Dani dijaspore “Konjic u srcu BiH” obogaćeni izložbom “Bosanski jezik” Centra za dijasporu” Mreža”

Dani dijaspore “Konjic u srcu BiH” obogaćeni izložbom “Bosanski jezik” Centra za dijasporu” Mreža”

Večeras je u Zavičajnom muzeju u Konjicu otvorena izložba “Bosanski jezik” koju je u okviru manifestacije Dani dijaspore “Konjic u srcu BiH“ organizovao” Centar za dijasporu “Mreža” u saradnji sa Narodnim univerzitetom Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

Ovaj sadržaj Konjičkog kulturnog ljeta otvorio je predsjednik Centra za dijasporu 'Mreža' Adis Tanović, koji je naglasio kako se na ovaj način želi ukazati na važnost očuvanja bosanskog jezika i njegov historijski kontinuitet.

-Izložbu je radila grupa autora, koja se posvetila istraživanju. Riječ je o izuzetno vrijedoj dokumentaciji koju smo pretočili u izložbu, a koju smo pronašli u Arhiva BiH i Historijskom arhivu Sarajevo. U želji i namjeri da što više Konjičana svih generacija vidi i posjeti izložbu i upozna se sa vrijednostima našeg jezika, omogućit ćemo da je u narednim danima, ali i sve do oktobra, posjete svi zainteresirani, a posebno djeca i mladi. Radimo i na monografiji bosanskog jezika i nadamo se da ćemo je kada bude gotova predstaviti publici u Konjicu - kazao je Tanović, zahvaljujući na prilici da na ovaj način “Mreža” da svoj doprinos Danima dijaspore u Konjicu.

Prof.dr. Dijana Hadžizukić, u čijem je fokusu profesionalnog djelovanja jezik, posjetila je izložbu i dijeleći utiske o njoj naglasila je kako je riječ o vrijednoj historijskoj građi, sa kojom bi se trebali upoznati svi, spoznajući na taj način kroz dokumente, fakte i navode različitih autora, svu ljepotu i vrijednost bosanskog jezika.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi