Veliki iskorak Gradske uprave Konjic ka stvaranju boljih uslova za život mladih

Veliki iskorak Gradske uprave Konjic ka stvaranju boljih uslova za život mladih

Podrška mladim Konjičanima kroz refundiranje dijela plaćenog poreza prilikom rješavanja stambenog pitanja

Grad Konjic je sredinom septembra tekuće godine raspisao Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na refundiranje dijela plaćenog poreza na promet nekretninama iz sredstava Budžeta Grada Konjica za 2022. godinu. Za ovu poticajnu mjeru kojom se nastoji pomoći mladim ljudima prilikom rješavanja stambenog pitanja vlada veliki interes.

-Nastojali smo kroz direktne kontakte sa mladim ljudima saznati šta je ono što bi im u značajnoj mjeri olakšalo rješavanje stambenog pitanja, zasnivanje porodice, život uopće, tako da smo naše mjere uskladili sa njihovim potrebama. Na obostrano zadovoljstvo danas su mladim ljudima, koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, a koji  su aplicirali i zadovoljili kriterije javnog poziva, uručene Odluke o povratu dijela poreza na promet nekretninama i smatram da je ovo jedan veliki iskorak Gradske uprave, koja prije svega želi da Konjic bude grad ugodnog življenja, jer upravo na ovakav način kroz značajne poticajne mjere želimo graditi budućnost Konjica i Konjičana - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je poželio mnogo sreće korisnicima, pozivajući mlade da prate javne pozive i aktivnosti, koji se kreiraju posebno za njih.

-Ovo je za nas mlade jedan veliki podstrek da lakše planiramo porodicu i život u budućnosti. Zahvaljujem se Gradu Konjicu i gradonačelniku Ćatiću što su nam na ovaj način odlučili biti podrška. Nadam se da će u budućnosti biti još više mladih ljudi koji će rješavati svoje stambeno pitanje i ostati ovdje da žive - kazao je dvadesetčetvorogodišnji Konjičanin Naid Cero, koji je jedan od 23 aplikanta, koji su do sada ostvarili povrat poreza.

Adnan Padalović, koji je kupio stan i Meris Šunj, koji se odlučio za kupovinu kuće, mladi su Konjičani koji su također izuzetno zadovoljni načinom podrške kojom lokalna zajednica mladima olakšava da za sebe i svoju porodicu riješe stambeno pitanje. – Samim povratom poreza imamo osnov da lakše idemo dalje i omogućimo našim porodicama ugodniji život – naveli su .

Kroz pomenuti javni poziv pravo na dodjelu novčanih sredstava za refundiranje troškova na ime plaćenog poreza na promet nekretnina mogu ostvariti fizička lica od 18 do 40 godina života sa prebivalištem na području Konjica, a koji prvi put rješavaju stambeno pitanje kupovinom stana ili kuće na području grada Konjica. Iznos sredstava za refundiranje po korisniku, koji mogu ostvariti ovo pravo iznosi maksimalno do 2.000 KM, uz uslove da je ugovor o kupoprodaji nekretnine zaključen u tekućoj godini, kao i uplata poreza na promet nekretnina, te da aplikant do sada nije koristio druge poticajne mjere za kupovinu stambene jedinice.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi