Saradnja i partnerstvo Grada Konjica i Federalnog zavoda za agropedologiju u Sarajevu od danas će se realizovati na višem nivou - potpisan Sporazum o saradnji

Saradnja i partnerstvo Grada Konjica i Federalnog zavoda za agropedologiju u Sarajevu od danas će se realizovati na višem nivou - potpisan Sporazum o saradnji

Kao svojevrstan uvod u Festival hrane Konjic Food fest 2023 danas su direktor Federalnog zavoda za agropedologiju u Sarajevu Dženan Vukotić i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić u cilju učvršćivanja saradnje i partnerstva potpisali Sporazum o saradnji.

- I do sada smo pružali podršku Gradu Konjicu i Stručnoj službi Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic. Sporazum o saradnji koji smo potpisali danas, a koji je iniciran od gradonačelnika i njegovih saradnika je nešto što će nam omogućiti da budemo još prisutniji na ovom području, kako bismo pomogli u našem domenu djelovanja po pitanju zaštite okoliša, zaštite tla, adekvatne edukacije za mlade ljude koji se obrazuju za navedene oblasti, ali i da pomognemo u smislu pisanja projekata koji su od značaja za grad Konjic i njegove građane. Konjic je po pitanju zaštite tla uradio veoma značajne pomake i tome ćemo se posvetiti i u budućnosti - kazao je direktor Federalnog zavoda za agropedologiju u Sarajevu Dženan Vukotić nakon potpisivanja Sporazuma.

- Nadam se da će naša dosadašnja saradnja koja je bila izuzetno uspješna biti još bolja u smislu razmijene iskustava i znanja, unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje, kao i realizacije zajedničkih razvojnih i inovativnih projekta na nacionalnom i međunarodnom nivou. Naš cilj je unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje i prezentacija onog što imamo, a to možemo na kvalitetan način činiti samo ukoliko u te aktivnosti uključimo struku, koja je relevantna u toj oblasti. Ono što je bitno jeste da uz pomoć Zavoda za agropedologiju korigujemo nedostatke koje smo u radu uočili, ali i da imamo kontinuiranu edukaciju za učenike Srednje škole Konjic. Sve navedeno nam može pomoći da u budućnosti imamo kvalitetne projekte po pitanju zaštite okoliša i brendiranja proizvoda iz Konjica, kako bismo bili konkurentni na tržištu  kada je o poljoprivrednoj proizvodnji riječ - naglasio je gradonačelnik Ćatić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog stvaranja preduslova da se u oblasti poljoprivredne proizvodnje  u Konjicu radi na još višem i kvalitetnijem nivou.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi