Konjic Food fest 2023 - predstavljanje potencijala Konjica kroz bogatu gastro punudu i takmičenje mladih kuhara

Konjic Food fest 2023 - predstavljanje potencijala Konjica kroz bogatu gastro punudu i takmičenje mladih kuhara

 

Savez poljoprivrednih udruženja Konjic, uz pokroviteljstvo Grada Konjica i podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK i ove godine organizuje Festival hrane “Konjic Food fest” za koji vlada veliki interes izlagača i posjetilaca.

Otvaranju Festivala hrane, koji će biti održan 05.oktobra na Sportskom centru Partizanovo, prethodit će potpisivanje Sporazuma o saradnji između Grada Konjica i Federalnog zavoda za agropedologiju u Sarajevu, kako bi se saradnja i partnerstvo odvijali na višem nivou.

- Pripreme su u završnoj fazi i nadamo se da će svi koji posjete ovogodišnji Konjic food fest uživati u delicijama koje se budu našle na štandovima sa prerađevinama od voća, povrća, pčelinjim proizvodima, slasticama, mliječnim i mesnim proizvodima, čajevima. Dio festivala koji privuče veliku pažnju je takmičenje mladih kuhara, koji se obrazuju u Konjicu, a koji će ove godine pokazati svoje znanje i vještine u pripremi pite od jabuka. Kroz predstavljanje domaćih proizvoda uzgojenih na konjičkom području i prerađevina koje nastaju na imanjima naših vrijednih poljoprivrednih proizvođača, nastojimo biti podrška svima koji se brinu da proizvedu zdravu hranu koju svakodnevno konzumiramo. Raduje činjenica da pored mladih kuhara Konjic ima i mlade poljoprivredne proizvođače - kazala je u ime organizatora Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Alma Huseinbegović Radmanić.

U želji da napreduje u oblasti kojom se bavi njegova porodica, koja proizvodi paradajz, luk i ostalo povrće na gazdinstvu u naselju Gorani, mladi Konjičanin  Senid Graho upisao je Poljoprivrednu tehničku školu. - Ja sam naslijedio neke sposobnosti od svojih roditelja, ali želim napredovati kako bih mogao proizvoditi svoju hranu koju ne moram kupovati. Mislim da Konjic ima veliki potencijal, koji bi mogli da razvijamo, naravno samo ako se dovoljan broj ljudi angažuje i ako imaju želju za tim. Hrana koju mi proizvedemo ovdje je jako dobra, i po mom mišljenju po kvalitetu mnogo odstupa od drugih područja, jer imamo dobre uslove za proizvodnju. Festival je dobra prilika da svi vide kakve proizvode imamo, zato zainteresovanim poručujem da budu u Konjicu 5.oktobra - kazao je Senid Graho.

- Lijep je osjećaj kada vidimo svoj uspjeh prilikom uzgoja voća i povrća. Osim kod kuće praktično radimo i u školi, jer imamo plastenik u kojem uzgajamo povrće pod nadzorom profesora, koji se trude da savladamo sve što je potrebno na zanimljiv način. Učestvujemo i na Festivalu hrane gdje bude mnogo proizvođača koji pokažu sve što se proizvodi na našem području - naglasili su učenici Poljoprivredne škole Aner Herić i Ajla Memidžan, za koju je prema riječima profesorice Dženane Buturović posljednjih godina povećan interes učenika koji se upisuju u srednju školu.

- Sve više se podiže svijest o hrani i njenom značaju. Trebamo biti ponosni na naše lokalne proizvode koje imamo i koji su prepoznatljivi po kvaliteti. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti imati kontinuitet u obrazovanju mladih za ovu oblast i da će njihov interes i dalje rasti. Uz Dane poljoprivrede Grada Konjica, Konjic Food fest je prilika da svi koji nisu pripremali zimnicu, da je nabave od naših vrijednih proizvođača - kazala je profesorica Dženana Buturović.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi