Danas je u Konjicu u povodu Dana grada Konjic upriličena velika sportska zabava za konjičke mališane pod nazivom “ Dan sporta”

Danas je Grad Konjic u sklopu manifestacije  “ Dani grada Konjica” bio pokrovitelj i domaćin programa“ Dan sporta” koji je na keju pored rijeke Neretve u centru grada okupio učenike osnovnih škola, koji su se takmičili u različitim sportskim disciplinama.

Najbolji učenici osnovnih škola zajedno sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem i reprezentativkom BiH u košarci, članicom Ženskog košarkaškog kluba Konjic, koji se plasirao u Premijer ligu BiH Kanitom Kozić, danas su paljenjem plamena Sportskih igara mladih, ozvaničili početak ovog događaja, koji je konjičkim mališanima priredio nezaboravnu zabavu.

“Izuzetno sam počašćena i ponosna što sam imala priliku  pozdraviti sve prisutne na ovom događaju u ime Grada Konjica i gradonačelnika Osmana Ćatića, koji svojim svakodnevnim aktivnostima pokazuje koliko se u ovom gradu poklanja pažnje sportu, sportistima i stvaranju uslova da svako dijete koje ovdje odrasta, poželi biti košarkaš, nogometaš, karatista, odbojkaš. Biti sportista ili sportistkinja u Konjicu je lijep osjećaj, a biti dio pobjedničke ekipe, koja se plasirala u najviši rang takmičenja posebno. Dan sporta je prilika da svi mi koji smo odrasli uz sportske aktivnosti u svojim klubovima, koje su nas oplemenile, obogatile i učinile snažnijim u svakom smislu, pokažemo mladim generacijama koliko je sport bitan za život svakog pojedinca” - kazala je mlada košarkašica Kanita Kozić, koja je ovom prilikom uputila čestitku u povodu Dana grada i pozvala roditelje da svoje mališane uključuju u sport i sportske aktivnosti.

- Lijepo nam je danas, zabavljamo se, takmičimo i uživamo sa učenicima iz svih škola sa područja našeg grada - kazao je Emir Korić, učenik Područne škole Podorašac, koji je sa svojim prijateljima izabrao takmičenje u atletici, kao nešto što ih je najviše privuklo.

Uz mališane, prosvjetne radnike u sadržajima Dana sporta i sportskim igrama mladih uživali su i roditelji i građani Konjica, koji su sa velikim interesovanjem pratili zabavni program i takmičenja.

 

 

FutureA Kids festivalom i Danom porodice danas počela manifestacija “Dani grada Konjica” koja će obilovati kulturnim i sportskim sadržajima priređenim u čast 642.godišnjice od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima

Danas je  u centru Konjica  uz obalu rijeke Neretve u organizaciji holandske organizacije “Out of Area“, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica održan Futurea Kids Festival tokom kojeg je obilježen Dan porodice. Navedenim sadžajima otvorena je ovogodišnja manifestacija “Dani grada Konjica”, kojom se obilježava 642.godišnjica od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić pridružio se najmlađim Konjičanima u igri i zabavi.

-Trudimo se da kao lokalna zajednica budemo jedna velika porodica, i izuzetno nam je drago da u našu porodicu otvorenih srca primamo naše goste, mlade volontere iz Holandije, koji zanimljivim i kreativnim sadržajima uljepšavaju trenutke svim Konjičanima, naročito najmlađima, kojima tokom cijele godine poklanjamo posebnu pažnju. Mališani, mladi, roditelji, grad okupan suncem i ispunjen zabavom, pjesmom i kreativnim radionicama, zaista je jedna prekrasna slika na ulicama našeg grada. Sretni smo što na ovaj način možemo početi manifestaciju “ Dani grade Konjica”- kazala je u  u ime Grada Konjica Sabina Ćukle.

Podsjećajući na važnost porodice i podrške koju Grad Konjic tokom cijele godine pruža mladima, porodicama s djecom i djeci, potičući majčinstvo, podržavajući mlade bračne parove kroz pronatalitetnu politiku i aktivnosti koje se odnose na podršku stambenom zbrinjavanju mladih, stipendirajući učenike i studente, nagrađujući najuspješnije učenike osnovnih i srednjih škola, najupješnije studente, direktorica Centra za socijalni rad Nadira Đapo je kazala: “Navedenom podrškom Grad Konjic pokazuje svoju opredjeljenost da omogućimo svim mladim ljudima da žive, rade i zasnivaju  porodice u svom gradu i svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Tu smo za djecu i mlade tokom cijele godine, a tu smo i danas da na to podsjetimo i da proslavimo zajedno Dan grada Konjica. “

- Ovo je nešto super, divan događaj u gradu, svojevrsno osvježenje i za djecu i za nas. Tu su školarci, polazici vrtića, najmlađi sugrađani sa svojim roditeljima, bebe i zaista svi uživamo - kazala je  Merima Smajić, majka djevojčice koja je bila dio ovog događaja.

- Danas nam je lijepo, bile smo u više različitih radionica, a najviše su nam se svidjele radionice u kojima smo učestvovali u oslikavanju lica - kazale su djevojčice Lamija Vrtić i Zana Lapo, koje su naglasile da je  FutureA Kids festival lijep način obilježavanja Dana grada Konjica, kojem se raduju.  

Unaprijeđeni uslovi za održavanje sportskih i drugih događaja u Sportskoj dvorani u Konjic uskoro dovode žensku košarkašku reprezentaciju U 18, čije će okupljanje za EP u Rumuniji u julu biti održano u Konjicu

U Konjicu je ovih dana boravila Razija Mujanović, najbolja košarkašica sa našeg područja, koja je trenutno angažovana u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine kao tim menadžer ženskih selekcija. Tokom posjete Konjicu menadžerica Mujanović sastala se sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem, sa željom da pripreme za Evropsko prvenstvo u Rumuniji, ženska košarkaška reprezentacija U 18 odradi u Konjicu, gdje su kontinuiranim ulaganjem u rekonstrukciju i uređenje Sportske dvorane, stvoreni uslovi kakve propisuje FIBA za nastupe košarkaške reprezentacije.

-Naša je želja da nakon što se završi parket u Sportskoj dvorani, koji je bio potreban jednoj ovakvoj dvorani, okupljanje naše U 18 reprezentacije za EP, koje će se održati u Rumuniji, bude u Konjicu, što smo na naše zadovoljstvo i dogovorili. Iskreno se zahvaljujem gradonačelniku Ćatiću na prijemu i susretljivosti kako bi se naše mlade košarkašice, koje su budućnost bh. košarke, adekvatno pripremile za EP, na kojem očekujemo dobar rezultat. Pratim mlade košarkašice i mogu reći da Konjic ima potencijal, kada je riječ o ženskoj košarci, što dokazuje i činjenica da smo u prošloj godini imali reprezentativke iz Konjica.  Ove godine će također biti za mlađe kategorije i nadam se da će ove djevojčice u narednom periodu zaigrati za A reprezentaciju. Očekujem da ćemo osim priprema u Konjicu, napraviti i utakmicu ženske košarkaške reprezentacije, što bi bila jako dobra promocija za sport u Konjicu i Konjic kao grad - kazala je Razija Mujanović.

- Grad Konjic nastoji svojim sportskim radnicima i djeci koja svoje slobodno vrijeme provode trenirajući, omogućiti što bolje uslove za treninge, S tim ciljem planiramo uvesti sportske stipendije za uspješne mlade sportiste koji svojim rezultatima i uspjesima prezentuju naš grad i sportske kolektive na jedan kvalitetan način. S obzirom da smo mi jedna mala sredina, mogu s ponosom reći da imamo kvalitetan sportski život u gradu, zato čestitam trenerima i rukovodstvima sportskih klubova na njihovom angažmanu. U stalnim smo kontaktima sa rukovodstima klubova i menadžmentom Sportske dvorane kako bismo sagledali potrebe kada je riječ o sportskim terenima i objektima. U Sporstskoj dvorani smo najprije uradili mokre čvorove i svlačionice, nakon toga paravane, koji služe kao pregrade, uređene su tribine, postavljena zaštitna obloga na zidove, kako bi se povećala sigurnost korisnika. Sada se radi parket i došli smo u fazu da se privodi kraju i ta aktivnost. Naredna faza trebalo bi da bude postavljanje nove rasvjete. U planu je još jedna aktivnost koja je zahtjevna, ali značajna, a to je proširivanje kapaciteta Sportske dvorane, kako bi se dobilo više mjesta za sjedenje i omogućilo praćenje sportskih događaja za sve zainteresovane građane - kazao je gradonačelnik Ćatić, naglašavajući kako unaprijeđeni uslovi za održavanje sportskih događaja dovode u Konjic najprije nogometnu reprezentaciju U 21, a nakon toga i žensku košarkašku reprezentaciju U-18. Nadam se da će se nastaviti i nadograđivati ova uspješna sportska priča u Konjicu i u budućnosti - kazao je gradonačenik Ćatić.

-Na zadovoljstvo svih u toku su radovi na postavljanju parketa, što će omogućiti održavanje međunarodnih sportskih takmičenja. Radujemo se svakom novom sadržaju i čast nam je što ćemo uskoro imati priliku ugostiti žensku košarkašku reprezentaciju U 18, kako bi se pripremila za daljnja takmičenja - kazao je Adnan Elezović, direktor Sportske dvorane Konjic.

Nastavak aktivnosti Grada Konjica na stvaranju uslova da bude energetski nezavisan grad

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Bakir Sadović u posjeti Gradu Konjicu s ciljem priprema budućih projekata koji se odnose za zelenu energiju

 Umrežavanje Gradske uprave Konjic sa firmama iz Norveške koje u Bosni i Hercegovini žele podržati lokalne zajednice koje teže energetskoj nezavisnosti kroz iskorištavanje solarne energije i energije vjetra, tema je razgovora koji su tokom posjete Gradu Konjicu vodili ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Bakir Sadović i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

-Norveška kompanija  Greenstat je počela investirati u Bosnu i Hercegovinu prošle godine i završila je jednu solarnu elektranu u općini Grude. Drago mi da smo kao Ambasada Bosne i Hercegovine, sa poslovnim ljudima bosanskohercegovačkog porijekla koji žive u Norveškoj, uspjeli ohrabriti kompaniju Greenstat da nastavi ulaganje u obnovljive izvore energije u našoj zemlji, sada u Konjicu. Očekujemo da će nakon potpisivanja memoranduma o saradnji Grada Konjica i ove kompanije, koja se bavi ulaganjem u obnovljive izvore energije na području zapadnog Balkana, doći do realizacije projekta krajem tekuće i početkom naredne godine. Bosna i Hercegovina je prva od zemalja zapadnog Balkana sa kojom je Greenstat počeo saradnju i mi smo kao Ambasada Bosne i Hercegovine i ja kao ambasador ponosni da možemo pomoći da što više kompanija iz Norveške ulažu u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu važno je istaći podršku koju imamo od gradonačelnika Konjica, gospodina Ćatića da se projekat od obostranog interesa što prije realizira - kazao je ambasador Sadović.

-Grad Konjic nastoji da bude zeleni grad, iz tog razloga smo u saradnji sa našim energetskim uredom izradili Studiju obnovljivih izvora energije i potreba za energijom, prezentovali je kako građanstvu tako i privrednicima. Studija je usvojena na Gradskom vijeću, prezentovana je na Energetskom forumu u Neumu i drago mi je da ta Studija osnov za daljnja ulaganja na području grada Konjica i da ćemo u narednom periodu ona htijenja koja imamo kao Gradska uprava, kao privrednici i kao građani, moći formirati i fond i ići dalje kada je u pitanju zelena energija. Ovo je primjer kako ljudi, koji su ambasadori naše domovine Bosne i Hercegovine širom svijeta odgovaraju svome zadatku - kazao je gradonačelnik Ćatić, zahvaljujući se ambasadoru Sadoviću, što je uspostavio i omogućio kontakt Grada Konjica sa potencijalnim investitorima iz Norveške, koji žele da ulažu u Konjic.

Unaprijeđenje zaštite od požara, ruralnog razvoja i organske proizvodnja u fokusu zajedničkih nastojanja Gradske uprave Konjic i donatora

Predstavnici organizacije People in Need, koja provodi projekat” FIRES” koji finansira Vlada Republike Češke, u cilju priprema za realizaciju projekata u Konjicu, sastali su se sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem i predstavnicima preduzeća Šumarstvo Prenj Konjic, Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i Federalnog zavoda za agropedologiju.

Tokom sastanka razgovarano je o projektima koji se odnose na zaštitu od požara, ruralni razvoj i organsku proizvodnju.

-Glavni cilj je zaštita prirode ljudi i zemljišta od požara. Kako bismo to postigli u ovom projektu pružamo podršku kroz nove tehnologije i kroz izgradnju kapaciteta kako bi se   lokalne snage mogle izboriti sa šumskim požarima. Saradnja ključnih aktera sa kojima smo se sastali bitna je kako bismo zajedno doprinijeli očuvanju endemskih prirodnih resursa, koje ovaj grad ima. Kroz projekte aktivnosti planirano je postavljanje senzora za ranu detekciju požara, korištenje dronova opremljenih termalnim kamerama, jačanje vatrogasnih sposobnosti zajednica i podizanje svijesti među građanima o prevenciji šumskih požara i ozbiljnim prijetnjama koje oni predstavljaju. Projektom će biti postavljen komunikacijski mehanizam koji će upozoravati građane u slučaju eskalacije požara putem SMS sistema upozorenja, kao i korištenje različitih platformi društvenih medija u obrazovne svrhe i promjene društvenog ponašanja - kazao je Tim Jenkins, direktor PIN BiH, predstavnik za zapadni Balkan.

- Ovo su značajne aktivnosti kada je riječ o preventivnom djelovanju i spriječavanja šumskih požara. Uspjeli smo da dogovorimo sa organizacijom People in Need, sa Gradskom upravom i Federalnim agropedološkim zavodom, Savezom poljoprivrednih udruženja, da se u skorije vrijeme implementira projekat, koji će omogućiti bržu intervenciju prilikom izbijanja i gašenja požara. Riječ je o sistemu koji podrazumijeva postavljanja kamera na područijima koja su jako osjetljiva na šumske požare i korištenje dron tehnologije – kazao je Fedža Voloder, direktor preduzeće Šumarstvo Prenj Konjic

Alma Huseinbegović Radmanić podsjećajući na značaj podrške Federalnog agropedološkog zavoda sa kojim Grad Konjic ima potpisan sporazum o saradnji u domenu svojih nadležnosti, naglasila je kako će Savez u narednom periodu kroz pomenute aktivnosti raditi na edukaciji poljoprivrenih proizvođača kako bi se u značajnijoj mjeri razvila svijest da paljenje korova prilikom čišćenja poljoprivrednih površina može imati nesagledive posljedice, te da se u tom smislu pokuša uraditi više, kako bi se zaštitili ljudski životi, šumska bogatstva i zemljište od pažara.

Združenom terenskom vježbom pod nazivom "Siguran Konjic 2024" Grad Konjic pokazao spremnost, osposobljenost i opremljenost za pravovremene odgovore na izazove koji mogu ugroziti živote i materijalna dobra

Simulirajući stvarne situacije koje se svakodnevno dešavaju na terenu Gradski štab civilne zaštite Konjic danas je organizovao združenu vježbu na pomoćnom terenu Gradskog stadiona u kojoj je učestvovalo 12 službi, koje su pokazale na koji način sinhronizovanim djelovanjem mogu odgovoriti na poziv kada je riječ o saobraćajnoj nesreći sa životno ugroženim licima, o šumskim požarima, o sigurnosnom izazovu koji se odnosi na minska polja, te spašavanje unesrećenih u planinskim i nepristupačnim terenima.

-Osposobljenost, opremljenost i spremnost za adekvatan odgovor na sve izazove koji mogu ugroziti živote i materijalna dobra, ulijeva nam sigurnost i daje dodatni motiv da ukoliko budemo u situaciji i potrebi da hitno reagujemo, to činimo na ispravan i pravovremen način, kako nalažu pravila postupanja u ovakvim situacijama. Gradska uprava Konjic ulaže velike napore uz pomoć donatora u osposobljavanje i opremanje struktura civilne zaštite i svih ustanova i preduzeća, koja su svojim djelovanjem involvirana u aktivnosti koje zahtjevaju brz odgovor. Dokazujemo da se predanim radom i radom kojem se pristupa sa mnogo pažnje mogu ostvariti izuzetni rezultati na svim poljima, a posebno kada je sigurnost u pitanju. Ponosan sam na sve učesnike kojima čestitam i zahvaljujem na angažmanu da na ovaj način pokažemo svoju snagu i spremnost. Hvala CRS-u koji je pomogao realizaciju ovih aktivnosti u sklopu projekta Jačanja otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategije pripravnosti (PREPS) – kazao je Osman Ćatić, komandant Gradskog štaba civilne zaštite Konjic.

Vježbi je uz goste sa federalnog, kantonalnog i gradskog nivoa, prisustvovalo 70 učesnika iz 12 službi i 200 učenika gradskih osnovnih škola, koji su se mogli uz realan prikaz potrebnih radnji upoznati sa djelovanjem službi u slučaju potrebe, koje su direktno uključene u Gradski štab civilne zaštite Konjic.

ČESTITKA MATURANTIMA

Čestitku za sve konjičke maturante uputila je Gradska uprava Konjic na čelu sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem u kojoj se navodi :

"Poštovani maturanti, čestitamo vam završetak srednjoškolskog obrazovanja i želimo mnogo sreće u budućnosti.
Svjesni smo koliko svakom mladom čovjeku u ključnim životnim momentima znači podrška, zato se trudimo biti tu i biti vam vjetar u leđa u skladu sa našim mogućnostima, želeći vam uljepšati vrijeme koje se pamti čitav život.
Čestitke upućujemo vrijednim učenicima, profesorima, direktorici škole i naravno vašim roditeljima koji vas zajedno ispraćaju na matursku večer.
Neka vam ovi dani budu jedna lijepa uspomena na srednjoškolsko obrazovanje, na maturu i podstrek da u budućnosti svojim trudom i zalaganjem ostvarujete svoje želje i s uspjehom koračate kroz život zajedno sa vašom porodicom i vašim gradom.
Sretno maturanti!"

Obavještenje za maturante Grada Konjica

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih razreda srednje škole, koji u školskoj 2023./2024. godini imaju maturu, da shodno Odluci Gtadonačelnika Grada Konjica od 10.05.2024. godine, zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu finansijsku podršku mogu podnijeti na obrascu koji je dostupan na zvaničnoj web stranici Grada Konjica www.konjic.ba.

Pravo na jednokratnu finansijsku podršku imaju maturanti koji ispunjavaju sljedeće uslove:

  • da su učenici završnih razreda srednje škole na području Grada Konjica, odnosno da imaju maturu u školskoj 2023./2024. godini,
  • da imaju prebivalište i žive na području Grada Konjica, a učenici su završnih razreda srednje škole u drugim općinama/gradovima, odnosno imaju maturu u školskoj 2023./2024. godini.

Svi maturanti odnosno, učenici završnih razreda srednje škole Konjic zahtjeve za ostvarivanje prava na jednokratnu finansijsku podršku na propisanom obrascu podnose Gradskoj upravi putem Srednje škole Konjic, koja će zahtjeve svih maturanata objediniti i poslati na protokol Gradske uprave.

Ostali maturanti, koji imaju prebivalište na području Grada Konjica a učenici su završnih razreda srednje škole u drugim općinama/gradovima, zahtjeve za ostvarivanje prava na jednokratnu finansijsku pomoć podnose na protokol Gradske uprave uz CIPS kao dokaz za prebivalište.

Svi zahtjevi moraju biti potpisani od strane maturanata i Direktora srednje škole.

Po zaprimljenim zahtjevima i izvršenoj provjeri dostupne dokumentacije vršit će se realizacija, odnosno isplata jednokratne finansijske podrške, na tekuće račune maturanata koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na istu.

Potpisan ugovor o realizaciji projekta "Uređenja partera u naselju Kolonija -Soliteri"

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predstavnik konzorcija firmi Azekop i GD Rad, koji će izvoditi radove Enis Hodžić, potpisali su ugovor za realizaciju projekta„ Uređenje partera u naselju Kolonija - Soliteri“. Potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnici stanara tri konjička solitera u naselju Kolonija, koji će biti krajnji korisnici partera i svih sadržaja koji će biti urađeni na ovom lokalitetu.  

„Saradnja sa građanima prilikom priprema za realizaciju projekata od iznimne je važnosti i sve aktivnosti na ovom projektu su se nastojale planirati kako bi parter bio što funkcionalniji i prihvatljiviji svim generacijama stanovnika solitera i kako bi zadovoljavao potrebe, kada je riječ o parkinzima, dječijim igralištima, podzemnim kontejnerima, te putnoj komunikaciji kroz naselje. Posebnu važnost u ovoj fazi ima izgradnja pješačkog mosta preko rijeke Neretve, koja će dati novu dimenziju života i djelovanja u ovom dijelu grada“ - kazao je gradonačelnik Ćatić, zahvaljujući se predstavnicima stanara solitera na saradnji i iskazanom interesu za aktivnosti koje provodi Gradska uprava Konjic. 

Enis Hadžić, direktor firme Azekom d.o.o. i lider konzorcija, koji će izvoditi radove naglašavajući da će se truditi napraviti najbolje u ovom projektu, pozvao je građane na strpljenje i saradnju u toku izvođenja radova, kako bi se oni završili prema planu.

„Kolonija je svakim danom sve ljepša, a kada se završi kompletan projekat ovo će definitivno biti najljepše naselje, ne samo u gradu Konjicu, nego u cijeloj BiH. Dio projekta koji se odnosi na solitere, tačnije ljepše uređenje prostora ispod i oko solitera, te izgradnja mosta od solitera prema bazenima će olakšati stanovnicima, a to je najmanje 200 domaćinstava, jer će se rasteretiti parking prostor, brže ce djeca dolaziti do stadiona na treninge, utakmice, ispod solitera ćemo dobiti dječije igralište, na koje smo čekali dugo. Sve navedeno će doprinijeti ljepšem, ugodnijem životu svih nas. Vrijedilo je čekati toliko dugo za ovako lijep i koristan projekat“ - kazala je Amra Mušinović Husić, predstavnica stanara jednog od solitera.

Admir Kraljušić, sretan zbog činjenice da će se uskoro pristupiti realizaciji projekta je kazao: „Ukoliko projekat bude urađen u skladu sa onim što smo vidjeli, ovo će stvoriti potpuno nove uslove stanovanja u ovom dijelu našeg grada, na zadovoljstvo stanara solitera. Most koji će povezati solitere i šetnicu sa šetnicom na desnoj obali Neretve, gdje se nalazi i Gradski stadion omogućit će lakši i brži pristup terenima za rekreaciju i šetnju  stanovnicima svih generacija. Nadam se da će planirane aktivnosti biti kompatibilne sa svim potrebama stanovnika solitera, kada je riječ o grijanju, odlaganju smeća, parkiranju, saobraćanju što će se konkretno moći vidjeti na terenu kada se projekat završi“.

„Zadovoljni smo predstavljenim, jer će nakon 30 godina soliteri dobiti adekvatno uređene zelene površine, dječije igralište, postojeća parking mjesta će biti proširena, uređena pješačka staza. Zahvaljujem se gradonačelniku i gradskim službama  u ime svih stanara što su prepoznali našu potrebu za gore navedenim. Nadam se da će u skorije vrijeme početi radovi na ovom projektu i da će se zajedno sa stanarima iznaći rješenje za utopljavanje solitera i adekatan načina grijanja“ - kazao je Emir Hadžajlija predstavnik stanara solitera III.

Prikaz uređenja partera u naselju Kolonija - Soliteri dostupan je na linku 

https://fb.watch/rYxHs3h8jY/

 

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić na 26.tradicionalnim susretima dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i Zlatna policijska značka” u Bugojnu uputio čestitku svim dobitnicima i porodicama poginulih, umlih i nestalih dobitnika

 

Danas se u Bugojnu u organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine održavaju 26. susreti dobitnika najvećih ratnih priznanja„ Zlatni ljiljan“i „ Zlatna policijska značka“, kojima uz dobitnike priznanja Nusreta Gostu, potpredsjednika Udruženja”Zlatni ljiljani” Hercegovačko-neretvanskog kantona i Seada Košpu iz Konjica, prisustvuje gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

-Na dan kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, u znak sjećanja na sve  borce Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a, koji su se tokom agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu posebno istakli svojom hrabrošću i požrtvovanošću, mi danas obilježavamo Dan Zlatnih ljiljana, na koje smo ponosni. Današnji dan prilika je da svim dobitnicima ovih najvećih ratnih priznanja i svim porodicama poginulih, umrlih i nestalih dobitnika uputim iskrene čestitke, ukazujući im pažnju, poštovanje i zahvalnost za sve što su učinili kako bismo živjeli u slobodi - kazao je gradonačelnik Ćatić.

U Bugojnu je uz polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju, održan i čas historije, nakon čega je u dvorani Kulturno-sportskog centra održana svečana akademija uz kulturno-zabavni program, kojem prusustvuje preko 600 dobitnika priznanja i članova njihovih porodica. 

U povodu Dana Evrope prigodnim programom pod nazivom “Konjic u srcu Evrope” iz Konjica poslana poruka mira

 

U okviru aktivnosti koje se u povodu obilježavanja Dana Evrope odvijaju širom Bosne i Hercegovine u Konjicu u dvodnevnoj posjeti borave ambasadori Evropske unije predvođeni šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom, gdje je nizom prigodnih sadržaja zajedno sa Gradskom upravom Konjic i gradonačelnikom Osmanom Ćatićem svečano obilježen Dan Evrope.

U okviru programa” Konjic u srcu Evrope” u Parku prirode Vrtaljica svečanim činom podizanja zastave Evropske unije iz Konjica je jučer poslana poruka mira i zajedništva. U ime konjičke mladosti zastavu su podigli Harun Nuhanović, Danko Dangubić i Renato Antunović, koji su to obavili uz Odu radosti, koju su izveli učenici Osnovne muzičke škole Rezonanca.

- Hvala gradonačelniku Ćatiću na odabiru ovog simboličnog i lijepog mjesta za podizanje zastave Evropske unije, a posebno hvala divnim učenicima Muzičke škole Rezonanca na izvedbi Betovenove Ode radosti, himne Evropske unije. Ove godine je Dan Evrope poseban, obilježavamo ga nedugo nakon što je Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Izuzetno mi je drago što to slavimo ovdje u prekrasnom Konjicu – gradu koji tako dobro spaja kulturnu baštinu, modernost i prirodne ljepote.Ove godine takođe obilježavamo i 20 godina od najvećeg proširenja Evropske unije 2004. godine, kada je 10 država članica pristupilo Evropskoj uniji. Proširenje je jedna od najuspješnijih politika Evropske unije. Sa nama su ovdje danas mnogi ambasadori država koje su pristupile te 2004. godine i oni mogu reći bolje od bilo koga koliki je pozitivan uticaj imalo članstvo u EU na njihove države, kao i na mir i stabilnost inače na našem kontinentu. Međutim, Evropska unija još nije potpuna i moramo nastaviti raditi zajedno na ostvarenju težnji građana Bosne i Hercegovine da se pridruže EU. Budućnost Bosne i Hercegovine je u našoj Uniji. I dalje ćemo pružati podršku ka ostvarenju ovog cilja. Mladi ljudi ove zemlje, zaslužuju prije svega prosperitetniju i sigurniju budućnost u Evropskoj uniji. Još jednom hvala na toploj dobrodošlici i svemu što činite za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine. Jer Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope! - kazao je ambasador Sattler.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić zahvaljujući se gostima što su posjetili Konjic u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana Evrope je kazao:

-Želim vam svima dobrodošlicu u grad plemenitih i dobrih ljudi. Gledajući sa ovog mjesta možete vidjeti planine lijevo i desno i kada vas one obgrle, obgrle svoje prijatelje, a vi ste naši prijatelji, danas ovdje u Konjicu želimo da vam iskažemo jednu lijepu dobrodošlicu. Mi smo u zadnja dva, tri mjeseca uspjeli da se organizujemo da u povodu Dana Evrope, ovdje na ovom mjestu Vrtaljica, napravimo jedan vidikovac u znak sjećanja na sve vas koji ste danas došli u Konjic u povodu Dana Evrope i u znak zahvalnosti za sve ono što činite za nas, za našu domovinu, za ove mlade ljude koji su se predivno predstavili. Mi danas, programom Konjic u srcu Evrope, sa ovog mjesta šaljemo poruku mira, pokazujući našu otvorenost i želju da bez obzira gdje živjeli, radili ili stvarali živimo zajedno i slobodno, jer Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope.

Benjamin Sturtewagen, otpravnik poslova Ambasade Belgije u BiH obraćajući se prisutnima je kazao : “Moja zemlja, Belgija, trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije. Posvećeni smo pripremi zajedničke budućnosti za sadašnje i buduće članove naše evropske porodice. Nedavno smo proslavili 20. godišnjicu najvećeg proširenja EU, u BiH i na cijelom kontinentu. Slavili smo kako bismo ohrabrili buduće članice kao što je BiH. Naša posjeta Konjicu je značajna i simbolična i naši domaćini to razumiju. Evropa zove i dobro je vidjeti da ovaj poziv odjekuje – odjekuje na isti način kao i muzika koju smo upravo čuli od talentiranih mladih muzičara iz Rezonance.”

Upućujući poruku mira u ime mladih Konjica, jedna od najuspješnijih maturantica Srednje škole Konjic Emina Džajić je kazala:

-Danas je prilika da svi budemo sretni i visoko uzdignutog čela gledamo ka budućnosti. Uvažavanjem, tolerancijom i zajedništvom, pretvarajući naše različitosti u našu snagu, stvarajmo preduslove za bolju i sigurniju budućnost naše domovine Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Osim dizanja zastave EU u Parku prirode Vrtaljica, tokom posjete jučer je organizovan obilazak tvornice Zanat, koja svjedoči o bogatoj   tradiciji drvorezbarstva u Konjicu. U večernjim satima organizovana je posjeta Zavičajnom muzeju, gdje su čitana djela Zuke Džumhura i održan koncert sevdaha Mirze Redžepagića i Kenana Mačkovića. Posjeta Delegacije Evropske unije završava danas upoznavanjem sa kulturnim i prirodnim vrijednostima Konjica, posjetom objektu Ark D-O, raftingom i planinskim turama.

 

ČESTITKA ZA VASKRS

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda u povodu Vaskrsa uputili su čestitku vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti u kojoj se navodi:
 
„U povodu najvećeg pravoslavnog praznika Vaskrsa u svoje lično ime i ime svojih saradnika svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitke.
Neka vam dani Vaskrsa donesu radost, koju ćete u miru, zdravlju i blagostanju dijeliti sa svojim najbližim porodicom, prijateljima i komšijama.
Uz iskrene želje da uz slavljenje života, iskazivanje dobročinstva i solidarnosti, kao osnovnih vrijednosti, Vaskrs bude prilika za jačanje zajedništva, međusobno uvažavanje i poštivanje, koji će stvoriti pretpostavke za bolji i ugodniji život u našem gradu, još jednom svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želimo sretan Vaskrs!“
 
 
 
 
 
 

PRVOMAJSKA ČESTITKA

U povodu 1.maja Međunarodnog praznika rada gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda uputili su čestitku u kojoj se navodi:
"Poštovani sugrađani,
u svoje lično ime i ime svojih saradnika u povodu 1. maja Međunarodnog praznika rada, upućujemo vam iskrene čestitke, sa željom da ovaj praznik provedete u miru i zdravlju sa porodicom i prijateljima,
uz podsjećanje na važnost borbe za radnička prava, unaprijeđenje uslova rada, zdravstvene, socijalne i penzijsko-invalidske zaštite.
Prvi maj, koji se diljem svijeta obilježava kako bi se ukazalo na potrebu svakog pojedinca da svojim radom doprinosi sebi, porodici i društvu u kojem živi, uz zagarantovana prava koja omogućavaju život dostojan čovjeka, prilika je da svima koji nisu ostvarili radni status, poželimo da ga u što skorije vrijeme ostvare.
Nadamo se da ćemo sve buduće praznike, uz zajednički trud i angažman na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta, koja će omogućiti prije svega zapošljavanje mladih, dočekivati i obilježavati sa više zadovoljstva i optimizma."

Gradonačelnik Ćatić upriličio prijem za seniorsku ekipu Ženskog košarkaškog kluba Konjic koja je osvojila titulu prvaka A1 lige Federacije BiH i ušla u Premijer ligu Bosne i Hercegovine

Za članice seniorske ekipe Ženskog košarkaškog kluba Konjic i trenera Edina Ravnjaka, koji su osvojili titulu prvaka A1 lige Federacije BiH i ušli u Premijer Ligu Bosne i Hercegovine danas je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić upriličio prijem tokom kojeg je čestitao košarkašicama i treneru na predanom radu i treniranju, koji su ih doveli u društvo najuspješnijih sportista u našoj zemlji.

- Ponosni smo na naše šampionke i drago mi je da smo danas ovdje u ambijentu jedne lijepe sportske priče grada Konjica. Košarkašice su svojim htijenjem zajedno sa trenerom i upravom pokazale da mogu i žele biti na najvećem nivou takmičenja. Ono što Grad Konjic čini u kontinuitetu, jeste podrška koju pruža kako ovom, tako i drugim sportskim kolektivima u skladu sa svojim mogućnostima. Poseban akcenat je na sportskim terenima i sportskoj infrastrukturi, jer nam je želja mladim ljudima pružiti mogućnost i uslove da mogu svoje slobodno vrijeme provoditi u sportskom duhu. Naravno želja je i da stariji mogu izvoditi djecu i unuke na sportske terene, koji bi oni gledajući sportiste mogli poželjeti biti dio nekog sportskog kolektiva, i u budućnosti nižući uspjehe, doći na nivo kakav su danas postigle naše košarkašice. Konjic je uvijek imao kvalitet u tom dijelu i svrstavao se i bio u društvu najboljih, tako da ćemo i u budućnosti podržavati sport i sportske klubove. Danas se rodila i ideja da u narednom periodu svim takmičarima u sportskim kolektivima, koji se takmiče u prvom timu u najvišem rangu, dodjelimo sportske stipendije i na taj način budemo vjetar u leđa, u nizanju njihovih uspjeha - kazao je gradonačelnik Ćatić.

- Naš plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine krunisan je ovim prijemom i mnogo nam znači podrška u postizanju rezultata, da naše članice mogu da se takmiče, igraju košarku i da uživaju u tome. Tim u cjelosti čine domaće košarkašice, srednjoškolke i učenice osnovnih škola, među kojima su i bh. reprezentativke. Dugogodišnji trud i treniranje rezultirali su ovim uspjehom i jako je bitno da naše košarkašice osjete žar igre na nekom većem nivou. Sportska infrastruktura u Konjicu, kojoj Gradska uprava posvećuje dužnu pažnju, veliki je plus za svu djecu ovoga grada i najave da će i Sportska dvorana uskoro imati još bolje i kvalitetnije uslove za treninge i nastupe, nam daje dodatni elan da se trudimo u daljem radu - kazao je Edin Ravnjak, trener Ženskog košarkaškog kluba Konjic zahvaljujući se gradonačelniku i Gradskoj upravi Konjic na kontinuiranoj podršci i praćenju rada i sportskih uspjeha ŽKK Konjic.

– Mi smo mlad tim koji godinama vrijedno trenira, uživa u igri i našim druženjima. Zbog dosadašnjih i budućih uspjeha podrška lokalne zajednice nam mnogo znači i ponosne smo što možemo kroz sportske uspjehe promovisati i naš grad - kazale su Ilhana Džajić i Ejla Tabak, zahvaljujući se u ime pobjedničkog tima gradonačelniku Ćatiću na prijemu i podršci koju je Klub imao i ima u proteklih par godina.

Uskoro i ulice Željeznička i Pave Anđelića u novom ruhu

Nakon sveobuhvatnih radova koji su u protekloj građevinskoj sezoni provođeni na uređenju gradskih ulica u Konjicu, ovih dana počeli su radovi u čijem su fokusu aktivnosti na rekonstrukciji ulica Željeznička i Pave Anđelića.

Gradska uprava Konjic nastojeći urediti i rekonstruisati saobraćajnice nastavlja radove koji će doprinijeti sigurnijem saobraćanju, ljepšem izgledu i ugodnijem ambijentu i u ovim ulicama u kojima su trenutno aktuelni radovi. Izvode se radovi na sanaciji asfaltnog kolovoza i prateći radovi, nivelacija revizionih šahtova, slivnih rešetki, te ostali pripremni i zemljani radovi.

Iz nadležne gradske službe pozivaju građane za saradnju i strpljenje prilikom izvođenja radova, kako bi se sve završilo planiranom dinamikom i obnovljene ulice, trotoari i ivičnjaci bili urađeni u skladu sa projektom.

 

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Konjic obogaćeno novom namjenskom mašinom koja će omogućiti kvalitetniji rad

Danas je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić direktoru Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija Konjic” Tariku Muhibiću uručio ključeve nove multifunkcionalne mašine za rad, čime je je ovo preduzeće obogaćeno modernim rovokopačem. Činu primopredaje ključeva prisustvovali su zaposlenici Tehničke službe preduzeća “VIK”, koji su imali priliku upoznati se sa svim mogućnostima koje novo sredstvo za rad pruža.

-Grad Konjic nastoji u kontinuitetu javna preduzeća učiniti dostupnim i funkcionalnim, u skladu sa svojim programskim ciljevima, a to je da su javna preduzeća dostupna sugrađanima i da su na nivou da odgovore svakom zadatku. Zato nastojimo da obezbjedimo kvalitetna sredstva za rad - kazao je gradonačelnik Ćatić izražavajući zadovoljstvo i čestitajući upravi i zaposlenicima JKP Vodovod i kanalizacija što na kvalitetan način pružaju usluge građanima.

- Riječ je o mašini rovokopač gusjeničar, koja će nam mnogo koristiti u radu na održavanju i sanaciji mreže i doprinijeti uspješnosti radova, koje izvodimo na cijeloj teritoriji Konjica - kazao je Tarik Muhibić, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Konjic, zahvaljujući se gradonačeniku i Gradskoj upravi na podršci i saradnji.

 

JAVNI POZIV PRAVNIM LICIMA ZA UČEŠĆE U POKAZNOJ VJEŽBI STRUKTURA CIVILNE ZAŠTITE GRADA KONJICA

Pozivaju se sve pravna lica sa područja grada Konjica, a koja su dio sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, da uzmu učešće u vježbi struktura civilne zaštite Grada Konjica koja se će održati na platou ispred  gradskog stadiona  23. 05. 2024. godine.

Cilj vježbe je provođenje prventivnih i operativnih aktivnosti i mjera zaštite i spašavanje, kojim se želi postići aktivno uključivanje građana i pravnih lica sa područja grada Konjica u sistem zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara.

Pravo pijave za učešće u pokaznoj vježbi struktura civilne zaštite Grada Konjica imaju sva pravna lica sa područja grada Konjica.

Svi zainteresirani obrazac prijave mogu preuzeti sa službene web stranice Grada Konjica www.konjic.ba.

Obrazac prijave popunjen, potpisan i ovjeren pečatom  od strane odgovornog lica dostaviti skeniran putem e-maila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem pošte ili lično predati putem protokola u Službu za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica. Rok za prijavu je 10. 05.2024. godine.

Ministar pravde Republike Turkiye Yilmaz Tunc posjetio Konjic, gdje se sastao sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem

Tokom trodnevne službene posjete Bosni i Hercegovini ministar pravde Republike Turkiye Yilmaz Tunc, koji je predvodio visoku delegaciju Republike Turkiye posjetio je Konjic, gdje se sastao sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini i Konjicu ministar Tunc je kazao kako Turska ima jake historijske, kulturne i socijalne veze sa Bosnom i Hercegovinom zasnovane na prijateljskim i bratskim odnosima, koje sežu daleko u prošlost, naglašavajući prijateljske odnose sa lokalnim zajednicama u kojima kulturno-historijsko naslijeđe svjedoči tim čvrstim vezama, kao što je Konjic.

-Čast nam je što smo smo u duhu povjerenja i prijateljstva, koje njegujemo sa narodom Republiku Turkiye, imali priliku tokom službene posjete Bosni i Hercegovini ugostiti ministra pravde Republike Turkiye gospodina Tunca, koji je predvodio visoku delegaciju zemlje sa kojom smo uspostavili, razvili i kontinuiramo nastojimo jačati ekonomske, društvene i kulturne odnose - kazao je gradonačelnik Ćatić, zahvaljujući se na posjeti ministru Tuncu i članovima delegacije, koji su tokom boravka u Konjicu obišli šehidsko mezarje, staru gradsku jezgru, te se upoznali sa kulturno-historijskim i prirodnim vrijednostima Konjica.

Brigadni general Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Mirsad Ahmić sa saradnicima posjetio Grad Konjic

Brigadni general Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Mirsad Ahmić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za resurse sa pripadnicima Zajedničkog štaba i komandantom Artiljerijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pukovnikom Muhamedom Ganićem, posjetio je Grad Konjic, gdje je upriličen sastanak sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem.
Tema sastanka bilo je rješavanje neperspektivne lokacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Zlatar, kako bi se njena imovina zaštitila i pokušala joj se iznaći adekvatna namjena.

U Konjicu održana 11. MS Community BiH konferencija koja je okupila 320 učesnika – U fokusu konferencije održane pod sloganom “1inspare 1innovate” bilo je upoznavanje mladih sa IT inovacijama

Jedan od najznačajnijih IT događaja u Bosni i Hercegovini i regiji, godišnja MS Community BiH konferencija, koju je u Konjicu uz pokroviteljstvo Grada Konjica organizovalo Udruženje MSCommunity BiH, tokom dva dana održavanja 18. i 19. aprila okupila je vrhunske IT stručnjake iz 9 zemalja, koji su kroz radionice i 25 predavanja učesnicima predstavili novitete kada je riječ o aktuelnim temama iz IT oblasti.

-Konferencija ima tradiciju održavanja već 10 godina i sretni smo što smo 11. organizovali u Konjicu. Ove godine nam je fokus na mladim ljudima i zahvaljujući Gradu Konjicu i gradonačelniku Ćatiću, zajedno sa sponzorima, uspjeli smo u Konjic dovesti preko 100 srednjoškolaca i studenata, koji su kroz radionice i predavanja imali priliku proširiti svoje vidike, upoznati se sa novitetima kada je riječ o vještačkoj inteligenciji, cyber sigurnosti i drugim bitnim temama iz IT svijeta - kazao je Damir Dizdarević, predsjednik udruženja MS Community.

- Ponosni smo na činjenicu da u ovoj značajnoj oblasti, kao vrhunske stručnjake imamo naše sugrađane Omara Kudovića i Adis Jugu, koji su dio ovog značajnog događaja, kao predavači i kao organizatori. Grad Konjic podrška je svim bitnim događajima koji se dešavaju u našem gradu i izuzetna nam je čast biti pokrovitelj IT konferencije, u koju su se, kroz prisustvo radionicama i predavanjima uključili i brojni mladi ljudi iz Konjica i drugih bh.gradova. S obzirom da su mladi ljudi izuzetno zainteresovani za ovu oblast, želim svima njima poslati poruku da se samo predanim radom i svakodnevnim sticanjem novih znanja i vještina može doći do željenih rezultata i uspjeha. Trudite se, istražujte i budite maksimalno posvećeni u tim aktivnostima. Grad Konjic podržava i nagrađuje one najaktivnije, najuspješnije u želji da upravo oni u vremenu koje je ispred nas, budu pokretači i nosioci razvoja Konjica i naše domovine Bosne i Hercegovine - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić u svom obraćanju učesnicima konferencije.

Omar Kudović, sretan zbog činjenice da je Grad Konjic prepoznao važnost održavanja ovog događaja zahvalio se u ime organizatora na podršci, izražavajući želju da se slične aktivnosti u Konjicu održavaju i u narednim godinama.

-Čast mi je da smo na poziv Grada Konjica učestvovali u ovoj konferenciji. Bila je ovo odlična prilika za upozavanje sa pojedinim oblastima koje me interesuju i koje će mi poslužiti u budućnosti, jer želim svoje obrazovanje nastaviti upravo izučavajući informacijske tehnologije - kazala je Emina Džajić, učenica četvrtog razreda Matematičko-informatičke gimnazije Konjic. - Ovo je prvi put da učestvujemo na ovakvoj konferenciji i s obzirom da nas zanima oblast AI, sa zadovoljstvom slušamo predavanje iz te oblasti - naglasila je učenica Druge gimnazije Sarajevo Zara Bajramović.

-Za sve mlade koji tek ulaze u svijet IT industrije od velikog je značaja čuti najnovije informacije koje se tiču njenog razvoja i napretka. Smatram da je ovo značajan događaj za Grad Konjic i sve učenike koji su danas tu - kazao je Dino Ćosić, zaposlenik jedne od inostranih IT kompanija, koje posluju u Bosni i Hercegovini, koji je aktivno učestvovao u ovom događaju.  Podršku uz Grad Konjic u realizaciji konferencije pružile su i vodeće kompanije poput  Sys Co, Logosoft, QSS, agencija Communis i run.events.

Predstavljanje dobrih praksi i mogućnosti za pokretanje fabrike za proizvodnju peleta na području Konjica

Grad Konjic, kao jedna od lokalnih zajednica, koja želi svoje djelovanje temeljiti na principima zelenih gradova, nakon što je preduzeće Šumarstvo Prenj” Konjic, prema zaključku Gradskog vijeća izradilo Studiju opravdanosti izgradnje peletare na području Konjica, organizovao je sastanak, kako bi se došlo do potrebnih informacija koje mogu doprinijeti kvalitetnoj pripremi eventualnog pokretanja fabrike za proizvodnju peleta.

Tokom sastanka kojem su prisustvovali gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, Radna grupa koju čine Esad Omerović, Jasmin Hodžić, Mirna Habibija-Sultanić, Husein Hodžić, Fedža Voloder, Sadik Lepara, Sead Ribić i Šerif Ćorić, koja je zadužena za ove aktivnosti, i predstavnik fime Eko Line Kovan Said Karalić, prezentirane su dobre prakse iz drugih sredina i predstavljena mogućnost instalacije postrojenja, uzimajući u obzir potencijale šumskog bogatstva Konjica.

Ovom prilikom analizirana je ekonomska isplativost takvog postrojenja u Konjicu u svrhu provođenje mjera zaštite okoliša na području Konjica i iskorištenje obnovljivih izvora energije.

Na području Konjica svečano obilježena 32.godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

Nakon niza aktivnosti kojima je proteklih mjesec dana obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine na području Konjica, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica, danas je upriličeno polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje na Trgu državnosti Alija Izetbegović u Konjicu i svečano je otvoreno spomen obilježje u Mjesnoj zajednici Čelebići, koja je bila suorganizator navedenih aktivnosti. Spomen obilježje svečano su otvorili roditelji i članovi porodica šehida. Današnjim aktivnostima prusustvovali su predstavnici boračkih udruženja, pripadnici 2. rendžerskog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, predstavnici političkog, vjerskog i društvenog života, te brojni građani.

Čestitajući porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine Dan Armije gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je u svom obraćanju kazao:

“U sudbonosnim trenucima nastanka Armija Republike Bosne i Hercegovine bio je važan svaki pojedinac kako bismo bili jači i istrajniji u odbrani, što je ustvari i bilo presudno u godinama agresije, kada su svjetski ratni stratezi Armiju zvali čudom bosanskog otpora. Naša je obaveza mlade generacije učiti kulturi sjećanja, upoznati ih šta je u odbrani Bosne i Hercegovine tokom agresije značila Armija Republike Bosne i Hercegovine, značio MUP, značila svaka podrška majki, supruga, očeva, koji su istinske patriote, među kojima su bili i maloljetni golobradi momci, svakodnevno ispraćali na nove zadatke. Vi, mještani Čelebića i okolnih mjesta  izgradnjom spomen obilježja i pisanom rječju ostavljate tragove prošlosti za budućnost, na čemu vam čestitam i želim da u budućnosti bude više pisanih tragova, koji će svjedočiti o borbi hrabrih Bosanaca i Hercegovaca za opstanak i slobodu. Grad Konjic cijeneći značaj obilježavanja bitnih datuma iz novije historije naše domovine Bosne i Hercegovine, nastoji biti podrška ovakvim aktivnostima, što činimo i danas, sa željom da sjećanje traje.”

Podsjećamo obilježavanje 32. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine počelo je 15.marta kada je polaganjem cvijeća na Spomen obilježju Buturović Polje i časom historije na brdu Hum obilježena godišnjica postrojavanja prve jedinice u Hercegovini. Aktivnosti su nastavljene na Dan šehida otvaranjem spomen obilježja u Goranima, Idbru i Podhumu, da bi bile finalizirane promocijama knjiga “Ljubinski odred” Aziza Nuhića i “Bitka na Karušama” Muje Abdića, današnjim polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Konjicu i otvaranjem spomen obilježja u Čelebićima.

Danas je podizanjem zastave Armije Republike Bosne i Hercegovine na brdu Vrtaljica iznad Konjica i prigodnim sjećanjem mladim Konjičanima ukazano na značaj Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu

U povodu 15.aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je na  brdu Vrtaljica iznad grada podignuta zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ovom događaju uz gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića prisustvovali su učenici završnih razreda Srednje škole Konjic, kojima je kroz prigodno sjećanje na period odbrane od agresije ukazano na značaj kulture sjećanja i ulogu Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine u odbrani naše domovine. Čast da podigne zastavu imao je sin šehida ARBiH Kenan Keško.

-Meni ovo mnogo znači, jer nije mala stvar na današnji dan podići naše ljiljane u zrak, zastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine, pod kojom se borio i moj rahmetli otac i mnogi borci zato hvala Gradu Konjicu i gradonačelniku što mi je ukazana ova čast - kazao je u svom emotivnom obraćanju Kenan Keško, koji je porodicama šehida i poginulih boraca i svim demobilisanim pripadnicima ARBIH čestitao Dan Armije.

Obraćajući se konjičkoj mladosti gradonačelnik Ćatić je kazao:

“Ne znam koliko se u vašim porodicama pričaju i vraćaju sjećanja na vrijeme agresije i odbrane od agresije, ali znam da nam je svima dužnost i obaveza ukazivati vam na značaj borbe i žrtve, koje su obilježile jedan dio burne historije naše domovine. Jedan od naših mlađih sugrađana koj nosi svoju priču je Kenan Keško, sin bosanskog šehida koji je danas u znak sjećanja na sve šehide i poginule borce Armije Republike Bosne i Hercegovine podigao njenu zastavu na ovom mjestu, koje nas podsjeća da živimo u slobodi, u gradu koji osjećamo svim srcem svojim, upravo zahvaljujući njima. Čestitam svim porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine ovaj dan, sa željom da sve naredne zajedno dočekujemo u slobodi.”

- Ove aktivnosti su bitne kako bismo znali šta se to sve dešavalo u našoj domovini i prisjetili se šehida i poginulih boraca koji su se borili za našu slobodu, jer se u školi o tom periodu historije Bosne i Hercegovine baš puno i ne govori, i sve što znamo uglavnom smo saznali od naših roditelja iz njihovih iskustava i doživljaja iz tog vremena - kazali su Emriz Pačariz i Lejla Kezo, učenici četvrtog razreda Ekonomske škole, koji su prisustvovali aktivnostima upriličenim na Vrtaljici.

- Dragocjene su aktivnosti koje mladim ljudima pomažu da spoznaju vrijednost kulture sjećanja i iz tog razloga zahvaljujem Gradu Konjicu što ima senzibilitet da se bitni datumi obilježe na ovaj način kazao je profesor Adnan Džumhur, čestitajući porodicama šehida i poginulih boraca i svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine Dan Armije.

 

Priključi se za RSS feed

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi