Saradnja Općine Konjic i Zavoda za zaštitu spomenika F BiH

Saradnja Općine Konjic i Zavoda za zaštitu spomenika F BiH

Danas je u u posjeti općini Konjic boravio direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH Ante Vujnović, koji se nakon posjete nacionalnom spomeniku“Kozića kuća” u Jaseniku sastao sa općinskim načelnikom Osmanom Ćatićem. Ovom prilikom razgovarano je o modelima saradnje Općine Konjic i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH na očuvanju spomenika na području konjičke općine.

- Općina Konjic ima značajan broj nacionalnih spomenika i spomenika kulture koji nemaju kategoriju nacionalnog spomenika, ali kojima je potrebna zaštita i iz tog razloga Federalno ministarstvo kulture i sporta nastoji kroz projekte sanacije sačuvati te spomenike. ”Kozića kuća” je nacionalni spomenik na kojem su sanirani krov i otvori in astojat ćemo nastaviti zaštitu i ostalih spomenika – kazao je ovom prilikom Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika F BiH, naglašavajući kako objekat “ARK” zahtijeva posebnu pažnju.   

Načelnik Ćatić zahvalio se na posjeti i izrazio nadu da će uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika Općina Konjic realizovati projekte, koji će u znatnoj mjeri omogućiti adekvatnu zaštitu svih nacionalnih i spomenika kulture na području općine Konjic. 

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi