U povodu Danu porodice Gradska uprava Konjic posebnu pažnju posvetila majčinstvu, upriličen prigodan prijem i druženje sa mališanima i roditeljima

U povodu Danu porodice Gradska uprava Konjic posebnu pažnju posvetila majčinstvu, upriličen prigodan prijem i druženje sa mališanima i roditeljima

Grad Konjic u cilju ohrabrivanja porodica u vremenu u kojem živimo kroz različite vidove naknada pruža podršku mladim ljudima. Podrška majčinstvu ogleda se kroz prava koje majke  ostvaruju po 6 osnova. Danas je u povodu Dana porodice Gradska uprava Konjic upriličila prijem za majke i djecu, kako bi se ukazalo na značaj porodice i značaj podrške koju lokalna zajednica pruža za sve njih.

-Sretni smo što Dan porodice možemo obilježiti na ovaj način, druženjem i zabavom za naše najmlađe sugrađane. Ima li šta ljepše od njihove vedrine i osmijeha koji svima trebaju biti dodatna energija da se snažno borimo za njihovo sretno odrastanje i budućnost. Trenutno kroz pronatalitetnu politiku Grada Konjica 65 porodica ostvaruje podršku i pomoć na osnovu prava koja su definisala pravilnicama. U Budžetu Grada Konjica za tu namjenu planirana su novčana sredstva u iznosu od  145 hiljada KM. Dan porodice prilika je da naglasimo našu opredjeljenost da i u budućnosti budemo podrška porodicama sa djecom - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, pozivajući mlade ljude da prate pozive Gradske uprave Konjic kojima im se pokušava olakšati svakodnevnica, od stvaranja uslova za pokretanje biznisa, obrazovanje, rješavanje stambenog pitanja, zasnivanje porodice.

Pedijatar sa dugogodišnjim iskustvom prim. dr. Sulejman Mulić, okupljanju u povodu Dana porodice dao je svoj pečat, govoreći o značaju porodice u današnje vrijeme za kompletan razvoj društva i zajednice. Mulić je tokom obraćanja naglasio vrijednost mjera koje Grad Konjic kontinuirano proširuje, kako bi se ohrabrili mladi ljudi u zanivanju i proširivanju porodice, koja je, u vremenu u kojem živimo, na globalnom nivou suočena sa brojnim izazovima.

Safet Masnica otac četvoro djece, tri djevojčice i jednog dječaka, te Minela Alagić koja je nedavno prvi put postala majka i rodila dječaka, zahvalili su se u ime korisnika prava Gradskoj upravi Konjic na ovom gestu i prilici da se međusobno susretnu i druže roditelji i djeca uz prigodan zabavni program, te na mogućnosti da dobiju stručne savjete od pedijatra prim. dr. Sulejmana Mulića.

Grad Konjic u namjeri da pruži snažnu podršku majčinstvu omogućava da porodilje koriste set prava: pravo na novčanu pomoć za prvo i drugo novorođeno dijete u uznosu od 100 KM u trajanju od  (6 mjeseci), koje može otvariti jedan od roditelja koji nije u radnom odnosu i nalazi se na evidenciji Biroa za zapošljavanje, pravo na novčanu pomoć za treće i svako naredno novorođeno dijete u iznosu od 100 KM u trajanju od 60 mjeseci koje može ostvariti majka bez obzira na radno - pravni status, pravo na novčanu pomoć za prvo novorođeno dijete u Novoj godini i novorođeno za Dan grada Konjica u iznosu od  1.000 KM  bez obzira na radno – pravni status i pravo na jednokratnu novčanu pomoć koja se dodjeljuje porodici u slučaju rođenja blizanaca u iznosu od 1.000 KM.

Osim navedenog, pronatalitetna politika Grada Konjica dala je podršku i za dodjelu novčanih sredstava za sufinansiranje troškova biomedicinski potpomognute oplodnje i to 3 pokušaja ,  prvi 3.000,  drugi 2.000 i treći pokušaj 2.000 KM.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi