Stambena finansiranja za mlade iz Konjica po stopi od nula posto u BBI banci

BBI banka i Općina Konjic objavile Javni poziv
Bosna Bank International (BBI) i Općina Konjic potpisale su ugovor o subvencioniranju profitne marže za stambena finansiranja za mlade s područja ove Općine. Javni poziv sa detaljima na koji način aplicirati objavljen je u dnevnim novinama i na web-stranicama BBI banke i Općine Konjic.
Naime, mladi iz Općine Konjic koji još uvijek nisu riješili stambeno pitanje imaju priliku to učiniti po povoljnim uslovima finansiranja uz subvenciju profitne marže.
Pravo učešća za subvenciju profitne marže imaju mladi od 18 do 40 godina starosti za kupovinu novoizgrađenog ili stana u izgradnji, kao i kupovine kuće u izgradnji ili potpuno nove gradnje kuće. Općina Konjic subvencionirat će profitnu maržu za cijeli period otplate stambenog finansiranja, čiji iznos ne prelazi 100.000,00 KM i čiji rok otplate nije duži od 20 godina.
Zahtjevi za finansiranja sa potrebnom dokumentacijom podnose se u zatvorenim kovertama sa naznakom “Zahtjev za finansiranje iz linije Općine Konjic” lično u podružnici BBI banke u Konjicu na adresi ul. Maršala Tita br. 35, 88.400 Konjic ili putem elektronske pošte: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Rok za podnošenje zahtjeva za finansiranje prema uslovima Javnog poziva počinje teći od dana objavljivanja u sredstvima javnog informisanja i traje do utroška sredstava ili najdalje do 31.12.2022. godine. Dodatne informacije vezane za Javni poziv se mogu dobiti putem:e-maila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili besplatne info linije: 080 020 020.
otplate nije duži od 20 godina.

Finansiranje poljoprivrede po stopi od nula posto

Javni poziv za obrtnike i privredna društva Općine Konjic
Na osnovu Ugovora o poslovnoj saradnji Općine Konjic i Bosna Bank International d.d. Sarajevo potpisanog 15.06.2022. godine objavljen je Javni poziv za subvencionirana finansiranja za obrtnike i privredna društva koji se bave poljoprivrednom djelatnošću na području Općine Konjic. Riječ je o Ugovoru koji će obrtnicima i privrednima društvima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a imaju sjedište na području Općine Konjic, omogućiti da apliciraju u BBI banci za subvencionirana finansijska sredstva po stopi od nula posto. Maksimalan iznos odobrenih finansiranja za jedno privredno društvo iznosi 500.000,00 KM, a za obrtnike do 100.000,00 KM. Rok za otplatu je do 48 mjeseci, uz mogućnost grace perioda do šest mjeseci.
Zahtjevi za finansiranja sa potrebnom dokumentacijom podnose se u zatvorenim kovertama sa naznakom “Zahtjev za finansiranje iz linije Općine Konjic” lično u podružnici BBI banke u Konjicu na adresi ul. Maršala Tita br. 35, 88.400 Konjic ili putem elektronske pošte: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Rok za podnošenje zahtjeva za finansiranje prema uslovima Javnog poziva počinje teći od dana objavljivanja u sredstvima javnog informisanja i traje do utroška sredstava ili najdalje do 31.12.2022.g.
Dodatne informacije vezane za Javni poziv se mogu dobiti putem: e-maila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili besplatne info linije: 080 020 020.
Tekst Javnog poziva dostupan je ovdje https://bbi.ba/.../BBI_Opcina_Konjic_poljoprivredna...

Predstavnici JP Ceste Federacije BiH danas u radnoj posjeti Gradu Konjicu

Danas su predstavnici JP Ceste Federacije BiH, Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove i Smail Ćorić, rukovodilac Ureda Mostar posjetili Grad Konjic gdje su održali radni sastanak za gradonačelnikom Osmanom Ćatićem.

Tokom sastanka razgovarano je o značajnim aktivnostima koje će u narednom periodu JP Ceste Federacije BiH provoditi na području Konjica s ciljem poboljšanja cestovne infrastrukture koja će omogućiti rasterećenije i sigurnije saobraćanje.

- Tu smo kako bismo predstavili planirane aktivnosti i definisali potrebna rješenja za njihovu realizaciju. Riječ je o tri značajna projekta za Grad Konjic. Prvi projekat je izgradnja raskrsnice za Orahovicu, odnosno izgradnja treće trake radi sigurnijeg skretanja za naselje Orahovica. U završnici smo projektovanja i planiramo uskoro uvesti izvođača u posao. Drugi projekat je izgradnja pothodnika Čelebići, koji je planiran da se gradi ispod magistralnog puta M-17 pored Osnovne škole Čelebići, za što je JP Ceste Federacije BiH uradilo glavni projekat. U sljedećoj fazi trebalo bi da uslijedi priprema građevinske i urbanističke dozvole, kako bi se nakon toga pristupilo izvođenju radova - kazao je Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove JP Ceste Federacije BiH.

- Tokom današnjeg sastanka prezentirana su i idejna rješenja raskrsnice u centru Konjica na magistalnom putu M-17,  gdje je umjesto postojećih semafora predviđeno da se uradi kružni tok, koji bi omogućio bolji saobraćaj u raskrsnici i smanjio gužve i čekanje – kazao je Isaković, naglašavajući kako bi izgradnjom kružnog toka osim rasterećenja raskrsnice, sigurnijeg saobraćanja, urbani  dio grada dobio i ljepši izgled. Po pitanju ovog projekta  prezentirane su tri varijante i kada se one razmotre i usvoji najpovoljnija, pristupit će se relizaciji izrade glavnog projekta – informisao je  izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove JP Ceste Federacije BiH Bekir Isaković.

 

Na Boračkom jezeru svečano otvoren UNDP BiH BRIDGE kamp, koji je okupio mlade iz Banja Luke, Mostara i Konjica

Sinoć je u kampu Odreda izviđača “Neretva” Konjic svečano otvoren Interetnički kamp za djecu i mlade kroz projekat BRIDGE, koji se provodi uz finansijsku podršku Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije, a implementira i sufinansira UNDP BiH uz podršku Grada Konjica.

Nakon pozdrava i dobrodošlice za sve učesnike kampa, koje su uputili starješina i načelnica Odreda izviđača Neretva Konjic Haris Hadžizukić i Selma Hadžihusejnović, kamp je otvorio gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

-Želja nam je da omogućimo što bolje i kvalitetnije uslove za vaš boravak, ali i boravak svih gostiju koji posjećuju kamp i koji će to činiti u budućnosti. Upravo ovaj prostor neka bude mjesto susreta, rađanja nekih novih projekata, ideja, koje će rezultitati novim vrijednostima. Zahvaljujem se Italijanskoj razvojnoj  agenciji i  UNDP BiH na ovim značajnim aktivnostima koje realizuju na području Konjica. Grad Konjic sa zadovoljstvom učestvuje u ovakvim projektima podržavajući ih. Zahvaljujem i Odredu izviđača Neretva Konjic na aktivnom radu na tom planu. Vjerujem da ćete odavde ponijeti najljepše uspomene, da će vas planirane aktivnosti učiniti boljim i odgovornijim članovima društva, da ćete biti bogatiji za nova prijateljstva i svakako poželjeti ponovo doći - kazao je gradonačelnik Ćatić obraćajući se učesnicima kampa.

Kamp se održava se u organizaciji Odreda izviđača "Neretva„  Konjic i“ Stari Grad „ Mostar, a u njegovom radu učestvuju i članovi Odreda izviđača „ 22. April „ Banja Luka. Interetnički kamp BRIDGE kroz dva ciklusa okupit će oko 100 učesnika, a cilj njegovog održavanja je povezivanje mladih i djece u aktivnostima koje su korisne za proces socijalizacije, tolerancije i podizanja ekološke svijesti kroz radionice i ljetne radosti na plaži Boračko jezero, izlet na rijeci Neretvi, te bogat program sticanja izviđačkih vještina i znanja,  igru i zabavu.

Gradonačelnik Ćatić je osim posjete Boračkom jezeru uoči održavanja kampa sa predstavnicima UNDP-a, nakon zvaničnog otvaranja i druženja sa učesnicima, posjetio i  kamp izviđača iz Zenice na Boračkom jezeru, gdje se susreo sa predstavnicima ove organizacije, koja svakog ljeta okuplja značajan broj mladih u svom taboru.

Prijem za šampione Prve lige Federacije BiH, članove Fudbalskog kluba Igman

Danas je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić upriličio prijem za članove Fudbalskog kluba Igman, koji je šampion Prve lige Federacije BiH i koji je osigurao plasman u Premijer Ligu BiH, čestitajući ovom prilikom stručnom štabu, igračima, rukovodstvu kao i navijačima, na postizanju historijskog uspjeha za Grad Konjic.

- Želim na ovaj način ukazati čast i poštovanje ovim momcima koji su zajedno sa upravom Kluba sve Konjičane učinili ponosnim. Ova godina biće upisana zlatnim slovima u historiju Grada Konjica, kada je u pitanju sport i trudit ćemo se da pratimo njihove uspjehe i stvaramo što bolje uslove na nastupe i utakmice. U toku je rekonstrukcija stadiona, što je planirano ovogodišnjim budžetom, a nastojat ćemo i kroz razne programe i projekte sve prateće objekte i sadržaje oko stadiona dići na jedan viši nivo, kako bi zadovoljili sve potrebne kriterije za odigravanje utakmica Premijer lige BiH u našem Konjicu. Sretno u Premijer ligi BiH” poručio je gradonačelnik Ćatić, obraćajući se igračima.

U ime Uprave Fudbalskog kluba Igman na podršci i prijemu zahvalio se član Skupštine Kluba Armin Sarajlić, koji je naglasio kako je Grad Konjic kontinuirano uz Fudbalski klub Igman i da upravo taj način djelovanja, timski i u koordinaciji daje prave rezultate koji omogućavaju napredak. 

- Drago na mi je da smo ovdje, da smo svojim rezultatima pokazali da smo najbolji ambasadori našeg grada, kako u BiH tako i šire. U toku su intenzivne pripreme za nastup u Premijer ligi BiH i nadam se da će svi uslovi za odigravanje utakmica u Konjicu uskoro biti stvoreni zajedničkim snagama svih nas ovdje, jer nam je cilj što prije zaigrati pred svojom publikom i da uz njihovu podršku slavimo pobjede u utakmicama Premijer lige BiH - kazao je šef stručnog štaba FK Igman Adnan Elezović.

- Današnji prijem za nas i druženje je jedna lijepa gesta Grada i gradonačelnika. To nam  mnogo znači i daje podsticaj da radimo, igramo još bolje i jače. Zadovoljan sam zato što smo ostvarili dobar rezultat u sezoni iza nas, jer imamo dobru atmosferu u ekipi i već duži period smo na okupu kao jedno. Dodatna pojačanja se već pomalo uklapaju i mislim da će nam biti mnogo od pomoći u Premijer ligi BiH, kako bi u sezoni koja je pred nama, predstavili u što boljem svjetlu Klub, ali i Grad Konjic - kazao je Senad Kašić kapiten ekipe FK Igman Konjic.

 

Gimnastička takmičenja u povodu obilježavanja Dana grada Konjica

U organizaciji Gimnastičkog kluba ”Zvjezdice” u Sportskoj dvorani Konjic u nedjelju 26.06.2022.g. održano je klupsko takmičenje “2. Zvjezdica kup “ i "Kup prijateljstva Konjic 2022."

Na klupskom takmičenju "2 Zvjezdice kup" nastupila je 51 takmičarka iz Konjica, uzrasta od 5 do 14 godina, koje su se takmičile u kategorijama mlađe kadetkinje-do 7 god, kadetkinje-8 i 9 god, mlađe juniorke-10 do 13 god i juniorke 14 i 15 god.

Na takmičenju "Kup prijateljstva Konjic 2022." nastupilo je 65 takmičarki iz 4 gimnastička kluba "Zvjezdice" Konjic, "Bosna" Sarajevo, "Winner" Zenica i "Make a Move" Mostar.

Takmičenje “Kup prijateljstva Konjic 2022.” bilo je prilika da se mlade bh.gimnastičarke takmiče, posjete Konjic i upoznaju se sa gimnastičarkama iz Konjica, koje vrijedno treniraju uz asistenciju trenera Adnana Džumhura, oživljavajući tako gimnastiku u ovom gradu nakon 45 godina i nižući uspjehe na takmičenjima na kojima nastupaju.

Takmičenja organizovana u čast obilježavanja 640.godišnjice prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima okupio je kako Konjičane tako i goste iz drugih bh.gradova, koji su bodrili takmičarke prilikom prezentacije njihovih sportskih vještina. Takmičenja su održana pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

Počasni građani Grada Konjica Ivar Steinsland i Karstein Bjorg, predstavnici organizacije ANIN Norveška boravili u posjeti Konjicu

Predstavnici organizacije ANIN koja okuplja komunalna preduzeća u Norveškoj posjetili su Grad Konjic, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem i predstavnicima Udruženja ANIN Balkan, kako bi definisali naredne korake u sklopu saradnje na polju unaprijeđenja komunalne infrastrukture.

Predstavnik Anin Norveška Ivar Steinsland zahvalio se na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji Sund Komune i Grada Konjica, koja je rezultirala brojnim projektima koji su doprinijeli boljim uslovima za rad različitih organizacija u Konjicu, izražavajući nadu da će planirane aktivnosti biti uspješno realizovane i u narednim zajedničkim projektima.

Ivar Steinsland i Karstein Bjorg zahvalili su se na priznanju koje su dobili ove godine u povodu Dana grada Konjica, kada su proglašeni počasnim građanima Konjica, što im, kako su naveli, mnogo znači, jer Konjic osjećaju svojim gradom.

Gradonačelnik Ćatić u povodu Dana grada Konjica upriličio svečani prijem za učenike generacije i nagrađene učenike na kantonalnim, federalnim i internacionalnim takmičenjima i njihove mentore

 

Danas je u povodu Dana grada Konjica gradonačelnik Osman Ćatić sa saradnicima upriličio svečani prijem za učenike generacije osnovnih škola i Srednje škole Konjic, nagrađene učenike na kantonalnim, federalnim i internacionalnim  takmičenjima i njihove mentore, kao i najuspješnije učenike osnovnih i srednjih škola na literarnom konkursu raspisanom u povodu Dana grada Konjica pod nazivom  “Svome gradu za rođendan, perom ispisujem ljubav”.

- Posebna mi čast i zadovoljstvo biti u društvu mladih obrazovanih ljudi, koji svojim uspjesima pokazuju da ovaj grad ima vrijedne i marljive učenike, koji svojim znanjem staju rame uz rame uz mlade koji nižu uspjehe iz većih gradova i sredina, pronoseći tako ime Konjica daleko u svijet. Iza svakog uspjeha su sati i sati truda, zalaganja, odricanja, zato vam čestitam na vašoj upornosti i požrtvovanosti, koja je rezultirala vašim uspjesima. Želim da vam vodilje u životu budu vaše ideje, vaša spremnost da se svojim vrijednostima nametnete tamo gdje smatrate da je vaše mjesto. Grad Konjic je tu da vas maksimalno podrži na vašem putu uspjeha kroz stipendiranje, nagrađivanje, omogućavanje vašeg usavršavanja. Iskoristite svoju mladost i trudite se od sebe dati ono najbolje. Želim vam mnogo sreće u vašim budućim obrazovnim koracima - kazao je gradonačelnik Ćatić obraćajuči se učenicima ovom prilikom.  

Učenicima generacije u školskoj 2021/2022.g, najuspješnijim na kantonalnim, federalnim i internacionalnim takmičenjima, te najuspješnijim na raspisanom literarnom konkursu ovom prilikom uručene su novčane nagrade i knjige. Grad Konjic ovom prilikom zahvalio se i mentorima na nesebičnom radu sa učenicima i podršci u postizanju njihovih uspjeha.

U ime učenika generacije i svih nagrađenih učenika Gradu Konjicu i gradonačelniku Ćatiću  za gostoprimstvo i pažnju zahvalila se učenica generacije Srednje škole Konjic Belma Pirija. – Lijep je osjećaj znati da se naš trud uvažava i cijeni, zadovoljstvo mi je nositi tutulu učenice generacije – kazala je Belma Pirija, zahvaljujući se ovom prilikom i profesorima na trudu tokom njihovog školovanja.

Tokom prijema naglašeno je da će od naredne školske godine Grad Konjic osim za učenike generacije Srednje škole Konjic, obezbjediti  stipendije i za učenike generacije osnovnih škola.

Svečanosti koja je održana u Kino sali Narodnog univerziteta uz učenike su prisustvovali mentori i direktori obrazovnih ustanova, a svojim nastupom svečanost su uljepšali učenici Osnovne muzičke škole s pravom javnosti “Rezonanca”.

Gradonačelnik Ćatić bio gost projekta "Škola aktivnih građana i sistemske promjene u nastavi građanskog obrazovanja u BiH", koja je održana u Konjicu u organizaciji Udruženja izbornih zvaničnika u BiH

U Konjicu je proteklih dana u organizaciji Udruženja izbornih zvaničnika u BiH održana III ljetna škola u sklopu projekta "Škola aktivnih građana i sistemske promjene u nastavi građanskog obrazovanja u BiH, kojoj je kao gost prisustvovao gradonačelnik Konjica Osman Ćatić učestvujući u sadržaju nazvanom “Kafa sa gradonačelnikom “.

- U okviru naših aktivnosti imali smo čast da ugostimo gradonačelnika Konjica gospodina Osmana Ćatića. Naši polaznici učenici i profesori iz srednjih škola iz Bosne i Hercegovine i mi kao organizatori uživali smo u pričama gradonačelnika o Gradu Konjicu, mladima, zapošljavanju, nadležnostima i novim projektima. Gradonačelnik je podjelio svoje iskustvo kako je kao najmlađi općinski vijećnik došao i do viših nivoa vlasti, te kandidature za gradonačelnika Konjica. Zahvalni smo na učešću u našim aktivnostima i susretljivosti gospodina Ćatića – kazao je Ernes Jusović, izvršni direktor Udruženja izbornih zvaničnika u BiH.

Projekat se realizuje u saradnji sa partnerskom organizacijom Agora Central Europe, a sve uz finansijsku podršku Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic kroz Transition program.

Boračko jezero u susret ljetnoj turističkoj sezoni obogaćeno nizom novih sadržaja

Boračko jezero u susret ljetnoj turističkoj sezoni obogaćeno nizom novih sadržaja, obezbjeđenim kroz projekat VIA DINARICA, koji su finansirali USAID i Italijanska razvojna agencija, a realizovali i sufinansirali Grad Konjic i UNDP.

S ciljem stvaranja što kvalitetnijih uslova za višednevni boravak domaćih i stranih gostiju na području Konjica, te unaprijeđenja uslova za boravak u prirodi, Grad Konjic i UNDP su kroz projekat VIA DINARICA svima koji posjete ovog ljeta Boračko jezero obezbjedili niz novih sadržaja.

Projekat je završen prije nekoliko mjeseci, a danas je u tu čast upriličeno svečano otkrivanje info table, koja će gostima ponuditi sve bitne informacije o sadržajima Boračkog jezera i njegove okoline, što su učinili gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i Božena Kaltak, menadžerica UNDP-ovog programa u Hercegovini.

U sklopu projekta završeni su radovi na uređenju pristupnih puteva, pješačke staze, te postavljene klupe i kante za otpatke, postavljen je i montažni ponton za lakši pristup kupačima, a ono što će uslijediti u narednom periodu jesu aktivnosti na uređenju dijela javne rasvjete, što se realizuje kroz druge projekte.

U okviru projekta VIA DINARICA obezbjeđeni su i bolji uslovi za posjetu i boravak planinara na Prenju, podržavajući aktivnosti Planinarskog društva “Borašnica” na obilježavanju i uređenju planinarskih staza kroz nabavku potrebnih materijala i opreme za te aktivnosti. Projektom su podržana i dva manja projekta unaprijeđenja turističke ponude, te dva projekta za razvoj i promociju domaćih turističkih proizvoda.

U povodu Dana grada Konjica promovisana deseta knjiga autora Bajre Perve

Zavičajno udruženje za zaštitu kulturno historijskih spomenika i kulturnog naslijeđa SIN Neretvica u srijedu uvečer je u povodu Dana grada Konjica u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta priredilo promociju knjige humoreski autora Bajre Perve. Knjiga koja nosi naslov "Nuragin konkurs za hanumu" privukla je pažnju konjičke publike, a o ovom desetom književnom djelu Bajre Perve govorili su promotori Ahmed Alibašić i Smaila Gabela. Publika je kroz interakciju sa autorom imala priliku upoznati se sa nastankom zbirke humoreski i namjerom autora da kroz ovaj književni žanr na zanimljiv način progovori o zbilji bh. društva i potrebi vraćanju pravim vrijednostima.

 

Obnovljeni teren Partizanovog igrališta svečano pušten na korištenje u povodu Dana grada Konjica

Danas je na svečan način ozvaničen završetak radova na obnovi terena na Poslovno sportskom centru “Partizanovo”. Svečanim činom presjecanja vrpce koji su obavili gradonačelnik Osman Ćatić i kapiteni najtrofejnijih konjičkih fudbalskih i košarkaških klubova, koji u posljednje vrijeme nižu sportske uspjehe, Senad Kašić, Aid Kudra, Najra Voloder i Haris Hasagić, djeci, mladima i rekreativcima na korištenje je predat moderno uređen teren Partizanovog igrališta, koji omogućava održavanje različitih sportskih i zabavnih sadržaja.

Tokom svečanosti održan je Turnir u fudbalu za dječake 2011.godište i košarkaški turnir, te bogat program dječijih vrtića “Zulejha Begeta” i “Happy Kids” koji su na ovaj način svim Konjičanima čestitali 640.godišnjicu od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima.

 

Izložba slika polaznika Likovne škole "Zuko i Lazo"

Bošnjačka zajednica kulture Općinsko društvo Konjic i Udruženje za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Konjic obilježavajući 640 godina od prvog pisanog traga o naseljenom mjestu Konjic, organizovali su izložbu slika polaznika Likovne slike "Zuko i Lazo'' koju vodi akademski slikar, prof.Vedat Mujak. Izložba koja je postavljena u Galeriji Narodnog univerziteta privukla je pažnju velikog broja Konjičana svih generacija, koji su uživali u djelima koja su s mnogo ljubavi i truda, stvarali u protekloj godini polaznici Likovne škole "Zuko i Lazo''. Škola je kroz svoj dosadašnji rad, bila dobra polazna osnova za više konjičkih akademskih slikara, koji su upravo uz pomoć prof. Mujaka učili osnove likovne umjetnosti, zavoljeli je i izabrali kao svoj poziv. Izložba je organizovana uz podršku Grada Konjica.

“Mirisi konjičke sofre” u povodu Dana grada Konjica

U sklopu obilježavanja Dana grada Konjica Udruženje žena “NERA” na Dan grada, na platou pored male fontane priredilo je zanimljiv sadržaj pod nazivom “Mirisi konjičke sofre”, sa bogatom gastro ponudom i predstavljenjem rukotvorina vrijednih Konjičanki.

U povodu Dana grada Konjica proglašeni najuspješniji u ekološkoj akciji Majska ruža Radio Konjica

U povodu obilježavanja Dana grada Konjica Radio Konjic je na Dan grada upriličio svečanost, tokom koje su u programu uživo proglašeni najuspješniji u ekološkoj akciji Majska ruža, koju već gotovo dvije decenije Radio Konjic i firma Rukotvorine uspješno realizuju uz pokroviteljstvo Grada Konjica. Nagrada Majska ruža 2022.godine pripala je Ameli i Miralemu Maciću. Dobitnici Nagrade za najljepši vrt su Ibro i Meho Hero. Nagradu za najljepši balkon dobili su Alma i Meho Arnaut. Ovogodišnja nagrada za najljepše uređen ugostiteljski objekat dodijeljena je Caffe - u Mjuzikl, vlasnika Amira Velagića.

Planinarski pohod na izvor Neretvice i planinu Zec

U organizaciji planinarske sekcije Neretvica i udruženja SIN Neretvica proteklog vikenda održan je planinarski pohod do izvora rijeke Neretvice i Zec planine. U planinarskom pohodu organizovanom u povodu obilježavanja Dana grada Konjica učestvovalo je 10 planinara Planinarske sekcije Neretvica i Planinarskog društva Borašnica, koji su na ovaj način iskazali svoju podršku novoosnovanoj Planinarskoj sekciji Neretvica. U narednom periodu planirane su zajednicke aktivnosti i projekti na označavanju planinarskih staza i promociji prirodnih vrijednosti Grada Konjica.

Turnir u basketu 3x3 u povodu Dana grada Konjica

Tokom vikenda  u okviru manifestacije Dani grada Konjica Udruženje "Progres3x3" organizovalo je turnir u basketu "3×3”. Na ovom turniru u kategoriji seniora takmičilo se devet ekipa iz Bosne i Hercegovine, a pobjednički tim je "Bariba" iz Sarajeva. Najbolji izvođač šuteva za tri poena kod seniora je bio Emad Nezirić. Pobjednička ekipa u kategoriji juniora je ekipa Restoran Viva Jablanice.

Među juniorima najbolji izvođač "trica" je Marko Malekinušić iz Prozora-Rame. Turnir se igrao na Partizanovom igralištu i privukao je veliki broj ljubitelja basketa svih generacija.

 

U povodu Dana grada Konjica održana NERETVA MEDIA REGATA

U okviru obilježavanja Dana grada Konjica tokom vikenda u Konjicu je u organizaciji Udruženja "Zelena rijeka" održana 7.NERETVA MEDIA REGATA koja je okupila ekipe iz 28 bh.medija. NERETVA MEDIA REGATA i ove je godine novinarskim ekipama pružila jedinstven ugođaj da kroz vlastiti doživljaj raftinga, Neretve i njenog kanjona, ispričaju priču o najpoznatijem turističkom proizvodu Grada Konjica, koji svake godine privlači turiste iz raznih krajeva svijeta.

Pobjednici ovogodišnje regate su ekipe iz TNT radija, Drukčijeg radija i N1 TV. Regata je organizovana uz podršku Grada Konjica, Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic i Agencije Prvi korak Konjic.

„Budućnost poljoprivrede ostaje ljudima koji razumiju i prihvataju promjene u službi razvoja" poruka je današnje konferencije o poljoprivredi koja je održana u Konjic

Budućnost poljoprivrede ostaje ljudima koji razumiju i prihvataju promjene u službi razvoja, te onima koji su spremni neprestano učiti i ulagati u nova znanja i vještine“ - poruka je današnje konferencije o poljoprivredi koja je pod nazivom „Poljoprivreda i ruralni razvoj u HNK- promjene, inovacije, održivost“ održana u Konjicu

 
U organizaciji Vlade Hercegovačko - neretvanskog kantona, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Grada Konjica i Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic danas je u Konjicu održana Konferencija o poljoprivredi – Konjic 2022 pod nazivom „Poljoprivreda i ruralni razvoj u HNK- promjene, inovacije, održivost“, čiji je cilj bio približiti načine za rast i razvoj, kako proizvođačima tako i potrošačima, te pružiti različite oblike podrške i otvaranja potencijala HNK poljoprivrednoj zajednici, kako bi poljoprivredu učinili konkurentnom i održivom. Konferencija je održana u sklopu Dana grada Konjica, obilježavanja 640 godina od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima.
Uvodničari na konferenciji su bili Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica, Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK i Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic.
Kroz pet panela govorilo se o brendiranju i zaštiti proizvoda, udruživanju poljoprivrednih proizvođača i stvaranje prepoznatljivog proizvoda, povezivanje poljoprivrede i turizma i Strategiji ruralnog razvoja HNK-a. Panelisti su bili Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, prof. dr.sc. Elma Temim, dekanica Agromediteranskog fakulteta, Univerziteta Džemal Bijedić, Mostar, dr.sc. Damir Jerković, predsjednik Kantonalnog odbora za razvoj, doc. dr.sc. Perica Bulić, direktor Zavoda za poljoprivrednu i savjetodavnu službu i zaštitu bilja, i doc.dr. sc. Alisa Hadžiabulić, docent na Agromediteranskom fakultetu, Univerzitet Džemal Bijedić, Mostar.
Tokom konferencije posebno je bilo riječi o izazovima sa kojima se poljoprivreda i privreda uopće, suočavaju kao posljedicama pandemije i rata na Istoku Evrope i kako ih prevazići.
 
Zaključci današnje konferencije su:
1. Problem pandemije i rata na Istoku Evrope, jačih i većih razmjera je blisko vezan sa situacijom koja je zadesila poljoprivrednu proizvodnju i poljoprivredne proizvođače na našim područjima, čime se zahtijeva hitna, bliska i djelotvorna saradnja na svim državnim, entitetskim i kantonalnim nivoima, a možda čak i regionalna saradnja u kontroli i zaštiti poljoprivredne proizvodnje na našim područjima. Zbog toga je od ključne važnosti povezanost svih nivoa vlasti i nadležnosti.
2. Proširivanje znanja i vještina o digitalizaciji u poljoprivrednoj proizvodnji, provođenjem poljoprivredne politike i ostalih potrebnih politika prilagođavanja u poljoprivredi, zaštita domaće poljoprivrede, zaštite životne okoline, od velike je važnosti za prevenciju i pripravnost za dobre poljoprivredne prakse i dobru poljoprivrednu zakonsku regulativu.
3. Efektivnije i djelotvornije koordiniranje između nadležnih institucija za poljoprivredu i usklađivanja propisa treba biti u fokusu zalaganja kantona i općina/gradova.
4. Konkretnija područja saradnje između kantonalnih i viših nivoa vlasti u prevenciji i pripravnosti za negativne posljedice u poljoprivredi, zajednička izgradnja operativnih kapaciteta, obučavanje, vježbe i zajednička evaluacija mjera, kroz komisije i druge relevantne organe .
5. Institucije učesnice konferencije će u skladu sa zaključcima interno razmatrati preporuke o rizicima u poljoprivredi, zatim iste dostaviti Ministarstvu na razmatranje, i uređivanje u saradnji sa su-organizatorima. U domeni maksimuma dobre, bolje i potpune odgovornosti institucija uz raspoloživost resursa i financijskih sredstava preporuke će biti dostavljene organima za provođenje odluka i kao takve će biti objavljene javnosti.

 

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago danas u posjeti Konjicu

Danas je predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago posjetio Grad Konjic gdje se sastao na gradonačelnikom Osmanom Ćatićem. Današnja posjeta bila je prilika da predsjedavajući Skupštine HNK Špago u povodu Dana grada Konjica gradonačelniku i Konjičanima čestita Dane grada i poželi nastavak uspješnih aktivnosti na gradnji lokalne zajednice, u cilju boljih i kvalitetnih uslova za život i djelovanje.  

Gradonačelnik Ćatić zahvalio se na posjeti i saradnji koju Grad Konjic ostvaruje sa predsjedavajućim i Skupštinom Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Radio-televizija Konjic obilježila 30 godina rada

Svečanom akademijom održanom u Kongresnom centru Garden City sinoć je RTV Konjic obilježila značajan jubilej, 30 godina rada i druženja sa Konjičanima. Na Svečanoj akademiji gradonačelnik Konjica Osman Ćatić čestitao je ovom lokalnom mediju, njegovim zaposlenicima i menadžmentu na predanom i uspješnom radu, te poželio da godine koje slijede budu ispunjene novim uspjesima, kao i projektima i programima, koji će biti u skladu sa potrebama modernog čovjeka i na dobrobit svih Konjičana. Direktorica RTV Konjic Amila Habibija ovom prilikom uručila je zahvalnicu Gradu Konjicu za dugogodišnju podršku radu ovog medija. Tokom svečanosti kroz video zapise evocirane su uspomene na početke djelovanja RTV Konjic i sve ljude koji su utkali dio sebe u njen razvoj.

Goran Božović potpredsjednik Opštine Tivat iz Crne Gore u posjeti Konjicu

Nastavljajući saradnju između Tivta i Konjica, koja se kroz status bratskih općina njeguje više od pet decenija, gradonačelnik Osman Ćatić u povodu Dana grada Konjica ugostio je potpredsjednika Opštine Tivat Gorana Božovića.

-Čast mi je da sam ovim povodom u Konjicu i da Konjičanima mogu čestitati i dobivanje statusa Grada. Gradskoj upravi čestitam na svemu učinjenom za svoju lokalnu zajednicu i želim da nastave posvećeno da rade na dobrobit građana - kazao je Božović, naglašavajući kako je posjeta u čast Dana Grada Konjica prilika i da se dogovore zajedničke aktivnosti na različitim poljima djelovanja, koje Grad Konjic i Opštinu Tivat snažno povezuju, a to su kultura, sport, turizam.

- Ove godine naši fudbalski klubovi iz Tivta i Konjica ulaze u najviši rang takmičenja u našim državama, imamo festivale teatra i folklora, imamo velike turističke potencijale, što nam daje velike mogućnosti da našu saradnju u budućnosti produbimo i obogatimo - naglasio je potpredsjednik Opštine Tivat Goran Božović.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović danas u povodu Dana grada Konjica posjetio Konjic

U povodu Dana grada Konjica danas je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, posjetio Konjic gdje je učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju na Trgu državnosti Alija Izetbegović  odao počast Konjičanima koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine.

- Želim da se sjetimo svih ljudi koji su svojom hrabrošću, srcem i tijelima odbranili ovaj grad i Bosnu i Hercegovinu. Gradu Konjicu želim da se nastavi razvijati ovim tempom, jer se jako brzo razvija, broj zaposlenih je zadovoljavajući, popravlja se sve ono što je bilo porušeno, mladi ljudi ostaju u Konjicu. Ovo su dobri pokazatelji da Konjic ima dobrog gradonačelnika, rukovodioce, ima fabrike i sve to budi optimizam - kazao je Izetbegović koji je ovom prilikom Konjičanima čestitao 16.juni Dan grada Konjica.

 

Na svečan način danas obilježena 640.godišnjica od prvog pisanog traga o Konjicu

Obilaskom šehidskih mezarja i spomen obilježja, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti svima koji su svoje živote dali za odbranu Konjica i Bosne i Hercegovine kroz dugogodišnju historiju, te Svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj su uručena javna priznanja, danas je Grad Konjic obilježio 16.juni Dan grada Konjica.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća nakon obraćanja gradonačelnika Osmana Ćatića, koji čestitajući Dan grada Konjica, podsjetio na historijski značaj i kontinuitet postojanja i djelovanja Konjica kao zajednice, uručena su javna priznanja Grada Konjica za 2022.godinu.

Povelje sa zlatnim grbom Grada Konjica za posebne zasluge i doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine od agresije dodjeljene su posthumno Jasminu Guski i Osmanu Habibiji.

Dobitnici Povelje za zlatnih grbom Grada Konjica za svoj nesebičan angažman u raznim oblastima djelovanja koji doprinose razvoju i promociji Grada Konjica su : Senadin Dino Begtašević, Dino Kasalo, Jasminka Džumhur, kompanije TN Bosnia, Graewe Tadiv, Eurosjaj, Radio-televizija Konjic. Dobitnik Plakete sa zlatnim grbom Grada Konjica je Kulturno umjetničko udruženje Sejfullah Konjic.

Priznanje “Počasni građanin”Grada Konjica za 2022.g. dobili su Karstein Bjoerge i Ivar Steinsland, predstavnici  Komune Sund iz Norveške sa kojom Konjic njeguje dugogodišnju uspješnu saradnju.  

Zahvalnice sa zlatnim grbom Grada Konjica u povodu dana grada Konjica dodjeljene su Ismetu Pačarizu posthumno, Samiru Bilanoviću Ujetu posthumno; Miralemu Šbiću Miki posthumno i Elvedini Dini Alić.

U sklopu obilježavanja Dana grada Konjica koji su počeli sportskim i kulturnim događajima, Festivalom glumca BiH, koji je sinoć svečano zatvoren, danas  su organizovane I druge aktivnosti.  Udruženje žena “NERA” na  platou pored male fontane priredilo je zanimljiv sadržaj pod nazivom “Mirisi konjičke sofre”, sa bogatom gastro ponudom i predstavljenjem rukotvorina vrijednih Konjičanki, a u organizaciji Udruženja za zaštitu kulturno- historijskog naslijeđa Konjic i BZK Preporod Konjic priređena je i  izložba slika polaznika Likovne škole “Zuko i Lazo” u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic.  

 

Čestitka u povodu 16.juna Dana grada Konjica

U povodu 16.juna Dana grada Konjica gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Gradskog vijeća Konjic Kenan Greda uputili su čestitku građanima u kojoj se navodi :

Poštovane Konjičanke i poštovani Konjičani,

U povodu 16.juna Dana grada Konjica upućujemo vam iskrene čestitke, uz želje za mnogo zdravlja, sreće i uspjeha.

Ponosni smo i sretni  što su dani kojima obilježavamo 640 godina od prvog pisanog traga o Konjicu uljepšani sadržajima i aktivnostima u kojima učestvuju naši mladi sugrađani, koji na svoj način, predstavljajući svoje talente i uspjehe pune gradske ulice i pozornice, koje odišu mladošću i ljepotom.

Čestitamo svima koji su svojim ličnim i kolektivnim angažmanom ostvarili uspjehe na polju obrazovanja, kulture, sporta i drugim poljima, predstavaljajući Konjic na najbolji mogući način u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Radujemo se tim uspjesima i u to ime želimo da stvaramo što bolje uslove za postizanje novih, gradeći zajedničkim snagama ljepšu i prosperitetniju budućnost Bosne i Hercegovine i Grada Konjica

Čestitke u povodu 16.juna upućujemo svim Konjičanima koji rodni grad doživljavaju svojim bez obzira gdje živjeli danas.

Neka nam Dani grada Konjica i u budućnosti budu prilika da slavimo uspjeh, slavimo sklapanje novih ugovora, novih razvojnih projekata, koji će našu lokalnu zajednicu, ali i Bosnu i Hercegovinu u cjelini, učiniti još kvalitetnijim i boljim mjestom za život i poslovanje.

 

 

                                                                                   

Održana 16.sjednica Gradskog vijeća Konjic

U srijedu 15.06.2022.godine održana je 16. redovnu sjednicu Gradskog vijeća Konjic sa sljedećim dnevnim redom:
1. Zapisnik sa 14. (četrnaeste) redovne sjednice Općinskog vijeća Konjic;
2. Zapisnik sa 15. (petnaeste) redovne sjednice Općinskog vijeća Konjic;
3. Prijedlog Odluke o pečatu Grada Konjic;
4. Prijedlog Odluke o izvršenju budžeta Općine Konjic za 2021.godinu;
5. Prijedlog Odluke o dodjeli općinskih javnih priznanja;
6. Prijedlog Odluke o radnom vremenu u organima Općine Konjic;
7. Prijedlog Odluke o privremenom prenosu prava korištenja radne mašine sa općine Konjic nas JKP“Standard“ d.o.o.Konjic;
8. Prijedlog Odluke odavanju ovlaštenja za potpisivanje raskida kupoprodajnog ugovora prodaje zemljišta i poslovnog objekta „Gradac“;
9. Prijedlog Odluke o davanju na upravljanje i korištenje zemljišta i poslovnog objekta „Gradac“
10. Prijedlog Odluke o prodaji suvlasničkog dijela nekretnina;
11. Prijedlog Odluke o odobrenju novčanih sredstava;
12. Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog oglasa za imenovanje školskog odbora JU Osnovna škola „Glavatičevo“Glavatičevo
13. Javni oglas za imenovanje školskog odbora JU Osnovna škola „Glavatičevo“Glavatičevo
14. Prijedlog Odluke o uspostavi registra budžetskih korisnika Općine Konjic;
15. Zaključak Općinskog vijeća Konjic;
16. Rješenje o razrješenju v.d. direktora Centra za ribarstvo “Neretva” d.o.o. Konjic;
17. Rješenje o imenovanju v.d. direktora Centra za ribarstvo “Neretva” d.o.o. Konjic;
18. Prijedlog Odluke o usvajanju izvještaja Centar za socijalni rad u Konjic za 2021. godinu;
19. Odluka o usvajanju dokumenta okvirnog budžeta Općine Konjic za period 2023.-2025.godine (informacija)
20. Izvršenje Budžeta Općine Konjic za 01.01.-31.03.2022.godine (informacija)
21. Pitanja i odgovori.

Danas u Konjicu bazar kreativnosti pod nazivom “Gradu s ljubavlju” u organizaciji Udruženja” Žena za ženu” Konjic

U povodu Dana grada Konjica 16.juna Udruženje “Žena za ženu” Konjic danas je na platou pored male fontane organizovalo bazar kreativnosti pod nazivom "Gradu s ljubavlju". Tokom bazara predstavljeni su proizvodi sa vezenim motivima Kamene ćuprije i Neretve, unikatni ručno rađeni suveniri, ručno rađeni nakit i ukrasni predmeti. Svoje kreativne radove predstavile su članice udruženja Naila Lela Habibija i Elma Sultanić, a predsjednica Udruženja Lejla Halilović predstavila je proizvode koje Udruženje izrađuje u sklopu aktivnosti pod nazivom “Grad u vezu”.

 

U Konjicu potpisana dva ugovora za subvencionirana finansiranja - Uz prethodnih 11 miliona KM, ukupna podrška za privrednike i građane Konjica iznosi 16 miliona KM

BBI Banka i Grad Konjic osigurali dodatnih 5 miliona KM za mlade, privredna društva i obrtnike

U Konjicu su  danas potpisani ugovori o poslovnoj saradnji između Grada Konjica i Bosna Bank International d.d. Sarajevo, za projekte povoljnog finansiranja mladih do 40 godina sa područja Konjica koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, kao i za obrtnike i privredna društava koji se bave poljoprivrednom djelatnošću na području Grada Konjica.

Grad Konjic je izdvojio 200.000 KM za subvencioniranje profitne marže, dok je BBI banka obezbjedila sredstva u iznosu od 5.000.000,00 KM.

 „Ove nove subvencionirane linije dio su mjera naše administracije da mladima sa područja Konjica omogućimo da budu vlasnici stana ili kuće, a našim privrednicima da dobiju finansijska sredstva po izuzetno povoljnim uslovima za finansiranje svojih poslovnih aktivnosti. Ranije je potpisan ugovor sa BBI bankom o subvenciji profitne marže finansiranja privrednih društava, vrijedan 11 miliona KM, tako da su ukupno dostupna sredstva preko 16 miliona KM za podršku našoj privredi i građanima. Grad Konjic je za ove namjene izdvojio ukupno 500.000 KM.“ - kazao je gradonačelnik Konjica g. Osman Ćatić i pozvao zainteresovane da se na vrijeme prijave i apliciraju za sredstva.

Pravo učešća za subvenciju profitne marže imaju mladi od 18 do 40 godina starosti za kupovinu novoizgrađenog ili stana u izgradnji, kao i kupovine kuće u izgradnji ili potpuno nove gradnje kuće, uz subvencioniranje profitne marže od strane Grada Konjica za cijeli period otplate stambenog finansiranja, čiji iznos ne prelazi 100.000,00 KM i čiji rok otplate nije duži od 20 godina.

 „Zadovoljstvo mi je što danas ispred BBI banke prisustvujem svečanom potpisivanju ova dva ugovora koji će mladima iz Konjica olakšati put do kupovine stana ili kuće, te pomoći obrtnicima i privrednim društvima koji žele finansirati svoje poslovne aktivnosti u oblasti poljoprivrede.“ – izjavila je Azra Hadžiomeragić, član Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo. Naglašavajući kako je riječ o finansiranjima po izuzetno povoljnim uslovima, Hadžiomeragić je istakla kako je BBI banka za projekat za mlade Konjica izdvojila 3 miliona KM, a za finansiranja obrtnika i privrednih društava dodatnih 2 miliona KM.

Obrtnici i privredna društva koji se bave poljoprivrednom aktivnošću, a imaju sjedište na području Konjica, moći će aplicirati za finansijska sredstva u BBI banci, koja će također biti subvencionirana od strane Grada Konjica. Maksimalan iznos odobrenih finansiranja za jedno privredno društvo iznosi 500.000,00 KM, a za obrtnike do 100.000,00 KM. U izuzetnim slučajevima Grad Konjic može dati saglasnost na veće iznose finansiranja. Finansiranja su sa rokom otplate do 48 mjeseci uz profitnu maržu do 3,99 % i uz mogućnost grace perioda do 6 (šest) mjeseci.

Javni poziv za prijavu će biti raspisan i objavljen u narednih 10 dana na službenim web stranicama Grada Konjica i BBI banke, u kojem će biti definisani svi uslovi za prijavu i detalji načina apliciranja.

 

 

U povodu Dana grada Konjica večeras promovisana knjiga "Sjećanja sa Rakitnice"

U povodu obilježavanja 640 godina od prvog pisanog traga o Konjicu Bošnjačka zajednica kulture Preporod Općinsko društvo Konjic večeras je organizovalo promociju knjige "Sjećanje sa Rakitnice" autora Kenana Husremovića.
O knjizi je tokom promocije uz autora govorio i poznati bh.planinar Braco Babić. Knjiga “Sjećanja sa Rakitnice" na zanimljiv način kroz obilje fotografija i priče autora svim ljubiteljima prirode i planinarenja, predstavlja dragulje koje kanjon Rakitnice i područje Zabjelašnice kriju. U ovom sadržaju Dana grada Konjica, koji je ponudio i kraće filmove i slajdove o prirodnim i kulturnim vrijednostima, kao i tradiciji i običajima ovog kraja, uživali su brojni Konjičani.
Priključi se za RSS feed

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi