Vijesti iz Konjica

Bajramska čestitka

 

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i predsjednik Općinskog vijeća Konjic Kenan Greda uputili su čestitku u povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama koju prenosimo u cjelosti:

U povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama, svim muslimankama i muslimanima želimo uputiti srdačne čestitke, uz želju da Bajram, nakon posta, najsvetijeg mjeseca ramazana, dočekate u zdravlju i ibadetu, u sreći i zadovoljstvu sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima.

Želimo da bajramske praznike provedete u dobrom zdravlju, miru i porodičnoj sreći u duhu naših tradicionalnih vrijednosti.

Prenesimo unutrašnji mir i radost na sve ljude oko sebe, brinimo jedni o drugima i ojačajmo naše zajedništvo, jer su ovi mubarek dani prilika za praštanje, ali i prilika za nove početke.

Iskoristimo lijepu poruku ramazana u izgradnji našeg Konjica i dodatno se angažujmo svako u svom domenu da ga učinimo boljim, ljepšim, pravednijim i prosperitetnijim mjestom za sve nas i budućnost naše djece.

U ime svojih saradnika i u svoje lično ime svim, muslimankama i muslimanima širom naše lijepe zemlje,

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

PREDSJEDNIK OV                                                                                    NAČELNIK OPĆINE

 Kenan Greda, s.r.                                                                                      Osman Ćatić, s.r.

 

 

 

 

 

Općinsko vijeće Konjic danas održalo 4. redovnu sjednicu

Na danas održanoj 4. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Konjic  našlo se 8 tačaka dnevnog reda. Tokom sjednice usvojene su sve tačke dnevnog reda, među kojima su najznačajnije: Odluka o pristupanju izrade Regulacionog plana “Centar II- Trešanica “Konjic, Odluka o imenovanju Etičke komisije, Odluka o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene po m2 stambene površine na području općine Konjic , te  Izvještaj Komisije za statutarna pitanja i propise. 

U Konjicu održana Javna rasprava o Nacrtu strateške platforme Strategije razvoja HNK za period 2021.-2027.g.

Danas je u Konjicu u organizaciji Odbora za razvoj Hercegovačko-neretvanskog kantona  održana Javna rasprava o Nacrtu strateške platforme Strategije razvoja  HNK za period  2021.-2027.g. za Općine Konjic, Jablanica i Prozor- Rama.

Tokom rasprave u Konjicu kojoj su prisustvovali načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, načelnik Općine Jablanica Damir  Šabanović i predstavnik Općine Prozor- Rama Adis Zečić sa saradnicima, članovi Odbora za razvoj HNK  predstavili  su strateške ciljeve i fokuse Strategije razvoja  HNK, a to su  :  digitalizacija, privredni razvoj poticanjem malih i srednjih preduzeća, izvoz, razvoj poljoprivrede i turizma, razvoj savremene, odgovorne i prosperitetne društvene zajednice, te očuvan okoliš, razvijena kružna privreda, mobilnost.

Prema riječima Damira Jerkovića, predsjednika Odbora za razvoj HNK, riječ je o drugoj održanoj Javnoj raspravi o Strategiji razvoja HNK, a u narednim danima biće provedena i treća u Neumu, kako bi se zajedničkim snagama uskoro  došlo do kvalitetnog strateškog dokumenta, kojim će biti obuhvaćene sve jedinice  lokalne samouprave u HNK.   

Vijeće mladih Općine Konjic danas se sastalo sa načelnikom Općine Konjic

Danas je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić u svom kabinetu primio predstavnike Vijeća mladih Općine Konjic predsjednicu Adisu Salčin  i članove Ilhanu Špago i Dženana Faladžića.

Predstavnici Vijeća mladih  čiji je rad revitaliziran krajem 2018 g. i koje slovi za jedno od  najaktivnijih  u Federaciji BiH, upoznali su načelnika Ćatića sa aktivnostima i projektima koje su proveli u proteklom periodu, te  edukacijama i planskim aktivnostima u tekućoj godini, koje se odnose na pripremu Strategije za mlade.

Načelnik Ćatić, zaželio je mladim Konjičanima koji svoje slobodno vrijeme koriste za rad za opće dobro  mladih, ali i svih građana, uspješan rad, te je naglasio kako će Općina Konjic podržati sve dobre ideje mladih, koji žele da svojim djelovanjem  unaprijede život u lokalnoj zajednici.

-Izrada Strategije za mlade  je bitna  kako bi se  definisala sva bitna pitanja i programi podrške za mlade, za  što je Općina Konjic  planirala sredstva u Budžetu  za 2021.g. – kazao je načelnik Ćatić, naglašavajući kako je riječ o aktivnostima kojima se nastoje stvoriti uslovi za što kvalitetniji život mladih ljudi u Konjicu.

Uručene nagrade za najuspješnije na takmičenju za srednjoškolce pod nazivom “ Tragovi opstanka”

U povodu 15. aprila Dana ARBiH  Jedinstvena organizacija boraca Konjic i Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Konjic, uz podršku Općine Konjic organizovali su   takmičenje za srednjoškolce pod nazivom “Tragovi opstanka” u poznavanju događaja i istorije iz perioda odbrane od agresije na BiH.

Najuspješniji na takmičenju  su učenici Maida Biber, Nedim Džajić i Emina Džajić kojima je danas u Općini Konjic načelnik Osman  Ćatić uručio novčane nagrade i poklone, te im čestitao.

 -Njegovanje kulture sjećanja na sve značajne  datume iz naše istorije je jako bitno, a vi ste svojim angažmanom i znanjem  pokazali da vas to interesuje i da želite da znate, iako nažalost nemate priliku o tome učiti tokom redovne nastave u školi. Raduje činjenica da su ove aktivnosti  inicirali mladi Konjičani. Pozivam vas da to njegujete i u budućnosti i prenosite znanje iz odbrambeno-oslobodilačkog rata - kazao je ovom prilikom načelnik Ćatić, naglašavajući kako je Općina Konjic planirala  sredstva  za štampanje Monografije o Konjicu u vrijeme odbrane od agresije.

Današnjem uručenju nagrada uz nagrađene srednjoškolce  prisustvovali su Omer Lavić,  predstavnik Jedinstvene organizacije boraca Konjic i Kerim Nuhanović, aktivista Mreže mladih koji su se zahvalili  Općini Konjic na podršci u ovim aktivnostima, te najavili kako će takmičenje biti provedeno i naredne godine, a u planu je i proširenje na kantonalni i federalni nivo.  

 

 

 

Uspostavljena saradnja Općine Konjic i Kuvajtskog poslovnog vijeća

Predstavnici KBC Kuvajtskog poslovnog vijeća danas su posjetili Konjic gdje su se sastali sa načelnikom Općine Konjic Osmanom Ćatićem. Tokom sastanka je razgovarano o mogućnostima i uslovima za investiranje investitora iz Kuvajta na području općine Konjic u skladu sa razvojnim programima Općine Konjic. Načelnik Ćatić upoznao je  goste sa  kapacitetima općine Konjic i razvojnim programima koji bi mogli biti interesantni i stranim investitorima. Predstavnici KBC -a zahvalili su na gostoprimstvu i uspostavljenoj saradnji  koja će, kako su izrazili nadu, rezultirati značajnim investicijama na ovo područje, te  uručili načelniku Ćatiću certifikat o saradnji.

 

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi