Svečanim defileom ulicama grada, programom pod nazivom „ Pozdrav zastavi naše domovine“ i programom učenika osnovnih i srednjih škola u Konjicu obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan oslobođenja Konjica od fašizma

Svečanim defileom ulicama grada, programom pod nazivom „ Pozdrav zastavi naše domovine“ i programom učenika osnovnih i srednjih škola u Konjicu obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan oslobođenja Konjica od fašizma

Grad Konjic danas je na svečan način obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan oslobođenja Konjica od fašizma. Nakon svečanog defilea ulicama grada, na malom trgu pored zgrade Gradske uprave Konjic priređen je program pod nazivom “Pozdrav zastavi naše domovine”, tokom kojeg su učenici Srednje škole Konjic otkrili zastave Bosne i Hercegovine.

O domovini i patriotizmu okupljenoj mladosti i građanima Konjica govorili su Konjičanin Kenan Šljivo, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

- Prije 32 godine jedna generacija je preuzela odgovornost i krenula putem slobode i nezavisnosti Bosne i Hercegovine i sve što je nakon toga uslijedilo su teške godine borbe za nezavisnost, za slobodu naše domovine. Patriotizam je civilizacijska samosvjest i najveći izraz patriotizma je biti spreman ući u društvo zasnovano na znanju, zato vas pozivam da se posvetite obrazovanju i borite se za svoju budućnost i budućnost ove zemlje svojim znanjem - poručio je u svom obraćanju mladim Konjičanima i Bosancima i Hercegovcima prof. dr. Kenan Šljivo.

 - Koliko istinskih osjećaja i ljubavi svih nas treba da je utkano u riječ domovina. Bez domovine, nema ni nas, ni našeg identiteta. Bez poštovanja koje bi trebalo da svakodnevno iskazujemo prema domovini i isticanja njenih obilježja, nema ni patriotizma, kojim bi svi trebali da se dičimo. Bez zastave, grba, himne i jezika nema onog što nazivamo svojom zemljom, svojom djedovinom, svojom domovinom. Zato glasno i jasno u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma s ponosom kažemo da živimo upravo ovdje gdje su živjeli, radili i borili se, za svaki pedalj ove zemlje naši preci i gdje će živjeti i naši potomci. Zbog ove mladosti ovdje, zbog djece i svih onih koji iskreno vole ovaj grad i domovinu Bosnu i Hercegovinu, danas pozdravljamo zastave naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, zastave koje je svijet priznajući Bosnu i Hercegovinu, priznao i prepoznao kao nešto čime se dičimo i na što smo ponosni. Budimo ponosni na našu domovinu - kazao je gradonačelnik Ćatić  čestitajući Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine  i Dan oslobođenja od fašizma.

Svečanost je nastavljena u Sportskoj dvorani Konjic gdje su učenici osnovnih i Srednje škole Konjic, pokazali pjesmom, plesom i literanim radovima, za koje su nagrađeni, koliko vole   domovinu Bosnu i Hercegovinu.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi