Pozitivni učinci mjera Grada Konjica kada je riječ o usklađivanju obrazovanja sa potrebama tržišta rada i stipendiranju srednjoškolaca – mladi vodoinstalateri uspješno obavljaju praktičnu nastavu i savladavaju vještine ovog sve više traženog zanata

Pozitivni učinci mjera Grada Konjica kada je riječ o usklađivanju obrazovanja sa potrebama tržišta rada i stipendiranju srednjoškolaca – mladi vodoinstalateri uspješno obavljaju praktičnu nastavu i savladavaju vještine ovog sve više traženog zanata

Kao rezultat mjera koje Grad Konjic provodi u protekle dvije godine, čiji je cilj stvoriti radnu snagu koja je konkurentna na tržištu rada, u Srednjoj školi Konjic se obrazuju mladi Konjičani za zanimanje plinski i vodoinstalater, stvarajući dugoročno dobru bazu za zadovoljavanje potreba za ovom vrstom obrazovanih majstora u Konjicu.

U vremenu kada brojni zanati izumiru Grad Konjic je primjer dobre prakse na ovom planu. Mladi Konjičani koji su se opredjelili za ovo zanimanje kroz praktičan rad i stručnu pomoć zaposlenika JKP Vodovod i kanalizacija Konjic savladavaju potrebne vještine i usvajaju znanje kako bi u budućnosti mogli odgovoriti svim potrebama i zadacima koje ovo zanimanje nosi.

- Cilj je učenike osposobiti da nakon završene škole imaju kvalitetno i upotrebljivo znanje koje usvajaju osim u školi i u javnim i privrednim preduzećima - kazala je Enisa Karkelja, direktorica Srednje škole Konjic, koja je pohvalila angažman učenika i stručnih lica koja vrše njihovu edukaciju za potrebe zanimanja plinski i vodoinstalater, posebno izdvajajući podršku Grada Konjica kroz stipendiranje učenika Srednje škole u skladu sa  Pravilnikom o stipendiranju, što učenicima daje podstrek da budu uspješni u ovim aktivnostima. S tim u vezi u Srednjoj školi Konjic Grad Konjic stipendira 15 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, zanate.

Nermin Parcan, majstor vodoinstalater JKP Vodovod i kanalizacija Konjic, koji obavlja praktični dio nastave, zadovoljan je angažmanom učenika i njihovom zainteresovanošću za rad na terenu. - Aktivo učestvuju u našim aktivnostima, jer želimo da budu spremni za samostalan rad i kada je u pitanju montaža, ali i otklajanje kvarova. Mislim da je ovo dobra stvar, jer su vodoinstalateri traženi na tržištu. Drago mi je da su Gradska uprava Konjic i Srednja škola prepoznali potrebu za ovim zanimanjem. Posao jeste odgovoran i težak, ali ima perspektivu i dobro je plaćen. Nadam se da će i u budućnosti biti zainteresovanih učenika. Vodoinstalateri imaju ponude da idu raditi u zemlje regiona i dalje po Evropi, međutim ovdje je posla i previše, i nemamo potrebeu nigdje ići. - kazao je Parcan.

Samed Macić, Amer Jablić, Haris Ćibo i Jasmin Karić vrijedna ekipa mladih Konjičana, učenika drugog razreda Mašinske stručne škole, smjer plinski i vodoinstalater, koji su se, između ostalih, odlučili upisati ovaj smjer u namjeri da svoj budući radni angažman ostvare u ovoj oblasti, dijeleći svoje utiske su kazali: - Privukao nas je ovaj smjer, jer je zanimljiv, a vodoinstalateri traženi. Polako se pronalazimo u ovom poslu, svakog dana naučimo nešto novo, usvajamo nova znanja. Zavoljni smo angažmanom profesora.

- Najinteresantniji dio je tokom praktične nastave kada primjenjujemo naučeno. Iskreno se zahvaljujem za stipendiju Gradskoj upravi Konjic, koja meni i roditeljima olakšava finansiranje. Očekujem u budućnosti da ovo bude moj poziv - kazao je učenik Amer Jablić.

Prema istraživanju tržišta rada, konjičkim preduzećima i privredi u naredne tri godine trebat će 22 vodoinstalatera, a trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Konjicu nema nezaposlenih  lica ovog smjera.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi