Potpisan Memorandum o saradnji Općine Konjic i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, s ciljem uspostavljanja čvršće saradnje sa dijasporom

Potpisan Memorandum o saradnji Općine Konjic i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, s ciljem uspostavljanja čvršće saradnje sa dijasporom

U radnoj posjeti Općini Konjic i općinskom načelniku Osmanu Ćatiću boravio je Kemo Sarač, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH u sektoru za iseljeništvo, kako bi se definisale zajedničke aktivnosti u smislu uspostavljanja čvršće saradnje sa dijasporom.

- Inicijativa  načelnika Ćatića, koji je pokrenuo aktivnosti koje se odnose na ovu oblast je dobrodošla u vrijeme kada znamo da broj građana iz BiH, koji žive izvan nje je oko 2,5 miliona ljudi. To su ljudi koji su izuzetno integrisani u sredinama prijema i koji su jedan mogući generator razvoja BiH , pa samim tim i Općine Konjic, kazao je ovom prilikom Sarač i dodao - Potpisani Memorandum omogućit će nam uspostavljanje dobre baze za aktivnosti, koje će rezultirati afirmacijom općine Konjic u smislu realizacije projekata u saradnji sa dijasporom, oslanjajući se na  geopoložaj općine Konjic, njene privredne resurse i mogućnosti razvoja u oblasti turizma.

- U proteklom periodu poduzeli smo određene mjere, kako bismo definisali modele djelovanja u namjeri da se povežemo sa dijasporom. Djelujući u tom pravcu imaćemo zaposlenika, koji će biti zadužen za dijasporu, a uslijedit će i aktivnosti na elektronskoj registraciji iseljenika putem obrasca na web stranici Općine Konjic – kazao je načelnik Ćatić.

- Zajedničke aktivnosti Općine Konjic i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, biće značajne između ostalog i kada je riječ o pripremama za održavanje Poslovnog foruma dijaspore i manifestacije Dani dijaspore, koji bi narednog ljeta u Konjicu trebalo da okupe iseljenike sa prostora općine Konjic i Bosne i Hercegovine - naglasio je Ćatić, pozivajući Konjičane koji žive van BiH da budu dio navedenih aktivnosti.

 

nazad na vrh

Partneri

Kategorije članaka

Linkovi