Otvoren Centar kreativnih industrija u Konjicu

Otvoren Centar kreativnih industrija u Konjicu

Danas je u Konjicu u okviru aktivnosti kojima Grad Konjic obilježava 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine otvoren Centar kreativih industrija, koji je smješten u prostorijama Agencije za ekonomski razvoj “Prvi Korak”, a koji će svojom modernom opremom i planiranim programima omogućiti mladim ljudima da se educiraju i kreiraju svoje biznis ideje.

Riječ je regionalnom projektu pod nazivom “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“koji se implementira uz podršku EU.

Nakon uručenja opreme Gradu Konjicu Centar kreativnih industrija su otvorili Tomislav Majić predsjednik Udruženja Link Mostar i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

- Trudimo se da mladim ljudima omogućimo da se usavršavaju, edukuju i razvijaju svoje ideje i biznise. Nadam se da  će ovaj multifuncionalni centar, sa modernom opremom, iskoristiti na pravi način i da će razvijajući svoje ideje i biznise, razvijati i unaprijeđivati privredu u Konjicu - kazao je gradonačelnik Ćatić.

-Izuzetno nam je drago da možemo jedan ovakav Centar otvoriti u Konjicu, zato što Konjic ima industrijsku tradiciju, ima jaku metalsku industriju i u ovom trenutku ima jako zanatstvo. Smatramo da će Centar doprinijeti unaprijeđenju znanja i vještina mladih ljudi kako bismo imali nastavak razvoja ekonomije grada Konjica u budućnosti – naglasio je Tomislav Majić predsjednik Udruženja Link Mostar.

- Ovo je jedan od uspješnijih projekata u domenu prekogranične saradnje, jer se radi o aktivnostima koje bi trebalo da rezultiraju  zapošljavanjem i edukacijom mladih kojima želimo uspješne aktivnosti u Centru kreativnih industrija kazala je Alma Hasić, predstavnica Zajedničkog tehničkog sekretarijata EU programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Adisa Salčin Alikadić predsjednica Vijeća mladih Konjic izazila je zadovoljstvo zbog otvaranja Centra kreativnih industrija i zahvalila se Gradu Konjicu i svima koji su doprinijeli da mladi Konjica dobiju mogućnost za razvijanje svojih kreativnih ideja. - Ovo je pun pogodak za sve nas mlade, jer ranije nismo imali nešto slično, sada nam se otvaraju neke nove mogućnosti, koje ćemo nastojati iskoristiti na najbolji mogući način- kazala je predsjednica Vijeća mladih Konjic.

Kako je naglašeno danas u Centru kreativnih industrija u Konjicu najviše  će biti  zastupljene usluge i obuke koje se odnose na  IT sektor  i sektor dizajna.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi