Festival hrane “Konjic Food Fest” pokazao svu raskoš gastro ponude općine Konjic i trud vrijednih Konjičana pod motom “Made in Konjic”

Festival hrane “Konjic Food Fest” pokazao svu raskoš gastro ponude općine Konjic i trud vrijednih Konjičana pod motom “Made in Konjic”

U Konjicu je u organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic uz pokroviteljstvo Općine Konjic danas održan Festival hrane “Konjic Food Fest” koji je okupio 80 izlagača iz Konjica i BiH, koji su predstavili prerađevine od voća i povrća, mliječne i mesne proizvode, pekarske i poslastičarske delicije.

Festival hrane zajedničkim nastupom otvorili su Hamdo Tinjak sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Osman Ćatić, načelnik Općine Konjic, Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, učenica Srednje škole Konjic Hamida Zatega, koja se obrazuje  za zanimanje kuhar i najmlađi konjički poljoprivredni prozvođač  Muamer Boloban.

- Naš zadatak je sačuvati kulturu življenja u svakom pogledu, posebno kada je riječ o gastronomiji, pripremi hrane, proizvodnji i preradi voća i povrća, mliječnih i mesnih proizvoda, koji dolaze na naše sofre i trpeze. Jačajući vlastite kapacitete na tom polju, obezbjedit ćemo zdraviji život za sve generacije, zato s ponosom navodimo da smo u Konjicu uvezali sve komponente: proizvođače, potrošače, mlade snage koje se obrazuju da budu vrsni kuhari, koje tržište rada, traži i prepoznaje. Zaštititi izvornost sirovina, gotovih prehrambenih proizvoda i predstaviti ih s ponosom pod motom “MADE IN KONJIC”, naš je cilj koji upravo ostvarujemo - kazao je načelnik Osman Ćatić govoreći o Festivalu hrane.

Ministar Donko Jović, naglašavajući značaj sajamskih aktivnosti i predstavljanja rezultata rada poljoprivrednih proizvođača i izlagača, pohvalio je manifestaciju i organizatore, te zaželio svima mnogo uspjeha u budućnosti s ciljem brendiranja konjičkih proizvoda.

Tokom Festivala održano je kuharsko takmičenje u pripremi Begove čorbe, nagrađen je najljepše uređen štand i najljepše upakovan gotovi proizvod predstavljen na Festivalu.

Posjetioci su ovom prilikom mogli uživati u raznovrsnoj gastro ponudi općine Konjic, uz riblje specijalitete, “Čajanku”, “Kestenijadu”, kulturno-zabavni program.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi