Vijesti iz Konjica

Na zadovoljstvo Konjičana, a posebno vjernih navijača Fudbalskog kluba Igman, radovi na rekonstrukciji Gradskog stadiona ulaze u završnu fazu, kako bi sve bilo spremno za početak drugog dijela prvenstva Premijer lige BiH

Gradski stadion Konjic uskoro će zasjati punim sjajem i rekonstruisan spremno dočekati igrače i navijače Fudbalskog kluba “Igman”, kao i svih ekipa sa kojima se “Igman” sastaje tokom drugog dijela prvenstva Premijer lige BiH.

Fudbalski klub Igman Konjic uz podršku Grada Konjica i stručni nadzor Nihada Hodžića, eksperta za infrastrukturu Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine ovih dana privodi kraju radove na rekonstrukciji Gradskog stadiona, njegovom uređenju i prilagođavanju standardima koje igranje prvoligaških utakmica na jednom sportskom terenu zahtijevaju.

Sve navedeno omogućit će da Fudbalski klub “Igman” drugi dio prvenstva m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine igra na domaćem terenu, pred svojom publikom i vjernim navijačima, koji sa velikim žarom iščekuju taj historijski trenutak.

Trenutno su u završnoj fazi radovi na postavljanju stolica na tribinama i uređenju terena, te finalni radovi na rekonstrukciji podtribinskog prostora sa pratećom infrastrukturom, urađenom s ciljem stvaranja uslova za što kvalitetnije djelovanje Fudbalskog Kluba “Igman”, kao i organizaciju različitih sportskih i kulturnih događaja u Konjicu, na moderno uređenom sportskom terenu.

Aktivnosti koje je FK Igman Konjic, uz svesrdnu pomoć i podršku lokalne zajednice i viših nivoa vlasti, proveo u proteklim mjesecima, Konjic pozicioniraju na visoko mjesto, kada je riječ o sredinama koje sportistima osim ugodnog ambijenta i prirodnog okruženja, pružaju i kvalitetne uslove za pripreme nastupa na takmičenjima koja im predstoje.

Video na linku ispod:

https://fb.watch/irGE3i4aVD/

 

Danas održan prvi radni sastanak Koordinacionog tijela i radnih grupa za izradu Strategije prema mladima Grada Konjica

Predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT, koji vodi proces izrade Strategije prema mladima Grada Konjica u saradnji sa Gradskom upravom Konjic i Vijećem mladih Konjic, danas su održali prvi radni sastanak sa članovima Koordinacionog tijela i radnih grupa s ciljem izrade Strategije prema mladima Grada Konjica za period 2023-2027. godina.

Jasmina Banjalučkić, voditeljica Odjela za razvoj politika prema mladima u Institutu za razvoj mladih KULT govoreći o ciljevima održanog sastanka je naglasila:

“Najbitnije je da svi akteri procesa budu upoznati sa svim fazama izrade strateškog dokumenta, kako bismo postigli što bolje rezultate koji govore o analizi stanja i položaja mladih kroz rad institucija vlasti. S obzirom na to da smo već uradili terenska istraživanja sa mladima i da razumijemo koji su to problemi i potrebe koje su mladi targetirali, što dolazi direktno od njih, današnjim sastankom smo otpočeli fazu analize rada istutucija u Konjicu, gdje ćemo spojiti podatke iz ranije faze, kako bismo kroz strateški dokument dobili konačne informacije o potrebama mladih u Konjicu. Sedam radnih grupa koje će raditi u različitim oblastima od obrazovanja, zapošljavanja, informisanja, aktivizma, mobilnosti mladih, socijalne brige, zdravlja, te sporta i kulture imaju zadatak da svaka u svojoj oblasti proizvede analizu koja će biti dio sveobuhvatnog dokumenta. Vodeći se dobrom saradnjom sa Gradskom upravom Konjic i sa organizacijama civilnog društva vjerujemo da ćemo već u maju tekuće godine imati nacrt dokumenta, koji možemo uputiti u dalju procedure, a da ćemo naljeto imati priliku proslaviti donošenje prvog strateškog dokumenta za mlade u Konjicu.”

Adisa Kevrić, predsjednica Koordinacionog tijela i radnih grupa za izradu Strategije prema mladima Grada Konjica izražavajući zadovoljstvo zbog prvođenja aktivnosti na ovom planu u Konjicu je kazala:  “ Gradska uprava Konjic po prvi put u skladu sa Zakonom o mladima pristupa izradi  jednog ovako kvalitetnog strateškog dokumenta, koji će biti provodiv, a posebna vrijednost je što ćemo njegovu implementaciju moći pratiti na terenu.”

Održana 21. redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic

 Na danas održanoj 21.sjednici Gradskog vijeća Konjic vijećnici su razmatrali sljedeći dnevni red:

 1. Zapisnik sa dvadesete redovne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane 30.12.2022.godine;
 2. Poslovnik o radu Gradskog vijeća (Nacrt)

- Zaključak

 1. Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana“Gradac“;
 2. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na imenovanje direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.d.Konjic u Konjicu;
 3. Prijedlog Odluke o davanju na korištenje teretnog vozila Iveco JKP „Standard“d.o.o.Konjic;
 4. Prijedlog Odluke o usvajanju operativno dinamičkog plana realizacije obavljanja komunalnih djelatnosti iz zajedničke komunalne potrošnje za period 01.01.do 31.12.2023.godine. JKP Standard d.o.o.Konjic.
 5. Prijedlog Odluke o usvajanju operativno dinamičkog plana JKP „Vodovod i kanalizacija“d.d.Konjic iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje (ZKP) za 2023.godinu.
 6. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje članova Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.d.Konjic;
 7. Javni oglas za imenovanje članova Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.d.Konjic;
 8. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje članova Nadzornog odbora Privrednog društva Šumarstvo „Prenj“ d.d.Konjic
 9. Javni oglas za imenovanje članova Nadzornog odbora Privrednog društva Šumarstvo „Prenj“ d.d.Konjic
 10. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje članova upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad Grada Konjica;
 11. Javni oglas za imenovanje članova Upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad Grada Konjica;
 12. Zaključak Gradskog vijeća;
 13. Zaključak Gradskog vijeća;
 14. Izvršenje Budžeta Grada Konjica za period 01.01.do 30.09.2022. godine
 15. Pitanja i odgovori;

Grad Konjic bio domaćin 78. izbora najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u BiH u 2022. Godini, koji je održan u organizaciji Sportskog saveza u BiH Lana Pudar i Nedžad Husić najbolji bh. sportisti u 2022., Hasan Salihamidžić sportska ličnost de

U organizaciji Sportskog saveza u BiH u Kongresnoj dvorani hotela Garden City sinoć je u Konjicu održan 78. izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u BiH u 2022. godini, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

Poželjevši dobrodošlicu najboljim sportistima gostima u Konjic gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je kazao “Za Grad Konjic ovo je posebna čast, biti domaćinom jedne ovako značajne manifestacije, koja veliča najuspješnije u sportu u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da će godina koja je iza nas biti ispisana zlatnim slovima u istoriji Grada Konjica, kada je riječ o uspjesima sportista i sportskih kolektiva, ova večer biće kruna nastojanja Gradske uprave Konjic da posebnu pažnju usmjeri na mlade, sport, sportske aktivnosti i izgradnju kvalitetne sportske infrastrukture. Ponosni smo na sve one koji svojim trudom, odricanjima i vrhunskim rezultatima pronose dobar glas o ovom gradu i našoj domovini. Čestitam svima koji su ostvarili izuzetne rezultate u sportu u prošloj godini, a Sportskom savezu želim mnogo sreće i uspjeha u orgnizovanju ovakvih i sličnih aktivnosti.”

Titule najboljih ponijeli su Lana Pudar u ženskoj i Nedžad Husić u muškoj konkurenciji.

U kategoriji paraolimpijski sportovi nagradu je osvojio Sabahudin Delalić, a klubova OKI Fantomi.

Za najuspješnije državnu selekciju izabrana je Ženska košarkaška reprezentacija BiH, a za najuspješnije klubove u muškoj, Košarkaški klub „ Igokea i Klub dizača tegova „Bosna“, a u ženskoj konkurenciji, Plesno sportski centar „Virus“ iz Bihaća.

U kategoriji najuspješniji trener, titulu je ponio Haris Husić, a Ifet Mahmutović u paraolimpijskim sportovima.

Za najuspješniju juniorku izabrana je Jasna Đerić, a juniora Amil Tutuć. Najuspješnija kadetkinja je Iman Avdić, a kadet Nino Šeremet. Za najuspješnije sportiste – studente izabrani su Aleksandra i Anđela Samardžić.

Posebno priznanje za ostvareni vrhunski rezultat „Mediteranske Igre Oran 2022“dobili su Lana Pudar, Larisa Cerić,Toni Miletić, Anđela Samardžić, Nejra Sipović,  Hamza Turulja i Rijad Džuho.

Na tradicionalnoj manifestaciji dodijeljene će se nagrade i sportistima i ekipama za ostvarene vrhunske rezultate u 2022. Dobitnici su: Mahir Džuho, Mustafa Hebib, Streljački klub „ Sarajevo“, Nikola Drobnjak, Adnan Alagić, Senad Ćatić, Anes Bostandžić, Edin Puhalo, Emina Sipović, Marija Jokić, Vidak Maljević, Pavle Dujaković i Jasmina Merdić.

Specijalna priznanja za doprinos, popularizaciju i razvoj sporta u BiH dobili su: Siniša Gatarić, Hajrudin Zekić, Majo Ćesko, Kemal Šerifović, Matea Mejdančić, Admir Drinjić, Nermin Begić, Fikret Selman, Don Ante Ledić, Ognjen Pavlović,  

Almir Karkelja, Samir Šarić i Muradif Durmić – Terzo. Posebno priznanje za Naučno istraživački rad dobio je Amel Mekić.

Specijalnu nagradu ”Boro Glušac” dobio je sportski novinar Ismet Nimanović, a nagradu „Nusret Nućo Čaušević“ šahista Ismet Mešić.

Nagradu za Životno djelo u sportu dobili su Nihad Baljak, Zlatan Saračević,  

Mirsad Fazlagić i Đahid Muratbegović.

Šefko Nuhanović dobitnik je specijalne nagrade posthumno.

Košarkaš Džanan Musa proglašen je za ambasadora bh. sporta u 2022., dok su posebna priznanja „Mirza Delibašić“ i „Ivica Osim“ pripala Zineidu Muliću, odnosno Edinu Džeki.

Posebno priznanje Sportska ličnost decenije dobio je Hasan Salihamidžić. 

 

Nastavljeni programi podrške za mlade sa najboljim idejama za pokretanje biznisa – Danas potpisani ugovori sa 8 korisnika u okviru projekta LiNK4StartUps

Grad Konjic u saradnji sa udruženjem „LiNK“Mostar, u protekle dvije godine realizovao je više različitih ciklusa podrške mladima za pokretanje biznisa. Nastavljajući ovu praksu danas su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić potpisali ugovore sa 8 korisnika sa područja Konjica, čije su biznis ideje nakon provedenih obuka pod nazivom “Pokreni svoj posao” ocijenjene najboljim.

U okviru aktuelnog projekta LiNK4StartUps odabrani su biznisi koji se odnose na uslužne djelatnosti, te tradicionalne zanate.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić čestitajući korisnicima, poželio je uspjeh i sreću, naglašavajući kako će Grad Konjic i u budućnosti biti podrška za razvoj dugoročnih ideja, koje će rezultirati zapošljavanjem većeg broja kako mladih, tako i ranjivih kategorija, kao što su žene, te osobe sa poteškoćama u razvoju.

- Ovo je još jedan u nizu uspješnih projekata koje provodimo zajedno sa Gradskom upravom Konjic, a uz pomoć donatora, za koji je vladao veliki interes. Vrijednost ovih aktivnosti ogleda se u podršci u vidu nabavke osnovnih sredstava za rad, ali i obezbjeđenju doprinosa za korisnike u trajanju od 6 mjeseci, što za njih pokriva Gradska uprava Konjic. U planu je da u narednih godinu dana korisnici imaju i našu mentorsku podršku, te predstavljanje njihovih biznisa javnosti, kako bi došli do što većeg broja kupaca - kazao je predsjednik Udruženja „LiNK“Mostar Tomislav Majić koji je Konjičanima poželio uspjeh u radu.

U ime korisnika Gradskoj upravi Konjic i Udruženju Link zahvalio se dvadesetpetogodišnji Zejd Jazvin, koji planira otvoriti autopraonu i vulkanizersku radnju. – Ovaj projekat mnogo znači nama koji tek pokrećemo posao. Posla ima, nema neke velike konkurencije i nadam se da ću uspjeti, jer mi je želja ostati živjeti i raditi u svom gradu – kazao je Jazvin.

Dvadesetšestogodišnja Konjičanka Amela Zerem odlučila se otvoriti cvjećaru. - Podrška u ovim aktivnostima je izuzetno dragocjena, nadam se da će ova biznis ideja biti uspješna. Prilikom prijave na javni poziv glavni motiv mi je bio bio da ostanem u ovoj zemlji, da uradim nešto za sebe i svoju porodicu, time što ću zaposliti i svoju sestru. Obuke u sklopu projekta su izuzetno značajne i nastojat ćemo zahvaljujući stečenom znanju kvalitetno realizovati biznis ideje.

Projekt se provodi u okviru programa “EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response”, koji financiraju EU i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada.

Konjičane tokom zime ujedinila i okupila pozitivna sportska priča - srcem igrali i navijali za ekipe svoje mjesne zajednice, pobjedila ekipa MZ Neretvica

Pobjedniku Turnira mjesnih zajednica u malom nogometu, ekipi Mjesne zajednice Neretvica pripala nagrada od 100.000 KM, koja će biti uložena u infrastrukturu.

Konjičane i goste Konjica tokom januara okupljala je jedna zanimljiva sportska priča, prvi Turnir mjesnih zajednica u malom fudbalu. Organizator je Ustanova Sportska dvorana Konjic, a pokrovitelj Grad Konjic. Prijavljene ekipe borile su se za nagradu od 100.000 KM, koja će biti uložena u infrastrukturu mjesne zajednice koja pobjedi.

Nakon niza odigranih utakmica koje su privukle veliki broj Konjičana svih generacija, koji su bodrili svoje ekipe, u nedjelju 22.01.2023.g. u Sportskoj dvorani upriličeno je finale. Pobjednik turnira je ekipa Mjesne zajednice Neretvica, kojoj je uz pehar pripala i nagrada u iznosu od 100.000 KM. Pehar i vaučer predstavnicima MZ Neretvica uručili su gradonačelnik Osman Ćatić i Vlatko Glavaš prvi kapiten fudbalske reprezentacije BIH.

- Čestitam pobjednicima kao i svima onima koji su se prijavili na turnir. Kako smo i zamislili nakon ljetnih turnira, omogućili smo publici, našim sugrađanima da na terenu mogu gledati svoju djecu, svoje sugrađane i navijati za njih. Ono što je vrlo važno jeste da smo se bazirali uglavnom da ljudi koji su sa tog terena igraju za mjesnu zajednicu u kojoj žive, što je dalo jednu posebnu draž, organizacijski je to bilo zahtjevno, ali kada su u pitanju sami igrači sigurno pohvalno. Čestitam organizatoru Sportskoj dvorani Konjic na čelu sa direktorom Adnanom Elezovićem na uspješnoj organizaciji, naravno i stručnom štabu, sudijama. Posebnu zahvalnost želim da iskažem publici na podršci i navijanju, a igračima na fer play igri. U narednom periodu imaćemo sastanke sa predsjednicima mjesnih zajednica i predstavnicima ekipa kako bismo rezimirali turnir i dogovorili aktivnosti za narednu godinu. Ono što je vrlo važno jeste da će 100.000 KM koje je Grad Konjic planirao za ovaj turnir, biti utrošeno za infrastrukturu pobjedničke ekipe tj. Mjesne zajednice Neretvica - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Sehdin Hakalović, kapiten pobjedničke ekipe govoreći o turniru i pobjedi je kazao - Nama ovo znači mnogo. Ovo je turnir na kojem smo igrali sa najviše energije, sa najviše želje, igrali smo za svoje mjesto srcem, a po tome su “Klišani” poznati, Imali smo iskrenu podršku navijača, koji su došli iz svih krajeva, svih naseljenih mjesta naše mjesne zajednice. Ako smo im uljepšali noć, jako mi je drago, a mislim da smo i cijelu godinu, s obzirom da smo osvojili vrijednu nagradu za našu mjesnu zajednicu.

Vlatko Glavaš, prvi kapiten reprezentacije BiH u fudbalu prisustvovao je turniru i osvrćući se na ovaj sportski događaj je kazao:

- Drago mi je da se ovako veliki broj ljudi okupio u Konjicu zbog sporta i sportskih aktivnosti. Moram zahvaliti gradonačelniku i ljudima koji su ovo osmislili na pozivu. Često posjećujem sredine po Bosni i Hercegovini i po svijetu, ali na ovakvu ideju nisam naišao, moram reći da je ovo pilot projekat i kako vidim da će to ići svake godine. Pored svega onoga što sam znao i vidio večeras, ovo je nešto što će mi dati za pravo, da tamo gdje ja budem organizovao neke druge stvari, da se poslužim ovim što je Konjic napravio za svoje građane, na čemu im iskreno čestitam.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi