Vijesti iz Konjica

Predstavljena Strategija obnovljivih izvora energije i potreba za energijom Grada Konjica, te razmatrane mogućnosti za saradnju sa UNDP - om na realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti.

U srijedu 25.05.2023.g. u Gradskoj upravi Konjic održan je sastanak na kojem je predstavnicima UNDP-a predstavljena Strategija obnovljivih izvora energije i potreba za energijom Grada Konjica i namjera da se u narednom perodu značajna pažnja posveti projektima energetske efikasnosti.

Tokom sastanka gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića i predstavnika UNDP-a, Hamdija Mujezin, rukovodilac projekta“Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko- karbonskog urbanog razvoja“ i “Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u Bosni i Hercegovini„ predstavio je mogućnosti saradnje na implementaciji projekta URBANLED i SolarCET.

Kako je ovom prilikom naglasio Mujezin, kada je riječ o URBANLED projektu, radi se o uspostavi i implementaciji ESCO mehanizma, koji je baziran na investiranju u poboljšanje energetske efikasnosti finansiran kroz uštede, koji bi se mogao implementirati na javnim objektima, stambenim zgradama, te komunalnim preduzećima.

"SolarCET projekat podrazumijeva povećanje interesa i pomoći građanima i svim zainteresiranim za investicije u fotonapon. Razgovarali smo o mogućnosti primjene mehanizma subvencije, pomoći individualnim domaćinstvima u instalaciji fotonaponskih sistema, gdje je UNDP već istu proceduru proveo u gradovima Mostar, Cazin, Prijedor i Gradiška, a planirana je realizacija i za Općinu Ilidža. Grad Konjic je pokazao interes za saradnju na ovom polju i uskoro će uslijediti dodatni sastanci na kojima ćemo specificirati pravce naše saradnje" - kazao je Hamdija Mujezin , predstavnik UNDP-a.

Ambasador Brian Aggeler šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas posjetio Konjic

Danas je šef Misije OSCE-a, ambasador  Brian Aggeler sa saradnicima posjetio Konjic, gdje se sastao sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem. Sastanak je bio prilika za upoznavanje sa gradonačelnikom i aktivnostima koje Grad Konjic provodi i planira realizovati u narednom periodu. Tokom posjete upriličen je i obilazak i upoznavanje sa prirodnim i kulturnim vrijednostima Konjica.

Održana komemoracija u znak sjećanja na bivšeg načelnika Općine Konjic Emira Bubala

U sali Gradskog vijeća Konjic danas je održana komemoracija u znak sjećanja na bivšeg načelnika Općine Konjic Emira Bubala, koji je preminuo 23.05.2023. godine. O životu i vrijednom i požrtvovanom dugogodišnjem radu bivšeg načelnika Konjica, koji je dužnost načelnika obavljao u šest mandata, kroz emotivna sjećanja na zajedničke aktivnosti i trenutke na komemoraciji su govorili gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, najbliži saradnik načelnika Emira Bubala, sekretar Općine Konjic u penziji Fadil Tatar, dugogodišnja saradnica načelnika u oblasti kulture i odnosa s javnošću Biljana Handžo, imam džemata Čelebići Medžlisa islamske zajednice Konjic Salih ef. Jusufović, jedan od njegovih najbližih prijatelja, advokat Halil Gagula. U ime porodice načelnika Emira Bubala na komemoraciji se obratio sin Dino Bubalo.

Dženaza će se klanjati danas poslije ikindije-namaza u 17 sati, kod Repovačke džamije u Konjicu, a ukopaće se u haremu Musala.

U povodu smrti bivšeg dugogodišnjeg načelnika Konjica otvorena je Knjiga žalosti.

Svi koji žele da se upišu u Knjigu žalosti mogu to učiniti u prostorijama Grada Konjica do 26.05. 2023. godine do 15 sati.

Sutra komemoracija Emiru Bubalu, dugogodišnjem načelniku Općine Konjic

Grad Konjic obavještava građane Konjica i javnost da će komemoracija posvećena Emiru Bubalu, dugogodišnjem načelniku Općine Konjic biti održana u srijedu 24.05. u 15 sati u sali Gradskog vijeća Konjic.

Dženaza će se klanjati u srijedu, 24. 05.2023.g. poslije ikindije-namaza u 17 sati, kod Repovačke džamije u Konjicu, a ukopaće se u haremu Musala.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi