U Konjicu obilaskom šehidskih mezarja i otvaranjem spomen obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata danas obilježen Dan šehida, čime je počelo obilježavanje Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

U Konjicu obilaskom šehidskih mezarja i otvaranjem spomen obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata danas obilježen Dan šehida, čime je počelo obilježavanje Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

U povodu Dana šehida i Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je na području Konjica upriličeno više aktivnosti u znak sjećanja na sve one koji su tokom odbrane od agresije na našu domovinu položili svoje živote.

Tokom prijepodneva organizovan je obilazak šehidskih mezarja i spomen obilježja u gradu i proučen Jasin za duše šehida, a tokom poslijepodneva u Goranima i Idbru otkrivena su spomen obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata. Uz porodice šehida, demobilisane borce pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine ovim aktivnostima prisustvovao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je ukazujući na značaj kulture sjećanja na sve sve one koji su za slobodu svih nas dali ono najvrjednije, svoje živote, poručio:

„Danas smo u prilici da u miru i slobodi obilježavamo sve značajne datume i praznike, upravo zahvaljući svakom borcu koji je bio na braniku domovine, a posebno onima koji su braneći Konjic i  Bosnu i Hercegovinu dali svoje živote.

Kultura sjećanja ovim spomen obilježjima dobiva jednu novu dimenziju, koja će one koji u budućnosti budu hodili ovim područjem pozivati da im se na dostojan način zahvale i odaju poštovanje, kao što mi to danas činimo. Naša obaveza i dug je odati počast svim našim šehidima, zato neka im je vječni rahmet i hvala.

Danas s ponosom možemo reći da su njihovi potomci, najbliži srodnici sa ove plodne zemlje koju su obrađivale generacije prije nas, i ako Bog da obrađivat će i one nakon nas, danas obrazovani i uspješni mladi ljudi, koji se svojim obrazovanjem i vještinama bore za bolje sutra svih nas i svojim znanjem doprinose i daju pečat kulturi sjećanja.  

Sa iskrenom željom da sve paznike u budućnosti dočekujemo u miru, pozivam sve, a naročito mlade da njeguju sjećanje na sve naše šehide i civilne žrtve rata“.

Obilježavanju Dana šehida i Dana ARBiH, koje su organizovali Medžlis Islamske zajednice Konjic, Koordinacija boračkih udruženja, uz podršku Grada Konjica i mještana, prisustvovao je veliki broj građana, a sam čin otvaranja spomen obilježja obavili su članovi porodica šehida, gradonačelnik i glavni imam MIZ.

Danas su u povodu Dana šehida i mještani Podhuma otvorili spomen obilježje koje su izgradili u znak sjećanja na šehide iz ovog naselja.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi