Danas na svečan način zvanično otvoreni novoizgrađeni i obnovljeni objekti u izviđačkom kampu Odreda izviđača “Neretva” Konjic na Boračkom jezeru, čime su stvoreni kvalitetni uslovi za boravak izviđača i gostiju

Danas na svečan način zvanično otvoreni novoizgrađeni i obnovljeni objekti u  izviđačkom kampu Odreda izviđača “Neretva” Konjic na Boračkom jezeru, čime su  stvoreni kvalitetni uslovi za boravak izviđača i gostiju

Nakon što je završena izgradnja bungalova u kampu Odreda izviđača Neretva Konjic izavršene aktivnosti na dogradnji i rekonstrukciji objekta kuhinje i terase, danas je na svečan način ozvaničen završetak radova i objekti predati izviđačima na korištenje.

Svečanosti su uz izviđače i goste prisustvovali gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i Božena Kaltak, menadžerica  UNDP-ovog projekta BRIDGE.

- Na jednoj od Skupština Odreda izviđača Neretva Konjic sa rukovodstvom je razgovarano o potrebama koje izviđači imaju kako bi kamp na Boračkom jezeru bio što funkcionalniji i pružao kvalitetne uslove za izviđačke aktivnosti. Tom prilikom dogovorili smo saradnju koja je rezultirala finansijskom podrškom Grada Konjica najprije u iznosu od 100.000 KM, pa potom od 200.000 KM kako bi se realizovala dva značajna projekta izgradnje bungalova i izgradnje i opremanja kuhinje sa pratećim objektima, koji omogućavaju izviđačima ugodan ambijent za njihove aktivnosti. Nećemo na ovom stati, ulagat ćemo u izviđačku infrastrukturu i u budućnosti. U planu je uređenje izviđačke osmatračnice kod Doma izviđača u Konjicu, te uređenje zgrade Doma - kazao je gradonačelnik Ćatić, koji je čestitao rukovodstvu i svim članovima Odreda na angažmanu, izražavajući zadovoljstvo zbog aktivnosti koje su Grad Konjic i Odred izviđača zajednički realizovali.

- Želim da se zahvalim UNDP-u sa kojim sarađujemo u ovom značajnom projektu kao i projektima energetske efikasnosti -  naglasio je gradonačelnik Ćatić.   

- Grad Konjic nam je bio jako dobar partner u ovom projektu, pa smo osim uređenja kampa u Konjicu realizovali i niz drugih aktivnosti, organizujući sportske igre mladih, kao i čišćenje i održavanje planinarskih staza. Aktivnosti  koje je UNDP  BiH realizovao ovdje sa Gradskom upravom Konjic finansijski je podržala Agencija za razvojnu saradnju Republike Italije. - kazala je Božena Kaltak, menadžerica projekta BRIDGE.

- Ovo je zaista jedan sretan dan za nas, jer smo zahvaljujući Gradu Konjicu, gradonačelniku, UNDP-u i svim dobrim ljudima koji pomažu ovu priču  dobili kvalitetne uslove za život i rad u kampu, koji je prije svega namjenjen djeci Konjica, mladima, kao i društveno korisnim organizacijama, koje ih okupljaju, kako bi se učili pravim vrijednostima. Nadam se da će generacije koje dolaze, znati cijeniti sve ovo,  da će čuvati i paziti, kako kamp tako i prirodu u kojoj se kamp nalazi – kazao je starješina Odreda Haris Hadžizukić.

- Ovo je stvarno jedna pozitivna priča za sve nas. Kvalitet smještaja, kuhinje i ostalog koji danas imamo je nešto što nismo mogli ni zamisliti da ćemo imati, jer smo do sada razmišljali kako kupiti novi šator u kampu - kazao je član Odreda Velid Alihodžić.

-Lijepo je bilo i ranije, ali je sada još ljepše. Radujemo s logorovanju na kojem ćemo se družiti, zabavljati - kazale su mlade članice Naida Husić i Nađa Klarić.

- Proširenje kapaciteta i stvaranje što kvalitetnijih uslova za djelovanje je velika  podrška radu Odreda i zahvalni smo što je na ovaj način prepoznat naš trud i zalaganje u radu s djecom. Nova kuhinja sa modernom opremom je vrhunac onog što su izviđači do sada imali u kampu. Hrana će se moći u budućnosti  pripremati na kvalitetniji, jednostavniji i sigurniji način, što nam svima mnogo znači - poručili su Muamer Nuhanović, član predsjedništva Odreda i Eso Halebić, veteran izviđač, koji se brine o ekonomiji u kampu.

Svečanost je završena druženjem, zabavnim i sportskim aktivnostima u kojima su podjednako uživali i gosti i izviđači.

 

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi