Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović i zastupnik Adnan Efendić danas posjetili Općinu Konjic

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Efendić danas su posjetili Općinu Konjic i općinskog načelnika Osmana Ćatića. Tokom posjete predsjedavajući Zaimović i zastupnik Efendić razgovarali su sa načelnikom Ćatićem o aktivnostima koje se provode na području općine Konjic, s posebnim akcentom na privredu, zapošljavanje i stvaranje uslova za ostanak mladih  u Konjicu i BiH. Ovom prilikom poželjeli su načelniku Ćatiću uspješan rad i ostvarenje zacrtanih pravaca djelovanja s ciljem pozicioniranja Općine Konjic među najuspješnije u BiH.

U radnoj posjeti Općini Konjic danas boravio načelnik Općine Pale - Prača Almin Ćutuk

Općinu Konjic i načelnika Osmana Ćatića danas je posjetio načelnik Općine Pale - Prača Almin Ćutuk. Tokom sastanka načelnici su razmijenili iskustva o djelovanju i mogućnostima razvoja lokalnih zajednica na čijem su čelu.

- Ovakvi susreti su dragocijeni upravo zbog upoznavanja sa potrebama pojedinih općina, naročito kada se radi o povratničkim općinama kakva je Općina Pale - Prača. Želja nam je da zajedničkim snagama kroz različite projekte i aktivnosti omogućimo snažniji razvoj ove općine i budemo dio pozitivnih priča prilikom stvaranja preduslova za život i opstanak povratničkih porodica na području Pala- Prače - kazao je načelnik Ćatić.

Načelnik Ćutuk zahvalio se načelniku Ćatiću na gostoprimstvu i iskazanoj spremnosti Općine Konjic da u skladu sa raspoloživim mogućnostima da doprinos razvoju i napretku Općine Pale -Prača, a samim tim i unaprijeđenju uslova života njenih stanovnika.

Posjeta državnoj bolnici za obuku i istraživanje Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi u Republici Turskoj

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić tokom radne posjete Republici Turskoj posjetio je državnu bolnicu za obuku i istraživanje  Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, gdje se sastao sa direktorom ove zdravstvene ustanove prof. dr. Kaan GİDEROĞLU. Direktor  GİDEROĞLU ovom se prilikom zahvalio načelniku Ćatiću na posjeti i namjeri da se u budućnosti pokušaju naći modeli za stručno usavršavanje konjičkih zdravstvenih radnika, te je izrazio spremnost da se te aktivnosti uskoro i realizuju. Načelnik  Ćatić i direktor Gideroglu razgovarali su o svim bitnim stvarima koje se odnose na unaprijeđenje zdravstve zaštite građana općine Konjic.

Radna posjeta Općini Beyoglu

Tokom boravka u radnoj posjeti Općini Beyoglu načelnik Općine Konjic Osman Ćatić sastao se sa zamjenikom načelnika Mehmetom Erdoganom. Općina Beyoglu, smatra se jednom od razvijenijih općina sa bogatom kulturnom baštinom i kontinuiranim napretkom u oblasti privrede i turizma. Ovom prilikom razgovarano je o načinima povezivanja Općine Konjic sa Općinom Beyoglu na svim poljima djelovanja.

Radna posjeta Republici Turskoj s ciljem stvaranja uslova za realizaciju projekata iz oblasti obrazovanja i zdravstva

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić protekle sedmice boravio je u radnoj posjeti Republici Turskoj, Općini Beyoglu. Tokom posjete zajedno sa direktorom Osnovne škole Čelebići Nijazom Kurtovićem sastao se sa Hüseyinom BAĞCI, okružnim direktorom nacionalnog obrazovanja, gdje je razgovarano o dobrim praksama kada je riječ o obrazovanju i uvođenju novina u nastavni proces.

Ovom prilikom dogovorena je čvršća saradnja i definisani zajednički projekti koji će biti realizovani u narednom periodu.

 

Naredbe i Preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Vlada Federacije BiH je na 298. sjednici održanoj 12.01.2022. usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva čija primjena počinje 12.01.2022. godine i traje 14 dana.
 
PREPORUKE KRIZNOG ŠTABA FEDERALNOG MINISTARSTVA ZDRAVSTVA
1. Preporučuje se osobama starije životne dobi, posebno onima s hroničnim bolestima, da i dalje izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza te da redovno koriste zaštitnu opremu.
2. U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog domaćinstva, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako
bi dobili dalje upute.
3. Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.
4. Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19 da ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19, a što bi dodatno moglo rezultirati daljim pogoršanjem COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH.
5. Preporučuje se nadležnim tijelima vlasti u kantonima, kao i zdravstvenim ustanovama u kantonima, organiziranje imunizacije protiv COVID-19 po načelu „dan otvorenih vrata“ prema raspoloživim količinama vakcina protiv COVID-19.
6. Vlade kantona, odnosno krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva, prema procjeni epidemiološke situacije u kantonu, preporuke od tač. 1. do 5. mogu donijeti i u formi naredbe.
 

Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama za razvoj ruralnog turizma 3,5 MILIONA KM ZA PODRŠKU INVESTICIJAMA U RURALNI TURIZAM U BiH, EU4AGRI

Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama za razvoj ruralnog turizma

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija objavljen je javni poziv vrijedan 3,5 miliona KM za podršku investicijama u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom.

Na javni poziv se mogu prijaviti isključivo partnerstva koja čine podnosilac prijave i minimalno dva partnera. Podnosilac prijave može biti jedinica lokalne samouprave, preduzeće ili obrt koji se bavi pružanjem turističkih usluga i/ili proizvoda, javna ustanova i organizacija koja upravlja zaštićenim prirodnim područjima u BiH, nevladina organizacija (NVO) i udruženje sa iskustvom u vođenju projekata razvoja i promocije turističke ponude.

Svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 KM do 250.000 KM (bez PDV-a). Za svaki projekat, podnosilac prijave i partneri moraju osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova investicije bez PDV-a (tj. minimalno 15% sufinansiranje podnosioca prijave i partnera i 70% finansiranje kroz mjeru podrške od strane Projekata EU4AGRI).

Krajnji rok za podnošenje prijava je 07. mart 2022. godine. Svi zainteresirani mogu pristupiti javnom pozivu putem ovog linka.

U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. Kroz EU4AGRI-Recovery, EU pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja, dok se kroz EU4BusinessRecovery utiče na smanjenje posljedica izazvanih pandemijom na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća. Za sva tri projekta Europska unija izdvojila je 38 miliona eura.

Projekte provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Češkom razvojnom agencijom (za EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO) (za EU4BusinessRecovery).

Počela zimska čarolija u Konjicu, otvoren "Zimski grad"

Načelnik Osman Ćatić i direktor PD Igman Đahid Muratbegović večeras u Konjicu otvorili manifestaciju “Zimski grad”, koja će trajati do 30. januara

S ciljem stvaranja što ugodnijeg ambijenta za sve građane i goste Konjica tokom zime Ustanova Sportska dvorana Konjic, uz podršku Općine Konjic i Privrednog društva Igman, organizuje manifestaciju “Zimski grad” u Konjicu, u okviru koje je u Sportsko poslovnom centru “Partizanovo” po prvi put postavljeno klizalište, sa pratećim zimskim bazarom i ostalim zabavnim sadržajima.

U prisustvu velikog broja Konjičana svih generacija, svečani čin otvaranja “Zimskog grada” obavili su načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i direktor Privrednog društva Igman Đahid Muratbegović, koji su na ovaj način školarcima poželjeli ugodne dane raspusta uz bogate sadržaje “Zimskog grada”.

“Zimski grad” biće na raspolaganju posjetiocima  do 30.januara, svakim danom u terminu od 12 do 23 sata.

 

U toku je realizacija projekta rekonstrukcije gradske saobraćajnice od Srednjoškolskog centra do naselja Puhale (Gornje polje).

Ukupna dužina trase je  950 m i u okviru ovih radova predviđena je sanacija donjeg i gornjeg stroja saobraćajnice sa izradom asfaltnog zastora u dva sloja. Realizacija projekta je podijeljena po dionicama koje se izvode, tako da je i dionica od Srednjoškolskog centra do ulazne kapije u Harem u dužini 275 m sa 06.01.2022 godine u potpunosti završena sa krakom prema  Drugoj osnovnoj školi u dužini  50m.

Ova dionica je bila prioritet da se završi do završetka školskog raspusta, a izvođač nastavlja dalje sa radovima u dinamici koja će ovisiti od vremenskih prilika.

 

(Stanje nakon, u toku i prije radova kroz fotografije)

 

ČESTITKA U POVODU PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i predsjednik Općinskog vijeća Konjic Kenan Greda u povodu Božića vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti uputili su čestitku u kojoj se navodi:

 Poštovani sugrađani pravoslavne vjeroispovijesti u povodu velikog hrišćanskog praznika  Božića upućujemo vam najiskrenije čestitke, sa željama da Božić proslavite u miru, blagostanju i dobrom zdravlju, u krugu svojih najbližih, porodice, prijatelja, komšija.

Neka ovaj praznik unese toplinu i radost u vaše domove i vaša srca, i bude poticaj za činjenje dobrih djela, širenje zajedništva i međusobnog poštovanja.

                      PREDSJEDNIK OV                                                                                      NAČELNIK OPĆINE

                       Kenan Greda, s.r.                                                                                       Osman Ćatić, s.r.

Općina Konjic donirala 50.000 KM za pomoć nakon požara u Turskoj

Općina Konjic donirala 50.000 KM za pomoć nakon požara u Turskoj
Smatrali smo to jednom vrstom naše obaveze i znaka zahvalnosti državi Turskoj za sve što je radila i radi za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, rekao je za Anadolu Agency (AA) Osman Ćatić, načelnik Općine Konjic.

Opširnije u linku :

https://www.aa.com.tr/ba/balkan/bih-op%C4%87ina-konjic-donirala-50000-km-za-pomo%C4%87-nakon-po%C5%BEara-u-turskoj/2467067?fbclid=IwAR2gvNQ0Rkh5QGMDaKmKUko1TkECmN69nkjYTUmXFR_irgoI8ijt_vEWhxw

Naredbe i Preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Naredbe i Preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

Vlada Federacije BiH je na 297. sjednici održanoj 30.12.2021. usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva čija primjena počinje 30.12.2021. godine i traje 14 dana. 

U prilogu su Naredbe i preporuke, Informacija o epidemiološkoj situaciji i Zaključak Vlade F BiH.

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU FINANSIJSKE POMOĆI TURISTIČKO-UGOSTITELJSKOM SEKTORU

Ministarstvo trgovineturizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je JAVNI POZIV za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći poslovnim subjektima iz turističko-ugostiteljskog sektora Hercegovačko-neretvanskog kantona iz sredstva „Transfer za jačanje turističkih kapaciteta“

Rok za podnošenje prijava na osnovu objavljenog Javnog poziva ističe u PETAK, 14. JANUARA 2022.

Više informacija potražite na linku: https://mtto-hnz-k.ba/notices/javni-poziv-za-podnosenje-prijava-za-dodjelu-finansijske-pomoci-turusticko-ugostiteljskom-sektoru/?lang=bs

 

Usvojen Budžet Općine Konjic za 2022.g. u iznosu od 20.937.800 KM

Danas je Općinsko vijeće Konjic odražalo 11. redovnu sjednicu na kojoj su vijećnici razmatrali sljedeći dnevni red :
1. Zapisnik sa 10. (desete) redovne sjednice Općinskog vijeća Konjic;
2. Prijedlog Odluke o donošenju budžeta Općine Konjic za 2022. godinu;
- Budžet Općine Konjic za 2022. godinu
3. Prijedlog Odluke o izvršavanju budžeta za 2022. godinu;
4. Prijedlog Odluke o vodovodu i kanalizaciji;
5. Prijedlog Odluke o davanju prethodne Saglasnosti na imenovanje v.d. direktora Javne zdravstvene ustanove ''Gradska Apoteka Konjic'' Konjic;
6. Prijedlog Odluke o o davanju u zakup poslovnog prostora u vlasništvu Općine Konjic,
7. Rješenje o imenovanju predsjednika upravnog odbora JU „Dom zdravlja „Konjic;
8. Izvještaj o radu Agencije za ekonomski razvoj „Prvi Korak“ d.o.o. Konjic;
9. Izvještaj o radu Općinskog javnog pravobranioca;
10. Pitanja i odgovori

NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

Čestitku u povodu Nove 2022.g. uputili su načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i predsjednik Općinskog vijeća Konjic Kenan Greda.

 Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Neka nam Nova godina svima donese mnogo zdravlja ,sreće, mira, zadovoljstva i uspjeha u životu i radu. Želimo da  zajedno s vama u Novoj 2022.g. gradimo i unaprijeđujemo našu lokalnu zajednicu, čineći je na taj način boljim mjestom za život i djelovanje.

 U svoje lično ime i ime svojih saradnika još jednom vam upućujemo najiskrenije čestitke.

       PREDSJEDNIK OV                                                                                                       NAČELNIK OPĆINE
       Kenan Greda, s.r.                                                                                                        Osman Ćatić, s.r.

Novogodišnji prijem za mlade doktore zaposlene u Općoj bolnici Konjic i Domu zdravlja Konjic

Za mlade doktore koji su zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Konjicu danas je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić upriličio novogodišnji prijem tokom kojeg  je razgovarano o njihovim planovima i razmišljanjima kada je riječ o budućnosti zdravstva u Konjicu.

Specijalizacije, ugovori u radu, usavršavanje, opremanje zdravstvenih ustanova, modeli poboljšanja trenutnog stanja u zdravstvu, mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini  i van BiH, neke su od tema o kojima je bilo riječi ovom prilikom.

Načelnik Ćatić zaželio je mladim konjičkim doktorima mnogo uspjeha u narednoj godini, sa željom da ostvare svoje želje na profesionalnom nivou, informišući ih o svim namjerama i nastojanjima Općine Konjic da  pomogne mladim ljudima u stručnom usavršavanju.

- Ovo je odličan način da se pokaže da Općina ima interes prema nama, jer nikad prije nije bilo nešto slično, da načelnik lično pozove mlade ljekare i da im da priliku da iznesu svoje mišljenje, svoje stavove. Smatram  da je ovo veliki plus za Općinu – kazao je Mirza Gačanin, specijalizant ortopedije, koji je zaposlen u Općoj bolnici Konjic, zahvaljujući se načelniku na prijemu. – Moja je želja da završim specijalizaciju i živim i radim u Konjicu - naglasio je ovom prilikom Gačanin.

 

Prijem za predstavnike vjerskih zajednica u Konjicu

Načelnik Općine Koniic Osman Ćatić danas je upriličio prijem za predstavnike vjerskih zajednica u Konjicu.

Današnji susret bio je prilika za razgovor o dosadašnjoj i budućoj saradnji Općine Konjic sa Franjevačkim samostanom u Konjicu, Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom konjičkom i Medžlisom Islamske zajednice Konjic.

Fra Ferdo Boban, fra Vlatko Soldo, paroh Dejan Grčić i glavni imam Refik Delić, ovom su se prilikom zahvalili načelniku Ćatiću i Općini Konjic na podršci, naglašavajući kako su ovakvi susreti dragocjeni zbog razmijene informacija, planiranja zajedničkih aktivnosti, ali prije svega širenja i njegovanja zajedništva.

 

Novogodišnji prijem za načelnike Konjica

Danas je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić upriličio  prijem za bivše načelnike Općine Konjic tokom kojeg je uz prigodno druženje razgovarano o razvojnim perspektivama općine Konjic, potencijalnim projektima, koji bi mogli rezultirati stvaranju održivih modela za jačanje općine Konjic u privrednom i turističkom smislu.

Načelnici Konjica stanovnicima općine Konjic ovom su prilikom uputili zajedničku novogodišnju čestitku sa iskrenim željama za mnogo sreće, zdravlja i uspjeha u Novoj 2022.g.

Obavijest o javnim parkiralištima

Ovim putem Vas obavještavamo da sve primjedbe ,sugestije i prijedloge Odluke o javnim parkiralištima sa posebnim akcentom na članove 32. i 33. Odluke se mogu  dostaviti na kontakt  mailove: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  ili kontaktirati Općinu Konjic na broj telefona: 036/712-255. i JKP “Standard” Konjic na broj: 036/726-308 svakim radnim danom od 8,00-16,00 sati.
Sve  primjedbe,sugestije i prijedloge dostavljene  do 01.03.2022. godine će analizirati posebna komisija sa ciljem iznalaženja prihvatljivih zakonskih rješenja saobraćaja u mirovanju za sve stanovnike Općine Konjic.

 U prilogu mozete preuzeti obavijest i grafički prikaz I i II zone.

ČESTITKA U POVODU BOŽIĆA

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić i predsjednik Općinskog vijeća Konjic Kenan Greda u povodu Božića uputili su čestitku u kojoj se navodi:

Poštovani sugrađani, saradnici i prijatelji katoličke vjeroispovijesti, u povodu najvećeg kršćanskog praznika Božića upućujemo vam iskrene čestitke sa željom da ga provedete u zdravlju i sreći, ispunjeni zadovoljstvom i okruženi najbližim, porodicom, prijateljima i komšijama.

Neka Božić donese radost u vaše domove, ugrije vaša srca i podsjeti vas na vrijednost i bogatstvo zajedništva i međusobnog uvažavanja.

 PREDSJEDNIK OV                                                                                      NAČELNIK OPĆINE
Kenan Greda, s.r.                                                                                        Osman Ćatić, s.r.

Obavijest

Ovim putem obavještavamo javnost da se može izvršiti javni uvid za predhodnu procjenu uticaja na okoliš – projekat izgradnje podionice Tarčin – Konjic, poddionica Ivan - Ovčari, investitora JP Autoceste FBIH.

 Dokumentacija za izdavanje okolišne dozvole dostupna je na uvid u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma – Sektor za okolišne dozvole, ul. Hamdije Čemerlića br.2 Sarajevo, soba 312/1 i na web stranici ministarstva https://www.fmoit.gov.ba/bs/okolisne-dozvole/javne-rasprave-i-javni-uvidi/zahtjev-za-prethodnu-procjenu-uticaja-na-okolis-dionica-tarcin-konjic-poddionica-ivan-ovcari-investitora-jp-autoceste-federacije-bih

 Primjedbe, mišljenja i prijedloge na Zahtjev za predhodnu procjenu uticaja na okoliš možete dostaviti u pisanoj formi Federalnom ministarstvu okoliša i turizma BiH.

Uručeni ključevi novoizgrađenih stanova za 10 porodica iz kategorija raseljenih lica i socijalno ugroženih porodica u Konjicu

Finalizirajući aktivnosti koje su na području konjičke općine provedene u sklopu projekta CEB II - "Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja" 21.12.2021.g.  su uručeni ključevi novoizgrađenih stanova u naselju Bijela za 10 porodica iz kategorija raseljenih lica i socijalno ugroženih porodica.

Uručenje ključeva korisnicima obavili su koordinatorica projekta u ime  Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Edina Imamović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Konjic Osman Ćatić.

Formirano Lokalno vijeće za konkurentnost Općine Konjic

Danas je u Općini Konjic održan prvi sastanak Lokalnog vijeća za konkurentnost (LVK), čiji je cilj unaprijediti javno - privatni dijalog između predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora, te povećati konkurentnost privrede i razvoj konjičke općine, što bi trebalo rezultirati rastom životnog standarda svih građana.
Namjera ovog Vijeća je unutar općine, kantona i šire stvoriti uslove za povećanje konkurentnosti privatnog sektora, koji stvara dodatnu vrijednost u privredi i tako potiče ukupni privredni rast. Tokom sastanka razgovarano je o ulozi LVK i podršci realnom sektoru.
Prvi sastanak Lokalnog vijeća za konkurentnost Općine Konjic bio je prilika za predstavljanje Analize lokalnog tržišta rada-srednjoročna prognoza kretanja po zanimanjima za period 2020-2025. godina i projekta „ Unaprijeđenje javno-privatnog dijaloga sa ciljem prilagođavanja srednjeg stručnog obrazovanja potrebama lokalnog tržišta rada“, koji je rezultirao uvođenjem 3 nova zanimanja u Srednjoj školi Konjic u nastavnoj 2021./2022.g.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović posjetio Općinu Konjic

 

Danas je Općinu Konjic posjetio načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović, koji se sastao sa načelnikom Osmanom Ćatićem. Ovom prilikom razgovarano je o zajedničkim pitanjima i problemima, te pravcima i načinima njihovog rješavanja.

          Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je problemima lokalnih zajednica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prijevozu đaka i materijalnim troškovima u osnovnim školama, infrastrukturnim projektima, poboljšanju stanja na magistralnom putu M-17, kao i potrebi izgradnje novog mosta preko Jablaničkog jezera u Ostrošcu.

Planinarsko društvo Borašnica Konjic dobilo donaciju u opremi za markiranje i održavanje planinarskih staza

Danas je u sklopu aktivnosti na realizaciji projekta Via Dinarica , koji provode Općina Konjic i UNDP Planinarskom društvu “Borašnica” Konjic uručena vrijedna oprema namijenjena za markiranje i održavanje planinarskih staza.
- Projekat Via Dinarica u kojem učestvuje Općina Konjic izuzetno je značajan sa aspekta unaprijeđenja uslova za boravak u prirodi, naročito kada je riječ o planinama i njihovom očuvanju. U sklopu projekta predviđena je nabavka opreme za Planinarsko društvo “ Borašnica”, koja im je danas predata na korištenje – kazala je ovom prilikom Adisa Kevrić, šefica Odsjeka za privredu i društvene djelatnosti Općine Konjic, koja je konjičkim planinarima poželjela uspješne aktivnosti u narednom periodu.
- Naše planinarsko društvo ima mnogo staza koje nastoji redovno održavati. Nova oprema u vidu savremenih pila, trimera, bušilica, boja omogućit će nam da planinarske putokaze i oznake postavljamo mnogo lakše, brže i kvalitetnije rekao je Sead Ribić, predsjednik PD Borašnica, koji se zahvalio Općini Konjic i UNDP-u, koji su prepoznali konjičke planinare kao pouzdane partnere u realizaciji aktivnosti planiranih projektom.

10 porodica kroz projekat CEB II uskoro će dobiti kvalitetan smještaj – potpisani ugovori sa korisnicima

U Konjicu je u okviru projekta CEB II, čiji je cilj dugoročno rješavanje  problema stanovanja raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini, izgrađena stambena zgrada u naselju Bijela sa 10 stambenih jedinica u koje će uskoro useliti 10 porodica, iz kategorije raseljenih lica i porodica u stanju socijalne potrebe, koje su 15.decembra potpisale ugovor o korištenju.

- Ovo su značajne aktivnosti kojima će konačno biti riješen dugogodišnji problem smještaja raseljenih lica sa područja općina Kalinovik, Foča, Prozor i interno raseljenih lica u Konjicu  - kazao je načelnik Osman Ćatić, koji je korisnicima prilikom potpisivanja ugovora zaželio ugodan i dug život u stanovima u koje će useliti narednih dana, izražavajući zadovoljstvo zbog uspješne realizacije projekta.

U ime korisnika Općini Konjic i svim donatorima zahvalili su se Amir Jarić raseljeno lice iz Prozora i Ramiza Hanjalić, koja je raseljeno lice iz Foče.

- Na ovaj način pružila nam se prilika da se naše porodice napokon skrase na jedno mjesto i to u uređenom i modernom objektu kakav je izgrađen u Bijeloj, što nam puno znači i zahvalni smo svima koji su učestvovali u obezbjeđenju uslova da dobijemo odgovarajući i kvalitetan smještaj – kazao je Jarić.

Općina Konjic je projekat  CEB II – Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja realizovala uz pomoć Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica i Uprave za izbjeglice i prognanike Hercegovačko-neretvanskog kantona i Razvojne banke Vijeća Evrope.

 

Priključi se za RSS feed

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi