Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan

Svečano otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan

Danas je uz prigodnu svečanost koja je je upriličena ispred tunela Ivan otvorena poddionica autoceste Tarčin – Ivan, duga 6,9 kilometara. Novoizgrađeni tunel i podddionicu Tarčin-Ivan  svečano su otvorili predsjednica Evropske komisije  Ursula Von Der Leyen i predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić koji je ovim povodom kazao: “Grad Konjic s obzirom na privredu, turizam i sve ostale značajne oblasti privređivanja u značajnoj je mjeri naslonjen na žilu kucavicu, a to je magistralni put M 17, jer se nalazi na  putnom čvorištu kroz BiH.

Otvaranjem tunela Ivan i nastavkom gradnje Koridora V C prema jugu, koji će prolaziti kroz Konjic, Grad će dobiti još više mogućnosti za bržu i lakšu komunikaciju prema luci Ploče, ali i prema aerodromima u Mostaru i Sarajevu, što stvara dodatnu vrijednost ukupnoj privrednoj slici ovog dijela Bosne i Hercegovine. Konjic je potentno područje za ulaganja, s tim u vezi pripremamo nove i širimo postojeće industrijske zone u skladu sa sve većim interesom stranih investitora, koji su to prepoznali i žele ulagati u nove proizvodne pogone, kao i u turističke potencijale ovdje.

Ono što će Konjic posebno otvoriti u tom smislu jeste ulazna i izlazna petlja sa autoputa, što će umnogome rasteretiti centar grada gdje se zbog velikih gužvi na magistalnom putu, često stvaraju saobraćajni čepovi, koje ćemo na ovaj način izbjeći, a olakšati privrednim subjektima da svojim dostavnim vozilima repromaterijal i gotove proizvode, odmah sa industrijske zone, upućuju ka odredištima, bez ulaska u grad.

Tunel Ivan i njegovo otvaranje, nagovještaj je novih velikih priča i infrastrukturnih projekata koji će obilježiti vrijeme koje je pred nama i kojem se iskreno radujemo.

Bosna i Hercegovina ovakvim aktivnostima otvara bezbroj mogućnosti svojim građanima, kao i svima koji s radošću iz raznih razloga dolaze i posjećuju našu zemlju. Neka novi kilometri puta, novi mostovi, tuneli budu naš putokaz za budućnost u svakom smislu.”

Današnjim puštanjem u promet dionice Tarčin - Ivan Bosna i Hercegovina dobila je još skoro  100 km moderne autoceste na Koridoru 5 C.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi