Vijesti iz Konjica

Stambena finansiranja za mlade iz Konjica po stopi od nula posto u BBI banci

BBI banka i Općina Konjic objavile Javni poziv
Bosna Bank International (BBI) i Općina Konjic potpisale su ugovor o subvencioniranju profitne marže za stambena finansiranja za mlade s područja ove Općine. Javni poziv sa detaljima na koji način aplicirati objavljen je u dnevnim novinama i na web-stranicama BBI banke i Općine Konjic.
Naime, mladi iz Općine Konjic koji još uvijek nisu riješili stambeno pitanje imaju priliku to učiniti po povoljnim uslovima finansiranja uz subvenciju profitne marže.
Pravo učešća za subvenciju profitne marže imaju mladi od 18 do 40 godina starosti za kupovinu novoizgrađenog ili stana u izgradnji, kao i kupovine kuće u izgradnji ili potpuno nove gradnje kuće. Općina Konjic subvencionirat će profitnu maržu za cijeli period otplate stambenog finansiranja, čiji iznos ne prelazi 100.000,00 KM i čiji rok otplate nije duži od 20 godina.
Zahtjevi za finansiranja sa potrebnom dokumentacijom podnose se u zatvorenim kovertama sa naznakom “Zahtjev za finansiranje iz linije Općine Konjic” lično u podružnici BBI banke u Konjicu na adresi ul. Maršala Tita br. 35, 88.400 Konjic ili putem elektronske pošte: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Rok za podnošenje zahtjeva za finansiranje prema uslovima Javnog poziva počinje teći od dana objavljivanja u sredstvima javnog informisanja i traje do utroška sredstava ili najdalje do 31.12.2022. godine. Dodatne informacije vezane za Javni poziv se mogu dobiti putem:e-maila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili besplatne info linije: 080 020 020.
otplate nije duži od 20 godina.

Finansiranje poljoprivrede po stopi od nula posto

Javni poziv za obrtnike i privredna društva Općine Konjic
Na osnovu Ugovora o poslovnoj saradnji Općine Konjic i Bosna Bank International d.d. Sarajevo potpisanog 15.06.2022. godine objavljen je Javni poziv za subvencionirana finansiranja za obrtnike i privredna društva koji se bave poljoprivrednom djelatnošću na području Općine Konjic. Riječ je o Ugovoru koji će obrtnicima i privrednima društvima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a imaju sjedište na području Općine Konjic, omogućiti da apliciraju u BBI banci za subvencionirana finansijska sredstva po stopi od nula posto. Maksimalan iznos odobrenih finansiranja za jedno privredno društvo iznosi 500.000,00 KM, a za obrtnike do 100.000,00 KM. Rok za otplatu je do 48 mjeseci, uz mogućnost grace perioda do šest mjeseci.
Zahtjevi za finansiranja sa potrebnom dokumentacijom podnose se u zatvorenim kovertama sa naznakom “Zahtjev za finansiranje iz linije Općine Konjic” lično u podružnici BBI banke u Konjicu na adresi ul. Maršala Tita br. 35, 88.400 Konjic ili putem elektronske pošte: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Rok za podnošenje zahtjeva za finansiranje prema uslovima Javnog poziva počinje teći od dana objavljivanja u sredstvima javnog informisanja i traje do utroška sredstava ili najdalje do 31.12.2022.g.
Dodatne informacije vezane za Javni poziv se mogu dobiti putem: e-maila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili besplatne info linije: 080 020 020.
Tekst Javnog poziva dostupan je ovdje https://bbi.ba/.../BBI_Opcina_Konjic_poljoprivredna...

Predstavnici JP Ceste Federacije BiH danas u radnoj posjeti Gradu Konjicu

Danas su predstavnici JP Ceste Federacije BiH, Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove i Smail Ćorić, rukovodilac Ureda Mostar posjetili Grad Konjic gdje su održali radni sastanak za gradonačelnikom Osmanom Ćatićem.

Tokom sastanka razgovarano je o značajnim aktivnostima koje će u narednom periodu JP Ceste Federacije BiH provoditi na području Konjica s ciljem poboljšanja cestovne infrastrukture koja će omogućiti rasterećenije i sigurnije saobraćanje.

- Tu smo kako bismo predstavili planirane aktivnosti i definisali potrebna rješenja za njihovu realizaciju. Riječ je o tri značajna projekta za Grad Konjic. Prvi projekat je izgradnja raskrsnice za Orahovicu, odnosno izgradnja treće trake radi sigurnijeg skretanja za naselje Orahovica. U završnici smo projektovanja i planiramo uskoro uvesti izvođača u posao. Drugi projekat je izgradnja pothodnika Čelebići, koji je planiran da se gradi ispod magistralnog puta M-17 pored Osnovne škole Čelebići, za što je JP Ceste Federacije BiH uradilo glavni projekat. U sljedećoj fazi trebalo bi da uslijedi priprema građevinske i urbanističke dozvole, kako bi se nakon toga pristupilo izvođenju radova - kazao je Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove JP Ceste Federacije BiH.

- Tokom današnjeg sastanka prezentirana su i idejna rješenja raskrsnice u centru Konjica na magistalnom putu M-17,  gdje je umjesto postojećih semafora predviđeno da se uradi kružni tok, koji bi omogućio bolji saobraćaj u raskrsnici i smanjio gužve i čekanje – kazao je Isaković, naglašavajući kako bi izgradnjom kružnog toka osim rasterećenja raskrsnice, sigurnijeg saobraćanja, urbani  dio grada dobio i ljepši izgled. Po pitanju ovog projekta  prezentirane su tri varijante i kada se one razmotre i usvoji najpovoljnija, pristupit će se relizaciji izrade glavnog projekta – informisao je  izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove JP Ceste Federacije BiH Bekir Isaković.

 

Na Boračkom jezeru svečano otvoren UNDP BiH BRIDGE kamp, koji je okupio mlade iz Banja Luke, Mostara i Konjica

Sinoć je u kampu Odreda izviđača “Neretva” Konjic svečano otvoren Interetnički kamp za djecu i mlade kroz projekat BRIDGE, koji se provodi uz finansijsku podršku Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije, a implementira i sufinansira UNDP BiH uz podršku Grada Konjica.

Nakon pozdrava i dobrodošlice za sve učesnike kampa, koje su uputili starješina i načelnica Odreda izviđača Neretva Konjic Haris Hadžizukić i Selma Hadžihusejnović, kamp je otvorio gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

-Želja nam je da omogućimo što bolje i kvalitetnije uslove za vaš boravak, ali i boravak svih gostiju koji posjećuju kamp i koji će to činiti u budućnosti. Upravo ovaj prostor neka bude mjesto susreta, rađanja nekih novih projekata, ideja, koje će rezultitati novim vrijednostima. Zahvaljujem se Italijanskoj razvojnoj  agenciji i  UNDP BiH na ovim značajnim aktivnostima koje realizuju na području Konjica. Grad Konjic sa zadovoljstvom učestvuje u ovakvim projektima podržavajući ih. Zahvaljujem i Odredu izviđača Neretva Konjic na aktivnom radu na tom planu. Vjerujem da ćete odavde ponijeti najljepše uspomene, da će vas planirane aktivnosti učiniti boljim i odgovornijim članovima društva, da ćete biti bogatiji za nova prijateljstva i svakako poželjeti ponovo doći - kazao je gradonačelnik Ćatić obraćajući se učesnicima kampa.

Kamp se održava se u organizaciji Odreda izviđača "Neretva„  Konjic i“ Stari Grad „ Mostar, a u njegovom radu učestvuju i članovi Odreda izviđača „ 22. April „ Banja Luka. Interetnički kamp BRIDGE kroz dva ciklusa okupit će oko 100 učesnika, a cilj njegovog održavanja je povezivanje mladih i djece u aktivnostima koje su korisne za proces socijalizacije, tolerancije i podizanja ekološke svijesti kroz radionice i ljetne radosti na plaži Boračko jezero, izlet na rijeci Neretvi, te bogat program sticanja izviđačkih vještina i znanja,  igru i zabavu.

Gradonačelnik Ćatić je osim posjete Boračkom jezeru uoči održavanja kampa sa predstavnicima UNDP-a, nakon zvaničnog otvaranja i druženja sa učesnicima, posjetio i  kamp izviđača iz Zenice na Boračkom jezeru, gdje se susreo sa predstavnicima ove organizacije, koja svakog ljeta okuplja značajan broj mladih u svom taboru.

Prijem za šampione Prve lige Federacije BiH, članove Fudbalskog kluba Igman

Danas je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić upriličio prijem za članove Fudbalskog kluba Igman, koji je šampion Prve lige Federacije BiH i koji je osigurao plasman u Premijer Ligu BiH, čestitajući ovom prilikom stručnom štabu, igračima, rukovodstvu kao i navijačima, na postizanju historijskog uspjeha za Grad Konjic.

- Želim na ovaj način ukazati čast i poštovanje ovim momcima koji su zajedno sa upravom Kluba sve Konjičane učinili ponosnim. Ova godina biće upisana zlatnim slovima u historiju Grada Konjica, kada je u pitanju sport i trudit ćemo se da pratimo njihove uspjehe i stvaramo što bolje uslove na nastupe i utakmice. U toku je rekonstrukcija stadiona, što je planirano ovogodišnjim budžetom, a nastojat ćemo i kroz razne programe i projekte sve prateće objekte i sadržaje oko stadiona dići na jedan viši nivo, kako bi zadovoljili sve potrebne kriterije za odigravanje utakmica Premijer lige BiH u našem Konjicu. Sretno u Premijer ligi BiH” poručio je gradonačelnik Ćatić, obraćajući se igračima.

U ime Uprave Fudbalskog kluba Igman na podršci i prijemu zahvalio se član Skupštine Kluba Armin Sarajlić, koji je naglasio kako je Grad Konjic kontinuirano uz Fudbalski klub Igman i da upravo taj način djelovanja, timski i u koordinaciji daje prave rezultate koji omogućavaju napredak. 

- Drago na mi je da smo ovdje, da smo svojim rezultatima pokazali da smo najbolji ambasadori našeg grada, kako u BiH tako i šire. U toku su intenzivne pripreme za nastup u Premijer ligi BiH i nadam se da će svi uslovi za odigravanje utakmica u Konjicu uskoro biti stvoreni zajedničkim snagama svih nas ovdje, jer nam je cilj što prije zaigrati pred svojom publikom i da uz njihovu podršku slavimo pobjede u utakmicama Premijer lige BiH - kazao je šef stručnog štaba FK Igman Adnan Elezović.

- Današnji prijem za nas i druženje je jedna lijepa gesta Grada i gradonačelnika. To nam  mnogo znači i daje podsticaj da radimo, igramo još bolje i jače. Zadovoljan sam zato što smo ostvarili dobar rezultat u sezoni iza nas, jer imamo dobru atmosferu u ekipi i već duži period smo na okupu kao jedno. Dodatna pojačanja se već pomalo uklapaju i mislim da će nam biti mnogo od pomoći u Premijer ligi BiH, kako bi u sezoni koja je pred nama, predstavili u što boljem svjetlu Klub, ali i Grad Konjic - kazao je Senad Kašić kapiten ekipe FK Igman Konjic.

 

Gimnastička takmičenja u povodu obilježavanja Dana grada Konjica

U organizaciji Gimnastičkog kluba ”Zvjezdice” u Sportskoj dvorani Konjic u nedjelju 26.06.2022.g. održano je klupsko takmičenje “2. Zvjezdica kup “ i "Kup prijateljstva Konjic 2022."

Na klupskom takmičenju "2 Zvjezdice kup" nastupila je 51 takmičarka iz Konjica, uzrasta od 5 do 14 godina, koje su se takmičile u kategorijama mlađe kadetkinje-do 7 god, kadetkinje-8 i 9 god, mlađe juniorke-10 do 13 god i juniorke 14 i 15 god.

Na takmičenju "Kup prijateljstva Konjic 2022." nastupilo je 65 takmičarki iz 4 gimnastička kluba "Zvjezdice" Konjic, "Bosna" Sarajevo, "Winner" Zenica i "Make a Move" Mostar.

Takmičenje “Kup prijateljstva Konjic 2022.” bilo je prilika da se mlade bh.gimnastičarke takmiče, posjete Konjic i upoznaju se sa gimnastičarkama iz Konjica, koje vrijedno treniraju uz asistenciju trenera Adnana Džumhura, oživljavajući tako gimnastiku u ovom gradu nakon 45 godina i nižući uspjehe na takmičenjima na kojima nastupaju.

Takmičenja organizovana u čast obilježavanja 640.godišnjice prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima okupio je kako Konjičane tako i goste iz drugih bh.gradova, koji su bodrili takmičarke prilikom prezentacije njihovih sportskih vještina. Takmičenja su održana pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi