Djeca i mladi Konjica dali svoj doprinos jesenjem pošumljavanju koje provodi preduzeće “Šumarstvo Prenj” Konjic uz podršku Grada Konjica - danas zasađeno 1500 sadnica crnog bora na opožarenom području

Djeca i mladi Konjica dali svoj doprinos jesenjem pošumljavanju koje provodi preduzeće “Šumarstvo Prenj” Konjic uz podršku Grada Konjica - danas zasađeno 1500 sadnica crnog bora na opožarenom području

Danas je preduzeće “Šumarstvo Prenj” Konjic uz podršku Grada Konjica provelo jednu u nizu akcija jesenjeg pošumljavanja opožerenog područja, u kojoj je na površini od jednog hektara zasađeno 1500 sadnica crnog bora, uzgojenog na rasadniku Boračko jezero.

-Akcija pošumljavanja na lokalitetu Jažve  u blizini sela Borci je uspješno provedena i sretni smo što su u njoj učestvovala djeca i mladi Konjica, članovi Odreda izviđača “Neretva” Konjic i Ekološke sekcije Srednje škole Konjic, koji na ovaj način uče kako se brinuti o okolišu i dati svoj doprinos očuvanju prirode - kazao je Fedža Voloder, rukovodiulac Službe uzgoja i zaštite u preduzeću “Šumarstvo Prenj” Konjic.

Kako je naglasio Voloder, riječ je o lokalitetu koji je bio zahvaćen požarima tokom marta i aprila tekuće godine, tako da se kroz ovakve akcije radi sanacija požarišta i pošumljavanje. Planom pošumljavanja za ovu godinu na području grada Konjica predviđeno je da se zasadi 230.000 sadnica na oko 80 hektara.

-Jako je značajno da našim najmlađim sugrađanima prenosemo ljubav prema prirodi i razvijemo kod njih ekološku svijest. Danas smo ovdje u ovoj preljepoj borovoj šumi kako bismo pomogli da se pošumi dio opožarenog područja, u čemu smo uspjeli. Prije akcije pošumljavanja, u kojoj osim starijih članova učestvuju i naše pčelice i poletarci, održali smo i eko radionicu tokom koje smo govorili o značaju brige o okolini i njenom očuvanju, nastavljajući tradiciju našeg djelovanja - kazala je Selma Hadžihusejnović, načelnica Odreda izviđača “Neretva” Konjic.

Članica Odreda izviđača Alma Nožić koja je sa velikim je zadovoljstvom učestvovala u ovoj akciji, naglasila je da je ponosno zbog toga, kao i zbog činjenice što će, kada odraste, prolazeći pošumljenim područjem, moći reći da je upravo ona sa svojim prijateljima zasadila to drveće i tako pomogla našoj planeti Zemlji.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi