Podrška privredi i mladima kroz usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada

Podrška privredi i mladima  kroz usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu za projekat „Unapređenje javno-privatnog dijaloga u cilju prilagođavanja srednjeg stručnog obrazovanja potrebama lokalnog tržišta rada na području općine Konjic“ između  Općine Konjic, Fondacije Helvetas Moja Budućnost, Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic, JU“Srednja škola“ Konjic i Agencije za ekonomski razvoj „PRVI KORAK“ d.o.o. Konjic, počele su aktivnosti na realizaciji podrške privredi i mladima na području općine Konjic. Vrijednost ovog projekta je 55 hiljada KM.

-Uvažavajući potrebe tržišta rada urađen je projekat analize potreba za radnom snagom kod privrednika i kroz te aktivnosti uočeni su određeni nedostaci  u zanimanjima, nakon čega smo poslali zahtjev Ministarstvu obrazovanja, nauke,kulture i sporta HNK za odobravanjem novih zanimanja u obrazovanju. Zahtjev je odobren i sretan sam što ćemo na ovaj način zajedničkim snagama omogućiti i mladima i privredi uslove za napredak u budućnosti. Značajno je što će učenici upisivati škole koje žele  prema potrebama tržišta, a ne prema raspoloživim zanimanjima - kazao je ovom prilikom  načelnik Općine Konjic Osman Ćatić.

-Ovo je jedna uspješna priča koju realizujemo sa Općinom Konjic i drago mi je da ulazimo na ovaj način malo više u obrazovanje u formalnom obliku, s ciljem da djeci ponudimo kvalitetno obrazovanje kroz tehničku i finansijsku podršku, koja obuhvata finansiranje opreme za Srednju školu Konjic - naglasio je projekt menadžer Fondacije Helvetas Moja budućnost Sven Dominiković.

Enisa Karkelja, direktorica Srednje škole Konjic zahvalila se svim učesnicima u projektu na pomoći, naglašavajući kako je njegov značaj višestruk, jer značajno povezuje Srednju školu sa privredom i lokalnom zajednicom i omogućava učenicima da se već u predstojećoj školskoj godini obrazuju za zanimanja CNC operater, galvanizer, vodoinstalater za što su iskazali interes.

Direktorica Agencije „Prvi korak“ Ajla Greda nakon potpisivanja Sporazuma  naglasila  je kako ovaj projekat predstavlja ključne smjernice uspostavljanja održivog sistemskog modela, koji treba da osigura kontinuitet u pružanju kvalitetnog obrazovanja za zanimanja, koja su u fokusu interesovanja mladih, ali istovremeno i potreba realnog sektora.   

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi