U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma u Konjicu promovisana knjiga Konjičanina Šefke Hodžića “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično”

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma  u Konjicu promovisana knjiga Konjičanina Šefke Hodžića “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično”

U okviru aktivnosti kojima je Grad Konjic obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma u petak uvečer je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta upriličena promocija knjige “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično” novinara i ratnog reportera Oslobođenja Šefke Hodžića. Riječ je o Hodžićevoj 11 knjizi, čiji je izdavač

Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, a koja je u Konjicu promovisana u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Konjic i Ustanove Narodni univerzitet uz pokroviteljstvo Grada Konjica. Promotori knjige bili su akademik Mirko Pejanović, general Mustafa Polutak, Emir Habul i Senka Kurt.

-Iako sam i u drugim knjigama obrađivao neke pojedinosti o Aliji Izetbegoviću, ovo je moja prva cjelovita knjiga koja je posvećena vrhovnom komandantu i predsjedniku države. U knjizi su objavljeni tekstovi sa pratećim fotografijama koje sam radio kao ratni reporter Oslobođenja i prateći aktivnosti nakon rata, kao i tekstovi koji su nastali na osnovu razgovora koje smo vodili nezvanično. Smatrao sam svojom dužnošću da napišem ovu knjigu i sa velikom ljubavlju sam to učinio, koristeći obilnu dokumentaciju koju sam sačuvao iz tog vremena. Sretan sam što je knjiga zainteresovala Konjičane i što su promociju pratili sa velikom pažnjom, jer sam osjetio da je vladala jedna posebna atmosfera večeras - kazao je autor Šefko Hodžić zahvaljujući se Gradu Konjicu i gradonačelniku Ćatiću na podršci izdavanju i promovisanju knjige “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično”.

Akademik Mirko Pejanović govoreći o knjizi “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično” preporučio je za čitanje svima koji žele znati više o svojoj zemlji, naročito kada je riječ o onom dijelu koji je za Bosnu i Hercegovinu bio historijski i najteži, vremenu agresije.

- Šefko Hodžić u ovoj knjizi donosi sve svoje ratne izvještaje, koji predstavljaju genezu odvijanja odbrambeno-oslobodilačkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i ulozi Alije Izetbegovića u tim aktivnostima – naglasio je Pejanović.

Promociji u Konjicu prisustvovala je kćerka Alije Izetbegovića Lejla Akšamija, koja je ratnom novinaru reporteru, borcu za istinu Šefki Hodžiću u znak zahvalnosti za trud koji je uložio u stvaranje ove knjige, poklonila olovke, koje je svojevremeno predsjedniku Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću poklonio američki predsjednik Bil Klinton.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi