Grad Konjic dobitnik Zlatne nagrade i priznanja GlobalLocal za 2022.godinu, za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi

 

U okviru Svjetskog kongresa poduzetnika, koji se od 06. do 09.decembra održava u Dubovniku, u četvrtak uvečer je upriličena dodjela Internacionalnih nagrada i priznanja za zajednice i institucije za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi „GlobalLocal“ za 2022. godinu.

- Grad Konjic je u desetak zemalja iz kojih su pristizali prijedlozi za laurete, lokalne zajednice, prepoznat kao jedna od propulzivnijih lokalnih zajednica, koja je posvećena poduzetništvu, koja je u proteklom periodu učinila mnogo za poduzetništvo i koja je u svakodnevnoj komunikaciji sa poduzetnicima. Naš Međunarodni komitet koji je sastavljen od 15 stručnjaka iz više zemalja prepoznao je Grad Konjic kao jedan od tri laureata iz Bosne i Hercegovine, koje treba nagraditi nagradom GlobalLocal za aktivnost, ali i kreativnost ljudi koji vode te lokalne zajednice, koji zajedno sa poduzetnicima stvaraju dobar poslovni ambijent - kazao jeVinko Ćuro u ime organizatora Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive i Društva Promo Global Zagreb, čestitajući Gradu Konjicu i gradonačelniku na ovoj nagradi.
 
Obraćajući se u ime svih ovogodišnjih laureata kada je riječ o lokalnim zajednicama iz regije gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je kazao:
“Nagrade koje smo dobili potvrda su, da u našim nastojanjima da pomognemo i ojačamo privredu, idemo pravim smjerom, i da vodeći se našom poslovnom politikom možemo biti primjer drugim zajednicama da slijede naš put. Ponosni smo na činjenicu da su naše lokalne zajednice, na osnovu uslova koji se pružaju privredi i privrednom razvoju, upravo investitori prepoznali kao poželjno područje za ulaganja, a sa posebnim zadovoljstvom gledamo na ovu internacionalnu nagradu koja nam je večeras uručena od poslovne zajednice. Na nama je da i u budućnosti kreiramo i realizujemo kvalitetne programe podrške, koji će kroz privredni razvoj omogućiti prosperitet i razvoj na svim poljima djelovanja” - kazao je gradonačelnik Ćatić naglašavajući značaj ovakvih susreta.
“Želim da saradnja svih nas bude na nivou koji će nam dozvoliti da damo maksimum koliko možemo u unaprijeđenju privrede i uslova života u regiji i svijetu.”
Svjetski kongres poduzetnika u Dubrovniku je okupio 206 učesnika iz 9 zemalja, gdje će tokom 10 planiranih panela svoja izlaganja imati preko 80 govornika.

Javni poziv za pružanje mentorske podrške biznisima

Pozivamo zainteresovane nove biznise sa područja Jablanice i Konjica da iskažu interes za mentorsku podršku za razvoj poslovanja. Mentorska podrška će biti pružena u sklopu implementacije projekta „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“ koji finansira EU iz programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Cilj podrške je i da se unaprijedi efikasnost postojećih programa podrške za nove biznise u Jablanici i Konjicu, odnosno osnaže podržani biznisi. Pod novim biznisima se podrazumjevaju svi biznisi osnovani u protekle 3 godine na osnovu programa podrške Općine Jablanica i Grada Konjica.

Za izražavanje interesa je potrebno poslati e-mail na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. sa informacijama o vrsti biznisa i vrsti/oblasti potrebne mentorske podrške. Rok za izražavanje interesa je 20.12.2023.

Sa svim zainteresovanim biznisima će se obaviti razgovor. Više informacija možete dobiti na dole navedene kontakte / email adrese: Rasim Tulumović, Udruženje LiNK Tel/Fax: +387 36 289 862 / 061 89 49 16 E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 Link javnog poziva:

https://linkmostar.org/javni-poziv-za-pruzanje-mentorske-podrske-biznisima/

 

Ljepote Konjica zajednička su briga i federalnog i lokalnog nivoa vlasti

Ministarstvo okoliša i turizma danas je bilo domaćin sastanka ministrice Nasihe Pozder, federalnog ministra vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića i gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića. 
Teme koje su na sastanku otvorene ticale su se Neretve, zaštite okoliša i zaštićenih područja. Ministri su informisali gradonačelnika o informaciji i zaključku o gradnji HE Ulog koje je Vlada FBiH usvojila na prijedlog ovih ministarstava te o svim do sada poduzetim koracima i onima koji će uslijediti. Stavovi lokalne zajednice su jasni i po pitanju gradnje HE Ulog ali i drugih mHe na Neretvi, te je potvrđen zajednički stav da se iskoriste svi mehanizmi da se ove gradnje zaustave.
Zaštita okoliša i prirodnih ljepota Konjica je također ocijenjena kao zajednička opredijeljenost, te je dogovoreno da se pokrenu aktivnosti na izradi Studije izvodljivosti koja bi pomogla u zaštiti planine Prenj. 
Grad Konjic ove jeseni je dobio dva priznanja kao turistička destinacija koja svoj turizam razvija na postulatima održivosti. Selo Lukomir proglašeno je najljepšim selom u BiH u USAID-ovom projektu održivog turizma, a Grad Konjic je uvršten među pet destinacija iz BIH u “Green destinations top 100” za 2023. Obje nagrade govore u prilog danas iskazanoj spremnosti za proaktivnu saradnju kada je u pitanju očuvanje prirodnih ljepota ovog grada.

https://www.fmoit.gov.ba/bs/novosti/vijesti/ljepote-konjica-zajednicka-su-briga-i-federalnog-i-lokalnog-nivoa-vlasti

 

Preliminarna rang lista po Javnom pozivu za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja na području Grada Konjica

Gradska uprava Grada Konjica objavljuje preliminarnu rang listu po Javnom pozivu za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja na području Grada Konjica koja se nalazi u prilogu.

Aplikanti imaju pravo prigovora na preliminarnu rang listu u roku od 8 (osam) dana od dana objave liste.

Prigovor se dostavlja putem protokola ili putem pošte na adresu:

Grad Konjic

Služba za prostorno uređenje, građenje, zaštitu okoline i komunalne poslove

Maršala Tita br. 62

88400 Konjic

Danas održana 29.redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic

Gradsko vijeće Konjic danas je održalo 29.redovna sjednicu na kojoj su vijećnici razmatrali sljedeći dnevni red:
1.Zapisnik sa 3.vanredne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane dana 24.10.2023. godine;
2.Zapisnik sa 28. redovne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane dana 31.10.2023. godine;
3.Prijedlog Odluke o rebalansu budžeta Grada Konjica za 2023.godinu;
4.Nacrt budžeta Grada Konjica za 2024 godinu
5.Nacrt Statuta RTV d.o.o.Konjic;
6.Prijedlog Odluke o davanju Saglasnosti na imenovanje direktora i tehničkog direktora PD „Šumarstvo Prenj“ d.d. Konjic u Konjicu;
7.Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o visini novčanih primanja (paušal) vijećnicima Gradskog vijeća i članovima stalnih radnih tijela;
8.Prijedlog Odluke o potvrđivanju imenovanju Javnog pravobranioca Grada Konjica;
9.Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog konkursa za imenovanje direktora „Centar za ribarstvo Neretva” d.o.o. Konjic;
10.Javni konkurs za imenovanje direktora „Centar za ribarstvo Neretva” d.o.o. Konjic;
11.Rješenje o imenovanju Komisije za nastavak izlaganja na Javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja zemljišta za K.O. Bijela;
12.Rješenje o konačnom imenovanju članova Školskog odbora JU Osnovna škola Čelebići
13.Prijedlog Zaključka Gradskog vijeća;
14.Prijedlog Zaključka Gradskog vijeća;
15.Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu JU Dječije obdanište „Zulejha Begeta“ za 2022.godinu
16.Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja o radu Centar za ribarstvo Neretva” d.o.o. Konjic za 2022. godinu
17.Pitanja i odgovori.

OBAVJEŠTENJE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Pozivamo poljoprivrednike koji obrađuju poljoprivredno zemljište, a koje do sada nisu mogli upisati u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) da izvrše prijavu površine i kategorije takvog zemljišta u Službi za privredu, poljoprivredu, investicije i lokalni razvoj Grada Konjica, kancelarija broj 33, najkasnije do 20.12.2023. godine. Sve potrebne informacije možete dobiti na broj telefona: 036/712-236

ČESTITKA U POVODU DANA ORUŽANIH SNAGA BOSNE I HERCEGOVINE I DANA KONJIČKIH BRIGADA

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog Vijeća Konjic Kenan Greda u povodu Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Dana konjičkih brigada uputili su čestitku u kojoj se navodi: 

"U povodu 1. decembra Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svim njenim pripadnicima upućujemo najiskrenije čestitke, sa željom za mnogo sreće i uspjeha u budućem radu.

U vremenu u kojem živimo misija i uloga Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine ima izuzetan značaj.

Želimo da vaš nesebičan rad i zalaganje budu garant spremnosti naše domovine Bosne i Hercegovine da odgovori na sve izazove i eventualne prirodne nepogode, štiteći živote građana Bosne i Hercegovine i materijalna dobra.

U povodu 01. decembra Dana konjičkih brigada naiskrenije čestitke upućujemo porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim komandantima, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i njihovim porodicama.

Borci konjičkih brigada tokom agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, u odlučujućim momentima za njenu dalju budućnost i budućnost njenih građana pokazali su odlučnost, hrabrost i spremnost da brane svaki pedalj naše domovine i uz zahtjevne zadatke na konjičkom području stignu i pomognu tamo gdje se za to ukazivala potreba.

Herojska borba svih onih koji su učestvovali u odbrani građana Bosne i Hercegovine i Konjica, a naročito onih koji su na tom putu položili svoje živote, ne smije i neće biti zaboravljena.

Neka vrijednosti naših boraca, koje su ih krasile tokom agresije, budu motiv i obaveza u miru da svjedoče o onome što je dešavalo u našoj domovini Bosni i Hercegovini i našem gradu, generacijama koje dolaze, kako bi zajedno bili garant očuvanja njenog suvereniteta i u budućnosti.

 

 

Igman je život svih nas - zato smo ponosni na ovo što smo kao tim uradili da bi preko 300 djece i mladih imalo bolje uslove za treniranje i igru - poručeno je danas na svečanom otvaranju obnovljenog Gradskog stadiona u Konjicu

U sklopu aktivnosti kojima Grad Konjic ove godine obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine danas je priređena svečanost otvaranja obnovljenog Gradskog stadiona, gdje svoje aktivnosti provode sve selekcije prvoligaša Fudbalskog kluba Igman Konjic.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić dajući podršku ovom projektu je kazao: “Grad u kojem sam rođen, u kojem živim, grad je industrije, sporta, kulture i umjetnosti, ali prije svega grad dobrih ljudi, koji njeguju istinske vrijednosti. Igman je ljubav koja nas spaja, koju njegujemo, čuvamo i želimo da zajednički unaprijeđujemo svim srcem. Sretan sam i ponosan danas, što možemo reći da su stvoreni uslovi za njegov boljitak, za napredak i što ćemo biti oni koji će pisati njegovu historiju kroz naredne godine. Sretno  gradu, Konjičanima i naravno Igmanu”.

- Čestitam gradonačelniku i predsjedniku Kluba na provedenim aktivnostima koje su rezultirale boljim uslovima za fudbalere i sve građane koji Gradski stadion koriste za rekreaciju. Ministarstvo je i do sada prepoznavalo aktivan rad lokalnih zajednica i s obzirom da Konjic zaista provodi značajne i kvalitetne aktivnosti, nastavit ćemo podržavati ovakve programe i projekte, kako bi rezultati bili još bolji i još veći - kazao je Adnan Velagić, ministar obrazovanja nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog katona.

- Prezadovoljni smo, jer smo zajedno uspjeli stvoriti evropske uslove za igru. Kako kažu - sloga kuću gradi i iskreno se nadam da ćemo imati još ovakvih svečanosti, da ćemo stvoriti uslove za noćne utakmice i da ćemo već narednog ljeta proslaviti početak naše treće sezone u premijer ligi - kazao je predsjednik Kluba Đahid Muratbegović.

- Ničeg ovog što je urađeno ne bi bilo da nije naklonosti Grada, gradonačelnika i predsjednika Kluba. Zahvaljujem im se na tome, jer Igman je moj život i želim mu sve najbolje. Želim da se u ovim uslovima, koje morate cijeniti, jer ih malo koji klub danas ima na ovakvom nivou, stvore 3-4 prava igrača - kazao je  Faruk Hadžimešić, dugogodišnji trener i legenda konjičkog fudbala. Sjećajući se svih fudbalera i sportskih radnika koji su dali doprinos razvoju Fudbalskog kluba Igman, podsjetio je na kojem se nivou u Konjicu decenijama igrao fudbal, s obzirom da je Konjic svojevremeno imao dva fubalera u reprezentaciji bivše Jugoslavije.

- Želim da iskažem zadovoljstvo zbog rezultata koje smo kao tim postigli radom i nastojanjima da stvorimo uslove za takmičenje Fudbalskog kluba Igman u prvoj ligi, stvarajući time kvalitetne uslove za angažman većeg broja djece u procesu treniranja.Vrijednost u tom smislu je neprocjenjiva, jer danas imamo preko 300 djece i mladih, i skoro 40 aktivnih ljudi uključenih u rad ovog sportskog kolektiva, koji nas sve zajedno čine ponosnim. Igman je život svih nas koji živimo u ovom gradu i on nas, kao jedna pozitivna priča, apsorbuje sve i pravi snažan tim koji je davao i davat će sve od sebe, da ta pozitivna priča traje i u budućnosti - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, zahvaljujući se igračima, navijačima i svim građanima na podršci, kojima je ovom prilikom čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Pioniri Fudbalskog kluba Igman Ibrahim Novalić i Emil Puhalo, koji su danas sa svojim kolegama iz Kluba prisustvovali svečanosti, sretni zbog znatno poboljšanih uslova za treniranje sporta kojem su aktivno posvećeni već 6 godina su kazali:- Lijepo je vidjeti da je sve novo i funkcionalno, teren, tribine, unutrašnji prostor. Sada je mnogo bolje i trebamo se potruditi biti još bolji i uspješniji.

- Kao građanin Konjica i sportski radnik ponosan sam na ono što je urađeno na Gradskom stadionu, jer upravo jedan ovakav objekat priliči premijerligašu. Mislim da je ovo izuzetno značajna aktivnost za sve građane, naročito za mlade i njihovo kvalitetno provođenje slobodnog vremena - kazao je Konjičanin Mensur Duraković.

Grad Konjic sjećajući se svih onih koji su se kroz historiju borili za Bosnu i Hercegovinu i njen opstanak obilježio Dan državnosti i poslao poruku mira

Nizom prigodnih aktivnosti u kojima su učestvovale sve generacije Konjičana sa posebnim akcentom na djecu i mlade, danas je Grad Konjic obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon obilaska šehidskih mezarja i spomen obilježja tokom kojeg je odata počast svima koji su položili svoje živote za odbranu BiH i očuvanje njenog suvereniteta, organizovan je svečani defile ulicama grada i program koji su u kino sali Narodnog univerziteta priredili učenici, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola. Tokom programa su, između ostalog, predstavljeni najuspješniji literarni i likovni radovi učenika osnovnih i srednjih škola, te uručene nagrade učenicima i mentorima.

- Pjesmom, slikom i rječju mladost Konjica danas je u čast Dana državnosti Bosne i Hercegovine poslala jasnu poruku mira, sa željom da ovaj i sve naredne praznike obilježavamo i dočekujemo u miru i slobodi. Ponosan sam što smo danas zajedno sa svim obrazovnim ustanovama kao zajednica obilježili jedan od naznačajnijih praznika naše domovine - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je čestitajući Dan državnosti Bosne i Hercegovine poručio: “ Zbog svih njih koji su čuvajući suverenost, nedjeljivost, multietničnost dali svoje živote, svoju mladost i omogućili nama da danas živimo u našoj domovini Bosni i Hercegovini, trebamo se potruditi da budemo dostojni onog što su nam ostavili u amanet, a to je naša domovina, učeći našu djecu da vole svoju domovinu svim srcem.”

U okviru aktivnosti kojima Grad Konjic ove godine obilježavanja Dan državnosti Bosne i Hercegovine sutra će biti upriličeno polaganje cvijeća na spomen-obilježjima po MZ na području Konjica, a u nedjelju će tim povodom biti priređeno svečano otvaranje obnovljenog Gradskog stadiona u Konjicu.

 

ČESTITKA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda u povodu 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine 

uputili su čestitku u kojoj se navodi: 

"Poštovane/i sugrađanke i sugrađani, Bosanci i Hercegovci

Uz iskrene čestitke u povodu 25. novembra Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, želimo, da je živeći i radeći u miru, zajedničkim snagama čuvamo, razvijamo i gradimo na temeljima koji su postavljeni na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a,  održanom 25. novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu. Odluka o potvrđivanju granica Bosne i Hercegovine, u kojoj će svi njeni narodi imati ista prava, naša je vodilja i u vremenu koje je ispred nas.

Ovaj praznik obilježavamo i dočekujemo na svečan i dostojanstven način, želeći biti zajednica koja će svojoj mladosti s ponosom ukazivati na važnost očuvanja temeljnih vrijednosti naše domovine Bosne i Hercegovine, očuvanja njenog suvereniteta, njene nedjeljivosti i multietničnosti. 

Sa željom da ovaj i sve naredne praznike dočekujemo u miru želimo još jednom sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine. 

Poklon domovini i djeci kao njenoj budućnosti za Dan državnosti Bosne i Hercegovine-realizovani projekti čiji je cilj unaprijediti uslove za obrazovanje novih generacija

Ulaganjem Grada Konjica i Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK u tri osnovnoškolska objekta na području Konjica u iznosu preko 300.000 KM stvoreni su uslovi za kvalitetniji i ugodniji ambijent za obrazovanje i provođenje vannastavnih aktivnosti u naseljima Ribići, Čelebići i Podorašac.

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas je ozvaničen završetak radova na obnovi školskih objekata u školama Ribići, Čelebići i Podorašac.

Svečani čin otvaranja obnovljenog školskog objekta u Ribićima, gdje se obrazuju 23 učenika od prvog do petog razreda, obavili su ministar obrazovanje nauke, kulture i sporta HNK Adnan Velagić, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, direktor Nijaz Kurtović i učenici škole, koji su zajedno sa učenicima Osnovne škole Čelebići također na svečan način otvorili novo, moderno uređeno školsko igralište, koje će imati priliku koristiti 160 učenika škole, te mještani naselja Čelebići. U sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine upriličeno je i svečano otvaranje obnovljene Područne škole Podorašac Druge osnovne škole, koje su presjecanjem vrpce obavili ministar Velagić, gradonačelnik Ćatić i direktorica škole Munevera Tinjak zajedno sa učenicima škole.

Ministar Velagić je čestitajući Gradskoj upravi Konjic na realizovanim aktivnostima, naglasio kako je sretan što je resorno ministarstvo na čijem je čelu, bilo učesnik ovih značajnih projekata, najavljujući podršku i u budućnosti. - Ima li ljepšeg poklona domovini od ovakvog poklona, realizacije projekata za našu djecu, odnosno našu budućnost - poručio je ministar Velagić.

 - Gradska uprava Konjic u saradnji sa direktorima osnovnih i srednjih škola nastoji sagledati potrebe škola i želje lokalnog stanovništva, te na osnovu toga i mogućnosti u budžetu Grada Konjica obezbjediti sredstva za realizaciju planiranih projekata. U svemu tome tražimo i pomoć viših niva vlasti i sa zadovojstvom mogu istaknuti da smo zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona uložili u ovoj godini preko 300.000 KM, od čega Grad Konjic 235.000 KM  a ministarstvo 70 .000 KM. Želja svih nas je da djeca imaju što bolje uslove za obrazovanje, nastavnici što bolja sredstva za rad, a direktori mogućnosti da postižu izuzetne rezultate, na što sam kao gradonačelnik ponosan, jer imamo značajan broj naših učenika, nastavnika i profesora koji se trude da budu najuspješniji na takmičenjima na raznim nivoima - kazao je gradonačelnik Ćatić.

Direktori škola Nijaz Kurtović i Munevera Tinjak zahvaljujući se administraciji Grada na čelu sa gradonačelnikom i nadležnom ministarstvu što su imali sluha za potrebe koje škole imaju, naglasili su kako se nadaju da će se slični projekti nastaviti i u budućnosti.

Učenik  Područne škole Ribići Tarik Jablan i učiteljica Sabira Trešnjo sretni zbog obnovljenog školskog objekta, podsjetili su da je škola i pored toga što je bila dotrajala, bila lijepa, ali da je danas, nakon što su završeni radovi, još ljepša i mirisnija, što ih sve zajedno raduje i veseli, te su ovom prilikom izveli i prigodan program u tu čast, a u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Zadovoljstvo zbog navedenih aktivnosti nije krila ni Rialda Ćosić, majka tri dječaka, koji žive u Ribićima, od kojih se dvojica obrazuju u mjesnoj školi, a jedan od njih je srednjoškolac. - Nama je ovdje lijepo i svaki napredak u smislu stvaranja boljih uslova za život i djelovanje naše, ali i svih drugih porodica u našem naselju je dragocjen i poticaj je da ljudi ovdje žive - zaključila je Ćosić.

Danas počele aktivnosti kojima Grad Konjic obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Želim da sretno rastete i živite u svojoj domovini-poruka je koju je danas  učenicima Srednje škole Konjic uputio akademik Mirko Pejanović tokom svečarsko-edukativnog časa, koji je u organizaciji BZK Preporod Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica, održan u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Amfiteatar Srednje škole ispunjen do posljednjeg mjesta učenicima, profesorima i predstavnicima Grada Konjica danas je bio mjesto na kojem se govorilo o Danu državnosti Bosne i Hercegovine, uz podsjećanje na značaj sticanja njene nezavisnosti, te promišljanje o budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih građana.

-Danas sam konjičkoj mladosti pokušao pribiližiti perspektivu, da je budućnost BiH u postizanju članstva u EU i NATO savezu, te u izgradnji slobodne i pravne države unutar tih okvira. To će se zasigurno ostvariti, ali treba da se dogodi ubrzanje te integracije. Želim da ovi mladi ljudi, u čijim se očima danas vidjela želja za znanjem o nastanku i razvoju državnosti, budu oni koji će svojim znanjem i zalaganjem biti garant očuvanja naše domovine u njenoj budućnosti. Želim da sretno rastete i živite u njoj- poručio je akademik Mirko Pejanović.

Direktor instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava  Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rasim Muratović osvrćući se na knjigu akademika Pejanovića “Bosna i Hercegovina, 30 godina od sticanja nezavisnosti“, koja je između ostalog predstavljena ovom prilikom, kazao je da se radi o svojevrsnoj  knjizi optimizma, jer se fokusira na tri važna faktora: Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a, Referendum za nezavisnost BiH i Platformu o radu Predsjedništva RBiH, u ratnim uslovima, čiji je autor prof.dr. Mirko Pejanović. Upravo ta Platforma je pozvala sve građane, sve narode da krenu u borbu za slobodu - naglasio je u svom obraćanju prof.dr.Muratović.

- Želeći na pravi način podsjetiti na važnost Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, danas smo našim mladim sugrađani prenijeli najvažnije činjenice koje se odnose na put kojim je naša domovina stekla i sačuvala državnost. Sretni smo da smo to mogli učiniti uz pomoć onih koji su u ključnim momentima za našu državu bili tu da je sačuvaju - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, naglašavajući kako Grad Konjic svake godine nastoji kvalitetnim sadržajima obilježiti bitne datume iz historije Bosne i Hercegovine.

Današnji svečarsko-edukativni čas bio je jedan od prvih sadržaja kojim će Grad Konjic obilježiti  Dana državnosti Bosne i Hercegovine. U narednim danima uslijedit će otvaranje obnovljene škole u Ribićima, otvaranje školskog igrališta u Čelebićima, otvaranje obnovljene područne škole Podorašac, obilazak spomen-obilježja i polaganje cvijeća, defile učenika osnovnih i srednjih škola ulicama grada, zajednički program učenika osnovnih i srednjih škola, dodjela nagrada za najuspješnije literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola, izložba likovnih radova učenika u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic. Na Dan državnosti BiH biće upriličeno polaganje cvijeća na spomen-obilježjima po MZ na području Konjica, a u nedjelju, 26.novembra, kao kruna svih aktivnosti, biće upriličeno svečano otvaranje obnovljenog Gradskog stadiona u Konjicu.

Azem Sadiki, načelnik Opštine Studeničani iz Republike Sjeverna Makedonije u posjeti Gradu Konjicu

Danas u posjeti Gradu Konjicu boravi Azem Sadiki načelnik Opštine Studeničani iz Republike Sjeverna Makedonija. Današnja posjeta i susret sa gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem nastavak je saradnje koja je uspostavljena tokom posjete zajedničkoj pobratimljenoj Opštini Altinova u Republici Turskoj.

 -Iako sam u privatnoj posjeti Bosni i Hercegovini, želio sam posjetiti Grad Konjic i gradonačelnika Ćatića sa kojim njegujem prijateljske odnose. Opština Studeničani na čijem sam čelu ima mnogo sličnosti sa sredinama u Bosni i Hercegovini i moja je želja uspostaviti čvršću saradnju između Opštine Studeničani i Grada Konjica, koja će u budućnosti rezultirati i našim bratimljenjem, iz tog razloga želim uputiti poziv gradonačelniku Ćatiću da posjeti našu opštinu - kazao je načelnik Sadiki.

- Drago mi je da smo tokom posjete i sastanka imali priliku razmijeniti ideje i aktivnosti koje bismo mogli raditi u sklopu buduće saradnje. Cilj nam je da saradnju ozvaničnimo i kroz bratimljenje, koje bi moglo uslijediti u sklopu obilježavanja Dana grada Konjica – kazao je gradonačelnik Ćatić, koji je zahvaljujući se načelniku Opštine Studeničani na posjeti, izrazio nadu za uspješnom saradnjom na nivou zajednica.

 

Sinoć je u Konjicu održana vanredna proširena sjednica Kolegija Gradskog vijeća Konjic u povodu Prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata

Prošireni Kolegij Gradskog vijeća Konjic apelovao na Parlament Federacije BiH da se Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, koji je podnio Klub zastupnika HDZ BiH-HNS u skraćenom postupku, ne nađe na dnevnom redu u formi i proceduri kako je predložen.

Sinoć  je u Konjicu održana vanredna proširena sjednica Kolegija Gradskog vijeća Konjic u povodu Prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, koji je podnio Klub zastupnika HDZ BiH – HNS prema Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH u skraćenom postupku.

Smatrajući da se radi o Prijedlogu Zakona koji bi imao nepovoljan utjecaj na prihodovnu stranu budžeta Grada Konjica, Savjet gradonačelnika je hitno reagovao i formirao Radnu grupu koja je  u skladu s nadležnostima donijela određene zaključke, te je sazvana vanredna proširena sjednica Kolegija Gradskog vijeća Konjic, kojoj su prisustvovali zastupnici u Skupštini HNK i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji dolaze iz Konjica.

Pojašnjavajući pravne osnove za apel upućen Parlamentu Federacije BiH, kako se navedeni Prijedlog Zakona ne bi našao na dnevnom redu u formi u kojoj je predložen, pomoćnica gradonačelnika Konjica Mirna Habibija Sultanić, naglasila je da se na prvo čitanje uočava nelogičnost formulacije Prijedloga izmjene stava 2. predmetnog Zakona s obzirom da je naknada određena stavom 1., odnosno 3., a u Prijedlogu izmjene stava 2. je navedeno da će naknadu odrediti Parlament Federacije BiH na prijedlog Vlade Federacije BiH. To Prijedlog Zakona čini kontradiktornim, ne samo u odnosu na stav 1. i 3. predmetnog člana, za koji se traži izmjena, nego i u kontekstu cjelokupnog zakona - kazala je Habibija Sultanić, naglašavajući kako je iz cijele priče izbačena Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH, iako su Zakonom o električnoj energiji Federacije BiH, koji je donesen ne tako davno, u ovoj godini, jasno određeni i ciljevi i nadležnosti Regulatorne komisije u sektoru električne energije.

- Poslovnikom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH članom 172. određeno je da, kada nije u pitanju složen i obiman zakon podnosilac Prijedloga Zakona može predložiti da se Prijedlog Zakona pretresa po skraćenom postupku. Predmetni zakon nije obiman, ali je itekako složen, s obzirom na efekte njegove primjene na jedinice lokalne samouprave. S tim u vezi smatram da ne postoje uslovi da se Prijedlog izmjene Zakona pretresa po skraćenom postupku, tim više što je Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH član 34. određeno da je zakonodavac dužan pribaviti mišljenje od Saveza općina i gradova o svim pitanjima koja se odnose na dodjelu sredstava, kao i svim promjenama zakona, koje mogu uticati na finansijske obaveze jedinica lokalne samouprave, a primjena ovoga zakona itekao može imati negativne efekte na sredstva jedinice lokalne samouprave“ – kazala je Mirna Habibija Sultanić.

Služba za ekonomsko-finansijske i pravne poslove Grada Konjica uradila je analizu eventualne primjene i efekata na budžet Grada Konjica. Govoreći o tome Adnan Špago, pomoćnik gradonačelnika Konjica je kazao: “Sa aspekta finansija dovoljno je bilo povući paralelu ovog Prijedloga izmjena Zakona, koji je, na neki način konfuzan, nedorečen, sa postojećim Zakonom. Napravili smo jednu fiskalnu procjenu posljedica na budžet i može se doći do zaključaka da bi eventualno njegova primjena mogla imati štetne posljedice po našu lokalnu zajednicu.”- naglasio je Špago.

- Proširenoj sjednici Kolegija Gradskog vijeća Konjic odazvali su se svi predstavnici Konjica koji participiraju u zakonodavnom tijelu Skupštine HNK i Parlamentu Federacije BiH. Kolegij Gradskog vijeća je u potpunosti podržao Zaključke koje je izradila Radna grupa koju je formirao Savjet gradonačelnika, a ti se Zaključci podudaraju sa mišljenjem koje je na pomenuti Prijedlog Zakona dala Vlada Federacije BiH. U tom smislu prošireni Kolegij Gradskog vijeća apelira na Parlament Federacije BiH da se ovaj Zakon u formi i proceduri kako je predložen, ne nađe na dnevnom redu – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda.

 

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisao JAVNI POZIV za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu – JP BPEU SS 2023-1.

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisao je JAVNI POZIV za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu – JP BPEU SS 2023-1.Ukupni iznos budžetske podrške EU raspoloživ po ovom Pozivu je 12.912.350,00 KM.

Opširnije na linku:

https://fzofbih.org.ba/javni-poziv-za-stambene-objekte/

 

 

 

Grad Konjic dio projekta “Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST”

 

U Mostaru u srijedu 08.09.2023.godine održana ceremonija potpisivanja partnerskih ugovora između Caritasa Švicarske i 7 općina i gradova iz Hercegovine, među kojima je i Grad Konjic. Riječ je o projektu “Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST”.

 

Opširnije na

https://radiokonjic.ba/danas-u-mostaru-predstavnici-7-gradova-opcina-iz-hercegovine-potpisali-ugovore-sa-caritasom-svicarske/?fbclid=IwAR35HE7AknCGNsYuQSqPoKe3lINM0doxPHjbNnpG5_TPfcwflLY9_u3FHC8

 

Održana 28.redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic

U utorak 31.10.2023.g. održana je 28. redovna sjednica Gradskog vijeća Konjic na kojoj su vijećnici razmatrali sljedeći dnevni red:

1.Zapisnik sa 27. redovne sjednice Gradskog vijeća Konjic održane dana 18.07.2023. godine;

2.Prijedlog Odluke o davanju na korištenje poslovnog objekta „Gradac“ u vlasništvu Grada Konjica;

3.Prijedlog Odluke o davanju na upravljanje i korištenje Centra za upravljanje otpadom Konjic JKP „Standard d.o.o.Konjic;

4.Prijedlog Odluke o organizaciji jedinstvenog organa uprave Grada Konjica;

5.Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog oglasa za imenovanje članova školskog odbora JU Osnovna škola ''Čelebići“ iz reda osnivača. ;

6.Javni oglas za imenovanje članova Školskog odbora JU Osnovna škola ''Čelebići“ iz reda osnivača.;

7.Prijedlog Zaključka Gradskog vijeća;

8.Prijedlog Zaključka Gradskog vijeća;

9.Izvršenje budžeta Grada Konjica za period 01.01.-30.06.2023. godine;

10.Pitanja i odgovori.

 

Priključi se za RSS feed

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi