Usklađivanje obrazovanja sa potrebama privrede u Konjicu

Usklađivanje obrazovanja sa potrebama  privrede u Konjicu

U organizaciji Općine Konjic, Agencije za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" i Fondacije Helvetas Moja Budućnost u Konjicu su prezentirani  rezultati provedenog istraživanja o potrebama lokalnog tržišta rada „ Prezentacija nalaza analize i projekcije potreba poslodavaca za zanimanjima“. Prezentaciji su prisustvovali predstavanici privrednih subjekata sa područja konjičke općine  i predstavnici obrazovanjih institucija i ustanova  s područja HNK i općine Konjic. Tokom ovog događaja upriličen je i sastanak općinskog načelnika Osmana  Ćatića sa   kantonalnim ministrom obrazovanja i direktorom Fondacije Helvetas.

         -Istraživanje je pokazalo da  konjičkoj privredi između ostalog trebaju galvanizeri, brusači metala, zanatlije i iz tog razloga planiramo da osim studenata zajedno sa privrednicima stipendiramo učenike srednje škole, koji se obrazuju za određene zanate - kazao je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, naglašavajući da je neophodno da obrazovanje bude u skladu sa potrebama privrede i  tržišta rada.

         Cilj nam je da nađeno zajednički model obrazovanja koji će biti u korist svih građana, učenika koji će se obrazovati za zanimanja koja su tražena na tržištu rada, kao i privrede koja će u budućnosti zapošljavati i imati kvalitetne kadrove – kazao je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja,nauke, kulture i sporta HNK.

         Direktor Fondacije  Helvetas Sven Dominiković, izrazio je zadovoljstvo zbog provedenih aktivnosti u proteklih godinu dana, koje su rezultitale informacijama o potrebama konjičke privrede za određenim zanimanjima,u čemu je aktivno učestvovala i Fondacija Helvetas.

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi