Vijesti iz Konjica

Za privredu Općine Konjic 11 miliona KM

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i član Uprave BBI banke Nedžad Gušić danas su potpisali ugovor o saradnji s ciljem pomoći privrednim subjektima kroz subvencioniranje troška finansiranja povoljnih finansijskih linija. Potpisivanju ugovora prisustvovao je Jasmin Badžak, predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika općine Konjic.

- Općina Konjic je u budžetu za 2021.g. u okviru aktivne politike zapošljavanja obezbijeda sredstva na ime podrške privrednim subjektima sa području općine Konjic, kroz subvencioniranje kamatne stope na kratkoročne i dugoročne kredite. Cilj je održavanje postojećeg nivoa privrednih aktivnosti, novih investicija za proširenje proizvodnje, povećanja zaposlenosti i pokretanja novih biznisa. Radi se o projektu koji će biti realizovan  u saradnji sa  BBI bankom, koja je odabrana u postupku provedenog javnog poziva Općine Konjic. Privrednicima će na raspolaganju biti više od 10 miliona KM  povoljnih sredstava za poslovanje, po stopi od 0 posto za kratkoročne i 1 posto za dugoročne kredite, kako bi na taj način mogli  sačuvati i ojačati likvidnost u ovim izazovnim vremenima - kazao je  ovom prilikom načelnik Osman Ćatić.

- Čast nam je da učestvujemo u ovom značajnom iskoraku za privrednike općine Konjic, jer Konjic ima jako dobar ambijent i povoljnu klimu za investiranje, kao i načelnika Ćatića koji potpuno razumije potrebe privrede i građana Konjica - kazao je Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke, naglašavajući kako je riječ o finansiranju po izuzetno  povoljnim uslovima, gdje će BBI banka locirati svoj kapital prema privrednicima, a Općina Konjic gotovo u cjelosti subvencionirati trošak.

Jasmin Badžak, predsjednik Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo i zahvalnost za podršku koju Općina Konjic pruža konjičkoj privredi, navodeći kako će privrednici zahvaljujući ovakvim aktivnostima hrabrije ulaziti u investicije, kojima će zadržati posao i obezbjediti nova radna mjesta za Konjičane i Bosance i Hercegovce.

U narednom periodu biće raspisan javni poziv kojim će biti definisani uslovi za  podršku privrednim subjektima na ovaj način.

 

S ciljem uspostavljanja intenzivnije saradnje Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH posjetio Općinu Konjic

Općinu Konjic posjetio je Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji se tokom posjete sastao sa načelnikom Osmanom Ćatićem. Ovom prilikom razgovarano je o modelima saradnje Općine Konjic i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u smislu podrške poduzetništvu, poljoprivrednoj proizvodnji, te sajamskim  aktivnostima, tokom kojih Općina Konjic nastoji predstaviti sve primjere dobre prakse iz ovih oblasti.

Doprinos razvoju ruralnog turizma kroz projekat “Korak naprijed” s ciljem ohrabrivanja mladih i žena za bavljenje mini poduzetništvom

Općina Konjic jedna je o 6 bh. općina u kojima će se u narednom periodu realizovati projekat pod nazivom  “Korak naprijed - razvoj ženskog poduzetništva u doba pandemije” uz finansijsku podršku Canada Fund for Local Initiatives (CFLI). Implementator je Unija za održivi povratak i integracije u BiH, a projekat je podržala Općina Konjic. U sklopu pripremih aktivnosti za implementaciju projekta, čiji je cilj razvoj ruralnog turizma i ohrabrivanje mladih i žena za bavljenje mini poduzetništvom, danas je u Općini Konjic održan sastanak predstavnika Unije i Općine Konjic.

-Projekat će biti realizovan u narednih 5 mjeseci u 6 bh. općina, a jedna od prioritetnih je Općina Konjic, ne samo zbog toga što je prepoznata u svijetu turizma kao sredina koja ima šta pružiti gostima, već što je vrlo kooperativna i ozbiljno pristupa implementaciji projekata koji potiču samozapošljavanje -  kazala je Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, koja je naglasila kako će u svakoj općini biti podržano najmanje 5 zainteresiranih domaćinstava za bavljenje ruralim turizmom.

Načelnik Ćatić pozdravio je ovakve aktivnosti, kako bi se što više mladih obučilo za pokretanje mini biznisa i realizovalo svoje ideje kroz turizam i turističke potencijale općine Konjic, te jačao ženski aktivizam i poduzetništvo.

 

Festival hrane “Konjic Food Fest” pokazao svu raskoš gastro ponude općine Konjic i trud vrijednih Konjičana pod motom “Made in Konjic”

U Konjicu je u organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic uz pokroviteljstvo Općine Konjic danas održan Festival hrane “Konjic Food Fest” koji je okupio 80 izlagača iz Konjica i BiH, koji su predstavili prerađevine od voća i povrća, mliječne i mesne proizvode, pekarske i poslastičarske delicije.

Festival hrane zajedničkim nastupom otvorili su Hamdo Tinjak sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Osman Ćatić, načelnik Općine Konjic, Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, učenica Srednje škole Konjic Hamida Zatega, koja se obrazuje  za zanimanje kuhar i najmlađi konjički poljoprivredni prozvođač  Muamer Boloban.

- Naš zadatak je sačuvati kulturu življenja u svakom pogledu, posebno kada je riječ o gastronomiji, pripremi hrane, proizvodnji i preradi voća i povrća, mliječnih i mesnih proizvoda, koji dolaze na naše sofre i trpeze. Jačajući vlastite kapacitete na tom polju, obezbjedit ćemo zdraviji život za sve generacije, zato s ponosom navodimo da smo u Konjicu uvezali sve komponente: proizvođače, potrošače, mlade snage koje se obrazuju da budu vrsni kuhari, koje tržište rada, traži i prepoznaje. Zaštititi izvornost sirovina, gotovih prehrambenih proizvoda i predstaviti ih s ponosom pod motom “MADE IN KONJIC”, naš je cilj koji upravo ostvarujemo - kazao je načelnik Osman Ćatić govoreći o Festivalu hrane.

Ministar Donko Jović, naglašavajući značaj sajamskih aktivnosti i predstavljanja rezultata rada poljoprivrednih proizvođača i izlagača, pohvalio je manifestaciju i organizatore, te zaželio svima mnogo uspjeha u budućnosti s ciljem brendiranja konjičkih proizvoda.

Tokom Festivala održano je kuharsko takmičenje u pripremi Begove čorbe, nagrađen je najljepše uređen štand i najljepše upakovan gotovi proizvod predstavljen na Festivalu.

Posjetioci su ovom prilikom mogli uživati u raznovrsnoj gastro ponudi općine Konjic, uz riblje specijalitete, “Čajanku”, “Kestenijadu”, kulturno-zabavni program.

 

Ivan Lesko, direktor Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove HNK posjetio Konjic

Danas se Ivan Lesko, direktor Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove HNK sa saradnicima posjetio Općinu Konjic, gdje se sastao sa načelnikom Osmanom Ćatićem i saradnicima. Ovom prilikom razgovarano je o saradnji Uprave i Općine Konjic u cilju rješavanja problematike uspostave zemljišnih knjiga za katastarske općine Turija i Bijela, pripremama realizacije projekta uvođenju adresnog registra, koji je za područje općine Konjic planiran za 2022.godinu, te geoportalu na nivou HNK.

USAID WHAM konferencija o razvoju radne snage načelnik Općine Konjic Osman Ćatić jedan od panelista

U okviru USAID WHAM Activity u Sarajevu organizovana je konferencija o izazovima s kojima se u poslovanju susreću bh. privrednici.
Cilj projekta USAID WHAM  jeste podsticanje otvaranja novih radnih mjesta u izvozno orijentisanim malim i srednjim preduzećima.
 
U okviru Panela : Partnerstvo za obrazovanje u zapošljavanju o aktivnostima Općine Konjic na tom planu govorio je načelnik Osman Ćatić, predstavljajući dobru praksu uvezivanja obrazovnog sektora sa potrebama privrede u Konjicu. 
 
Konferencija je bila prilika susreta svih relevantnih predstavnika: privrednika, sistema obrazovanja, udruženja poslodavaca, privrednih komora, zavoda za zapošljavanje, iz cijele BiH, sa zajedničkim stavom da je potreban sistemski pristup u rješavanju problema s kojim se susreće bh. privreda. Kako je naglašeno na konferenciji, jačanje radne snage i pristupa tržištu na taj bi način značilo kvalitetnu proizvodnju prema visokim zahtjevima izvoznog tržišta, ali i ostanak mladih u svojoj zemlji, gdje bi im bio obezbijeđen pristojan životni standard.
 

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi