Grad Konjic i UNDP BiH kroz projekat “BRIDGE” stvaraju kvalitetnije uslove za boravak izviđača i gostiju u izviđačkom kampu na Boračkom jezeru

Grad Konjic i UNDP BiH kroz projekat “BRIDGE” stvaraju kvalitetnije uslove za boravak izviđača i gostiju u izviđačkom kampu na Boračkom jezeru

Nakon niza uspješno realizovanih projekata, koje je Grad Konjic realizovao u saradnji na UNDP-om na unaprijeđivanju turističkih potencijala na Boračkom jezeru, ovih dana u toku su završni radovi na izgradnji novih bungalova.

- Na Skupštini Odreda izviđača “Neretva” Konjic prilikom izvještaja i planova za narednu godinu ukazala se potreba za stvaranjem što kvalitetnijih uslova za boravak, kako bi izviđači i gosti pored smještaja u šatorima imali mogućnost smještaja i u bungalove. Grad Konjic je budžetom u prvoj godini izdvojio 100.000 KM, a u drugoj godini 200.000 KM, kako bismo uslove za boravak naših izviđača i svih onih koji dolaze u izviđački kamp poboljšali. Konjički izviđači zaslužuju pažnju svih nas kako Grada Konjica, tako i svih Konjičana, jer su vratili izviđačke smotre, susrete, takmičenja i aktivno učestvuju u svim programima značajnim za Grad Konjic i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić prilikom obilaska trenutnih radova na izgradnji bungalova u kampu na Boračkom jezeru.

- Zahvaljujem se UNDP-u na podršci i pomoći koju su iskazali u implementaciji, kako na ovom, tako i na projektima koje planiramo zajedno sa izviđačima i sa drugim institucijama i organizacijama realizovati na području grada Konjica.

- Do sada smo imali mogućnost smještaja u šatorima i u četiri bungalova, međutim zahvaljujući Gradu Konjicu ušli smo u projekat proširivanja i jačanja kapaciteta izgradnjom novih bungalova. U okviru ovog projekta izgrađeno ih je sedam, uz dodatni angažman Odreda i prijatelja konjičkih izviđača izgrađena su još tri , tako da sada raspolažemo sa ukupno četrnaest bungalova, što omogućava kvalitetan boravak za oko pedeset ljudi - kazao je Haris Hadzizukić, starješina Odreda izviđača “Neretva” Konjic. Najavljujući nove aktivnosti Hadžizukić je naglasio: “Zahvaljujući Gradu Konjicu, koji je nam je u radu naveća podrška nastavit ćemo unaprijeđivati uslove za boravak na Boračkom jezeru. U narednoj fazi, koja će nadamo se biti završena do početka ljeta, planirana je rekonstrukcija i uređenje moderne kuhinje u kampu.”

- Cilj projekta BRIDGE je da potakne međukulturalni dijalog i interakciju među mladima koji dolaze iz različitih sredina Bosne i Hercegovine. Osim aktivnosti kojima se podržava aktivizam, volonterizam i inovativnost mladih, projekat podržava i avanturu mladih Bosne i Hercegovine kako bi zajedno iskusili prirodne, kulturne i rekreacijske mogućnosti koje se nude na stazama Via Dinarice. Jedna od značajnijih aktivnosti je organizacija kampova za djecu od 7 do 14 godina. Kako bi se poboljšali uslovi za održavanje kampova, neophodno je uraditi određene infrastrukturne projekte na lokacijama održavanja kampova, tako da smo u saradnji sa Gradskom upravom Konjic unaprijedili infrastrukturu kampova i sanitarne uslove izgradnjom bungalova u kampu Odreda izviđača „Neretva“ Konjic, te ugradnjom solarnih setova i grijača tople vode u kampu Odreda izviđača Stari Grad Mostar. Podsjećam, Projekat BRIDGE uz finansijsku podršku Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije, implementira i sufinansira UNDP BiH. Partneri na projektu su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske - kazala je Božena Kaltak, menadžerica projekta BRIDGE.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi