Vijesti iz Konjica

U Konjicu obilaskom šehidskih mezarja i otvaranjem spomen obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata danas obilježen Dan šehida, čime je počelo obilježavanje Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

U povodu Dana šehida i Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je na području Konjica upriličeno više aktivnosti u znak sjećanja na sve one koji su tokom odbrane od agresije na našu domovinu položili svoje živote.

Tokom prijepodneva organizovan je obilazak šehidskih mezarja i spomen obilježja u gradu i proučen Jasin za duše šehida, a tokom poslijepodneva u Goranima i Idbru otkrivena su spomen obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata. Uz porodice šehida, demobilisane borce pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine ovim aktivnostima prisustvovao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je ukazujući na značaj kulture sjećanja na sve sve one koji su za slobodu svih nas dali ono najvrjednije, svoje živote, poručio:

„Danas smo u prilici da u miru i slobodi obilježavamo sve značajne datume i praznike, upravo zahvaljući svakom borcu koji je bio na braniku domovine, a posebno onima koji su braneći Konjic i  Bosnu i Hercegovinu dali svoje živote.

Kultura sjećanja ovim spomen obilježjima dobiva jednu novu dimenziju, koja će one koji u budućnosti budu hodili ovim područjem pozivati da im se na dostojan način zahvale i odaju poštovanje, kao što mi to danas činimo. Naša obaveza i dug je odati počast svim našim šehidima, zato neka im je vječni rahmet i hvala.

Danas s ponosom možemo reći da su njihovi potomci, najbliži srodnici sa ove plodne zemlje koju su obrađivale generacije prije nas, i ako Bog da obrađivat će i one nakon nas, danas obrazovani i uspješni mladi ljudi, koji se svojim obrazovanjem i vještinama bore za bolje sutra svih nas i svojim znanjem doprinose i daju pečat kulturi sjećanja.  

Sa iskrenom željom da sve paznike u budućnosti dočekujemo u miru, pozivam sve, a naročito mlade da njeguju sjećanje na sve naše šehide i civilne žrtve rata“.

Obilježavanju Dana šehida i Dana ARBiH, koje su organizovali Medžlis Islamske zajednice Konjic, Koordinacija boračkih udruženja, uz podršku Grada Konjica i mještana, prisustvovao je veliki broj građana, a sam čin otvaranja spomen obilježja obavili su članovi porodica šehida, gradonačelnik i glavni imam MIZ.

Danas su u povodu Dana šehida i mještani Podhuma otvorili spomen obilježje koje su izgradili u znak sjećanja na šehide iz ovog naselja.

BAJRAMSKA ČESTITKA

U povodu Bajrama gradonačelnik Grada Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda uputili su čestitku u kojoj se navodi :

"Poštovani vjernici islamske vjeroispovijesti,

u povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama u svoje lično ime i ime svojih saradnika upućujemo vam iskrene čestitke sa željom da nakon mjeseca ramazana provedenog u postu i ibadetu, Bajram dočekate i provedete u zdravlju i sreći sa porodicom prijateljima i komšijama.

Želimo da u vam dani Bajrama budu ispunjeni mirom i blagostanjem, kao i solidarnošću, darivanjem i pomaganjem onima koji su u stanju potrebe, njegujujući na taj način tradicionalne bajramske  vrijednosti i običaje.

Uz iskrene želje da uz jačanje zajedništva, tolerancije i međusobnog razumijevanja obilježimo i ovaj Bajram u našem Konjicu  Bajram Šerif Mubarek Olsun!"

Danas održana 32. redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic

Na danas održanoj 32. redovnoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su razmatrali sljedeći dnevni red:
1.Zapisnik sa 31. redovne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane dana 23.02.2024. godine;
2.Prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene po m2 stambene površine na području Grada Konjica;
3.Prijedlog Odluke o usvajanju Programa zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća grada Konjica za period 2024-2028.godine;
4.Prijedlog Odluke o Vodovodu i Kanalizaciji;
5.Prijedlog Odluke o komunalnom redu;
6.Prijedlog Odluke o gradskim administrativnim taksama s tarifom administrativnih taksi;
7.Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog oglasa za izbor i imenovanje članova školskog odbora iz reda osnivača u JU Osnovna škola „Seonica“;
8.Javni oglas za izbor i imenovanje članova školskog odbora iz reda osnivača u JU Osnovna škola „Seonica“;
9.Prijedlog odluke o davanju Saglasnosti na Pravila Javne ustanove „Prva osnovna škola“Konjic;
- Pravila Javne ustanove „Prva osnovna škola“Konjic
10.Prijedlog Odluke o odobrenju novčanih sredstava – JKP„Standard“ d.o.o. Konjic;
11.Prijedlog Odluke o odobrenju novčanih sredstava – JKP„Standard“ d.o.o. Konjic;
12.Prijedlog Odluke o odobrenju novčanih sredstava – JKP„Standard“ d.o.o. Konjic;
13.Prijedlog Odluke o odobrenju novčanih sredstava – Ustanova„Sportska dvorana Konjic“;
14.Prijedlog Odluke o odobrenju novčanih sredstava – Ustanova„Sportska dvorana Konjic;
15.Prijedlog Odluke o odobrenju novčanih sredstava – Agencija za ekonomski razvoj „Prvi Korak“d.o.o.Konjic iz Konjica
16.Prijedlog Odluke o odobrenju novčanih sredstava – FK „Igman“Konjic;
17.Prijedlog Odluke o odobrenju novčanih sredstava - Vijeće mladih Grada Konjica;
18.Prijedlog Odluke o imenovanju Komisije za procjenu prometne vrijednosti nekretnina;
19.Prijedlog Odluke o utvrđivanju nacrta izmjene i dopune prostornog plana Općine Konjic( Grada Konjica) za period 2013. do 2033.godine i upućivanje na javnu raspravu;
20. Prijedlog Odluke o utvrđivanju nacrta Izmjene i dopune Regulacionog plana Sportski centar „Gradac“ i upućivanja na javnu raspravu;
21.Prijedlog Odluke o utvrđivanju nacrta Regulacionog plana „Trešanica - Centar II“ Konjic i upućivanja na javnu raspravu;
22.Prijedlog Odluke o usvajanju Programa rada J.Z.U. „Gradska apoteka“Konjic u Konjicu za 2024. godinu sa prilozima
-Program rada J.Z.U. „Gradska apoteka“Konjic u Konjicu za 2024. godinu sa prilozima
23.Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu Gradskog vijeća Konjic za 2023.godinu;
- Izvještaj o radu Gradskog vijeća Konjic za 2023.godinu
24.Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o ostvarivanju politike Grada Konjica i aktivnostima gradonačelnika za 2023. godinu;
- Izvještaj o ostvarivanju politike Grada Konjica i aktivnostima gradonačelnika za 2023. godinu
25.Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu Ustanove Narodni univerzitet Konjic za 2023. godinu ( sa prilozima);
- Izvještaj o radu Ustanove Narodni univerzitet Konjic za 2023. godinu ( sa prilozima);
26.Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu Gradskog pravobranilaštva Grada Konjica za 2023. godinu
- Izvještaj o radu Gradskog pravobranilaštva Grada Konjica za 2023. godinu
27.Program rada Gradskog vijeća za 2024. godinu
28.Pitanja i odgovori.

Grad Konjic će 18. i 19 aprila biti domaćin godišnje MS Community BiH konferencije, jednog od najznačajnijih IT događaja u BiH, koji osim IT profesionalaca i entuzijasta okuplja i značajan broj mladih učenika i studenata

U Konjicu će u organizaciji Udruženja MSCommunity BiH uz pokroviteljstvo Grada Konjica 18. i 19. aprila biti održana 11. MS Community BiH konferencija, čiji je cilj podstaknuti inovativnost i kreativnost u IT zajednici, kreirajući prostor za intenzivnu razmjenu znanja i iskustava, pod sloganom “1inspare 1innovate”. Teme konferencije, koja će biti organizovana u Kongresnom centru Garden City su napredna digitalna transformacija, vještačka inteligencija, cyber sigurnost, specifična rješenja iz oblasti cloud infrastrukture, razvoja softvera i tehnologija za IoT. Konferencija se sastoji od 3 cjelodnevne radionice i 25 predavanja koja će održati vrhunski IT stručnjaci iz 9 različitih zemalja.

U toku su završne pripreme za ovaj događaj, u okviru kojih su predstavnici Udruženja Damir Dizdarević i Konjičanin Omar Kudović posjetili Konjic, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem.

- Nama je izrazito drago što smo ove godine u Konjicu i ovo je prvi put nakon 10 godina održavanja da smo konferenciju pomjerili iz Sarajeva. Na prvom mjestu želim da se zahvalim gradonačelniku Grada Konjica, koji je prepoznao značaj ove konferencije i prihvatio da Grad Konjic bude pokrovitelj i time pomogao njeno održavanje. Ovo je jedan od najznačajnijih IT događaja u Bosni i Hercegovini koji okuplja stručnjake iz ove oblasti. Do sada imamo prijavljene predavače iz zemalja šire regije i veliki broj učesnika, posebno mladih koje okupljamo tu, i kojima kroz dva dana dajemo najznačajnije informacije o aktuelnim zbivanjima i tehnologijama iz ovog vrlo dinamičnog IT svijeta. Ove godine konferencija se po prvi put organizuje kao dvodnevni skup sa bogatim programom i sadržajima i iskreno se nadamo da je ovo početak jedne jako dobre saradnje između našeg Udruženja i Grada Konjica - kazao je Damir Dizdarević, predsjednik udruženja MS Community.

- Grad Konjic nastoji u skladu sa svojim mogućnostima pomoći svaki vid organizacije događaja koji se održavaju u našem gradu. Drago mi je da ćemo biti prisutni u punom kapacitetu u ovom programu. Naša želja jeste da što više programa ovakvog i sličnih sadržaja, održavaju u Konjicu, kao što smo nedavno imali Matematički kamp, gdje su i naša djeca iz Konjica mogla učestvovati. Nadamo se, kada je riječ o MS Community BiH konferenciji, da će značajan broj mladih prisustvovati konferenciji i naučiti nešto novo. Pozivam mlade da se prijave, da budu učesnici ove konferencije i da zajedno dođemo do određenih spoznaja i saznanja gde imaju priliku unaprijediti svoje formalno i neformalno obrazovanje. Zahvaljujući našim ljudima, koji su iz Konjica, koji kao odgovorne osobe na svojim radnim mjestima i u svojim branšama nastoje na neki način doprinijeti svom gradu, kroz koordinaciju s njima uspjeli smo jednu ovako značajnu konferenciju dovesti u naš grad. Ja im se ovim putem iskreno zahvaljujem na tome – naglasio je gradonačelnik Ćatić.

Svi zainteresovani se za prisustvo konferenciji mogu registrovati putem sajta: https://konferencija.mscommunity.ba

 

Pripreme za ljetnu sezonu i Smotru izviđača Bosne i Herecegovine - Novi projekat uređenja kampa konjičkih izviđača na Boračkom jezeru omogućit će moderne uslove za boravak izviđača i gostiju

Potpisivanjem ugovora sa izvođačima radova danas su startale aktivnosti na uređenju glavnog objekta u kampu konjičkih izviđača na Boračkom jezeru, kojima se podiže nivo kvaliteta usluga koje kamp pruža, a koje finansira Grad Konjic.

-Nakon aktivnosti koje smo imali na uređenju samih bungalova, odlučili smo zajedno sa izviđačima raditi dalje na osavremenjavanju sadržaja koje kamp ima, kako bi izviđači i svi korisnici imali što bolje uslove za održavanje tradicionalnih izviđačkih aktivnosti. Detektovano je šta je najveći problem, to je zgrada u samom kampu, projekat je pripremljen i drago nam je da ćemo na zadovoljstvo, kako Gradske uprave i izviđača, tako i svih korisnika, uspjeti najvjerovatnije do početka ljetne sezone završiti projekat koji smo započeli - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić. Izražavajući zadovoljstvo zbog predstojećih aktivnosti gradonačelnik Ćatić je naglasio - Drago nam je da imamo izuzetnu saradnju sa predstavnicima Odreda izviđača “Neretva” Konjic, da su izviđači na jednom nivou, koji treba i zaslužuje, kako sam Odred izviđača tako i grad Konjic. Izuzetna nam je čast što će sredinom jula biti upriličena Smotra izviđača Bosne i Hrecegovine ovdje u ovom kampu na Boračkom jezeru i u tom cilju želja svih nas jeste da to bude što bolje urađeno, da se pokažemo kao dobri domaćini i da kvalitetom same organizacije i dočeka budemo na onom nivou koji i zaslužujemo.

-Izgradnja i rekonstrukcija objekta kuhinje i terase gdje se odvijaju zajedničke aktivnosti u našem kampu na Boračkom jezeru za nas ima veliku važnost kako bismo ojačali naše kapacitete i stvorili što bolje uslove za boravak i rad ne samo naših članova, nego i izviđača iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope, i svih oni koji dođu kao gosti u naš kamp. Gradska uprava prati i osluškuje potrebe i želje mladih, potrebe i želje građana i prepoznali su da je neophodno da rekonstruišemo i napravimo novu kuhinju, koja bi bila jedan od reprezentativnijih objekata te vrste na Boračkom jezeru, kako bi, ne samo izviđače već i kompletan grad Konjic predstavili u što boljem svjetlu i kako bi svi oni koji borave ovdje ponijeli što bolju sliku i imali što kvalitetnije uslove za smještaj, boravak i rad. Nastavljamo da stvaramo uslove da kamp preraste u izviđački centar, koji će biti mjesto okupljanja mladih ljudi iz Evrope i svijeta. – kazao je starješina Odreda Haris Hadžizukić, zahvaljujući se na podršci gradonačelniku, kompletnoj Gradskoj upravi i svima koji ih godinama prate u njihovim aktivnostima.

-U skladu sa prirodnim ambijentom u kojem se nalazi objekat koji će biti rekonstruisan, u planu je manja dogradnja jednog dijela kako bi se dobile dvije nove prostorije, proširila kuhinja i terasa sa nastrešicom. Osim navedenog u planu je unutrašnje uređenja sanitarnog čvora i ostave, izmjena krova, kao i termofasada, što će osim kvalitetnijih sadržaja kampu dati i novi izgled - naglasio je Kenan Tinjak, predstavnik resorne Gradske službe pojašnjavajući detalje ovog projekta.

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Tomislav Martinović danas posjetili Konjic

Danas su premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Tomislav Martinović boravili u radnoj posjeti Gradu Konjicu, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem.

-Danas smo posjetili Grad Konjic kako bismo sa gradonačelnikom Ćatićem razgovali o aktuelnim projektima koje Grad Konjic provodi u tekućoj godini sa naglaskom na projekte koji se kroz različite programe realizuju uz podršku Vlade HNK, te o planovima za budućnost kako bi se stvorili bolji i kvalitetniji uslovi za život svih naših građana - kazala je premijerka Buhač naglašavajući da je razgovarano i o projektima koji bi osigurali uslove za povratak Hrvata na ovo područje.

- Bilo je zadovoljstvo razgovarati o aktivnostima koje se provode u gradu Konjicu, kao i onome što činimo sa kantonalnog i federalnog nivoa, kako bi sve skladno funkcionisalo. Akcenat je bio na infrstrukturi i nekim zakonskim rješenjima, koje bi trebali definisati. Zahvaljujem gradonačelniku Ćatiću na onome što je do sada učinio, da se osjeti ta dobra vibracija u ovom gradu, te se nadamo i očekujemo da ćemo ovakvu dobru saradnju nastaviti i u budućnosti- kazao je gospodin Martinović.

Gradonačelnik Ćatić zahvaljujući se na posjeti naglasio je značaj saradnje lokanih zajednica sa čelnim ljudima Vlade i Skupštine HNK, kantonalnog i federalnog nivao, kako bi se kroz iznalaženje zajedničkih rješenja omogućila bolja implementacija infrastrukturnih projekata.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi