Ambasadorica Republike Francuske Christine Toudic posjetila Konjic

Danas je ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, posjetila Općinu Konjic gdje se sastala sa načelnikom Osmanom Ćatićem i direktorom Privrednog društva  Igman Konjic Džahidom Muratbegovićem. Povodom za posjetu je razvijanje poslovne saradnje sa privrednim preduzećima u Konjicu , te inicijativa da se francuski jezik ponovo  uči u školama.

Održan sastanak Kolegija načelnika i predsjednika mjesnih zajednica Općine Konjic o Nacrtu Budžeta za 2021.g.

Predsjednici  16 mjesnih zajednica i načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, sa saradnicima  danas su u cilju provođenja kvalitetnih priprema za Nacrt  Budžeta Općine Konjic za 2021.g.  održali drugi  sastanak Kolegija načelnika i predsjednika mjesnih zajednica i ovom prilikom  razmatrali  potrebe mjesnih zajednica  i realne mogućnosti za realizaciju nephodnih infrastrukturnih projekata na području Općine Konjic.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede posjetio Općinu Konjic

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  HNK  Donko Jović u četvrtak 18.02.2020.g.  posjetio je Općinu Konjic i načelnika  Osmana Ćatića sa kojim je razgovarao o modelima saradnje i zajedničkih aktivnosti Općine Konjic i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK.

Pripreme za usvajanje Budžeta Općine Konjic za 2021.g.

Nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Općinskom vijeću, s ciljem kvalitetne pripreme Budžeta Općine Konjic za 2021.g., općinski načelnik Osman Ćatić održao je sastanak sa predsjednikom Udruženja poslodavaca Općine Konjic Jasminom Badžakom.

Vlada F BiH danas usvojila Inicijativu za donošenja Zakona o uspostavi Grada Konjic

 Vlada F BiH danas  usvojila Inicijativu za donošenja Zakona o uspostavi Grada Konjic, koju je podnijelo Općinsko Vijeće Konjic

Na današnjoj 256.sjednici Vlada F BiH usvojila je Inicijativu za donošenja Zakona o uspostava Grada Konjic, koju je podnijelo Općinsko Vijeće Konjic.

  • Sretni smo da je Vlada F BiH uvažila obrazloženje Općinskog vijeća Konjic, jer Općina Konjic ima preko 50 nacionalnih spomenika, ima baštinu na listi UNESCO i zaslužuje ovaj status—kazao je načelnik a Općine Konjic Osman Ćatić.
  • Želim da iskažem svoje zadovoljstvo i da čestitam sugrađanima. Sada slijedi procedura u Parlamentu F BiH i nadamo se da će se Odluka ubrzo naći na dnevnom redu, kako bismo krenuli u proceduru  izmjene naših akata, vezanih za ovu Odluku - naglasio je Ćatić, podsjećajući da status grada otvara vrata Općini Konjic prema međunarodnim fondovima i da prihvatanje inicijative  dolazi u pravo vrijeme, jer je u toku planiranje Budžeta Općine Konjic, u kojem će bitne stavka biti izrada Strategije razvoja turizma i aktivna politika zapošljavanja. 

Vijest da je prihvaćena inicijativa da Konjic dobije status Grada, Konjičani su dočekali sa radošću uz nadu da će to Konjicu i Konjičanima  donijeti mnoge pozitivne promjene .

 

 

Usklađivanje obrazovanja sa potrebama privrede u Konjicu

U organizaciji Općine Konjic, Agencije za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" i Fondacije Helvetas Moja Budućnost u Konjicu su prezentirani  rezultati provedenog istraživanja o potrebama lokalnog tržišta rada „ Prezentacija nalaza analize i projekcije potreba poslodavaca za zanimanjima“. Prezentaciji su prisustvovali predstavanici privrednih subjekata sa područja konjičke općine  i predstavnici obrazovanjih institucija i ustanova  s područja HNK i općine Konjic. Tokom ovog događaja upriličen je i sastanak općinskog načelnika Osmana  Ćatića sa   kantonalnim ministrom obrazovanja i direktorom Fondacije Helvetas.

Posjeta Udruženju penzionera umirovljenika Općine Konjic

Danas je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić sa saradnicima posjetio Udruženje penzionera/umirovljenika Općine Konjic u njihovim prostorijama. Ovom prilikom rukovodstvo Udruženja upoznalo je načelnika Ćatića sa radom u proteklom periodu, te životu i potrebama članstva, koje broji 2756 penzionera.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) Inkubator poslovnih ideja u Konjicu

Danas su se predstavnici Investicijske fondacije Impakt Sarajevo u zgradi Općine Konjic sastali sa općinskim načelnikom Osmanom Ćatićem, gdje razgovarano o pokretanju YEP Inkubatora poslovnih ideja u Konjicu kroz Projekat  zapošljavanja mladih, koji se realizuje uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Podrška Šahovskom klubu “ Igman “ Konjic

U Konjicu će od 26.februara do 03. marta 2021.g.  u organizaciji Šahovskog kluba “Igman” Konjic biti održan Internacionalni šahovski turnir  na kojem će nastupiti 10 igrača iz tri države, BiH, Hrvatske i Srbije .

Susret i razgovor o saradnji Oružanih snaga i Općine Konjic

Danas su pukovnik  Šaban Kadrić i major Alija Marić, predstavnici  Oružanih snaga BiH iz  kasarne „Miralem Jugo“ koja se nalazi u Livču kod Mostara, posjetili Općinu Konjic  gdje su se sastali sa načelnikom Osmanom Ćatićem.
Povod za posjetu bilo je upoznavanje sa općinskim načelnikom i razgovori o saradnji Oružanih snaga BiH i lokalne zajednice.

Premijer Federacije Fadil Novalić sa saradnicima posjetio Općinu Konjic

Premijer Federacije BiH  Fadil Novalić sa saradnicima danas je posjetio Općinu  Konjic i općinskog načelnika  Osmana Ćatića. Ovom prilikom razgovarano je  o aktuelnim temama koje su važne za lokalnu zajednicu, autoputu koji prolazi kroz područje općine Konjic i projektima Elektroprivrede koji su u planu.

Načelnik Osman Ćatić sa saradnicima posjetio je Ustanovu Narodni univerzitet Konjic

Načelnik Osman Ćatić sa saradnicima posjetio je Ustanovu Narodni univerzitet Konjic  gdje se sastao sa direktorom Benjaminom Mušinovićem i članovima uprave . Tokom posjete općinskoj delegaciji predstavljene su aktivnosti Narodnog univerziteta u proteklom periodu, kulturni sadržaji i rekonstrukcijski zahvati, koji su izvođeni u 2020.g. , kao i tekući radovi, koji će rezultirati boljim uslovima za održavanje kulturnih i  drugih sadržaja, te doprinijeti ukupnom ljepšem izgledu zgrade Narodnog univerziteta.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić posjetio naselje Idbar

Danas je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić posjetio naselje Idbar gdje je u pratnji Amira Nuhića predsjednika Podružnice Idbar, MZ Čelebići obišao sve dijelove ovog naselja i detaljno se upoznao sa svim potrebama  za eventualnim  intervencijama na infrastrukturnim objektima.

Uspješni privatni poduzetnik iz Švicarske Samir Vilić, porijeklom iz Konjica posjetio načelnika Ćatića

Samir Vilić, uspješni poduzetnik iz oblasti prevoza koji  živi i radi u Švicarskoj, a čije je porijeklo iz Konjica, u želji da uspostavi saradnju sa Općinom Konjic i pomogne stanovnicima sela Repovci, koji se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom ,danas je posjetio načelnika Općine Konjic Osmana Ćatića. Ovom prilikom razgovarano je o modelima pomoći mjesnom stanovništvu. Podršku za sve buduće aktivnosti, koje planira provesti Samir Vilić, koje između ostalog podrazumijevaju obnovu džamije u selu Repovci, dali su ovom prilikom načelnik Ćatić i pomoćnik ministra poljoprivrede ,vodoprivrede i šumarstva Bešćo Alibegović, koji su naglasili potrebu za kontinuiranom i još jačom podrškom svim  sredinama u kojima se stanovnici trude da razvijaju poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo, kao što je to upravo u Repovcima. Ove aktivosti podržao je i predsjednik  Mjesne zajednice Bradina Mujo Avdibegović. 

Održana 1.sjednica Općinskog vijeća Konjic

Danas je uz pridržavanje epidemioloških mjera u sali Općinskog vijeća održana 1.sjednica Općinskog vijeća Konjic, na kojoj su vijećnici razmatrali 19.tačaka dnevnog reda. Ovom prilikom uz niz Odluka o kojima su vijećnici u konstruktivnim raspravama diskutovali i koje su usvojili,jedna od bitnijih koja je usvojena je Odluka o usvajanju Akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama( SECAP) Općine Konjic za period 2020-2030.godine. Ovom Odlukom postavljeni su temelji za održivi razvoj zajednice,provedbu mjera energetske efikasnosti,korištenje obnovljivih izvora energije, te povećanje kvaliteta života građana uopće.

Posjeta selima Grušča i Glavatičevo

S ciljem upoznavanja sa trenutnim stanjem na terenu i potrebama stanovnika konjičke općine koji žive u mjesnim zajednicama van gradskog središta, općinski načelnik Osman Ćatić sa saradnicima, ovih dana posjetio je stanovnike Grušče i Glavatičeva. Omer Halilović, predsjednik podružnice  Grušča zahvalio se ovom prilikom na posjeti, naglašavajući potrebu za poboljšanjem  putne komunikacije, kako bi vlasnici imanja mogli lakše obrađivati svoja imanja u Grušči, što bi poboljšalo i uslove života u ovom planinskom naselju.

Članovi Gorske službe spašavanja stanice Konjic u posjeti načelniku Općine Konjic Osmanu Ćatiću

Članovi Gorske službe spašavanja stanice Konjic koje je predvodio načelnik GSS- a  Zenadin Mešukić sastali su  se sa načelnikom  Općine Konjic  Osmanom  Ćatićem  i pomoćnikom  načelnika za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic  Huseinom  Hodžićem. Tokom radnog sastanka  članovi Gorske službe spašavanja Konjic upoznali su općinskog  načelnika sa aktivnostima koje provodi GSS, te  daljnjim planovima i aktivnostima. Ovom prilikom zaključeno je  kako se  što hitnije treba riješiti problem kvalitetnog  smještaja Gorske službe spašavanja  Konjic.

Predstavnici Župe sv. Ivana Krstitelja posjetili načelnika Općine Konjic

Fra Ferdo Boban, gvardijan Franjevačkog samostana u Konjicu i fra Vlatko Soldo, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja posjetili su  načelnika Općine Konjic Osmana Ćatića sa kojim su razgovarali o  saradnji i realizaciji zajedničkih projekata.

-Zadatak svih nas iz vjerskih zajednica jeste da budemo jedinstveni u saradnji sa svim građanima i sa Općinom Konjic - kazao je ovom prilikom fra Ferdo Boban,  koji je zahvaljujući se na prijemu, načelniku Ćatiću zaželio uspjeh u radu.

Priključi se za RSS feed

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi