućnosti mladim ljudima da ostvare svoje poslovne i privatne ideje i težnje i da ostanu da žive  u svojim lokalnim sredinama, koje će na temelju kreativnih centara razvijati tehnološke mogućnosti, što je i cilj projekta koji je na ovaj način uvezao Bosnu i Hercegovinu sa Crnom Gorom.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi