Danas počele aktivnosti kojima Grad Konjic obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Danas počele aktivnosti kojima Grad Konjic obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Želim da sretno rastete i živite u svojoj domovini-poruka je koju je danas  učenicima Srednje škole Konjic uputio akademik Mirko Pejanović tokom svečarsko-edukativnog časa, koji je u organizaciji BZK Preporod Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica, održan u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Amfiteatar Srednje škole ispunjen do posljednjeg mjesta učenicima, profesorima i predstavnicima Grada Konjica danas je bio mjesto na kojem se govorilo o Danu državnosti Bosne i Hercegovine, uz podsjećanje na značaj sticanja njene nezavisnosti, te promišljanje o budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih građana.

-Danas sam konjičkoj mladosti pokušao pribiližiti perspektivu, da je budućnost BiH u postizanju članstva u EU i NATO savezu, te u izgradnji slobodne i pravne države unutar tih okvira. To će se zasigurno ostvariti, ali treba da se dogodi ubrzanje te integracije. Želim da ovi mladi ljudi, u čijim se očima danas vidjela želja za znanjem o nastanku i razvoju državnosti, budu oni koji će svojim znanjem i zalaganjem biti garant očuvanja naše domovine u njenoj budućnosti. Želim da sretno rastete i živite u njoj- poručio je akademik Mirko Pejanović.

Direktor instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava  Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rasim Muratović osvrćući se na knjigu akademika Pejanovića “Bosna i Hercegovina, 30 godina od sticanja nezavisnosti“, koja je između ostalog predstavljena ovom prilikom, kazao je da se radi o svojevrsnoj  knjizi optimizma, jer se fokusira na tri važna faktora: Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a, Referendum za nezavisnost BiH i Platformu o radu Predsjedništva RBiH, u ratnim uslovima, čiji je autor prof.dr. Mirko Pejanović. Upravo ta Platforma je pozvala sve građane, sve narode da krenu u borbu za slobodu - naglasio je u svom obraćanju prof.dr.Muratović.

- Želeći na pravi način podsjetiti na važnost Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, danas smo našim mladim sugrađani prenijeli najvažnije činjenice koje se odnose na put kojim je naša domovina stekla i sačuvala državnost. Sretni smo da smo to mogli učiniti uz pomoć onih koji su u ključnim momentima za našu državu bili tu da je sačuvaju - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, naglašavajući kako Grad Konjic svake godine nastoji kvalitetnim sadržajima obilježiti bitne datume iz historije Bosne i Hercegovine.

Današnji svečarsko-edukativni čas bio je jedan od prvih sadržaja kojim će Grad Konjic obilježiti  Dana državnosti Bosne i Hercegovine. U narednim danima uslijedit će otvaranje obnovljene škole u Ribićima, otvaranje školskog igrališta u Čelebićima, otvaranje obnovljene područne škole Podorašac, obilazak spomen-obilježja i polaganje cvijeća, defile učenika osnovnih i srednjih škola ulicama grada, zajednički program učenika osnovnih i srednjih škola, dodjela nagrada za najuspješnije literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola, izložba likovnih radova učenika u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic. Na Dan državnosti BiH biće upriličeno polaganje cvijeća na spomen-obilježjima po MZ na području Konjica, a u nedjelju, 26.novembra, kao kruna svih aktivnosti, biće upriličeno svečano otvaranje obnovljenog Gradskog stadiona u Konjicu.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi