“Dani poljoprivrede Grada Konjica”

“Dani poljoprivrede Grada Konjica”

Savez poljoprivrednih udruženja Konjic i Mjesna zajednica Neretvica pod pokroviteljstvom Grada Konjica i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK danas su u Buturović Polju organizovali 17. “Dane poljoprivrede Grada Konjica”. Interes izlagača ove godine bio je veliki i posjetioci ove sajamske manifestacije mogli su birati proizvode izlagača, koji se bave uzgojem i preradom voća i povrća, proizvodnjom mesnih i mliječnih proizvoda, čajeva, meda i drugih prehrambenih proizvoda.

- Raduje činjenica da svake godine “Dani poljoprivrede Grada Konjica” imaju sve veći broj izlagača koji nastoje predstaviti svoje proizvode koji su rezultat punog angažmana svakog pojedinca, koji se odlučio baviti poljoprivredom, ali i adekvatnih mjera podrške Gradske uprave Konjic koje se kreiraju na osnovu potreba koje iskazuju upravo poljoprivrednici. Brojni mladi ljudi iz ruralnih područja, gdje im uslovi to dozvoljavaju, odlučili su se kroz bavljenje uzgojem stoke i poljoprivrednom obezbjediti sebi i svojoj porodici egzistenciju, što nam je dodatni motiv da ulažemo u ovu obast još više i da realizujući različite projekte koji osnažuju poljoprivredu, omogućimo nabavku mehanizacije, sjemenskog materijala i svega onog što je potrebno za uspješan i produktivan rad. Sajamske aktivnosti prilika su da se zajedničkim snagama trasiraju pravci daljeg razvoja poljoprivrede - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, otvarajući ovogodišnji sajam.

Marko Ivanković, direktor Agromediteranskog zavoda Mostar i Dženan Vukotić, direktor Federalnog zavoda za agropedologiju čestitali su Savezu, Gradu Konjicu i poljoprivrednim proizvođačima na uspjesima koje nižu u oblasti poljoprivrede, odajući priznanje Stručnoj službi Saveza, koja je posvećena radu na terenu, kako bi pravovremenim i adekvatnim mjerama pomogla poljoprivrednim proizvođačima.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusret Avdibegović, koji je danas potpisao ugovor sa gradonačelnikom Ćatićem, a koji se odnosi na poticaj poljoprivrednoj proizvodnji Grada Konjica za 2023.godinu iskazujući zadovoljstvo zbog toga, naglasio je da je sretan što se i pored loših vremenskih uslova za poljoprivredu, uspjela očuvati proizvodnja, upravo zahvaljući podršci koju poljoprivrednici dobiju. - Vlast vodi računa o poljoprivredi i samo je bitno da se pomaže istinskim poljoprivrednim proizvođačima u tim aktivnostima - naglasio je Avdibegović.

Tokom manifestacije dodjeljene su poljoprivredne mašine za trojicu poljoprivrednih proizvođača. Mogućnost za dodjelu imali su svi izlagači, jer je dodjela izvršena slučajnim odabirom. Semira Gagulu, Ibrahima Turka i Muhameda Hondu obradovali su učenici Poljoprivredne škole Konjic, koji su danas osim praćenja upriličenog predavanja, imali zadatak da izvuku nagrađene.

Dobitnici nagrada iznenađeni i obradovani poljoprivrednim mašinama zahvalili su se Gradu Konjicu na ovom vidu podrške, poželjevši da slične aktivnosti budu organizovane i u budućnosti. Današnjim sajmom osim izlagača, dobitnika nagrada, takmičara u sportskim disciplinama koji su bili najuspješniji, bili su zadovoljni i posjetioci koji su kupili kvalitetne domaće proizvode. Osim brojnih Konjičana sajam su danas posjetili i neki od Jablaničana.

- Prvi put smo ovdje, ponuda je zaista bogata i kvalitetna. Zadovoljni smo jer smo kupili različite proizvode, prošetali i ugodno proveli dan, zato planiramo ponovo doći- kazao je Mirsad Omerović iz Jablanice, koji je sa suprugom danas posjetio sajam u Buturović Polju .

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi