Konjički planinari u akciji pošumljavanja – pošumljavanje izvršeno na dijelu lokaliteta Rapti, u podnožju Prenja

Konjički planinari u akciji pošumljavanja – pošumljavanje izvršeno na dijelu lokaliteta Rapti, u podnožju Prenja

Konjički planinari, koji na različite načine nastoje dati svoj doprinos popularizaciji boravka u prirodi i očuvanju prirode, ovog vikenda proveli su akciju pošumljavanja područja oko planinarskog doma “Senad Muhibić- Dundo”, koji se nalazi na lokalitetu Rapti, u podnožju planine Prenj.

Akciju pošumljavanja, tokom koje je pošumljena površina jednog hektara sa oko 2000 sadnica smrče, crnog bora i munike, realizovali su članovi Planinarskog društva “Borašnica” Konjic uz tehničku podršku Grada Konjica i preduzeća “Šumarstvo Prenj”Konjic.

U akciji pošumljavanja učestvovalo je 25 planinara, kojima su se priključili i zaposlenici “Šumarstva Prenj”, kao i članovi Gorske služne spašavanja Stanice Konjic.

-Ovaj vid aktivnosti od velikog je značaja kada je riječ o očuvanju prirode i šumskog fonda. Svi koji su učestvovali u akciji, među kojima su i mlađe generacije naših sugrađana, pokazali su na ovaj način svoju ljubav prema prirodnim vrijednostima koje imamo i koje trebamo čuvati - kazao je Rasim Nuhić, predsjednik Planinarskog društva “Borašnica” Konjic.

-Uz ugodno druženje s planinarima, koji su bili pravi domaćini urađen je zaista dobar posao, čime je oplemenjen postor oko planinarskog doma Rapti - kazao je Fedža Voloder, rukovodilac Službe uzgoja i zaštite u preduzeću “Šumarstvo Prenj” Konjic.

Kako je naglasio Voloder, uz ovu akciju, pošumljavanje na konjičkom području kontinuirano vrši 50 radnika specijalizovanih za ovu vrstu posla. Sadnja će se nastaviti i u narednim danima, sve dok vremenske prilike budu povoljne, odnosno do pojave smrzavanja tla ili snijega.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi