Na području Konjica svečano obilježena 32.godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

Na području Konjica svečano obilježena 32.godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

Nakon niza aktivnosti kojima je proteklih mjesec dana obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine na području Konjica, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica, danas je upriličeno polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje na Trgu državnosti Alija Izetbegović u Konjicu i svečano je otvoreno spomen obilježje u Mjesnoj zajednici Čelebići, koja je bila suorganizator navedenih aktivnosti. Spomen obilježje svečano su otvorili roditelji i članovi porodica šehida. Današnjim aktivnostima prusustvovali su predstavnici boračkih udruženja, pripadnici 2. rendžerskog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, predstavnici političkog, vjerskog i društvenog života, te brojni građani.

Čestitajući porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine Dan Armije gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je u svom obraćanju kazao:

“U sudbonosnim trenucima nastanka Armija Republike Bosne i Hercegovine bio je važan svaki pojedinac kako bismo bili jači i istrajniji u odbrani, što je ustvari i bilo presudno u godinama agresije, kada su svjetski ratni stratezi Armiju zvali čudom bosanskog otpora. Naša je obaveza mlade generacije učiti kulturi sjećanja, upoznati ih šta je u odbrani Bosne i Hercegovine tokom agresije značila Armija Republike Bosne i Hercegovine, značio MUP, značila svaka podrška majki, supruga, očeva, koji su istinske patriote, među kojima su bili i maloljetni golobradi momci, svakodnevno ispraćali na nove zadatke. Vi, mještani Čelebića i okolnih mjesta  izgradnjom spomen obilježja i pisanom rječju ostavljate tragove prošlosti za budućnost, na čemu vam čestitam i želim da u budućnosti bude više pisanih tragova, koji će svjedočiti o borbi hrabrih Bosanaca i Hercegovaca za opstanak i slobodu. Grad Konjic cijeneći značaj obilježavanja bitnih datuma iz novije historije naše domovine Bosne i Hercegovine, nastoji biti podrška ovakvim aktivnostima, što činimo i danas, sa željom da sjećanje traje.”

Podsjećamo obilježavanje 32. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine počelo je 15.marta kada je polaganjem cvijeća na Spomen obilježju Buturović Polje i časom historije na brdu Hum obilježena godišnjica postrojavanja prve jedinice u Hercegovini. Aktivnosti su nastavljene na Dan šehida otvaranjem spomen obilježja u Goranima, Idbru i Podhumu, da bi bile finalizirane promocijama knjiga “Ljubinski odred” Aziza Nuhića i “Bitka na Karušama” Muje Abdića, današnjim polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Konjicu i otvaranjem spomen obilježja u Čelebićima.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi