Vijesti iz Konjica

Grad Konjic dobitnik Zlatne nagrade i priznanja GlobalLocal za 2022.godinu, za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi

 

U okviru Svjetskog kongresa poduzetnika, koji se od 06. do 09.decembra održava u Dubovniku, u četvrtak uvečer je upriličena dodjela Internacionalnih nagrada i priznanja za zajednice i institucije za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi „GlobalLocal“ za 2022. godinu.

- Grad Konjic je u desetak zemalja iz kojih su pristizali prijedlozi za laurete, lokalne zajednice, prepoznat kao jedna od propulzivnijih lokalnih zajednica, koja je posvećena poduzetništvu, koja je u proteklom periodu učinila mnogo za poduzetništvo i koja je u svakodnevnoj komunikaciji sa poduzetnicima. Naš Međunarodni komitet koji je sastavljen od 15 stručnjaka iz više zemalja prepoznao je Grad Konjic kao jedan od tri laureata iz Bosne i Hercegovine, koje treba nagraditi nagradom GlobalLocal za aktivnost, ali i kreativnost ljudi koji vode te lokalne zajednice, koji zajedno sa poduzetnicima stvaraju dobar poslovni ambijent - kazao jeVinko Ćuro u ime organizatora Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive i Društva Promo Global Zagreb, čestitajući Gradu Konjicu i gradonačelniku na ovoj nagradi.
 
Obraćajući se u ime svih ovogodišnjih laureata kada je riječ o lokalnim zajednicama iz regije gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je kazao:
“Nagrade koje smo dobili potvrda su, da u našim nastojanjima da pomognemo i ojačamo privredu, idemo pravim smjerom, i da vodeći se našom poslovnom politikom možemo biti primjer drugim zajednicama da slijede naš put. Ponosni smo na činjenicu da su naše lokalne zajednice, na osnovu uslova koji se pružaju privredi i privrednom razvoju, upravo investitori prepoznali kao poželjno područje za ulaganja, a sa posebnim zadovoljstvom gledamo na ovu internacionalnu nagradu koja nam je večeras uručena od poslovne zajednice. Na nama je da i u budućnosti kreiramo i realizujemo kvalitetne programe podrške, koji će kroz privredni razvoj omogućiti prosperitet i razvoj na svim poljima djelovanja” - kazao je gradonačelnik Ćatić naglašavajući značaj ovakvih susreta.
“Želim da saradnja svih nas bude na nivou koji će nam dozvoliti da damo maksimum koliko možemo u unaprijeđenju privrede i uslova života u regiji i svijetu.”
Svjetski kongres poduzetnika u Dubrovniku je okupio 206 učesnika iz 9 zemalja, gdje će tokom 10 planiranih panela svoja izlaganja imati preko 80 govornika.

Ljepote Konjica zajednička su briga i federalnog i lokalnog nivoa vlasti

Ministarstvo okoliša i turizma danas je bilo domaćin sastanka ministrice Nasihe Pozder, federalnog ministra vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića i gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića. 
Teme koje su na sastanku otvorene ticale su se Neretve, zaštite okoliša i zaštićenih područja. Ministri su informisali gradonačelnika o informaciji i zaključku o gradnji HE Ulog koje je Vlada FBiH usvojila na prijedlog ovih ministarstava te o svim do sada poduzetim koracima i onima koji će uslijediti. Stavovi lokalne zajednice su jasni i po pitanju gradnje HE Ulog ali i drugih mHe na Neretvi, te je potvrđen zajednički stav da se iskoriste svi mehanizmi da se ove gradnje zaustave.
Zaštita okoliša i prirodnih ljepota Konjica je također ocijenjena kao zajednička opredijeljenost, te je dogovoreno da se pokrenu aktivnosti na izradi Studije izvodljivosti koja bi pomogla u zaštiti planine Prenj. 
Grad Konjic ove jeseni je dobio dva priznanja kao turistička destinacija koja svoj turizam razvija na postulatima održivosti. Selo Lukomir proglašeno je najljepšim selom u BiH u USAID-ovom projektu održivog turizma, a Grad Konjic je uvršten među pet destinacija iz BIH u “Green destinations top 100” za 2023. Obje nagrade govore u prilog danas iskazanoj spremnosti za proaktivnu saradnju kada je u pitanju očuvanje prirodnih ljepota ovog grada.

https://www.fmoit.gov.ba/bs/novosti/vijesti/ljepote-konjica-zajednicka-su-briga-i-federalnog-i-lokalnog-nivoa-vlasti

 

Danas održana 29.redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic

Gradsko vijeće Konjic danas je održalo 29.redovna sjednicu na kojoj su vijećnici razmatrali sljedeći dnevni red:
1.Zapisnik sa 3.vanredne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane dana 24.10.2023. godine;
2.Zapisnik sa 28. redovne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane dana 31.10.2023. godine;
3.Prijedlog Odluke o rebalansu budžeta Grada Konjica za 2023.godinu;
4.Nacrt budžeta Grada Konjica za 2024 godinu
5.Nacrt Statuta RTV d.o.o.Konjic;
6.Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na imenovanje direktora i tehničkog direktora PD „Šumarstvo Prenj“ d.d. Konjic u Konjicu;
7.Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o visini novčanih primanja (paušal) vijećnicima Gradskog vijeća i članovima stalnih radnih tijela;
8.Prijedlog Odluke o potvrđivanju imenovanju Javnog pravobranioca Grada Konjica;
9.Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog konkursa za imenovanje direktora „Centar za ribarstvo Neretva” d.o.o. Konjic;
10.Javni konkurs za imenovanje direktora „Centar za ribarstvo Neretva” d.o.o. Konjic;
11.Rješenje o imenovanju Komisije za nastavak izlaganja na Javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja zemljišta za K.O. Bijela;
12.Rješenje o konačnom imenovanju članova Školskog odbora JU Osnovna škola Čelebići
13.Prijedlog Zaključka Gradskog vijeća;
14.Prijedlog Zaključka Gradskog vijeća;
15.Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu JU Dječije obdanište „Zulejha Begeta“ za 2022.godinu
16.Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu Centar za ribarstvo Neretva” d.o.o. Konjic za 2022. godinu
17.Pitanja i odgovori.

ČESTITKA U POVODU DANA ORUŽANIH SNAGA BOSNE I HERCEGOVINE I DANA KONJIČKIH BRIGADA

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog Vijeća Konjic Kenan Greda u povodu Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Dana konjičkih brigada uputili su čestitku u kojoj se navodi: 

"U povodu 1. decembra Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svim njenim pripadnicima upućujemo najiskrenije čestitke, sa željom za mnogo sreće i uspjeha u budućem radu.

U vremenu u kojem živimo misija i uloga Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine ima izuzetan značaj.

Želimo da vaš nesebičan rad i zalaganje budu garant spremnosti naše domovine Bosne i Hercegovine da odgovori na sve izazove i eventualne prirodne nepogode, štiteći živote građana Bosne i Hercegovine i materijalna dobra.

U povodu 01. decembra Dana konjičkih brigada naiskrenije čestitke upućujemo porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim komandantima, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i njihovim porodicama.

Borci konjičkih brigada tokom agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, u odlučujućim momentima za njenu dalju budućnost i budućnost njenih građana pokazali su odlučnost, hrabrost i spremnost da brane svaki pedalj naše domovine i uz zahtjevne zadatke na konjičkom području stignu i pomognu tamo gdje se za to ukazivala potreba.

Herojska borba svih onih koji su učestvovali u odbrani građana Bosne i Hercegovine i Konjica, a naročito onih koji su na tom putu položili svoje živote, ne smije i neće biti zaboravljena.

Neka vrijednosti naših boraca, koje su ih krasile tokom agresije, budu motiv i obaveza u miru da svjedoče o onome što je dešavalo u našoj domovini Bosni i Hercegovini i našem gradu, generacijama koje dolaze, kako bi zajedno bili garant očuvanja njenog suvereniteta i u budućnosti.

 

 

Igman je život svih nas - zato smo ponosni na ovo što smo kao tim uradili da bi preko 300 djece i mladih imalo bolje uslove za treniranje i igru - poručeno je danas na svečanom otvaranju obnovljenog Gradskog stadiona u Konjicu

U sklopu aktivnosti kojima Grad Konjic ove godine obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine danas je priređena svečanost otvaranja obnovljenog Gradskog stadiona, gdje svoje aktivnosti provode sve selekcije prvoligaša Fudbalskog kluba Igman Konjic.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić dajući podršku ovom projektu je kazao: “Grad u kojem sam rođen, u kojem živim, grad je industrije, sporta, kulture i umjetnosti, ali prije svega grad dobrih ljudi, koji njeguju istinske vrijednosti. Igman je ljubav koja nas spaja, koju njegujemo, čuvamo i želimo da zajednički unaprijeđujemo svim srcem. Sretan sam i ponosan danas, što možemo reći da su stvoreni uslovi za njegov boljitak, za napredak i što ćemo biti oni koji će pisati njegovu historiju kroz naredne godine. Sretno  gradu, Konjičanima i naravno Igmanu”.

- Čestitam gradonačelniku i predsjedniku Kluba na provedenim aktivnostima koje su rezultirale boljim uslovima za fudbalere i sve građane koji Gradski stadion koriste za rekreaciju. Ministarstvo je i do sada prepoznavalo aktivan rad lokalnih zajednica i s obzirom da Konjic zaista provodi značajne i kvalitetne aktivnosti, nastavit ćemo podržavati ovakve programe i projekte, kako bi rezultati bili još bolji i još veći - kazao je Adnan Velagić, ministar obrazovanja nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog katona.

- Prezadovoljni smo, jer smo zajedno uspjeli stvoriti evropske uslove za igru. Kako kažu - sloga kuću gradi i iskreno se nadam da ćemo imati još ovakvih svečanosti, da ćemo stvoriti uslove za noćne utakmice i da ćemo već narednog ljeta proslaviti početak naše treće sezone u premijer ligi - kazao je predsjednik Kluba Đahid Muratbegović.

- Ničeg ovog što je urađeno ne bi bilo da nije naklonosti Grada, gradonačelnika i predsjednika Kluba. Zahvaljujem im se na tome, jer Igman je moj život i želim mu sve najbolje. Želim da se u ovim uslovima, koje morate cijeniti, jer ih malo koji klub danas ima na ovakvom nivou, stvore 3-4 prava igrača - kazao je  Faruk Hadžimešić, dugogodišnji trener i legenda konjičkog fudbala. Sjećajući se svih fudbalera i sportskih radnika koji su dali doprinos razvoju Fudbalskog kluba Igman, podsjetio je na kojem se nivou u Konjicu decenijama igrao fudbal, s obzirom da je Konjic svojevremeno imao dva fubalera u reprezentaciji bivše Jugoslavije.

- Želim da iskažem zadovoljstvo zbog rezultata koje smo kao tim postigli radom i nastojanjima da stvorimo uslove za takmičenje Fudbalskog kluba Igman u prvoj ligi, stvarajući time kvalitetne uslove za angažman većeg broja djece u procesu treniranja.Vrijednost u tom smislu je neprocjenjiva, jer danas imamo preko 300 djece i mladih, i skoro 40 aktivnih ljudi uključenih u rad ovog sportskog kolektiva, koji nas sve zajedno čine ponosnim. Igman je život svih nas koji živimo u ovom gradu i on nas, kao jedna pozitivna priča, apsorbuje sve i pravi snažan tim koji je davao i davat će sve od sebe, da ta pozitivna priča traje i u budućnosti - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, zahvaljujući se igračima, navijačima i svim građanima na podršci, kojima je ovom prilikom čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Pioniri Fudbalskog kluba Igman Ibrahim Novalić i Emil Puhalo, koji su danas sa svojim kolegama iz Kluba prisustvovali svečanosti, sretni zbog znatno poboljšanih uslova za treniranje sporta kojem su aktivno posvećeni već 6 godina su kazali:- Lijepo je vidjeti da je sve novo i funkcionalno, teren, tribine, unutrašnji prostor. Sada je mnogo bolje i trebamo se potruditi biti još bolji i uspješniji.

- Kao građanin Konjica i sportski radnik ponosan sam na ono što je urađeno na Gradskom stadionu, jer upravo jedan ovakav objekat priliči premijerligašu. Mislim da je ovo izuzetno značajna aktivnost za sve građane, naročito za mlade i njihovo kvalitetno provođenje slobodnog vremena - kazao je Konjičanin Mensur Duraković.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi