Dvodnevni trening za vatrogasce iz Hercegovine u Konjicu

Dvodnevni trening za vatrogasce iz Hercegovine u Konjicu

U okviru projekta „Upravljanje rizikom od požara u Bosni i Hercegovini“, koji je podržala Vlade Republike Češke, a provodi UNDP, danas je u Konjicu počeo dvodnevni trening za pripadnike profesionalnih vatrogasnih jedinica iz Jablanice, Bileće, Nevesinja i Konjica. Riječ o teoretskoj i praktičnoj obuci  za gašenje požara u zatvorenom prostoru uz pomoć simulatora flashover, koja će biti provedena na području općine Konjic, na specijalno uređenom poligonu u mjestu Borci.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić prilikom otvaranja dvodnevne edukacije je kazao:

-Izuzetna mi je čast obratiti Vam se ovom prilikom i poželjeti Vam dobrodošlicu i uspješan rad. Općina Konjic je posvećena aktivnostima modernizacije Profesionalne vatrogasne jedinice i Civilne zaštite uopće, s  ciljem brzog odgovora u slučaju potrebe za reakcijom na terenu, kako bi se spasili životi i imovina građana, kao i prirodne vrijednosti. Redovne edukacije i obuke, kao i zanavljanje opreme, su  garant da  spremno dočekujete sve izazove i pravovremeno odgovorite na sve postavljene zadatke. Iz tog razloga želim Vam  uspješan rad, uz nadu da ćete usvojeno znanje i vještine primjenjivati na pravi način i biti uspješni u svojoj misiji - kazao je načelnik Ćatić, naglašavajući kako će Općina Konjic  i dalje biti dio pozitivnih priča i projekata, koji Konjic i Konjičane smještaju na ljestvicu uspješnih sredina u našoj zemlji.

 Aida Resch voditeljica projekata  za smanjenje rizika od katastrofa u UNDP-u kazala je ovom prilikom kako je praktična obuka za vatrogasce jako bitna, te da se ovim aktivnostima pravi snažan korak naprijed u procesu zaštite od požara u BiH.         

-U proteklom periodu u okviru projekta, koji je u završnoj fazi, uspjeli smo da nabavimo vatrogasnu opremu za ove četiri općine, organizujemo treninge za vatrogasce i provodimo kampanju za podizanje svijesti za smanjenje rizika od požara  za građanstvo – naglasila  je voditeljica projekta.

         Kako su kazali ovom prilikom  vatrogasci iz Konjica, Bileće, Nevesinja i Jablanice i do sada su sarađivali, ali ove aktivnosti  u kojima će zajednički savladati potrebne profesionalne vještine, saradnju će u značajnoj mjeri pospješiti i intenzivirati, a sama obuka osnažiti ih za nove zadatke. 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi