Nastavljeni programi podrške za mlade sa najboljim idejama za pokretanje biznisa – Danas potpisani ugovori sa 8 korisnika u okviru projekta LiNK4StartUps

Nastavljeni programi podrške za mlade sa najboljim idejama za pokretanje biznisa – Danas potpisani ugovori sa 8 korisnika u okviru projekta LiNK4StartUps

Grad Konjic u saradnji sa udruženjem „LiNK“Mostar, u protekle dvije godine realizovao je više različitih ciklusa podrške mladima za pokretanje biznisa. Nastavljajući ovu praksu danas su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić potpisali ugovore sa 8 korisnika sa područja Konjica, čije su biznis ideje nakon provedenih obuka pod nazivom “Pokreni svoj posao” ocijenjene najboljim.

U okviru aktuelnog projekta LiNK4StartUps odabrani su biznisi koji se odnose na uslužne djelatnosti, te tradicionalne zanate.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić čestitajući korisnicima, poželio je uspjeh i sreću, naglašavajući kako će Grad Konjic i u budućnosti biti podrška za razvoj dugoročnih ideja, koje će rezultirati zapošljavanjem većeg broja kako mladih, tako i ranjivih kategorija, kao što su žene, te osobe sa poteškoćama u razvoju.

- Ovo je još jedan u nizu uspješnih projekata koje provodimo zajedno sa Gradskom upravom Konjic, a uz pomoć donatora, za koji je vladao veliki interes. Vrijednost ovih aktivnosti ogleda se u podršci u vidu nabavke osnovnih sredstava za rad, ali i obezbjeđenju doprinosa za korisnike u trajanju od 6 mjeseci, što za njih pokriva Gradska uprava Konjic. U planu je da u narednih godinu dana korisnici imaju i našu mentorsku podršku, te predstavljanje njihovih biznisa javnosti, kako bi došli do što većeg broja kupaca - kazao je predsjednik Udruženja „LiNK“Mostar Tomislav Majić koji je Konjičanima poželio uspjeh u radu.

U ime korisnika Gradskoj upravi Konjic i Udruženju Link zahvalio se dvadesetpetogodišnji Zejd Jazvin, koji planira otvoriti autopraonu i vulkanizersku radnju. – Ovaj projekat mnogo znači nama koji tek pokrećemo posao. Posla ima, nema neke velike konkurencije i nadam se da ću uspjeti, jer mi je želja ostati živjeti i raditi u svom gradu – kazao je Jazvin.

Dvadesetšestogodišnja Konjičanka Amela Zerem odlučila se otvoriti cvjećaru. - Podrška u ovim aktivnostima je izuzetno dragocjena, nadam se da će ova biznis ideja biti uspješna. Prilikom prijave na javni poziv glavni motiv mi je bio bio da ostanem u ovoj zemlji, da uradim nešto za sebe i svoju porodicu, time što ću zaposliti i svoju sestru. Obuke u sklopu projekta su izuzetno značajne i nastojat ćemo zahvaljujući stečenom znanju kvalitetno realizovati biznis ideje.

Projekt se provodi u okviru programa “EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response”, koji financiraju EU i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi