Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine na brdu Vrtaljica mladost Konjica poslala snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države  Bosne i Hercegovine na brdu Vrtaljica  mladost Konjica poslala snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Danas je u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma Grad Konjic organizovao svečano podizanje zastave međunarodno priznate države  Bosne i Hercegovine na brdu Vrtaljica. U prisustvu gradonačenika Konjica Osmana Ćatića i učenika Srednje škole Konjic, zastavu je u ime mladih Konjičana podigao Harun Špago, jedan od najboljih konjičkih studenata.

- Želim da pohvalim Gradsku upravu Konjic koja intenzivno radi na kulturi sjećanja , kako se važne stvari, koje su se dešavale nama kroz historiju, ne bi zaboravile, u koje  uključuju i nas mlade, što je posebno važno. Zahvaljujem se na časti koja mi je ukazana i sretan sam što je prepoznat moj trud na fakultetu u protekle tri godine- kazao je Harun Špago, student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

- Ukoliko želimo da govoriti o budućnosti, neminovno je da se prisjetimo i naše prošlosti. Neki mladi ljudi prije nas maštali su o slobodi, mladi i mi zahvaljujući generacijama koje su branile i obranile našu domovinu i naš grad, danas živimo slobodno. U povodu Dana nezavisnosti BiH i Dan oslobođenja Konjica od fašizma nastojali smo ukazati na značaj događaja koji su obilježili našu historiju. Čast da otvori  izložbu pod nazivom “1.mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine” prije par dana, ukazali smo jednom pod naših nastarijih sugrađana, koji je učestvovao u referendumu, a danas želimo ukazati čast mladim ljudima koji nas svojim uspjesima u obrazovanju čine ponosnim. Željeli smo da upravo Harun Špago,  jednan od najboljih konjičkih studenata, koji je dobitnik zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, u ime mladosti Konjica podizanjem prve zastave naše domovine Bosne i Hercegovine sa ovog mjesta pošalje snažnu poruku mira, zajedništva, tolerancije - naglasio je gradonačenik Ćatić.

Učenici Srednje škole Konjic Benjamin Mujak i Amar Kamiš sretni što su mogli učestvovati u aktivnostima kojima Grad Konjic obilježava Dan nezavisnosti i Dan oslobođenja Konjica od fašizma, koje su provedena na brdu Vrtaljica su kazali : - “Danas smo u povodu Dana nezavisnosti i Dana oslobođenja Konjica od fašizma na ovom mjestu odakle nam je svima široko, kako srcima, tako i pogledu. Sa željom da tako i ostane, i zauvijek budemo vezani za Vrtaljicu, na kojoj je većina nas odrastala u igri, šetnji, izvidačkim druženjima. Želja nam je da dizanjem prve zastave naše domovine pokažemo da želimo i znamo čuvati naše znamenje, najvažnija obilježja domovine u kojoj odrastamo, obrazujemo se, stičemo vještine, zaljubljujemo se, maštamo. Zato zahvalni za sve to, danas smo sretni što smo bili tu kada je visoko podignuta zastava BiH, koja će svjedočiti o nama, našoj prošlosti i našoj budućnosti.”

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi