Arheološki spomenici u parku na Vardi

Od toga je osam nadgrobnih spomenika iz antičkog i 5 stećaka iz srednjovjekovnog perioda i jedan nišan prelaznog oblika iz ranog doba osmanske vladavine.
Svi spomenici su sa lokaliteta u Lisičićima i Ostrošcu, tj. sa područja koja su potopljena izgradnjom brane u Jablanici i nastankom Jablaničkog jezera. U području između Konjica i Jablanice, rekognosciranjima koja je obavio K.Patsch krajem XIX stoljeća i iskopavanjima prije potapanja 1952-1954.godine, konstatovana je gusta naseljenost ovog kraja u antičko doba.
Antički lokaliteti su konstatovani u Konjicu, Orahovici, Čelebićima, Lisičićima, Ostrošcu i Ribićima. U Lisičićima su otkriveni ostaci tri vile, jedne veće provincijalne i dvije manje. Iznad naselja u Lisičićima, na lokalitetu Vratnica, otkriven je mitreum, datiran u 3. stoljeće. Godine 1952. i 1953. preduzeti su veći arheološki radovi na području koje je kasnije potopljeno Jablaničkim jezerom. Poslije istražnih radova nekoliko spomenika iz Lisičića i Ostrošca, u svrhu zaštite, preneseno je u Konjic i postavljeno ispred Repovačke džamije.
Na današnju lokaciju spomenici su preneseni 1978.godine i danas je to Konjički lapidarij. Jedan od tih stećaka sa izuzetnim estetskim kvalitetima, zbog svoje ljepote i vrijednosti ukrašavao je paviljon bivše Jugoslavije na svjetskoj izložbi u Montrealu 1967.godine. Inače, posebnu vrijednost imaju natpisi na stećcima kojih, istina, nema mnogo, ali imaju zanimljive sadržaje.
U martu 2006. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Arheološke spomenike u sklopu parka na Vardi ispod Društvenog doma u Konjicu proglasila je nacionalnim spomenikom.

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi