U susret ljetu i turističkoj sezoni učenici Srednje škole Konjic u okviru Dana grada Konjica predstavili mobilnu aplikaciju “Konjic Discover”

U susret ljetu i turističkoj sezoni učenici Srednje škole Konjic u okviru Dana grada Konjica predstavili mobilnu aplikaciju “Konjic Discover”

Grupa kreativnih mladih Konjičana, učenika Srednje škole Konjic uz podršku mentorice profesorice Emine Lizde i menadžmenta škole, kreirala je, održava i unaprijeđuje mobilnu aplikaciju “Konjic Discover”, koja je predstavljena u okviru ovogodišnjeg obilježavanja “Dana grada Konjica”, sa željom da svi koji posjete Konjic u narednom periodu, uz pomoć ove aplikacije jednostavnije i lakše dođu do potrebnih informacija o gradu, njegovim prirodnim i kulturnim ljepotama, te smještajnim i ugostiteljskim objektima, koji nude gastro ugođaj.

Učenici koji su trenutno angažovani u razvijanje aplikacije  “Konjic Discover”, koja je dostupna na android sistemima, na dva jezika, bosanskom i engleskom, Nađa Alihodžić, Omar Prevljak i Admir Voloder, predstavljajući aplikaciju naglasili su kako angažman na njenoj izradi i kontinuiranom ažuriranju zahtjeva mnogo vremena, ali  da je to nešto što vole i čine iz čistog užitka.

- Ovo je dobar vid edukacije za buduće generacije i dobro praktično iskustvo, zato bih pozvao srednjoškolce da budu dio ove pozitivne priče i razvijaju je na najbolji mogući način - kazao je učenik Admir Voloder, zahvaljujući se Gradu Konjicu na podršci.

 - Sretni smo što imamo uspješne mlade ljude koji svoje znanje i kreativnost koriste na način da stvore nešto korisno poput ove aplikacije. Čestitam učenicima, profesorima, direktorici i svima koji su doprinijeli da se realizuje ovaj projekat, koji je predstavljen u sklopu Dana grada Konjica. Učenicima koji idu dalje želim mnogo sreće u budućem obrazovanju, sa željom da i dalje  budu aktivni i svojim primjerom potiču mlađe da razvijaju svoje ideje na ovaj način, a nama svima želim da više cijenimo okruženje u kojem živimo i djelujemo. Grad Konjic nastoji podržati sve mlade ljude, naročito kada je riječ o oblasti obrazovanja, kako bi kroz svoje aktivnosti i ideje bili prepoznatljivi u svojoj lokalnoj zajednici, pogotovo u ovakvoj vrsti projekata, gdje žele svoj grad učiniti dostupnim i što vidljivijim - kazao je gradonačelnik Ćatić.

-  Ovo je jedinstvena mobilna aplikacija i trenutno jedina koja se odnosi na Konjic. Zadovoljstvo je raditi sa učenicima, koji žele kreirati projekte koji su korisni ne samo za našu zajednicu, već i sve one koji posjećuju ili planiraju posjetiti Konjic. Promocija Konjica, kakvu su oni osmislili uz našu mentorsku podršku i podršku projekta Welcome to Konjic od velike je važnosti za sve, naročito u  susret ljetu i ljetnoj turističkoj sezoni - kazala je Emina Lizde, profesorica IT grupe predmeta u Srednjoj školi Konjic.

-Trudimo se biti podrška našim učenicima za sve njihove ideje. Projekat je idealna prilika da učenici pokažu svoje vještine i da praktično upotrijebe svoje stečeno znanje - kazala su direktorica Srednje škole Konjic Enisa Karkelja, čestitajući  učenicima i profesorici na dosadašnjim aktivnostima i postignutim uspjesima.

Učenici su tokom prezentacije prisutnima podijelili stikere sa kodom aplikacije, koji su postavljeni na frekventnim mjestima u Konjicu, koje turisti najčešće posjećuju.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi